mandag 28. april 2014

Boken på vent (74): Intet nytt fra Vestfronten

Denne uka har jeg plukket ut Intet nytt fra Vestfronten som boken på vent i Beathes spalte med samme navn. Den ble valgt i lesesirkelen som månedens bok i kveld, og den er også straks maibok i Lines lesesirkel. To fluer i en smekk, og da blir denne boka ikke så veldig lenge på vent heller.




Gyldendal har kommet med en nyutgave av denne klassikeren i anledning at det er 100 år siden 1.verdenskrig. Den har jeg vært så heldig å få et leseeksemplar av. Jeg tror jeg har leste boka en gang for mange mange år sidne, eller kanskej jeg så filmen, eller begge deler..Men det gjør ingenting for jeg husker ikke annet enn stemningen.

Her er litt om handlingen slik forlaget beskriver det:

Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten - helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver.
Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra vestfronten fra 1929, anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst.
Med sin realistiske, anti-militaristiske skildring av tilværelsen ved fronten under første verdenskrig, sett fra den tyske soldats synsvinkel, ble romanen en verdenssensasjon. Den kom på norsk første gang i 1955 og har senere kommet i flere utgaver. Romanen ble også gjenstand for en berømt filmatisering i USA i 1930 under tittelen All Quiet on the Western Front. Filmen vant Oscar for beste film og for beste regi ved Lewis Milestone.
Intet nytt fra vestfronten utgis nå i anledning 100-årsmarkeringen av starten på første verdenskrig.

Mer HER

Ønsker du å se hva andre bokbloggere har i hylla si, ta en titt inn i Beathes bokhylle da vel.:)

16 kommentarer:

  1. Sikkert ei bra bok, - og som deg er eg usikker på om eg har lest ho. Eg veit eg såg filmen - den versjonen som vart laga på 70-talet - og at den gjorde djupt inntrykk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg blander nok litt samen med to andre klassikere av Hemingway; Klokkene ringer for deg og Farvel til våpnene, skjønt de handler fra Italia og Spania og ikke Tyskland da… Så vi får se om jeg kjenner igjen boka når jeg begynner å lese.:) Men filmen vet jeg at jeg har sett…en gang som du sier, sikkert 70-tallet.

      Slett
  2. Denne leste jeg for noen uker siden. En veldig sterk bok, så du har å glede deg til :)

    SvarSlett
  3. Denne lurer jeg på om jeg skal lese i Back to the Classics-challengen jeg er med på, så det var fint å lese litt om boken her hos deg :)

    SvarSlett
  4. Sannsynligvis ei bok man bør lese- noterer den på lese-ønskelista. Takk for tips!

    SvarSlett
  5. Å, kanskje jeg burde hive meg rundt og lese denne i mai, jeg også? Visste ikke at den var kommet i nyutgivelse, så det er jo alltid en kjekk grunn til å hente frem gammel litteratur :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så sant så sant.. Tror jeg har den i en bokklubbversjon også, men jeg har jo nesten alle bøkene mine i kasser enda, så jeg får ikke sjekket enda..

      Slett
  6. Denne boka las jeg for "hundre år" siden. Og så også filmen på den tida. Bra saker! Har akkurat plukket fram "Tre kamerater" av samme forfatter. Ga den bort til sønnen min sist uke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du er så gammel du og ja;;) ? hehe..

      Slett
  7. Dette er nok en bra bok og jeg kjenner at jeg angrer litt på at jeg ikke sendte mail til forlaget om at jeg ønsket å lese denne boken. Jaja, det skal vel bli en råd likevel for det hadde vært kjekt å få lest den. Ønsker deg en strålende ettermiddag, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du får da skaffet deg den uansett vet jeg.:) En flotters ettermiddag til deg også Beathe.:)

      Slett
  8. Denne har eg hatt på vent i bokhylla i mange år - trur den er kjempegod! Ønskjer deg ei strålande leseveke :-)

    SvarSlett