søndag 25. november 2012

Syngja av Lars Amund Vaage. En vakker og litt trist bok til å bli litt klokere av.


Jeg liker Vaages måte å skrive på. Han forrige roman Skuggen og dronninga var meget sterk, årets kanskje beste bok i 2011 for meg. Jeg hadde nok høye forventinger til denne, Syngja.  
Boka handler om en far og hans forhold til sin datter med autisme. Forholdet til barnets mor, et ekteskap som havarerte, et forfatterskap og et yrke som bussjåfør. Det er Vaages egen datter han skriver om . Det er seg selv han skriver om. Noe han har utsatt lenge, og noe han fortsatt har kvaler i forhold til, siden datteren ikke selv kan gi sitt samtykke, fordi hun ikke kan lese eller snakke.

Jeg hadde som sagt store forventinger til Syngja. Og ja, den var sterk, rørende, godt skrevet, men likevel så tok den meg ikke helt... Men det kan ha noe å gjøre med meg, at tidspunktet for å lese akkurat denne boka ikke passet helt akkurat nå. Noen ganger er det slik, og jeg slet litt med konsentrasjonen. Men bevares, jeg anbefaler boka, fordi den er tankevekkende, innsiktsfull, godt skrevet, trist, ærlig, til å lære noe av og om. Å være foreldre til et funksjonshemmet barn er nok temmelig ensomt og slitsomt. Å måtte være prisgitt et utilstrekkelig, men selvgodt hjelpeapparat er nok ikke det enkleste. Men hva skal de gjøre? Vaage har flere interessante reflekjsoner rundt akkurat dette. Han beskriver hvordan de fikk stor tro på adferdsterapien, og en innleid amerikansk psykolog, men at det ironisk sett ble for mye av det gode . Det skapte ingen endring på sikt. Datteren G var og ble like funksjonshemmet, like språkløs. Det skapte mange forventninger. Det skapte planer og evalueringer og en regelstyrt hverdag. Tankevekkende. Han skriver også mye om seg selv som forfatter og skrivende menneske, om ordene, språket. Det er også veldig interessant. Han og datteren har det med å arbeide med språket, til felles.

Jeg har lyst å dele et sitat fra boka:

.." Det finst ei soge eg ikkje veit om eg kan stå inne for. Den soga går slik: G kom til oss, det vakre, fullkomne barnet, og vi gledde oss, det var lukka. Så viste det seg at ho var funksjonshemma, og då tapte me lukka. I staden kom sorga inn i heimen.
      Er det ikkje ei tung bør å leggje på eit stakkars fuksjonshemma menneskje, som sanneleg har problem nok frå før, at ho også er eit stort vonbrot for foreldra? Ei stor sorg kjem inn i livet til foreldra, eit lite barns fryktelege funskjonshemming?" (s 96)


Jeg har satt mange slike merker i boka, men jeg anbefaler å lese den selv. Det er mye å tenke over her, mye å  lære noe av, bli litt klokere av.

Syngja har blitt nominert til Brageprisen 2012, og Bokhandlerprisen.

Jeg ga den terningkast 5 på Bokelskere.no. Det er den absolutt verdt.


Her er et jeg innlegg jeg skrev i  spalten Smakebit på en søndag.


Lars Amund Vaage: Syngja , 231 s

Oktober forlag 2012

Kilde: Lånt på Trondheim folkebibliotek

17 kommentarer:

 1. Hei og takk for hilsen! Gleder meg til bloggtreff på "holmen". Over et glass vin eller fem...

  På spisebordet mitt ligger 3 bøker innpakket i julepapir. Håper jeg finner den fine om øya! Muligens er den i to av pakkene. Ser slik ut på størrelsen... Nysgjerrig, sa du? Bare fornavnet det!

  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 2. Bare hyggelig! Jeg gleder meg jeg også. :)
  Håper du får boka du ønsker deg. Skal de være med og pakkes opp dere nede? Skjønner du er nyskjerrig ja.:) God helg..:)

  SvarSlett
 3. Selv om du sier om "Syngja" at den ikke tok deg helt, skriver du og at den er "tankevekkende, innsiktsfull, godt skrevet, trist, ærlig, til å lære noe av og om" - så har jeg veldig lyst til å lese den.
  Men først skal jeg gjøre meg ferdig med "Skuggen og dronningen". Har ikke kommet så langt, men langt nok til å skjønne hva du mener med at det var sterk lesing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra Melusine, for en absolutt verdt å lese.:) Spent på hva du synes om Skuggen og dronninga når du er ferdig.:)

   Slett
  2. Jeg blir nok ferdig med boken i løpet av dagen, men kan si så pass at den er veldig bra! Er spent på slutten.

   Så spennende for dere å få en ungdom i hus, hvordan går det? Håper den finner seg til rette :)

   Slett
  3. Så spennende da Melusine.:)
   Det går fint med ungdomskatten nå. Hun er så leken og søt, og trenger å røre seg. Har den foreløbig inne. de to første døgnene skrek og pep den nye, savnet vel de andre hun var sammen med og tidligere hjem.

   Slett
  4. Hehe, ja de er jo veldig lekne i den alderen - jeg hadde nesten glemt hvordan det var å ha en katt som sitter klar og angriper leggene når jeg kommer opp trappen :)

   Slett
 4. Jeg fikk også veldig lyst å lese den!
  Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg. Nå har jeg gitt boka Mamma er en countrysang til mor mi og håper hun også setter like stor pris på den som jeg:)

  Ønsker deg ei god adventshelg
  Klem Tonje

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint! Bare hyggelig vet du. Håper moren din liker boka også..: ) God adventshelg tilbake til deg.:)

   Slett
 5. Denne skal jeg også lese! Takk for fin omtale :)

  Ta vare på det gode!
  Pia

  SvarSlett
 6. Jeg kjenner at denne boken må jeg være "klar for" når den leses. Og det sitatet, jeg synes det beskriver så godt alt jeg har lest og hørt om denne boka. Trist, men samtidig så godt skrevet. Fin omtale fra deg.

  SvarSlett
 7. Leste nylig Syngja, for et par uker siden. Det var godt å lese den akkurat når jeg leste den, men jeg er fortsatt usikker på hva den har gitt meg. Kanskje det er en bok som må ligge og gjære i kroppen en liten stund før jeg kan bli i stand til å definere det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg nøt den mens jeg leste den... noe med språket og refleksjonene, stemningen. Ja, kanskje den trenger litt gjæring?

   Slett
 8. Jeg fikk veldig lyst til å lese den! Den høres veldig god og sterk ut. Men jeg tror jeg må vente til en dag jeg er i skikkelig humør, for jeg tror ikke det er noen bok jeg bare kan lese sånn helt uten videre :) Veldig fin omtale, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok lurt. Ingen lett feelgood dette, selv om den er lett å lese i seg selv, da språket er godt og flyter så bra. Men innholdet er tankevekkende og har mye følelser i seg..
   Takk skal du ha! :)

   Slett