mandag 15. juni 2015

Moshonistas biografilesesirkel- Vitenskapsmenn: Rudolf Steiner

Mitt valg i kategorien Vitenskapsmenn falt på Rudolf Steiner. Jeg har kjøpt Kaj Skagens ferske biografi om unge Steiner, Morgen ved midnatt, men rakk ikke å lese den før fristen. Den er på nesten tusen sider, og det var alt for travelt i mai og frem til nå medio juni til at jeg rakk det. Men jeg hadde en kortere biografi i hylla, skrevet av Gary Lachman, som jeg har lest. Jeg vurderte også Ragnar Kvams biografi om Thor Heyerdahl (bok en eller to), men holdt på Steiner. Lachmans biografi var kort, 250 sider, men velskrevet og innholdsrik og veldig interessant. Ja, så interessant at min nysgjerrighet på Skagens verk er blitt ytterligere skjerpet.


Jeg synes ikke det er lett å skrive et kortfattet blogginnlegg om denne boka, som er så spekket av innhold. Jeg hadde markeringslapper på nesten annenhver side, og plenty understrekinger og uthevinger i margen på hver side, omtrent. Jeg skal si noe om hva jeg ble nysgjerrig på, og gi et slags subjektivt referat. Hvem var Rudolf Steiner?
Men først tar jeg latskapens vei og velger å sitere forlagets omtale:

Omtale fra forlaget
Rudolf Steiner (1861-1925) var en av 1900-tallets mest innflytelsesrike personligheter, kjent for sitt banebrytende arbeid innen pedagogikk og biodynamisk jordbruk. Han var en lynbegavet unggutt med en besettende interesse for matematikk og vitenskap, som også hadde overnaturlige erfaringer. Boken viser hvordan skjelsettende opplevelser formet Steiners søken etter en filosofi som kunne forene den ytre verdens lovmessighet med indre, åndelig erkjennelse.
Gary Lachman . amerikansk filosof og grunnlegger av 70-tallsgruppa Blondie . skriver om Steiner fra sitt ståsted som en sympatisk, men kritisk utenforstående. Lachman tar leseren med på en fascinerende reise gjennom de ulike åndsstrømningene som Steiner kom i berøring med. Han viser hvordan antroposofien vokste frem som en motsats både til vitenskapens materialistiske menneskesyn og til teosofiens innadvendthet. Forfatteren drøfter også Steiners betydning i dag.

Rudolf Steiner ble født 27.februar 1861 i Kraljevec, den gang Ungarn, senere Jugoslavia, fra 1989 Kroatia. Foreldrene var opprinnelig fra Nedre Østerrike, og Rudolf Steiner følte alltid at hans hjerte var hjemme i flere land. Han snakket alltid tysk med østerrisk aksent, og blant jevnaldrende i Ungarn ble det en ulempe, Han var også en stillferdig drømmerisk gutt og ung mann, med et mildt vesen, og ble tidlig sett på som en outsider.Faren var skogvokter og jeger og hadde tidligere studert og jobbet i et kloster, moren var tjenestejente.Faren viste ingen religiøse tilbøyeligheter, men snakket om tiden i klosteret med hengivenhet, og det virker som dette gjorde inntrykk på unge Steiner, som tidlig ble opptatt av åndelige ting.
Faren og mora ønsket å gifte seg, men det fikk de ikke lov til av greven de jobbet for. Arbeidsgivere hadde enorm makt på den tiden. Da sa de opp for å stifte bo og faren fikk seg jobb som telegrafist i de Syd-Østerriske statsbaner. Steiner tenkte på faren sin som en pliktoppfyllende mann som ikke fikk realisert seg selv. Foreldrene var opptatt av at sønnen skulle få utdanning, som viste et lynskarpt hode selv om han ikke lærte seg å skrive riktig før han var ti år. Steiner var av den type genial begavelse som kjedet seg når han ikke fikk nok utfordringer, og kun brydde seg om det som interesserte ham. Han viste tidlig en tilbøyelighet til å ville forske på ting. 
Han vokste opp i Østerrike og Sveits.
Da han var var seks år hadde han en overnaturlig opplevelse, som satte sine spor i det tenkende og følsomme sinnet. Han så en ukjent dame komme inn på jernbanestasjonens venteværelse der han satt, hun kom mot ham og ga ham en beskjed, deretter forsvant hun. Steiner torde ikke fortelle dette til noen i frykt for å bli beskyldt for å lyve, eller å få bank. Senere på dagen merket han at faren var trist. Og noen dager senere fikk han vite at en tante hadde tatt livet sitt den dagen han så så damen.
Denne opplevelsen tok Steiner med seg videre i livet. Han var svært opptatt av det åndelige, i tillegg til hvordan alt henger sammen. Han fortalte ingen om denne opplevelsen før han var i førtiårene. Han hadde ingen sans for spiritualister eller åndelige svermere, men mente at veien til et åndelig liv gikk gjennom hardt arbeid og klar tenkning. Kun gjennom klar og bevisst tenkning kunne man komme  frem til nødvendige erkjennelser og åndelig utvikling.
Steiner var veldig begavet og likte å lese, Det hadde vært naturlig at han fikk gå gymnasiet og videre på universitetet, men foreldrene mente han burde få en teknisk utdannelse, så da ble det det. Han studerte mattematikk og fysikk, og ble opptatt av geometri. Steiner kom likevel i kontakt med viktige personer slik at han fikk skrevet en doktorgrad etterhvert. Han underviste selv elever fra han var ganske ung, og var opptatt av litteratur, de store filosofene, som NIetzche, Kant, Schwedenborg med flere. 
Steiner var en type som ville til bunns i alt, og det skapte en del problemer for ham, siden han ble misforstått. Han skrev mye og ga ut artikler, essays, bøker, hadde mange foredrag. Hans store forbilde var Goethe. I Goethe fant han en likesinnet, en å strekke seg mot.
Steiner var en multibegavelse, og interesserte seg for litteratur, kunst, arkitektur, teater, naturvitenskap, jordbruk, pedagogikk, medisin med mer. Han var den fødte lærer. Han traff andre intellektuelle på kafeer i Wien og senere Berlin. De dannet et nettverk som ble viktige for Steiner. Han kom etterhvert i kontakt med teosofene , Teosofisk samfunn grunnlagt av Madame Blavatsky. Annie Besant var en av lederne der, og fikk god kjemi med Rudolf Steiner. Steiner selv var ingen teosof, men ble invitert inn som en leder, Han trakk mye folk på foredragene, og ble viktig for samfunnet. Steiner selv så at han der fikk et publikum for sine ideer, selv om de var noe på siden av teosofenes. Teosofene så til Østen, men Steiner selv var opptatt av det europeiske, kristusinspirasjonen i det åndelige. Etterhvert ble det en del murringer, og det kom til konflikt. Steiner ble for populær for de dogmatiske eldre teosofene, og ble sparket. Hans kone Marie og han startet på nytt , og tiden var kommet for å bygge et eget senter, Antroposofisk samfunn. Bygget ble et praktbygg arkitektonisk sett. Navnet var Goetheanum. Den dagen grunnsteinen ble lagt i jorda, tordnet og lynte det og Steiner fikk et mørke i seg, et slags forvarsel antageligvis. Steiner var klarsynt, noe boka viser flere ekempler på. Han så bak menneskelig adferd, han så ting i fortid, men sjelden i fremtid. Men nå var det noe der..

Goetheanum i Sveits
Dessverre , for ti år senere brant livsverket hans til grunnen. Om brannen var påsatt eller ikke, vites ikke. Et nytt byggverk ble reist, denne gangen på betong. Steiner selv døde før han selv fikk brukt det noe særlig.
Hva Steiner døde av, vites ikke med sikkerhet. Han ble utmattet, tok ikke til seg næring, og seks måneder etter at han ble sengeliggende , i en alder av 67 år, døde han. Det kan virke som han brente seg ut rett og slett. Han sa aldri nei. Folk ville stadig ha råd og hjelp , og han sa aldri nei til å høre på deres problemer, han lyttet og ga råd. Til og med på sykeleie tok han i mot folk, han mente selv at å hjelpe andre ville styrke han selv.
Når det gjelder kjønnsliv og damer, virker det som Steiner likte eldre damer. Han giftet seg første gang med en eldre enke med barn, Anna. Han traff Marie før de ble skilt, men Anna døde før de ble det. Marie var en teaterkvinne, som han fungerte ypperlig sammen med.  Han skrev også mysteriespill og hun spilte roller i dem. Men det gjenstår å vite om Steiner levde i platoniske forhold, og om han noen ganger mistet dyden. I sin selvbiografi som denne biografien har hentet mye stoff fra, sier han intet som tyder på noe kjønnslig omgang, eller romantiske vyer overhodet.  Men det har jo ikke noe å si for oss. Steiner var heller ingen dranker eller røyker, men snus likte han visst. Han hadde en visjon som han viet sitt liv for, og var vel det vi kan kalle en arbeidsnarkoman og ildsjel som brant i alle ender.
I dag kjenner kanskje ikke så mange til hans okkulte interesser, men alle vet om Steinerskolen, tuftet på hans ideer, likedan Camphill-samfunnene for funksjonshemmede , biodynamisk jordbruk, antroposofisk medisin (blant annet Weledaproduktene du får hos helsekosten i dag er basert på denne kunnskapen).
Rudolf Steiner- liv og tanker var en utrolig interessant bok å lese. Jeg liker godt å lese om denne kulturelle epoken i Europas historie, og jeg er helt med når jeg leser om kafelivet, samtalene, debattene, foredragene, og de historiske personene. som jeg har lest så mye om før når jeg har lest om Vestlig esoterisk historie, litteratur, vitenskap, filosofi med mer.. Bohemlivet. Steiner trodde på reinkarnasjon og karma. Hvis jeg har levd før, var jeg kanskje blant dem på kafeene i mitt tidligere liv?

Om Rudolf Steiner på wikipedia, en lang artikkel for deg som vil vite mer.
Gary Lachmanns bok  er lett og godt skrevet, og gir en god innføring for den som vil vite noe om denne banebrytende mannen Rudolf Steiner.   Om Gary Lachman/Gary Valentine i Blondie HER . Født i 1955 i New Jersey. Han flyttet til London på 90-tallet, har jobbet som skribent og skrevet flere bøker, i tillegg til sin korte tid i gruppa Blondie. Han har en universitetsgrad i filosofi.

Gary Lachman

Gary Lachman: Rudolf Steiner, liv og tanker, 250 sider (pluss kildehenvisninger, litteraturliste, internettadressliste med mer)
Flux forlag 2009 
Kilde: Kjøpt selv

Den som går sin egen vei , slik som jeg gjør, vil uungåelig bli offer for mange misforståelser. Rudolf Steiner



16 kommentarer:

  1. Disse 250 sidene virket så altomsluttende og tettpakkede at jeg undrer meg på hva slags tilleggsopplysninger Skagen har på sine 750 ekstrasider? Kanskje er det her kjønnslivet kommer fram.?? Alt jeg visste om Rudolph, var Steinerskolen og på et eller annet vis har Bjørneboe blandet seg inn der, (kanskje pga Jonas?), uansett, spennende - og virkelig et multitalent med vyer.

    (Du satt garantert på kafeen!)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du si.. spent på det. Han går nok mye mer i dybden tenker jeg..Jeg er også spent på om han har gravd frem mer om kjønnslivet;) Bjørneboe har nok blandet seg inn, han var jo lærer på Steinerskolen i syv år, og Jonas er inspirert av den skolen, dvs ble oppfattet som en anbefaling tl Steiners alternative pedagogikk. Han var også antroposof selv en periode… (Ja, ikke sant, ang kafesitting.;)

      Slett
  2. Jeg var ikke klar over at Steiner dekket så mange interessefelt, og har som Ingalill i all hovedsak knyttet ham til Steinerskolen. Ikke rart han brant seg ut. Kanskje han ikke hadde overskudd til annet enn platoniske forhold, eller at han rett og slett var homofil og ikke turte stå fram siden det var ulovlig på den tiden? Han hadde visstnok et veldig tett forhold til Mackay: http://www.forumberle.no/artikler/a_homofili.html
    Veldig interessant omtale!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, han var nok en mangfoldig mann, og viktig på mange områder i sin samtid. Og ingen kan vel betvile viktigetene han har hatt bl.a. på alternativ pedagogikk i dag...Vennskapet til anarkisten Mackay er omtalt over flere sider. Mackay var forlover i brullypet mellom Steiner og Anna. Han hadde omgang og ble venner med mange innflytelsesrike personer på forskjellige området, men det blir fort for mye opramsing om jeg skulle nevne alle. Mackay viste interesse for Steiners viktige bok Frihetens filosofi, og det la kimen til vennskapet. Frihetens filosofi leste jeg selv som 20-åring, og den gjorde mye med meg også, da..
      Takk for link, skal lese den nå. Takk for ros.. Og om Steiner var homo egentlig, who knows?

      Slett
    2. Marianne: Artikkel/link er lest, meget interessant. Sto ikke noe i biografien om at Mackay var homofil, det temaet var ikke nevnt i hele tatt, men en avgrensing må nok en slik kort biografi ha. La også merke til at Steiner selv svarte på spørsmål om homofile prester, en gang rundt 1920, at det måttte da gå an… Han var jo veldig liberal og tolerant, ikkedogmatisk.

      Slett
    3. Steiner spennende type. Nesten så jeg fikk lyst å lese bio'en selv. Hva som er med og ikke er jo opp til forfatteren å vektlegge. Med så mye å ta av så er det mindre interessant om han var homofil eller ei. Det er når jeg leser om slike mennesker at jeg finner meg selv en aldri så liten smule ... flat og særdeles uinteressant :-) Men, noen må jo lese bøker også. Det får bli min rolle :-)

      Slett
    4. Helt enig angående info om legning, og at Steiner er interessant. Anbefaler å lese bioen, eller gå for det større Morgen ved midnatt av Kaj Skagen,
      Uinteressant er du ikke Marianne. Vi er alle særegne små planter på denne jord.;)

      Slett
  3. Dette var spennende og interessant Anita. Som Marianne og Ingalill, så har jeg kun tenkt på han som grunnleggeren av Steinerskolen, men han var da så mye mer enn det.

    Neste gang jeg leser en biografi, så skal det være en papirbok og jeg skal notere, så blir omtalene mine bedre, men så god som dine blir de ikke Anita, for dette var grundig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Gro.:)
      Artig at du og dere får utvidet bildet av Rudolf Steiner.
      Papirbøker er best!
      Takk takk, ---:) Omtalene dine er fine Gro, vi har alle hver vår stil::)

      Slett
    2. Ja, enig i at papirbøker er er best, men til nød kan en lese e-bøker. Men å anskaffe meg en kindle, det kommer jeg ikke til å gjøre! :)

      Takk for det Anita, ja, vi har alle vår stil - det er sant :)

      Slett
  4. Rudolf Steiner er en spennende mann å lære mer om. For 10-12 år siden var jeg veldig opptatt av ham og hans tanker, og leste mye om ham og var på møter i Antroposofisk samfunn. Hadde tenkt å lese Morgen ved midnatt, men har ikke somlet meg til å skaffe meg boken. Håper du har det fint der du er :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så interessant, Tine, da vet du nok en del om ham og om antroposofien. Morgen ved midnatte handler jo mest om den unge Steiner før antropsofien. I den biografen jeg har lest , av Lachman, er et også et klart skille mellom Steiner før og etter antroposofien. Interessant begge deler, synes jeg. Gleder meg til å lese Skagens bok også. Her i Trondheim er det kaldt, har vært åtte - 8- grader de siste dagene… og mye regn.. Må nok reise meg en tur sørover snart.. Kropp og sinn trenger litt sol og varme..

      Slett
  5. Flott og interessant om Steiner. Som 17-åring var mitt første møte med Steiner i en sveitsisk familie der jeg var aupair/hushjelp. Her var alt i Steiners ånd, og jeg falt for dette den gang. Møte blant anna antroposofer som levde etter Steiners tro også innenfor jordbruk og matstell. Spennende. Må visst lese litt om han igjen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Åslaug. Høres ut som spennende erfaring å ha vært au pair i en antroposofisk familie i et av Steiners hjemland. Var de folka du møtte veldig dogmatiske, eller hvordan opplevde du dem?

      Slett
  6. Flott omtale! Rudolf Steiner er definitivt en spennende mann, som har etterlatt seg mye godt. Hadde vørt kjekt og lest om ham, men det blir nok denne varianten, og ikke den på 1000 sider.
    Ønsker deg en glad sommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Absolutt en mann verdt å lese og vite mer om. Takk , god sommer til deg også Pia.:)

      Slett