søndag 21. april 2024

Norges første Indiebokpris kåret på Litteraturhuset i Oslo 19.april 2024

 De beste indiebøkene for 2023 i tre kategorier ble kåret på Litteraturhuset i Oslo i går. Sakprosa, skjønnlitteratur og barne-og ungdomslitteratur var kategoriene. Det kom inn over 80 aktuelle bøker som kjempet om å bli nominert og til sist gå helt til topps. Gjennomlesingen av de innsendte manusene førte til en langliste på 10 bøker og en kortliste på fem bøker, hvorav juryen i de respektive kategoriene skulle kåre en vinner. Kvaliteten på indiebøker eller selvpubliseret bøker kan i dag hevde seg på lik linje med forlagsutgitte bøker. Det finnes flere selvpubliseringsportaler som tilbyr alt man trenger for å skape en bok av høy kvalitet. Noe vinnerbøkene vitner om.


En rørt Oddrun Midtbø vant den gjeve prisen i sakprosa, for den flotte boka Harastølen- heimen for dei utstøtte. Juryleder Joakim Tjøstheim delte ut prisen i denne klassen. 


I kategorien barne- og ungdomslitteratur var det kun stemt frem en kortliste på fem bøker fordi det var færre innsendte kategorier i denne klassen. De fem var av høy kvalitet, noe som preget alle kortlistene. Den som til sist stakk av med seieren var Tone Hammer Fiskvik, for boka Tulis Tidsfilur. Boka har et nydelig omslag, designet av Linn Tesli. En meget beveget vinner sa at omslaget ble akkurat slik hun ville det skulle være. Boka er for barn i alderen 9- 12 år og er i sjangeren fantasy.





Juryleder Ingvild Alfheim delte ut prisen. 


I kategorien skjønnlitteratur dro Anne Kyong-Sook Øfsti avgårde med seieren for den vakre og såre Det lille vi vet om mamma. Den fikk en knepen seier foran En kamp mot demoner av Kjell- Vidar Åhman-Teig. 




Juryleder Myriam Bjerkli delte ut prisen til en glad forfatter. 



Det lille vi vet om mamma.

Det var tre medlemmer i hver jury.

Juryens begrunnelse i Bok365 her


Nå er det bare å skaffe seg bøkene å lese dem.. 

Jeg har lest Harastølen, en meget bra og gjennomarbeidet bok med både lokal, nasjonal og europeisk historie om sanatoriumenes utvikling, fra tuberkolose lepra - staselige Harastølen ble bygd for tuberkuløse pasienter- og videre et stykke psykiatrihistorie, da Harastølen ble gjort om til psykiatrisk sykehjem etter at tuberkolosen ble overvunnet. Etter det ble den enorme bygningen i Luster i Sogn brukt til asylmottak og flykningeboliger . I dag er det forfallent. 

Kortlistene kan dere se her:

Kortliste sakprosa for voksne

Arrangør var selvpubliseringsportalen BoldBooks.

Jeg har lest noen av de kortlista bøkene og har et par liggende ulest som jeg har fått tilsendt, som jeg snart vil lese. 



Bøkene har jeg fått av forfatterne tidligere, bortsett fra Harastølen som jeg fikk med i går. Har imidlertid lest den tidligere i pdf.  Jeg har også tidligere anmeldt Fri fra overgrep av Tine Brager Hynne. En meget velskrevet og viktig bok, med lekkert design,-  om hvordan man kan jobbe seg gjennom traumer fra overgrep. Les min anmeldelse her. 



Solgunn og meg mens vi venter på prisutdelingen. En spent debutant er likevel stø på kameraet når hun tar selfie.

Solgunn Solli er en bokbloggervenn gjennom flere år (med bloggen Solgunn sitt  som også er hjemmeside for hennes forlag og bok). Hun ga ut Krigens modigste menn, som ble nominert. Det er en meget bra og gjennomarbeidet sakprosabok for barn, unge og voksne. Jeg likte den veldig godt. Min omtale her . Solgunn ga ut boka før jul, og har gjort det meget bra til å være debutant og indieforfatter. Det går an! Hun har truffet med tema som hun har gjort levende og interessant for ung og gammel, om en mindre kjent hendelse i norsk krigshistorie.


Harastølen- heimen for dei utstøtte. Vinner sakprosa for voksne.



Innholdsfortegnelsen i Harastølen. 



Jeg fikk en hyggelig prat med forfatteren Oddrun Midtbø og signert bok i baren på Litteraturhuset i går, da prisutdelingen var over. 



På vei hjem med denne boka . Så kjekt å ha den i papirutgave. Ingen tvil om at en slik praktbok kommer best til sin rett i papirformat.



Norli Litteraturhuset hadde utstilt de fine bøkene fra de nominerte, samt andre indiebøker. Mye fristet her.








Takk for en flott indiefestival.

Jeg kommer tilbake med et inntrykksreferat fra resten av dagen senere. I mellomtiden kan dere se noen glimt på instagramkontoen min her.

6 kommentarer:

  1. Takk for fint referat! Ja,det kan bli gode bøker av det selv om man gir ut på eget forlag. Så lenge det jobbes med produktet og man har folk rundt seg som kommer med konstruktive tilbakemeldinger. Har lest èn av disse og ser et par stykker som jeg kunne tenke meg å lese, blant annet Solli sin og Øfsti (som jeg har lest en bok av før)

    Har ikke lest veldig mye fra små forlag eller av folk som har gitt ut selv, men noe har jeg lest og det har stort sett har det vært bra bøker.

    80 bøker er ganske mye, da har de hatt en god jobb de som har lest og vurdert disse. Mange forfatterspirer der ute :-) Godt at det finnes en slik pris tenker jeg, fint at noe slikt har kommet til.

    Ha en fin søndag, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du synes det Beathe:) Jeg tror dette vil øke, når forlagene nå kutter ned på ansatte, og utgir mer av det de anser de kan tjene penger på. Og nåløyet for å komme gjennom er smalere enn noen gang.
      Selvpublisering er ikke lenger hva det var en gang, siden flere og flere bruker tjenester i alle ledd for å få en best mulig bok. Dessverre koster det mye, men selger man litt, så kan man fort tjene det inn, mens man gjennom et forlag tjener veldig lite per bok. Man må også være aktiv selv på salg og markedsføring, men det må man faktisk selv om man er utgitt på forlag i dag.

      Det skjer mye på dette området fremover, som jeg synes er veldig interessant. Har nettopp vært på et webinar om mikroforleggeri og community som var veldig spennende.

      Ja, mange forfatterspirer der ute. Jeg har vært på mange skrivekurs opp gjennom årene og gått lengre digitale forfatterkurs/skoler, og det er forbausende hvor mange som vil skrive bok. Ikke alle gjør den boka ferdig, men jeg har etterhvert opplevd at mange også gir ut bok til slutt. Det er gøy:)

      Har bestilt boka til Øfsti på biblioteket btw. Skulle ha kjøpt den i går, men ble så travelt før jeg måtte dra hjem. Solli sin er veldig bra btw- men det vet du at jeg mener:)

      Takk, du og Beathe:)

      Slett
    2. Interessant det du skriver for det er litt det inntrykket jeg har også, at det har vært en utvikling på området, noe som er både bra og forståelig på grunn av det du nevner, med at det er et smalere nåløye å komme gjennom hos etablerte forlag.

      Lekte selv med tanken på å skrive bok på 90-tallet en gang men det prosjektet er skrinlagt, uansett fint at det er mange der ute som får virkeliggjort drømmen sin og hvorfor ikke gi ut selv om det er det som må til?

      Husker jeg leste en trilogi for en del år tilbake, av en forfatter her fra Bergen som gav ut selv, bøkene kom ut nærmest på løpende bånd og var et godt eksempel på at forfatteren burde hatt folk rundt seg som hjalp til med teksten og redigering. Det ble èn og samme fortelling i alle tre bøkene, hvor et par karakterer og hendelser var byttet litt om på. Thats it.
      Det var nok et "skrekkeksempel" og på ingen måte forenelig med at det er sånn det er med alle som gir ut selv, men husker at jeg i lengre tid ble skeptisk til selvutgitte bøker, men heldigvis har jeg gitt flere en sjanse etter det og fått mange gode leseopplevelser.

      Så på Bokelskere at jeg hadde Fiskvik sin bok liggende, så jeg skal få lest den jeg også :-)

      Ha en fin dag, Anita :-)

      Slett
    3. Gøy at også du har lekt med tanken om å skrive bok:) Jeg har hatt drømmen siden jeg var tenåring, så på tide å få noe ferdig;)

      Ja, utviklingen går fort nå. Men som sagt er det dyrt å kjøpe alle de tjenestene som trengs, men det har nå kommet en mulighet med Print-on-demand, slik at man slipper å betale for å trykke opp en masse bøker, men de trykkes når noen bestiller. Men redaktør, språkvask, korrektur, design, omslag, ombrekking etc vil uansett koste litt, men forhåpentligvis kan man tjene det inn igjen, hvis man er aktiv. :)

      Håper du leser Fiskvik sin bok :)

      Takk, fin dag til deg også Beathe:)

      Slett
  2. Veldig stolt av Oddrun, som eg kjenner litt. Det er jo både synd og skam at eg enno ikkje har fått lese boka.. Harastølen har på ein måte vore ein del av familiehistoria mi, og eg veit at Oddrun har gjort ein god og grundig jobb.
    Men boka har vore utseld hos "mine" bokhandlar og utlånt på "mine" bibliotek. Ikkje så rart når det er ein lokal forfattar og ei så bra bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skjønner jeg. Boka er knallbra! Skikkelig forseggjort, grundig, velskrevet og interessant. Så interessant at Harastølen også har vært en del av di familiehistorie. Kunne tenkt meg å ha vært der og sett. Kanskje en gang, hvis jeg kjører på de traktene.. Har kjørt over Sognefjellet til Bergen en gang. Og en gang var sønnen min ,den gang 16, og jeg på fjelltur på Galdhøpiggen og dro ned i Luster , for å gå på Nigardsbreen. Det var stas.

      Håper du får tak i boka snart:)

      Slett