mandag 16. mars 2015

Rød sone av Asbjørn Jaklin - aktuell Rivertonpriskandidat

Som jeg skrev i dette innlegget har jeg satt meg mål om å lese de Rivertonnominerte krimromanene i år. I går kveld ble jeg ferdig med Rød sone av Asbjørn Jaklin.  Det var en spennende bok, synes jeg. Her møter kald krig nåtid i Tromsø. Journalist Alexander Winther, kalt Alex blant venner får en historisk sak å bryne seg på, da en gammel jagerflypilot dør under en konferanse i ishavsbyen.



Fra forlaget:
Den tidligere jagerflygeren Peter Barrow blir funnet død på et hotellrom i Tromsø. 

Alexander Winther, journalist i Nordlys, nøster i saken og oppdager at flere av Barrows tidligere skvadrons-kolleger også er døde. Finnes en sammenheng mellom dødsfallene? Gravingen i flygernes fortid vekker minner om tiden som soldat i Afghanistan, og det tærer på forholdet mellom Alexander og kjæresten, Vivi. Da en kollega i NRK blir forsøkt myrdet, innser Alexander at noen vil gjøre alt for å holde fortiden skjult.

Mot et bakteppe av iskald krig og atomtrussel på starten av 1980-tallet, vever Asbjørn Jaklin inn virkelige historiske hendelser i Rød sone.



Min mening om boka:
Dette er mitt første møte med forfatter Jaklin og journalist Alex Winther. Jeg liker godt journalistkrim, og dette er en god variant av den sorten. Jaklin skriver lett, levende og friskt, men en nord-norsk ram humor, noen karakterer er særdeles sarkastiske, som Alex sin sjef; Erstad. Jeg koste meg under lesingen, med flotte naturskildringer, byskildringer fra Tromsø (gjenkjennelige steder som Skarven, Rorbua, Ølhallen) fornøyelig replikkveksling og gode relasjonsbekrivelser. Når det gjelder selve plottet og historien rundt, satte det meg tilbake til gufset av den kalde krigen på 70- og 80-tallet. Jeg husker at jeg og flere med meg gikk i konstant angst for atomkrig, den tredje verdenskrig. Jeg kan levende forestille meg at den frykten sikkert var enda sterkere hos folk i nord, som levde med russerne og amerikanerne via overvåking av og reelt tilstede i luftrommet  og havet utenfor. Mye skjedde, som man ante, man så, man snakket, men fikk aldri vite. Ting ble tilslørt, hemmeligholdt, men trusselen var der konstant. Det er også mye snakk om Mehamulykka i 1982, og granskningene som ble gjort. Jeg måtte google det opp, siden jeg ikke husker så godt så langt tilbake. Det var ekkelt, men sannsynligvis var det ikke noe muffens her, slik jeg kan tolke det. Værre er det kanskje med det koreanske passasjerflyet som styrtet, med over 200 døde. Det leder tankene mine mot de asiatiske flyene som har styrtet og forsvunnet, Malaysia airlines, de siste årene.  Å fly i militære områder er ingen spøk.

Selv om det enkelte steder er litt tørt flyprat, så likte jeg denne boka godt. Forfatteren har gjort sin research og basert romanen på historiske kilder, noe han har fått til på en utmerket måte. Lett tilgjengelig, men det er nok en fordel at man interesserer seg for tematikken, eller har et forhold til Nord-Norge på et eller annet vis.  Jeg synes også det var interessant å lese om Alex sin panikkangst, samtaleterapien, om traumene fra Afghanistan som sannsynligvis ble aktivert av saken han jobber med.

Så langt er dette min favoritt til Rivertonprisen. (med forbehold om at jeg enda ikke har lest Junker og Reiersgård)


Om forfatteren: 
Asbjørn Jaklin er tromsøværing, journalist i Nordlys, historiker og krimforfatter. Han har skrevet en rekke dokumentarbøker. Den mest kjente er Nordfronten – Hitlers skjebneområde, som ble nominert til Brageprisen i 2006. Jaklin debuterte som krimforfatter i 2012 med Svart frost. Rød sone er hans andre kriminalroman om journalist Alexander Winther.

Mer HER

Mer om Asbjørn Jaklin HER, f. 1956 . Fembarnsfar, interessert i jakt og friluftsliv.

Andre bloggere:
Tine sin blogg , Elikken,

Andre:
Aftenbladet
Dagbladet om nominerte til Rivertonprisen  (men de har ikke anmeldt Rød sone)


Foto lånt på wikpedia


Asbjørn Jaklin: Rød sone, 345 s
Vigmostad & Bjørke 2014

Boka har jeg motatt som leseeksemplar fra forlaget

10 kommentarer:

  1. Mhm, bra mann og bra bok. Anbefaler også Svart Frost, debuten. Det eneste jeg må påpeke er at jeg slettes ikke klarer å falle for denne Alex. Forfatteren er flink til å flette historie inn i plottene sine, gir de en ekstra verdi, men persongalleriet kunne kan godt utbedret. - I hvert fall så lenge han har en fast skikkelse i hovedrollen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal lese Svart frost også en dag.. Hadde lyst til det da den kom, men du vet-- så mange bøker, og så glemmer man det helt..
      Litt tidlig for meg å finne ut helt om Alex er likande eller ei, får lese flere bøker om han.. Han roter jo fælt med damene, men det gjør jo mange av disse krimheltene..

      Slett
    2. Han er i det minste nykter det meste av tiden!

      Slett
  2. Fin omtale - nesten vanskelig å orientere seg i alle krim-bøkene som publiseres nå til dags.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Randi! Ja, det er jo gitt ut mange de siste årene.. ca femti norske i året..

      Slett
  3. Møtte forfatteren da han var i Bergen, en sjarmerende kar som snakket bra om bøkene sine. Tema er litt for maskulint etter min smak, og jeg måtte presse meg gjennom denne her. Den forrige hadde jeg ikke lest.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sikket artig å møte ham Tine. Jeg synes ikke den er så kjempemaskulin, men skjønner hva du mener..krig, fiske, jagerfly, damer,… Likte den veldig godt jeg da. :)

      Slett
  4. Bestilte pocketutgaven og får den vel i posten før påske håper jeg. Må ha litt påskekrim. Kjenner til stedene han nevner så blir garantert å kose meg. Han er gift med ungdomskjæresten som han traff på skolen om jeg ikke husker feil.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fin påskekrim dette Eva! Spent på hvordan du liker den.. la meg få høre.:) Artig når du kjenner både forfatter og byen godt.

      Slett