lørdag 3. november 2012

Smakebit på en søndag (6): Mørkets hjerte

Joseph Conrads klassiker Mørkets hjerte er den boken du skal få en smakebit fra denne søndagen. Boken ble valgt i min live-lesesirkel for denne måneden. Den konkurrerte med bøker av Hemingway, Hamsun og Mo Yan. Siden vi ville ha en kort bok, så ble Dostojevskivs Idioten også satt på vent en stund, selv om vi egentlig hadde valgt den som månedens bok. Helt til vi så hvor lang og tettskrevet den var...virkelig. Omvalget falt som sagt på en reiseskildring fra mørkeste Kongo.
Bokkildens omtale: "Noen menn er samlet på en seilkutter i Themsen. Mens mørket faller på, forteller Marlow om sin reise oppover Kongofloden for å hente en av selskapets elfenbensjegere. Med seg fra elva har Marlow innsikten om sitt eget medansvar for alle fortidens redsler. Og for at leserne skal se sin egen delaktighet og skyld, trekker han oss med på en reise inn i mørket. "

Joseph Conrad selv reiste på Kongofloden noen år før boken ble skrevet og man antar at den er sterkt inspirert av hans egne opplevelser på denne reisen.

Boken er også mye omtalt og forsket på i litterære kretser.  Filmen  Apocalypse now.  er sterkt inspirert av Mørkets hjerte.

Wikipedia sier dette om forfatteren og boken: 

"Joseph Conrad har blitt karakterisert som rasist av den nigerianske forfatteren Chinua Achebe på grunn av måten han fremstilte afrikanere i Mørkets hjerte. Achebe påpeker at Conrad fremstiller afrikanere som «avhumaniserte og degraderte», og som primitive mennesker nærmest uten språk. Denne karakteristikken har imidlertid fått liten gjennomslag og konsensusen i litteraturforskningsmiljøene er at hans bok er en sterk kritikk av kolonialismen. Conrad skildrer europeernes fremferd og overgrep mot lokalbefolkningen på en måte som til da var svært sjeldent.[1]"

Andre tekster om romanen:

Dagbladet

NRK


Jeg har ikke kommet så veldig langt i boken, kun 50 av 140 sider (inkludert et lengre forord), og smakebiten er følgende:


"De døde langsomt, det var åpenbart. Ikke var de fiender, ikke var de kriminelle, de var ikke engang jordiske lenger. De var ikke annet enn svarte skygger av sykdom og sult som lå om hverandre der inne i det grønne halvmørket." 


Conrad

Smakebit på en søndag er en fast spalte i bloggen Flukten fra virkelligheten. For flere smakebiter eller hvis du vil delta selv med en smakebit kan du gå inn på bloggen hennes.

24 kommentarer:

 1. En fin smakebit! Det hørtes ut som en både sterk og viktig bok. Jeg har hørt om forfatteren, men boken var likevel ukjent for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. SV: Det er så dumt at det skal være sånn! (At du har problem med å kommentere på bloggen min) Jeg har helt åpne kommentarinatillinger så jeg forstår ikke hva jeg skal gjøre. Når det er sagt har jeg samme problem på noen Blogspot blogger (Der må jeg kommentere med Google kontoen min). Skikkelig dumt er det!
   Jeg er glad for at du vil ta bryet med å kommentere likevel!

   Slett
  2. Det er vel noe mellom wordpress og andre blogger... Jeg kom inn nå på din, men feilet hos et par andre...
   Kan være noe med registeringen av egen wordpresskonto en gang i tiden og ....må finne ut av det.

   Slett
 2. Den här boken tycker jag det ofta refereras till i andra böcker, men jag har inte läst den själv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den ble også referert til i Udødelighetens elixir, som jeg nylig leste.

   Slett
 3. Det var en fin smakebit:-) Denne boken har jeg lyst til å lese,jeg så filmen Apocalypse now for mange år siden. Ser frem til omtalen din.
  Ha en fin søndag, Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe! Filmen tror jeg også at jeg så en gang for mange år siden.. Den er jo også en av klassikerne. Fin kveld tilbake til deg.:)

   Slett
 4. Husker denne fra Mammut-bladet (magasinet som viser hvilke bøker det er Mammutsalg på, der den ble beskrevet som en bok det så absolutt var verdt å få med seg dersom man liker fimen, "Apokalypse nå" - nettopp fordi, som du skriver, at Francis Ford Coppola ble inspiret av boken til å lage filmen.

  SvarSlett
 5. Spennende og annerledes smakebit, den likte jeg :)

  SvarSlett
 6. Interessant! Apocalypse now husker jeg som en bra film, sterk selvsagt, men aktuell og tankevekkende. Denne boken ble jeg nysgjerrig på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint.:) Det er nok en klassiker det er ok å ha lest ja , skjønner jeg.:)

   Slett
 7. Så interessant bok du leser, ble veldig nysgjerrig. Måtte notere den ned. Likte også filmen "Apokalypse nå". Gleder meg til omtalen, hvis den kommer:) Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir nok en omtale av denne også.:) Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Den verkar vara en omtalad bok, men jag känner inte igen den. Intressant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Velbekomme.:) Man får ikke alltid med seg alt som blir omtalt..

   Slett
 9. Kjempefin presentasjon av boka som jeg har hørt en del om fra før også! Jeg er av dem som faktisk kan drømme vondt etter å ha lest en bok - og jeg er redd for at dette kan være en slik type bok:) "Apokalypse nå" var i alle fall ikke noe for meg. ALTFOR skummel!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha!
   Jeg er selv slik at jeg kan få mareritt av ekle og makabre, skumle bøker.. så jeg er spent på denne da.. Det går ikke så fort, men jeg skal lese den ferdig, selv om den er kort.
   Var filmen virkelig så skummel? Kanskje jeg ikke har sett den likevel..hm..

   Slett
 10. Denne har jeg lest. Den er kort, men jeg opplevde den som ganske tung. Kan hende fordi den er så mørk... Takk for smakebiten. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke det letteste jeg har lest heller, for da hadde jeg vært ferdig nå..

   Slett
 11. Jag läste den här för tre år sedan och tyckte den var rätt bra då, men jag kommer knappt ihåg den idag. Associerar det mest till min litteraturlärare som lyckades blanda ihop Marlow och Kurtz och vägrade inse att han hade fel...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja...fort å blande dem hvis det er lenge siden han har lest den sikkert...
   Kurtz er en meget spesiell mann.. Hva med Marlow, det får jeg vel vite til slutt..har ca 20 sider igjen.

   Slett