fredag 20. september 2019

Cappelen Damm høstmøte september 2019

Bokhøsten er i full gang. Cappelen Damm er tredje forlaget som har gjestet Trondheim i høst med sin presentasjon av nyheter.  ( blant dem jeg har vært på) Stedet var som sist Scandic Nidelven, kjent for deilig mat, noe vi også fikk erfare med en herlig buffet. Mange bokhandlere og bibliotekarer kommer rett fra jobb og er sultne. Det var også Randi og jeg.
Cappelen Damm er Norges største forlag og det å plukke ut noe fra denne rikholdige katalogen kan ikke være enkelt. Her er noen smakebiter:






Mens Erlend Loe og Tore Renberg er på Kapittel-festival i Stavanger, må vi nøye oss med bilder og filmsnutt her.  Erlend Loe er ute med Helvete, et skilsmissedrama visstnok, som har høstet både lovord og det motsatte. Den skal jeg lese etterhvert.


Tore Renberg er også ute med ny roman; Ingen tid å miste. Visstnok litt annerledes enn det han har skrevet før.













Renberg skal på turne utover høsten. Han kommer også til Trondheim, men da er jeg dessverre bortreist. Ikke dessverre at jeg er bortreist, men dessverre at Tore Renberg kommer når jeg er borte.









Gert Nygårdshaug skriver igjen om miljø-klima-naturvern. Regnmakeren har andre hovedpersoner, de/den samme som i Klokkemakeren, enn i Minoserien. Mulig jeg leser denne også, selv om jeg to igjen i Mino-serien.



En reiseskildring fra Roy Jacobsen og kona, det virker interessant.



Hans Olav Lahlum er produktiv og morsom. I år ute med en ny krim, ikke i samme serie som tidligere, men med andre personer. Han kommer også med en biografi om AP-toppen Reiulf Steen som kan interessere mange, særlig oss over femti, sa de. Jeg håper den når ut også til yngre politisk interesserte mennesker.





Cappelen Damm er ute med en ny serie om eksistensialismen. Gamle klassikere som de har tørket støv av og som forhåpentligvis kan glede nye lesere.



Bok for besteforeldre og barnebarn, skrevet av Paul Mc Cartney. Hm , interessant.  Som forholdsvis nybakt bestemor er dette veldig aktuelt.



Torkil Damhaug er ute med en ny krim. Jeg har lest alle krimbøkene hans, og kan skrive under på at dette er noe av det ypperste vi har av litterær krim i Norge. Damhaug er psykiater og bruker sin erfaring og innsikt i sine bøker.



I år utspiller handlingen seg i Budapest og vi møter en tidligere karakter; Marlen Glenne som er legestudent der.  På forlagets side står det at det er en intens psykologisk thriller. Gleder meg veldig til å lese boka, som vi var så heldige å få med oss hjem.
Damhaug har vunnet Riverton-prisen to ganger.
Rakk ikke å hilse på ham da han var her, siden jeg var treg med å komme meg ut av lokalet. Plutselig var alle gått.



Cappelen Damm har mange gode krim. og spenningsforfattere i stallen sin.  Gard Sveen er en av dem, som jeg enda ikke har lest. Men snart.. Han har også fått Rivertonprisen.


Bildene gikk så fort unna i denne traileren. Det er fra Eystein Hanssens nye bok om Elli. Han er også enda ulest for meg, men jeg har lenge hatt bøkene hans på "tapetet".



Monika Yndestad har skrevet en valgaktuell krim denne gangen. Jeg har lest de forrige bøkene hennes, og leser nok også denne.  Bra med kvinner som skriver krim blant mannsdominansen.


Enda en kvinne selv om navnet er Robert. Alle vet vel uansett etterhvert at dette er er Rowling som skrev Harry Potter.  Visstnok typisk engelsk krim, som jeg heller enda ikke har lest, men har på "tapetet".



Akkurat denne boka har jeg bitt meg merke i, og har lyst til  å lese. Den tar utgangspunkt i Den store Gatsby-romanen.



Jeg opplevde Cara Hunter på Krimfestivalen i vår og ble nysgjerrig på henne. Skal visst være mørk krim, skummel krim. Må prøve--



Islandske Arnaldur har også vært en av mine favoritter, men så stoppet det opp på et tidspunkt. Kanskje på tide med en ny?



Cappelen Damm har kjøpt opp en del forlag, blant annet Bazar og Font. Ikke rart de har blitt kjempestore. Bazar har en bok om Depresjon, årsaker og hvorfor det har økt,  ute, som er oversatt og har blitt en bestselger der den kommer fra. Interessant.  Blurbet av Hillary Clinton og Elton John, ifølge Knut Gørvell folk som har grunn til å være deprimerte.



Fra Font fra forfattere av Den forbudte elven. Nominert til Booker-prisen.



Så noe meget interessant, en biografi om Axel Jensen er på trappene, nå inne til siste korrektur.



Torgrim Eggen var tilstede og snakket om prosessen, boka og Axel Jensen.
Ikke lett å biografere denne mannen visstnok.


Gleder meg virkelig til å lese denne. Axel Jensen har fascinert meg sammen med Hydra, Marianne og Leonard Cohen. Jeg har også hørt en radiodokumentar med intervjuer av Axel Jensen der han blant annet fortalte om LSD-terapien han tok i England på 60-tallet.  Regner med at det står en del om dette i boka også.



Gripende historie ut fra det Marthe Spurkland fortalte oss i en videosnutt. Faren fikk kreft og hadde kort levetid igjen. Endelig gadd hun å høre på historien hans, før det ble for sent.



Dette er boka forlaget regner med vil bli en bestselger til jul.



Det tenker de også om denne boka, skrevet av mor, far, datter Tunberg. Etter at jeg leste en meget kritisk omtale av denne boka i går, skrevet av en psykiater på Nettavisen, ble jeg så nysgjerrig at jeg tenker jeg må lese boka selv.



Mange vil nok være kritisk  til denne boka og forfatteren også, skjønt de fleste gir nok f.. Jeg synes sjamanisme er interessant, men jeg tviler på om Durek har så mye å tilføye, men hvem vet. Regner med at dette er en slags newage-sjamanistisk selvutviklingsbok av grunnleggende karakter, men vi får se. Det kan godt hende jeg finner på å lese den.



Fotball interesserer meg nada, men jeg tar den med likevel, siden forfatter Atle Nielsen også var tilstede. Ifølge forlaget kan andre enn fotballentusiaster ha like så stor glede av denne boka som Zlatan-boka. Det er visst en slags Askeladden-fortelling. (Var Solskjær som Askeladden? Der ser du så mye peiling jeg har på fotball)




Ivrige gjester følger med i katalogen mens Nielsen og Gørvell snakker seg varme om Solskjær og fotball.


Barn- og ungdoms-bøker har forlaget også mye av. Ny utgave av en Mummibok. Den ser fin ut.



Dikt for ungdom.



Svensken er ute med en spenningsbok, som også er litt feel-good. Denne var med i posen, og skal leses på tur.



Debutant som virker spennende. Over veien av Petter Brevik.



Samt denne, Ida tar ansvar av Kjersti Halvorsen.  En skarp, morsom og mørk roman om terror og humanisme. 




Sakprosa, om hvordan lykkes med planter. Feilen folk ofte gjør, er å kjøpe for krevende planter. Begynn med sukkulenter og mer lettstelte planter, sier forfatteren. Enig.


Bare en interessant bok.



Og denne, har jeg liggende, skal leses snart. Men denne er visst litt mørk, så da var det noe med timingen da..



Kataloger i fleng, Boktipspose med bøker. Fine bøker.  Høsten er reddet.


Tidligere innlegg fra høstmøter:




4 kommentarer:

  1. Ser ut til at jeg kan glede meg til mandag!:-) Flere bøker her jeg kunne tenke meg å lese av de du har presentert, Serotonin og Huset brenner blant annet. Ikke lest anmeldelsen av den sistnevnte men den skal jeg få sjekke ut.

    Kjekt at det kommer diktbøker for ungdom, det er bra. Og når jeg først snakker om diktbøker så har det kommet ut en debutant fra Flamme forlag, en diktbok om utenforbarn som vokser opp i en alenemor-blokk i Trondheim, høres veldig sterk ut og ser frem til å få den i hende. 7078 Saupstad heter den og skrevet av en lokal forfatter. Har du hørt om den?

    Sliter som sagt med Ulmebrann, den fenger ikke i det hele tatt, men du kan jo ha en helt annen opplevelse av den enn det jeg har når du kommer til den.

    Booker boken må jeg også ha, den tigget jeg om men fikk aldri svar.... ikke det, her renner det inn med bøker så jeg går ikke akkurat tom.

    Da gjenstår Aschehoug av forlagene da? Siden "Goliat/ Panta" ikke skulle reise rundt likevel. Savner Vigmostad & Bjørkes arrangementer.

    Tusen takk for titten, Anita! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må du.:) Cappelen Damm har enormt mange bra bøker, men så er de veldig store da.
      Gard Sveen og Monika Yndestad var vel på andre forlag før. VB-foplaget for Sveen og Yndestad på et lokalt? Tror det.

      Trygve Skaug skriver fine bruksdikt, håper de slår an for ungdommen.

      Ang Anna Knutsen og 7078 Saupstad, så hørte jeg henne snakke og lese fra boka under Litterær hagefest i Ringvebukta i slutten av august. Har bare glemt å skrive om det. I dag var det også et intervju med henne i Adresseavisa om boka og oppveksten hennes på Saupstad, som ifølge henne var bra for hennes del.

      Ja, Aschehoug gjenstår, det er jo none uker til. Goliat har jeg ikke spurt om å få delta på, men det gjør jo intet når de ikke kommer likevel, da skjønner jeg.

      Enig ang VB-forlaget. Savner dem og Vega og småforlagene..

      God helg til deg.:)

      Slett
  2. See, jeg er i et kommentarfelt nær deg. Hopper inn på enden, tenkte å lese meg opp men ble overveldet. (Dere er så produktive), kanskje etterhvert. Men, så mange bilder? Innser at jeg nok må krype til korset å kjøpe ny telefon. Har nå arvetlf med grøtete out-kamera, har kjøpt nytt batteri til min gamle (men den hadde ikke kamera i det hele tatt, kaputt). KJente på savnet da alle tok klare, pene bilder på Lillehammer og mine var grums og ugjenkjennelige fjes. Fine selfier da... Lipstick of the day er jo også viktig å dokumentere.

    Har alltid intensjon om å komme meg på disse bokmøtene, men får det til bare innimellom. Fint å se hva som rører seg og greit å se alle bildene og at jeg sikkert kan hoppe over cappelen, ingenting som ropte ut. Har som vanlig, som alle, nok å lese.

    Håper du koser deg på yoga. Ikke overdriv!
    (Det var under strekk-øvelser ryggen min røyk, eller det var vel sykling med sekk og overdrevet løping, etter sykling med strekk, men det var ikke før jeg prøvde å fikse med tøying at ting gikk på trynet, soo varsko)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig da.:)
      Ja, vi er jo noen aktive bokbloggere fortsatt da, før krampa tar oss. Bank i bordet**
      Ny telefon er must for blogging og instagramming. Har selv bestilt meg ny iPhone nå, da den gamle synger på siste verset. Tar et døgn å lade den, minst. Ingen vits i nytt batteri som man ikke får satt inn selv, dessuten e r den fire år og har nok gjort nytta si.

      Mine bilder fra Cappdamm-møtet er bare et bittelite utvalg av det de viste. Sikkert noe du ville ha likt som jeg ikke har vist, men det er jo inge krise, man har jo nok av bøker, ulest, som du sier.

      Yogaen i dag var litt kjedelig. Har vent meg til MediYoga nå, og den vi hadde i dag var jo basic Hathayoga i en varm sal, nesten hot yoga, med vifter som støyet på. Men nuvel, det gjorde sikkert godt lell. Øvelser som utfordrer ryggen for mye, må jeg passe meg for.

      Jeg passer meg for feilvridninger etter flere stygge hekseskudd og lumbagoer, det er så fort gjort, men det er ikke på yoga eller trening jeg har fått dem, men i hverdagen, som å vanne planter i feil stilling, strekke meg etter ryggsekk i baksetet på bilen, vridninger i travelhet o.l.

      I morgen blir det vann-aerobic, tenker jeg. :)

      Slett