onsdag 7. september 2022

Som man sår av Hjorth og Rosenfeldt. Sebastian Bergman #7

 Dette er så bra! Jeg greide ikke å vente til jeg hadde papirboka i handa (hadde bestillt den på biblioteket, den måtte jeg levere tilbake før jeg hadde hentet den ut, i dag). Jeg lytta for det meste på Fabel, og delvis leste jeg e-boka på Bookbites. Slutten var så intens at jeg fikk helt åndenød og ville hoppe over setninger for å se hvordan det gikk, haha.. Nå er det bare å vente til bok 8, og hvis de kommer annethvert år, får vi vel den på norsk i 2023? 


Som jeg har gjort før, skriver jeg et referat også nå. Greit å ha for å huske til neste bok. Her er det så mye som skjer, som alltid blir fulgt opp videre i neste bok.  
Er du redd for spoilere, så ikke les. 
Bare vit at serien er knallgod, og hiv deg på den:)

Forlaget om boka:
I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen. Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene.
Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 - der Sebastian selv mistet kone og barn - blir verden snudd på hodet.
Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?


Det ble litt glippe på enkelte ting i starten når jeg hørte lydboka, men heldigvis hadde jeg e-boka og kunne lese meg opp igjen på det som manglet i minnet. Lurt. Nå blir det jo også mye lengre tid å vente på neste bok, enn det mellomrommet jeg har hatt mellom bøkene til nå. 
Som man sår har egentlig to historier/plott i en. 
Den primære om drapene som ryster det lille samfunnet Karlshamn. Det sekundære som får opp tempoet til de grader, er det som handler om avsløringen av Billy. Det sprekker for ham, og det er gjennoptakingen av saken med Jennifers død, der hun ble funnet i en innsjø i Sverige, som får Sebastian til å reagere. Han allierer seg med Torkil, som holder på å gå helt i hundene på grunn av alkoholmisbruk etter at han gikk av som politi og sjef. Brikker faller på plass og Sebastian har kvaler i den ene og andre retningen, men han må bare finne ut av dette. Og han tar de sjansene han må ta. Triste greier.. Slutten blir så heseblesende at det nesten er for mye av det gode, og her får vi en skikkelig Dr.Jekyll & Mr. Hyde-historie.

Saken rundt drapene i Karlshamn er en hevnhistorie, men den er også veldig trist og ender brutalt. 

På privaten er Sebastian fornøyd bestefar. Han tar pasienter, men en av dem; Tim , kommer han for nær. Hva som skjer videre i denne relasjonen vil vi nok få høre mer om i neste bok. Det har noe med at de begge mistet barn i tsunamien å gjøre.
Sebastian er også nesten kjæreste med Ursula, men på slutten skjer det igjen en vending her og det er ikke sikkert at dette kan repareres. Vi får se. Jeg synes synd på Sebastian  det som skjedde ble for mye for han og han glemte en vesentlig ting, å ringe Ursula når det gjaldt. Men han var opptatt av å redde Amanda, som var i stor fare. Så spørs det, tyr hun til Torkil igjen?
Vanja har blitt sjef for Riksmord og småbarnsmor, så hun strekkes i alle retninger, men forholdet til Sebastian er greit i denne boka. han får også hente Amanda i barnehagen og passe henne innimellom. Valdemar og Anna hører vi knapt om.  Carlos jobber også i Riksmord nå, Vanja hentet ham inn, da Torkil sluttet.  Men hva som skjer med Riksmord, ja, si det, vi får vel vite mer i neste bok. Det er mørke skyer på himmelen også her. 

Så utrolig bra en serie dette er. Velskrevet, spennende, dyptgående når det gjelder karakterer. Gode plott. 
Vil ha mer, mer, men må bare vente...

Andre:

Andre bøker i serien:


Hjorth & Rosenfeldt: Som man sår, 415 s 
Aschehoug 2021
Bookbites/Fabel (e-bok+ lydbok)2 kommentarer:

 1. Herlig Anita, jeg kjenner meg igjen i leseopplevelsen din, hvor vi leser rasende fort, nettopp fordi det er så gruelig spennende. Omtalen din fikk opp pulsen min her på morgenkvisten, nå gleder jeg meg litt ekstra til neste bok, som fremdeles er alt for langt unna.
  Ha en nydelig torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ha, ikke sant..Litt slitsomt haha.
   Takk, flott kveld til deg Tine:)

   Slett