søndag 18. september 2022

Døden skal du lide av Hanne Gellein. Skummel, spennende og ubehagelig oppfølger. (krim)

 Hanne Gellein gjorde inntrykk med sin debutkrim for 2,5 år siden. Gellein er sykepleier og bor i Trondheim, noe om gjenspeiles i bøkene hennes. I Alle fugler små, ble vi kjent med patolog Silje Andersen, vennen Erlend, kameraten Luca og Siljes stalkete eks Anders som lusker i kulissene også her. Om jeg synes Alle fugler små var creepy, så er ikke Døden skal du lide, mindre skremmende.


* Boka er et leseeksemplar fra Cappelen Damm* (reklame- men jeg skriver min ærlige mening)

Vi møter en ganske frynsete Silje i denne boka. Hennes eksmann fortsetter å plage henne, eller hun vet ikke alltid om han er er der, eller om hun bare er skvetten og innbiller seg ting. Det vet ikke leseren helt eller, vi har med en upålitelig forteller å gjøre her. Det gjør ikke saken enklere at også de rundt henne tviler på henne, spesielt når hun begynner å "se spøkelser på høylys dag" på Moveien sykehjem. Hun er med kjæresten Erlend dit fordi hans bestemor ligger der. Beboerne på sykehjemmet, i alle fall de vi får høre om, er demente og skrøpelige. Noen roper om Fare, noen synger Bro bro brille, fare fare krigsmann, døden skal du lide..
Silje legger merke til dette, og da det gjentar seg ved flere besøk, begynner  hun å spekulere.. Hun tar det opp med Erlend, at det er noe rart her, men han avfeier det som innbilning.
Da en av beboerne blir funnet død i skogen, etter å ha stukket av, begynner flere å stusse. Hvordan kom hun seg ut? Hva med sikkerheten på sykehjemmet? Sykehjemsbestyrer Torfinn Morken er en snedig skrue, som bruker mye tid på jobb. Noen ansatte opplever ting, noe skurrer, men de er redde for å gjøre feil, ved å ta opp ting. 
Silje og hennes sjef Torvaldsen på patologen på St.Olavs får i oppgave å obdusere Alma, som døde i skogen, og flere andre eldre fra sykehjemmet, men de finner heller ikke noe mistenkelig. Men Siljes mistanker gir seg ikke, de øker i omfang da nye hendelser dukker opp. I tillegg må hun slite med angsten for eksen og en Erlend som begynner å få nok.

Noe mer er det dumt å røpe. 
Dette er spennende, creepy, skummelt, ekkelt og veldig godt skrevet. Evnen til å skape en dyster og ekkel stemning har forfatteren absolutt. Boka er inspirert av Arnfinn Nesset-saken fra Orkdal. Nesset var sykehjemsbestyrer på et sykehjem og tok livet av 27 eldre med curacit. (ps. En unødvendig korrekturglipp snek seg inn på s.106, der navnet Arnfinn, istedet for Torfinn, dukker opp... Dette regner jeg med rettes opp i nye opplag)
Nesset-saken var en stygg stygg sak. Den som leser Døden skal du lide  får se en lignende sak i fiktiv form. Spesielt skremmende for den som har sine gamle på sykehjem, antar jeg.
Kjente steder i Trondheim danner miljøet også i denne boka; som Ladestien, Møllenberg, Skysstasjonen på Bakklandet, Øya med St.Olavs hospital. 

Hanne Gellein har skrevet en meget god oppfølger, og fremtiden for vår nye krimforfatter lover godt hvis hun holder denne stimen. Krim av psykologisk type, ja, mer som en psykologisk thriller dette, siden det ikke er særlig tvil om hvem som er gjerningsperson, men at spenningen ligger på et annet plan. Først i del tre får vi den typiske etterforskningsdelen som vi ser i tradisjonell krim.
Anbefales!
Terningkast 5.

Mitt innlegg om Alle fugler små

Andre bloggere: 

Andre?
Hanne Gellein: Døden skal du lide, 363 s 
Cappelen Damm 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


7 kommentarer:

 1. Flott annmeldelse Anita. Enig med deg angående hvor spenning ligger. Takk for link.

  SvarSlett
 2. Der fikk jeg lyst å lese disse bøkene! De har den første på Storytel, så det blir min neste lytteopplevelse. Kanskje jeg følger opp med et leseeks fra CD, hvis jeg får lyst å gå rett videre :)
  Ha en fin onsdag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper du liker dem:) Takk, du og. Har nettopp vært på et flott høstmøte med Gyldendal:)

   Slett
 3. Et lite vink fra meg om at jeg har blogget om November dikteren i dag. Litt tidlig, men boka bare lå der og ventet på meg. Trodde jeg hadde lagt den inn et sted hos deg, men fikk akkurat en tlf. så det kan være den ikke ble sendt. https://kleppanrova.blogspot.com/2022/09/m-seppola-simonsen-hjerteskog-f475.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha:) Skal lese innlegget senere og legge link i diktsirkel-fanen:)

   Slett
 4. Fikk beskjed fra biblioteket om at den er klar der. Henter mandag, og gleder meg!

  SvarSlett