onsdag 21. november 2012

Spennende, magisk og vakkert: 1Q84 av Haruki Murakami

Ferdig med bok 1, 2 og 3. Jeg hadde virkelig gledd meg til å lese disse bøkene, og de innfridde så det suste etter. Riktignok var bok 1 noe treg i starten, spesielt kanskje fordi jeg for det meste hørte den på lydbok. Bok 1 tok seg opp på slutten og Bok 2 var megaspennende noe som fortsatte helt til siste slutt i Bok 3.


For den ikke innvidde i Murakamis verden, og da spesielt hans siste bøker storverket 1Q84, passer det kanskje med et lite handlingsresyme?

Bøkenes to hovedpersoner heter Tengo (mann) og Aomame (kvinne). Tengo er mattelærer og jobber med en bok. Han ønsker å bli forfatter. Han får i oppdrag å være skyggeforfatter for en 17-årig jente, med navnet Fukaeri, som har sendt inn et manus til en romankonkurranse. Tengo skal altså renskrive og bearbeide manuset, da forlaget håper at den kommende boken kan vinne en debutantkonkurranse.

Aomame jobber som treningsinstruktør. Hun er dyktig i kampsport, og har flere privatkunder. Hun tar også meget spesielle oppdrag med å eliminere voldelige og overgripende menn fra jordens overflate.

Tengo og Aomane er like gamle, og gikk på samme skole da de var 8-10 år. De var begge ensomme barn men fant en gjenklang i hverandre. De har ikke glemt hverandre. På hvert sitt vis lever de sine liv som viser seg å knyttes sammen i merkelige hendelser  som har en forbindelse med manuset Tengo renskriver og som blir utgitt som boken "Luftpuppe". Her er også forbindelser til en lukket sekt; Sakigake, mysterier knyttet til to måner, et småfolk kalt Little people og en alternativ, paralell virkelighet.

Som sagt var bok 1 ganske saktegående, men det tok seg opp etterhvert. Kanskje var denne delen slik, som en blogger sa, for å etablere karakterene og historien rundt sekten Sakigake. Bok 2 var meget actionfyllt, og det var forsåvidt også Bok 3. Bøkene var bygget opp slik at et kapittel handlet om Tengo, et om Aomame, så Tengo, så Aomame osv.. Meget effektfullt.

Historien var både meget spennende, så spennende at den til tider holdt på å ta pusten fra meg, så jeg måte legge den fra meg for å få igjen pusten og hvile systemet. Den er også veldig vakker på mange måter. Selv om den tidlig tar for seg fæle ting som vold og overgrep, inneholder den også en vakker kjærlighetshistorie og vakkert beskrevne varme og nære vennskap.

Jeg har bare lest en bok av Haruki Murakami tidligere, det var Kafka på stranden. Den likte jeg også godt, selv om jeg synes den var mye mer innviklet og vanskeligere å henge med i. 1Q84 var annerledes i den forstand, at kronologien var enkel å forholde seg til, og historien langt på vei var mer "normal" om jeg skal si det slik. Men det tok av her også, bevares, men det bygde seg langsomt opp slik at det var lettere å godta det magiske og overnaturlige. Det fikk en mer naturlig plass i historien. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men ja, jeg synes det. Den som har lest Murakami skjønner kanskje hva jeg mener. Jeg er heller ikke så opptatt av å tolke hva disse overnaturlige greiene skal bety. Jeg leser bøkene slik de er skrevet og godtar det på en måte, slik jeg leser eventyr, fantasy, science-fiction o.l. Men det som handler om maktmisburk, vold/overgrep, hvordan ta loven i egne hender, kjærlighet, vennskap, relasjoner, menneskelige følelser, tenker jeg er universelle temaer som leses for akkurat det det er.

Jeg hadde bøkene tilgjengelig både i lydbok og papir, og vekslet mellom dem. På den måten fikk jeg lest dem fortere. Oppleser Mai-The Duc var også veldig god, og leste vart og fint, med en behagelig stemme.

Haruki Murakami er en forfatter som skriver veldig godt, med frodig fantasi, som har et helt eget univers, som jeg har blitt veldig begeistret for. 1Q84 anbefales absolutt for den som kan like slikt.

Jeg har også omtalt bøkene tidligere her på bloggen min: I spalten Boken på vent den 23.oktober, og i spalten Smakebit på en søndag den 18. november.

Kafka på stranden er omtalt tidligere på bloggen.

Takk til Pax for leseeksemplar for Bok3,  min datter for Bok 1 og 2, og Trondheim folkebibliotek for lånet av lydbøkene.


Haruki Murakumi is an author
Source: The Courier-Mail

Haruki Murakami: 1Q84 1, 2 og 3.

Pax forlag, 2011 og 2012


14 kommentarer:

 1. Fin "apetitt-vekker" dette.....ser interessant ut - de tre har i hvert fall kommet inn på iPhone nå.
  Tittelen er litt mystisk...men vi får kanskje forklaring på den underveis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ja, du får svaret på hva 1Q84 står for etterhvert.... Kos deg.:)

   Slett
 2. Fin omtale og jeg blir stadig overbevist om at disse bøkene må jeg få lest i nærmeste fremtid. Har som sagt ikke lest noe av forfatteren før og den andre boken du nevner her har også kommet på listen. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Beathe.:) Ja, her har du noe å se frem til..) Fin kveld til deg også.:)

   Slett
 3. Tusen takk for den fine innføringa i handlinga. Har ikkje lest Murakami enno, men det er kanskje på tide? Har tenkt å forsøke lydbokversjonen, er det eit "must" å ha papirversjonen tilgjengeleg medan ein les?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du likte den.:) Jeg synes ikke det er noe must å ha papirboka liggende i tillegg til lydbok her. Det er noe jeg gjorde fordi jeg rakk å få med meg raskere, siden jeg hørte lydbok når jeg kjørte bil, buss, gjorde husarbeid etc.. Den er ganske enkel å følge på lydbok, synes jeg. Så hvis du er vant til lydbok og liker det, er det nok ikke noe problem.:) Lykke til!

   Slett
 4. OK, eg er lydbokfantast, så det skal gå fint. Hadde faktisk 1Q84 Bok 1 i handa på biblioteket i dag, men sette ho tilbake i hylla.. Neste gong skal eg ta ho med :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, neste gang må du ta de med...:)

   Slett
 5. Jeg har lest Elskede Sputnik av Murakami. Ikke veldig imponert, men - har likevel Kafka på Stranden på planen. Liker jeg den kan det være jeg går igang med 1Q84. Kanskje. Jeg er ikke helt overbevist om at jeg liker fortellerstilen hans. Det er kanskje en tilvenningssak? Vi får se. Først Kafka. Engang i januar :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig det.. Eller at bøkene hans er veldig forskjellige?

   Slett
 6. Disse satte jeg på leselisten etter å ha lest en veldig positiv omtale, og nå fikk jeg enda mer lyst til å lese bøkene. At du sier historien Historien er "så spennende at den til tider holdt på å ta pusten fra meg", og at den samtidig er vakker - hva mer kan en ønske fra en bok! Men det blir nok Kafka på stranden først, siden den allerede befinner seg i bokhyllen :)

  SvarSlett
 7. Jeg leste bok 1, men fikk ikke med meg at den tok seg opp på slutten, så det ble med den. Kanskje jeg skal lese videre... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales...Jeg likte bøkene veldig godt, og de sitter igjen enda. Tror det er de beste bøkene jeg har lest så langt i november i alle fall..:)

   Slett