torsdag 9. mai 2019

Hva er det med Motte? (Anders de la Motte. Krim. Sensommer og Høstdåd)

I det siste har jeg lyttet til to lydbøker på svensk på Storytel av Anders de la Motte. Slutet på sommaren og Høstdåd. Jeg likte begge bøkene godt, men Høstdåd best. I alle fall som lydbok, da den gikk kjappere unna. Jeg måtte også kombinere litt med eBokBib, fordi det ble så spennende og lydbok går for tregt da. Særlig når den er 16 timer, som Høstdåd.














Jeg fikk dilla på Motte etter å ha lest hans siste bok i årstidskvartetten som heter Vinterild. Jeg måtte bare ha mer av Motte. Rett og slett.
Med et midlertidig abonnement på Storytel som går ut juni, og lånt norsk versjon på eBokBib, så gikk det etterhvert unna. Under middagen, spaserturer, andre huslige gjøremål, på sofaen før middagsluren, i går ble den til og med meg på badet før og etter dusjen. Men i dusjen greide jeg ikke å høre Motte.
Jeg skal ikke gi noe referat var bøkene, men henviser til forlagets omtaler, og lenger ned på siden linker jeg til noen bokblogger. Det viktigste for meg er å tipse om Mottes gode bøker, samt å føre et slags kartotek for meg selv om at bøkene er lest.

Forlaget om Sensommer/Slutet på sommaren:
En sensommerkveld i 1983 forsvinner Billy, fem år, fra en avsidesliggende gård på den skånske sletten. Det eneste sporet etter ham er en sko i den høye maisåkeren. Tjue år senere leder Billys storesøster, Veronica, en gruppeterapisamtale i Stockholm. En ung mann forteller om en liten gutts uforklarlige forsvinning for mange år siden. Fortellingen er rystende velkjent og Veronica tvinges til å sette på spill den vaklende tilværelsen hun har bygget opp. Hun må tilbake til Skåne, til sin ødelagte familie. Hun må søke svaret på spørsmålet ingen lenger vil stille: Hva skjedde egentlig den sensommeren for så lenge siden?

Min mening:
Litt treg start som tok seg opp etterhvert. Særlig slutten var spennende, og overraskende.  Anders de la Mottes skrivestil er styrken. Det er gode historier som er levende skildret både når det gjelder karakterer og miljø. Han skriver lett og fengende.
11 timer 6 minutter/ 400 sider
Andre bloggere:

Forlaget om Høstdåd:
En sensommerkveld i 1990 telter fem barndomsvenner ved sin hemmelige badeplass, et nedlagt steinbrudd i Skåne. Videregående skole ligger bak dem og voksenlivet venter. Stemningen er høy, men også vemodig, for vennene innser at kvelden både innebærer et farvel til ungdomstiden og til hverandre. Når morgenen gryr og det første høstregnet har falt, flyter det en kropp i det mørke stenbruddsvannet. En tragisk ulykke, slår politiet fast. Ikke alle er overbevist om det.
Min mening:
Denne boka var adskillig lengre med sine 15 timer  og 29 minutter (544 sider), men den gikk kjappere unna likevel. Kanskje fordi jeg hørte/leste den mer sammenhengende. Men også fordi det var mer driv hele veien, mer spenning. Innimellom gikk det litt tregere, men stort sett var drivet godt. Noe usannsynlig på slutten som gjorde at det stoppet litt opp for meg, Det er liksom en grense for hvor mye etterforsker Anna må tåle. Litt Indiana Jones, et eventyr, tenkte jeg, jeg må tenke på dette som et slags eventyr for voksne. Da kunne jeg svelge det. Og slutten, sanningen som kom for en dag, som også i Sensommer: Trist, tragisk. 
Det er noe vemodig over disse bøkene, familiedrama, oppveksthendelser, bygdeliv hvor alle kjenner alle på godt og vondt, maktspill, ting som går galt, en kjede av uheldige omstendigheter som preger livet til de involverte for resten av livet. Det er det han er så god til å skildre, han Motte.

Det er Aschehoug som har utgitt bøkene i norsk oversettelse.
Sensommer: 2018 (original: 2016)
Høstdåd: 2018  (2017)
Vinterild: 2019 (2018)

Foto: Aschehoug

19 kommentarer:

  1. Ja, det er virkelig noe helt spesielt med bøkene hans - en nesten udefinerbar ro - må ha med skrivestilen å gjøre tror jeg.
    Gleder meg til neste årstid!
    Takk for link :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jeg helt enig i. Han har et stort talent.
      Jeg gleder meg også til Våren (blir det Våroffer da mon tro, eller er det oppbrukt? Mons Kallentoft har også en årstidskrim-serie)
      Link: Bare hyggelig.:)

      Slett
    2. Og du , han har da en del til felles med Torkil Damhaug, synes jeg- selv om jeg ikke er den første og eneste som trekker den sammenligningen. Men bygdelivsskilringene er han alene om blant de to, i alle fall på denne måten.

      Slett
    3. Eg veit om to andre svenskar som har årstidskrimserie; Mons Kallentoft som du nemner her og Johan Theorin (Skumringstimen, Nattefokk, Blodleie og Gravrøys)
      Britiske Ann Cleeves sin Shetlandserie er også årstidsrelatert.

      Slett
    4. Ok. Karl Over Knausgård også;) Men det er jo ikke krim.

      Fikk faktisk bekreftet på instagram i et innlegg jeg la ut der, at Mottes neste bok i serien skal hete Våroffer. Han fortalte det selv. Den kommer i 2020.

      Slett
  2. Jeg blir jo veldig nysgjerrig på disse etter å ha sett at en del av dere har lest/ hørt bøkene den siste tiden,samt at han var på bokmøte i høst og det er alltid kjekt å høre en forfatter snakke om bøkene sine.
    Har lastet ned leseeks på Kindle så de ligger klar til lysten tar overhånd.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror at du vil like disse bøkene, for de er så mye mer enn en spennende krim..
      Jeg hørte også ham på bokmøte i høst. Ble veldig nysgjerrig på disse bøkene da, og nå er de lest.
      De forrige bøkene hans, før årstidskvartetten fikk jeg ikke så lyst til å lese... tror de var mer type action-hardcore.-krim. Det er ikke disse. Vil heller sammenligne dem med type Peter May. Elle Torkil Damhaug, eller Camilla Grebes Husdyret (selv om Motte skriver så mye bedre enn Grebe gjør i Husdyret)

      Slett
  3. Herlig å høre at også du leser i de rareste situasjoner :) Det var din omtale av Vinterild som fikk meg til å hive meg over de to andre bøkene, så takk skal du ha, og takk for lenker! Kjekt å se at du tok en ny vri med omtalene denne gangen, må prøve meg på noen sånne innimellom jeg også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, man blir jo litt rar når man kommer inn i en slik spenningsmodus, hehe..
      Bare hyggelig å kunne tipse/inspirerer hverandre.

      Må gjøre omtalene litt enkle innimellom for i det hele tatt å rekke å skrive noe. Mottoet er: Bedre med litt enn ingenting.
      Faren er jo at man til slutt havner ei en sånn oneliner-modus som Kari bokblogger gjorde en stund. Så sluttet hun å blogge. Jeg synes til og med _det_ er bedre enn ingenting, så lenge onelinerne gir mening.
      På den annen side kan instagram funke utmerket til det formålet.

      Slett
  4. Ja, hvorfor liker vi Motte. Tilog med jeg som ikke er spesielt glad i krim. Han skriver om de nære ting, vanlige folk og bygdemiljøer vi kjenner oss igjen i. Han har jo vært krim etterforsker og skriver sannferdig om et tema han kjenner. Jeg ble skikkelig fan etter å ha snudd og vendt på boka, Høstdåd mange ganger(jeg hadde glemt å avbestille den). Men angrer ikke, gleder meg til neste bok i serien.
    Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Han skriver jo om så mye mer og gjør det så godt.
      (Torkil Damhaug også, hvis du er ute etter noe i samme gata.)
      Takk og fin helg til deg også Ingun:)

      Slett
  5. Når ein har med seg bøkene ein les/lyttar til OVERALT, då må ein sei at ein har funne bøker som fengar. Eg hadde det slik med Kastanjemannen nyleg.
    Eg var nok ikkje fullt så begeistra som deg av Sensommer og Høstdåd, men eg tykte det var gode og velskrivne bøker altså. Ga begge terningkast 4, men så er eg "streng" og kresen og krev ein del av dei krimbøkene eg les. Har nyleg lånt Vinterild som lydbok på biblioteket og ser fram til den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, helt sant.
      Jeg har også gitt Sensommer 4 på bokelskere, men opp til femmern (5-) til Høstdåd. Vinterild var uansett best av dem, men så var det også den første jeg leste. (den leste jeg kun i papir)
      Bøkene fungerer godt i lyd, synes jeg, og på svensk var de nydelig lest.

      Har du blogget om dem? Kom ikke opp på google, og jeg husker ikke alltid hvem som har lest hva slik at jeg kan gå inn på bloggene å sjekke til den enkelte hvis de ikke dukker opp på google. Samleinnlegg og sånt har en tendens til å komme langt uti sidene på google..og jeg sjekker kun de ca 4 første sidene.

      Slett
    2. Skreiv litt om Sensommer i ein samleomtale ja; https://bokbloggberit.blogspot.com/2018/03/vinterlesing-del-2-svensk-krim.html
      Høstdåd kjem i eit framtidig samleinnlegg. Trur eg. Kanskje saman med Vinterild.

      Slett
    3. Takk for linken, Berit. Iler avgårde og leser..

      Slett
  6. Liker slik krimfrenzy. Har sagt det andre steder men jeg skal definitivt lese denne serien. Jeg er i samme modus selv. Ikke krim denne gangen, men Sarah Waters. 1800tallsgryta.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper du liker den.:)
      Er btw ferdig med eksamen nå og kan lese alt annet med god samvittighet.:) Er 300 sider inn i Stillitsen, men den er for tung å drasse med seg til Lofoten i langhelga, så da blir det pockets- krim etc. Siri Hustvedt og Michel Houllebesque, eller Atwood? Hm, alltid vanskelig, Ikke vits i å ta med mer enn tre bøker..til reisen, og litt sengelesing.

      Slett
  7. Skal du på Ltteraturfestivalen på Lillehammer?
    Jeg skal dit på fredag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Nei, det blir ikke noen tur til Lillehammer i år. Har satset på Stavanger, Kapitel og bokbloggertreff i september i stedet. Det er så mye annet nå i mai-juni, så da måtte Lillehammer utgå.

      Slett