fredag 1. januar 2016

Oppsummering desember -15

Desember og året 2015 er snart på hell. Her kommer en kort oppsummering av lesemåneden 2015. En årsoppsummering om lesemål, gamle og nye, kommer i løpet av helga.  Jeg har lest så mye i 2105 og gitt så mange høye terningkast på Bokelskere, at det må nøye vurderes hva som holder seg nå. Det endrer seg som oftest i ettertid.  Jeg kan imidlertid røpe at jeg har lest 143 bøker i 2015, og av dem har 68 vært norske 2015-bøker, som skal vurderes ift Bokbloggerprisen 2015 (se egen fane om bøker lest 2015 under headingen).  Av dem krangler 12 romaner om å bli nominert, og 7 i Åpen klasse.  Og enda kan det leses flere bøker før fristen går ut 7.januar. Det er til å bli svett av. Desember var en bra lesemåned, mye bra bøker, noe veldig bra. Har lest både tykke og tynne, og lagt noen på is enn så lenge.  Here we go:





1. Englefjær av Frode Eie Larsen: krim, norsk2015, leseeksemplar
2. Solefall av Knut A. Braa: krim, norsk2015, leseeksemplar (302 s)
3. Bipolar Superstar av Bipolar Superstar (Stig Mass Andersen): norsk2015, debutant, psykisk helse/psykiatri, leseeksemplar (266 s)
4. Tiger i Hagen av Ari Behn: noveller, norsk2015, lånt på eBokBib, USA, Afrika, Japan
5. Sommerfuglene i Armero av Jon Magnus: norsk2015, sakprosa, leseeksemplar, USA,Latin-Amerika, Asia, Bosnia, Kroatia med mer..
6. Krukke -en biografi om Suzanne Brøgger : biografi, lesesirkel, Danmark, Thailand mm, kjøpt
7. Slekters gang av Jan Kjærstad : norsk2015, lese- og lytteeksemplar, India, USA, Kina, Spania
8. De urolige av Linn Ullmann: norsk2015, leseeksemplar, USA, Sverige, Hellas
9. Flammen og mørket av Roskva Koritzinsky : norsk2015, lånt på biblioteket
10. Imot naturen av Tomas Espedal: 2011, lånt på biblioteket, lesemål2015, Italia, Guatemala, Nicaragua
11. Bienes historie av Maja Lunde: norsk2015, fremtiden, leseeksemplar

SUM: 11 bøker.

2 krim, 9 norske 2015-bøker (BBP), 2 sakprosa, 1 novellesamling. 
7 leseeksemplarer, 3 lånt på biblioteket, 1 kjøpt.

Land /verdensdeler besøkt: 
USA, Japan, Afrika, Latin-Amerika, Bosnia, Kroatia, Danmark, Thailand, India, Kina, Spania, Sverige, Hellas, Italia, Guatemala, Nicaragua

Lesemål gjennomført: Lest 1 stk Tomas Espedal , Imot naturen. Frister til gjentakelse.

Påbegynt, skal leses ferdig:
Sekstitallet- verden som var min av Ketil Bjørnstad : norsk2015
Maleren av Sigrun Slapgård : norsk2015
Magnet av Lars Saabye Christensen : norsk 2015
Hva er en roman av Tone Selboe: sakprosa norsk2015
Neiden 1970 av Ingeborg Arvola

Best i desember:
Sommerfuglene i Armero, Slekters gang, De urolige, Bienes historie, Krukke, Imot naturen. Bipolar Superstar er også en bok jeg sitter igjen med en god følelse rundt.

Jeg likte Bienes historie overraskende godt. Leste den ferdig i natt. Godt stykke arbeid av Maja Lunde. Godt skrudd sammen, engasjerende historier. Den har vært mye diskutert blant bokbloggerne i løpet av høsten, mange har likt den godt, andre ikke så godt. Da ble mine forventninger mer normalisert, og jeg oppdaget at jeg koste meg med boka.
Slekters gang var også en positiv overrraskelse. Jeg har savnet å lese slike gode historier, fortellinger. Sommerfuglene i Armero var jeg veldig spent på, og den innfridde. Gripende, morsom og interessant. De urolige er i en klasse for seg, litterært sett.

Film:
Star wars The Force awakens (kino)
Himmelen over Havanna (kino)
Twilights Daggry 1 og 2 (gledelig gjensyn på NRK3)




Ferga går inn i solnedgangen i Puerto de las Nieves. Fra min ferie på Gran Canaria tidlig denne måneden.  (foto: Anita Ness)

Et innlegg er laget fra Puerto de las Nieves, som du kan se HER h. Innlegget fikk cirka 1000 besøk før et døgn var gått. Utrolig bra! Og her er del 2, helt ferskt fra Valle Agaete .



Da ønsker jeg dere alle lesere og medbloggere en riktig god nyttårsfeiring og takk for det gamle. Vi ses på nyåret!



18 kommentarer:

  1. Tilbake til fremtiden (fra 2105) og gratulerer med fantastisk lesemåned 2015 ;-) Jeg er stort imponert over antallet norske bøker lest. Blir du ikke "litt" lei? Skulle ønske jeg hadde større norsk-leseoverskudd, for her i heimen trumfer utenlandsk litteratur med god margin. Noen gode norske har jeg dog lest, men ikke nok til å fylle alle 3 plassene i begge kategorier med virkelig gode bøker. Sommerfuglene i Armero likte jeg fantastisk godt. Det var ei overraskende, rørende og interessant bok. Tror jammen jeg skal plassere bøkene mine på lista idag. For min del var Jon Fosse Trilogien den beste i hele 2015, men den teller ikke på BBP-lista dessverre. Den står i en klasse for seg, og minnet meg ikke rent lite om Virginia Woolf sin nydelige Lighthouse og stream-of-conciousness. Nytt år nye muligheter, og for første gang på flere år så er jeg virkelig klar for å brette opp ermene. Godt nyttår til deg, Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Marianne 😃 kan bli litt lei, men samtidig er det noe som driver meg videre. Men det skal bli godt å lese litt mer utenlandske fremover. Har mange godbiter på vent i hylla 😃 Fosse-trilogien leste jeg i 2014, den er kjempegod 😃 godt nyttår til deg også 😃

      Slett
  2. Bare innom for å ønske deg et godt nyttår, Anita! Jeg ser frem til å følge bloggen din også i 2016. 67 norske bøker er imponerende, tror jeg havnet på noen og førti, men ble litt småstresset og det stoppet til slutt opp her, men uansett så blir det spennende å se hvilke bøker dere stemmer frem! :-)

    Beathe

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Beathe 😃moroa forsvinner hvis d blir stress. Håper å se deg her og der fremover selv uten blogg. Godt nyttår til deg også 😃

      Slett
  3. Jeg har akkurat sittet og tenkt over leseåret 2015, og syns jeg har lest mye bra og fengende. Men er blitt litt "presset" ved tanken på at vi skal nominere bøker til Bokbloggerprisen,slik at bøker jeg har gledet meg til å lese er blitt lagt til sides. Så mitt forsett er å bare lese etter lystprinsippet i kommende år. (Gjør jo stort sett det da, men enda mer bevisst på det skal jeg bli.) Nå må jeg sette meg ned å vurdere nominering til prisen! Ikke bare lett. Godt nytt leseår, Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har blitt litt sånn med meg og, men det er selvpålagt. Det skulle ikke bli sånn i 2015, men jeg ble vel bitt av en basill ;) ser frem til å.lese andre bøker også fremover.. Godt nytt leseår til deg også 😃

      Slett
  4. Ser ut som du har hatt en flott lesemåned i desember. Jeg har ikke lest noen av disse, men ser et par jeg har notert meg. Godt nytt leseår!

    SvarSlett
  5. Godt nyttår Anita! Skal si du har lest mange norske av året, det er gøy da må du virkelig gå i tenkeboksen noen dager nå. Atter en måned har vi lest nøyaktig like mange bøker, sånt får meg til å fnise :)
    Slekters gang er vel den av dine jeg likte best. Imot naturen har jeg ikke lest (som jeg antok etter å ha lest din omtale) så den er bestilt :) Ønsker deg en fin start på det nye leseåret.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Tine, i lige så.. Ja, det blir grundig tenkning og vurdering i romanklassen. Det blei nok noen vanskelige avgjørelser, veie for og imot, lage noen kriterier. Åpen klasse har jeg ganske klar. Minst fire av disse på desemberlista er med i vurderingen. Derav også Slekters gang.. :)

      Slett
  6. Godt nytt år og fin oppsummering.
    Kommer med månedens bokanbefaling + oppsummering enten i dag eller i morgen. Det blir bare ikke noe langt innlegg siden desember ble den måneden i fjor jeg leste aller minst. Så det blir bare et kort og greit innlegg, hehe.

    Ha en god helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Ina.
      Skal gå inn til deg når jeg er ferdig med mitt årsinnlegg. Og mat. Taco for kidsa. Kort og greit er kjekt vet du.:)
      God helg og godt nytt år til deg også.:)

      Slett
  7. Lenge siden jeg har kost meg sånn med å lese oppsummeringer. Kanskje bloggeren har blitt flinkere? Eller så er det jeg som er utsultet på nytt år - og gleder meg vilt til å være ferdig med nomineringen, og ta fatt på årets mål.

    Med 66 norske har du litt av en jobb foran deg. Mitt håp er at du nominerer de JEG liker best slik at de 44 jeg ikke har lest mister betydning. Må bare innse at jeg ikke rekker annet enn å lese ferdig påbegynte nå de siste dagene. Selve nominering har jeg klar, kun litt slit med rekkefølgen.

    (Fikk med meg at Espedal/Ullman var suksess. Så etter naturbok på bib. sist, men den var utlånt.)

    Har forresten også begynt på Selboe, men engasjementet har ikke vært helt til stede. Får bli en annen gang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, men det er koselig med oppsummeringer... Jeg leste mange fra mobilen i går og forgårs, så da blir det så som så med kommenteringen, men jeg har gått gjennom flere på nytt.
      Ja, det er litt av en jobb med 66, særlig med de romanene-- Men jeg har startet å tenke , for lenge siden egentlig, men det blir vanskelig med noen av dem lell... Hva skal veie tyngst liksom? Når mange er like gode på hver sin måte? De nye mer ukjente fremfor de kjente etablerte? Hvis de står likt synes jeg de ukjente bør komme foran, debutanter får et ekstra plusspoeng, såfremt de er like gode. Noen får jo nok oppmerksomhet uansett..samtidig som det blir feil å utelukke disse gode etablerte hvis de er sabla gode. Som feks Havboka til Strøksnes. Når vi leste den visste jo ikke vi at den skulle vinne Bragepris og greier.. Vi kan jo ikke dekvalifisere ham for det? Nei, det kan vi ikke. Når det gjelder Havboka vet jeg at vi er enige, og den får garantert nominasjonspoeng fra meg, blant top tre. (Kan jo ikke røpe alt, selv om jeg vet hvilken pallplass den får fra meg)

      Espedal og Ullmann likte jeg godt, ja. Men jeg lurer på om jeg likte Slekters gang like bra som Ullmann, kanskje bedre, den hadde høyere kosefaktor, selv om jeg ser at det Ullmann har gjort er en ekstremt krevende øvelse, så det bør hun få plusspoeng for.

      Selboe har jeg hatt i veska i mange måneder, den blir liksom ofte glemt, har lest en tredjedel.. Ingen ting å stresse for før BBP-frist går ut. selv om den sikkert hadde vært fin å hatt som bakgrunn før man leser og nominerer.

      Slett
    2. Hva veier tyngst? Er årets vanskeligste spørsmål. Jeg er i utgangspunktet på beste boka vinner vogna, ingen pluss for debutanter, men ukjente for poeng over kjendiser, hvis jeg liker boka like godt vel og merke. Ullmann var mye bedre enn Kjærstad, men Eikemo og Oterholm var bedre enn Ullmann og Øen slo dem alle. Førsteplassen min er ingen hemmelighet, men resten er usikkert, for - jeg har ikke engang nevnt Flatland - the dark horse - som nok var bedre enn Eikemo, kanskje, men ikke like god som Oterholm, kanskje, og dessuten er jeg sur på Ullmann som jeg mener stiller i feil klasse. Bare noen dager igjen.

      Slett
    3. Enig ang hvis ukjent forfatter og kjent forfatter har like gode bøker, så bør ukjent komme foran. De kjente får nok oppmerksomhet. Oterholm var ikke bedre enn Ullmann synes jeg, men Eikemo er så god at den skal på top tre, da betyr det at den muligens går foran Ullmann, ja det tror jeg faktisk. Øen har jeg ikke lest, men Vatne skal med. Flatland, ja, det bekymrer meg at jeg ofte glemmer hennes bok. Kan det være fordi det var en slukebok som jeg likte utrolig godt da jeg leste den, men så kom den litt bort fordi det ble lest så mye etter den..
      Ullmann og Vetel Lid-Larssen, når du nevner det, burde like så godt vært i Åpen klasse, skjønt jeg synes Ullmann har fått den til som en roman, mye mer enn Lid-Larssen, faktisk.

      Og en ting til: Boka om Birgittesaken av Jahr, skal med! Åpen klasse.

      (Skal huske Fotturane også da vet du..)

      Slett
  8. Flott oppsummering, har ikke lest så mange av de du nevner - De urolige var et høydepunkt i hvert fall!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Randi. Dette er bare for desember da, du har kanskje sett årsoppsummeringen også?

      Slett