søndag 25. november 2012

Smakebit på en søndag (8): Syngja

Da er det klart for en tur til Mari i Flukten fra virkeligheten for å dele en liten litterær smakebit. Den boka jeg leser nå er skrevet av Lars Amund Vaage og heter Syngja. Vaage skriver poetisk, vart og har en helt egen stemme, litterært sett, og han skriver på nynorsk. Det er mer sang bare i det.

Syngja - Lars Amund VaageJeg ble veldig begeistret for Vaages forfattertalent da jeg leste hans forrige bok; Skuggen og dronninga. Den var noe av det beste jeg leste i 2011. Den handlet om en sønn og en mor, om psykiatri og psykisk sykdom. Utrolig sterk, ja mye sterkere og bedre enn Beate Grimsruds En dåre fri som også kom i 2011, synes jeg.

Syngja handler om en far som skriver om forholdet til sin autistiske datter, til hjelpeapparatet, et havarert ekteskap med barnets mor, og om livet som forfatter og bussjåfør.

Jeg har kommet halvveis, og vil dele en smakebit som viser hvor fint og rått han skriver:

.." Det finst ei soge eg ikkje veit om eg kan stå inne for. Den soga går slik: G kom til oss, det vakre, fullkomne barnet, og vi gledde oss, det var lukka. Så viste det seg at ho var funksjonshemma, og då tapte me lukka. I staden kom sorga inn i heimen.
      Er det ikkje ei tung bør å leggje på eit stakkars fuksjonshemma menneskje, som sanneleg har problem nok frå før, at ho også er eit stort vonbrot for foreldra? Ei stor sorg kjem inn i livet til foreldra, eit lite barns fryktelege funskjonshemming?" (s 96)

Tankevekkende...synes jeg.

Har lest 132 av 231 sider og regner med å bli ferdig i kveld. Selv om jeg ikke synes den er så veldig lett å lese.. Den er lett og fint skrevet, men det er et språk det gjør seg å bruke litt tid på, og et innhold man gjerne kan tygge litt på...Det er ikke feelgood heller. Det er virkeligheten, som for noen blir tøffere enn hos andre, ærlig beskrevet, tenker jeg. Ingen flukt fra virkeligheten akkurat, selv om Mari helst vil ha det? ;) Men ta en titt inn til henne, så kan du lukte på andre herlige smakebiter.:)

God søndag!28 kommentarer:

 1. Denne boken kunne jeg tenkt meg å lest,en kan ikke bare lese krim eler feelgood heller. Av og til har en godt av å lese slike bøker som dette. Tusen takk for smakebiten og ha en fin dag,Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig og god søndag. :) Man kan jo lese hva man vil, men det er jo mye mer å lære av å lese slike bøker- det øker innsikten , samt at det er en nytelse i seg selv å lese noe som er veldig god skrivekunst, synes nå jeg da.

   Slett
  2. Det er greit å lese bøker man kan lære noe av også, det syntes jeg også.

   Slett
 2. Dette høres ut som en fantastisk bok, selv om det ikke er et lett tema - det er godt å lese bøker til ettertanke.

  SvarSlett
 3. Interessant bok. Min datter har akkurat snakket om denne, så jeg har allerede satt den på leselista mi. Ikke noen lett bok å lese, tror jeg, men som du sier, dette er virkeligheten, og den kan vi godt lese om en gang i blant. God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Slike bøker øker innsikten tror jeg da... God søndag til deg.:) Jeg mener Vaage selv har en datter med austisme og det er seg selv og henne han skriver om..tar jeg ikke helt feil.

   Slett
 4. Jag ska ta och kolla upp den här författaren. Läste En dåre fri för ett tag sedan och tyckte mycket om den, så om Vaage till och med är bättre så...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men husk det er min mening da.. ;)

   Slett
 5. Sterk smakebit som traff meg midt i hjertet! Viktig å lese slike bøker også! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er viktig med slike bøker.. God søndag til deg Anette.:)

   Slett
 6. Tusen takk for smakebiten! Dette virker som en veldig sterk historie! Fikk en klump i halsen. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er... Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 7. Det var en sterk smakebit! Jeg har ikke hørt om denne boken før, men ble fascinert. Det var et stort tema den tar opp og det høres ut som den behandler det skikkelig også. Jeg skriver den ned, og takker for tips.
  Ha en rikitg fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du synes det. Bare hyggelgi å gi tips om bøker som er gode og ikke står på bestselgerstativene.:)
   Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 8. Dette er en ukjent forfatter for meg, så takk for at du gjorde meg oppmerksom på ham. Dette høres ut som en sterk historie, og jeg ser frem til å lese hva du synes om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Han har skrevet mange bøker, skuespill, diktsamlinger.. Nå er jeg ferdig med Syngja. Skal fordøye den litt og skrive mer om den senere.

   Slett
 9. Jag läste en recension av den här boken för ett tag sedan i en norsk tidning och blev väldigt intresserad. Det verkar vara en fin bok. Men jag får nog vänta på en pocketutgåva innan jag köper den ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fin bok, en sterk bok, en personlig bok..

   Slett
 10. Intressant. Temat berör av personliga skäl. Låter som en bok värd att kolla upp.

  SvarSlett
 11. Det verkar som en väldigt läsvärd bok. Den verkar hantera ett svårt ämne med stor respekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den absolutt. Det er en bok jeg fortsatt tenker på..

   Slett
 12. Hørtes ut som en både fin og vanskelig bok å lese på en gang. Vakkert språk. Takk for smakebiten, ha en fortsatt fin mandag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. En bok som anbefales, ja.:) Fin dag til deg også.:)

   Slett
 13. Jeg er enig med Kake, boka høres både fin og vanskelig ut, med et vakkert og virkelig språk. Takk for smakebiten. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, og takk for kommentar.:)

   Slett