onsdag 1. juni 2022

Kristin må vekk av Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth


Kristin må vekk er et slags essay eller samtalebok om Kristin Lavransdatter. Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth, som er litteraturviter, treffes i København for å lese Kristin Lavransdatter sammen, med fokus på Kristin som ung i Kransen. Spørsmålet de stiller seg er om man hadde fått større forståelse for Kristins valg om å gå i kloster hvis man leser det i et #metoo-perspektiv. Og at bakgrunnen for at hun gikk i kloster er lite tematisert. Vigdis har lest bøkene flere ganger, men for Line er det første gang.



Med Kransen friskt i minnet var det litt gøy å lese denne boka. Jeg leste Kransen tidligere i uka, og visste også at jeg skulle lese denne så snart råd er. Jeg har lest et par anmeldelser som ikke har vært gode, men hadde likevel noe forventninger. Hva anmelderne skrev har jeg jo glemt. 
Jeg har lest mye av Vigdis Hjorth, og skrive det kan hun, men i denne boka virker det som det er Line som mest holder pennen, eller kanskje det bare ser sånn ut fordi hun er fortelleren. 

Hovedvekten i boka er gjenfortelling av sentrale hendelser i Kristins liv, nærmest ordrett i visse partier slik jeg kan huske det, men med vårt tids språkdrakt. Innimellom snakker mor og datter sammen, om egen oppvekst, om det de leser, i både en humoristisk og mer alvorstynget tone. De sitter ofte på kafe og vi får små snutter fra andre ting som ikke handler om Kristin L. Tema i Kristins liv er skyld og skam, å måtte tie. Overgrepene hun ble utsatt for (ikke fullbyrdet voldtekt, men alvorlig hendelse likevel) ble bagatellisert av faren Lavrans og forloveden Simon. Så lenge hun slapp unna, slapp de skammen. Vigdis doserer for datteren om at det Kristin har opplevd opplever jenter/kvinner fortsatt, det har gått en linje fra hennes tid til nå. Offer eller ikke blir også diskutert. Line opplever ikke Kristin som offer, hun kom seg ut av det og har sterk vilje til å gå videre. Vigdis mener at det Sigrid Undset var så god på var å få frem flere perspektiver, nyanser, men samtidig vise ting som de var. 
Det er flere ting de er innom i samtalene sine, men alt trenger jeg jo ikke å fortelle. Les boka selv, hvis du er nysgjerrig. Selv synes jeg det var koselig å lese denne, tenker at det er det for bokelsker, å lese om at andre leser bøker, lese om boksamtaler. 
Men ser jeg objektivt på det. tenker jeg dette er ganske tynt materiale til en bok, slik de har lagt det opp. Men som et utgangspunkt for nye samtaler kan det være greit, og også som en oppsummering av Kransen. 


Vigdis Hjorth og Line Norman Hjort: Kristin må vekk, 97 s
Aschehoug 2022
E-bok eksemplar fra forlaget

7 kommentarer:

  1. Det kunne vært morsomt å hørt denne på fredag, men er litt usikker på om jeg får så mye ut av det, tror at jeg heller skal velg "Å lese S.U. med terapeutens blikk: en forbannelse og en berikelse". kl 17 på Bjerkebæk. om jeg ikke får med noen av disse blir det evt kl 20 Begjær og brudd med V. Hjort og Sissel Gran, før jeg tar toget hjem.
    Jeg får se, har i alle fall fått meg et program, som jeg sitter å krysser av i.
    To ting er spikret så langt og det er Den Kinesiske utstillingen på kunstmuseet og Panelsamtalen om feminismen kl 19 på Oppland Kunstsenter. Og fredagslunchen i Søndre Park er alltid hyggelig, om det er fint vær. Jeg lar tilfeldighetene rå, jeg synes at det alltid er så hyggelig å komme dit, min barndoms by. Bodde der til jeg begynte på skolen og kjenner en del folk der.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har visst billett til Gran på Bjerkebæk, men det blir travelt, da jeg skal på smith/Ullman kl 16.00 og Solstad kl. 18.00. Må springe opp og ned da... eller ta taxi.

      Slett
  2. Jeg hadde også lyst til å få med meg SG på Bjerkebæk, men det blir for hektisk å gå dit mellom de postene jeg har skaffet meg billett til. Skal se Ullman og Ali Smith kl 16.00 på biblioteket. Fredag blir en travel dag:) Begjær og brudd har jeg notert meg. Mulig jeg har billett også, husker faktisk ikke alt i farta hva jeg booket.
    Værmeldingen er så som så, men det skifter daglig ser jeg. Blir nok ikke shorts og skjørt i år;)
    Jeg liker også Søndre park.:) Kanskje ses vi der- eller på Begjær og brudd:)

    SvarSlett
  3. Leste denne ferdig i går og må si jeg ble litt småskuffet. Noe var bra,som de få passasjene hvor de gikk litt inn i stoffet om Kristin, men personlig syntes jeg det ble for mange sekvenser fra selve Kristinboken og for lite deres refleksjoner over den. Så min konklusjon ble at ideen var mye bedre enn selve gjennomføringen og skulle ønske at de hadde jobbet litt mer med den når det først skulle bli bok av det. At den var koselig å lese er jeg enig i,og kunne egentlig ønske at det fantes flere (og litt bedre?) bøker av denne sorten hvor de reflekterer over en bok slik de gjør her og kommer med innblikk fra deres eget liv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, har visst glemt å kommentere her... Enig med deg i det du skriver:)

      Slett
  4. Flott omtale Anita, jeg leste den ikke før nå, etter at jeg har lest boken selv og er ferdig med å blogge om den. Lenker til deg, for det var kjekt å lese dine tanker om boken. Jeg ble også inspirert til å lese Kransen på nytt, så nå er jeg godt i gang med lydbokversjonen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Skjønner godt du ville vente med å lese omtalen. Artig at ville gjenlese Kransen:) Og takk for link.

      Slett