torsdag 2. august 2018

Oppsummering juli- 18

August er her med regn og temperaturfall i dag, etter mange svært varme julidager. Jeg kan ikke huske slik en juli her i Trøndelag noensinne.  I fire av de varmeste dagene kjørte jeg i bil nordover og hjem igjen. Vi snakker om opp mot og rundt 30 grader. Syden frister ikke, for å si det sånn. Juli har gått fort. Jeg har vært på jobb, men har hatt en ukes ferie, hvor jeg var i Lofoten med sønnene mine og besøkte datteren med familie. Det var kjempetrivelig. Å være sammen, turer, mat, kos. Det ble lite lesing, ikke en eneste hel bok ble fullført. Viktigere å være sammen, og om kveldene spilte vi brettspillet Besserwisser, med unntak av en kveld de så film og jeg leste litt i Despentes Vernon Subutex 1. Ellers har det vært flere sammenkomster med familie og venner i juli og totalt sett brukbart med lesing når jeg teller opp.


 Hauklandstranda i Lofoten, juli - 18. (foto: Anita Ness)


Bøker lest:
1. Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Amdal Telnes: dikt, debutant, leseeks, norsk2018, 86 s
2. Den emosjonelle revolusjon av Kathrine Aspaas: sakprosa, leseeks,204 s
3. I de beste sirkler av Lene Lauritzen Kjølner: krim, norsk2018, leseeks, 318 s
4. Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck: Østerrike, Tyskland/Berlin, Russland, leseeks, 258 s
5. Berlin Det 20. århundrets hovedstad av Torgrim Eggen: Tyskland/Berlin, sakprosa, kjøpt, 429 s
6. Mørkets testamente av John Hart: Krim, USA, leseeks, 524 s
7. Vernon Subutex 1 av Despentes: Frankrike, Spania, leseeks, 360 s
8. Melk og honning av Rupi Kaur: Dikt, lesesirkel, leseeks, debutant, USA, 208 s
9. Til de dyrebare døde av Durs Grunbein: Dikt, lesesirkel, Tyskland, fått bok, 47 s

Sum: 9 bøker , 2434 sider

3 diktsamlinger/2 sakprosa/2 krim/2 andre romaner
3 norske 2018
7 leseeks/1 kjøpt/1 fått

Land besøkt: Østerrike, Tyskland (3), Russland, USA, Frankrike, Spania (så vidt).

Alle bøkene var rimelig gode og verdt å lese. Lett blanding av det meste. Vernon Subutex har jeg enda ikke blogget om, men det kommer. En spesiell roman, rå som juling. Del 1 av en trilogi, så det kommer vel mer på norsk også, antar jeg. 

Ungene mine på Hauklandstranda

Filmer, TV-serier, litterære arrangement?
Nei, det har vært rolig på denne fronten.
Var på kino og så Trondheimsreisen med en venninne. Det er alt.Men i Lofoten fikk jeg tatt en tur innom Galleri Gunnar Berg på Svinøya i Svolvær; Lofotkunstneren som døde så alt for ung, kun 30 år gammel. Det var et fint galleri, med mange av bildene og tegningene hans. Her er det et bilde fra inngangspartiet med et dikt av maleren Karl Erik Harr.
Jeg ble berørt av historien om Gunnar Berg sist jeg var i Lofoten og denne gangen var galleriet åpent.

Jeg kom ut derfra med tre bøker;  om ham, om Slaget i Trollfjord og hans tippoldefar presten Gunnar Berg. Boka om presten kan kanskje passe inn i en biosirkel en gang.
Kaker spiste vi mye av, både deilige kanelsnurrer ute på kafe, og hjemmelagete hos datteren min. Her var vi en tur på Himmel og Havn i Ballstad.Jeg har også avholdt fjerde runde i diktlesesirkelen i juli med tema utenlandske lyrikere. Mer om den her. I august kan vi igjen stemme på nominerte til  Bokbloggerprisen, og det er samlesing av Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei. Les mer om det her

Og jeg har laget to reiseinnlegg fra Berlinturen i juni:
Berlin 2 og Potsdam
Berlin 1, Charlottenburg, East side gallery m.m

Da gjenstår bare å ønske dere alle en fin august :)

18 kommentarer:

 1. Her er det 17 grader og regn i dag så det kan nesten virke som sommeren og varmen er på hell,men vi må vel være fornøyd med den varmen vi har hatt. I hvert fall vi her i Bergen.
  Du har fått gjort mye annet og livet er tross alt så mye mye mer enn bare å sitte og lese, sosialt samvær med familie og venner er viktig! Virker som du har hatt en fin juli og det viktigste er at man koser seg. Ni bøker er veldig bra det, selv hadde jeg fire bøker igjen fra juli som er med videre nå i aug, men sånn er det.
  Jeg har begynt å se etter bok til neste diktbok, jeg vet at både Eli Fossdal Waage og Anne Helene Guddal kommer med nye diktbøker nå i høst og sikkert flere andre også.
  Takk for påminnelse angående TUV, håper at de som ikke har lest vil lese den. Jeg har stemt allerede jeg- godt med alt som er gjort! :-)

  Ønsker deg en fin august, Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Guddal sin nyeste bok er visst en roman og ikke dikt...

   Slett
  2. Ja, vi skal være mer enn fornøyd med sommeren her i Trøndelag i alle fall. Vanligvis er juli våt og kald..
   I Lofoten var det dager med surt vær og jeg måtte kjøpe meg longs, men det ble bra der når vi dro. Og den første dagen vi hadde der..

   Guddal er jeg fan av, spent på romanen. Har likt diktene bedre enn den en ene romanen hun skrev for et par år siden.

   Oktober kommer med flere nye diktsamlinger, ifølge nyhetsbrev. Gunnar Wærness, Torgeir Rebbeledo Pedersen (skal lese den, i alle fall, tenker jeg) . Samt flere som jeg ikke husker i farta. Husker ikke om jeg har lest av Fossdal Waage før...

   Ja, det er trivelig med familietid.:) Nå driver jeg også og hjelper mun yngste sønn å flytte inn i ny leilighet..

   Takk og fin august til deg også Beathe:)

   Slett
  3. Og om 9 bøker ikke er så værst, så ble det ikke så mange sider lest, men jeg er fornøyd likevel.

   Jeg skal også stemme snart..

   Slett
 2. Å milde meg! Jeg har jo lest Rupi Kaur og skulle skrive omtale i juli ifm diktsirkelen, og så har jeg glemt det! Bedre sent enn aldri, så omtalen får komme imorgen :-) Jeg er igang igjen nemlig. Og det føles godt!
  Ja denne sommeren har vært aldeles utrolig fantastisk her lenger sør på vestlandet også. Skal ikke klage på regnet som drypper litt hist og her. Enda god temp, og nå slipper vi å vanne! Kjekt med familiebesøk! Jeg har fått studinen min hjem i hele sommer, hun har hatt sommerjobb på sykehuset. Sønnen er kommet i arbeid også, så nå har vi to "gamlisene" gått hjemme mens ungene har jobbet. Ny vri, kan bli vant med det - hehe..

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du har lest dikt og deltar da.:) Fort gjort å glemme i sommervarmen..
   I sør har vel tørken vært et problem, men det har kanskje vært bedre på dine trakter?

   Artig å ha ungene hjemme for en stund.:)

   Slett
  2. Vet du hva, her i vest har rett og slett varmen vært et stort problem. For første gang på det jeg kan huske har vi hatt vanningsforbud, bålforbud og grillforbud. Det har knapt regnet i hele sommer, dryppene som kom nå de siste dagene i juli og august har vært sårt etterlengtet. Vi har hatt sooool og sommervarme over 30 grader også hos oss, og så virkelig fram til våtere og kaldere vær - ihvertfall om nettene. Kan ikke klage, vi har jo fått grillet i år uten å dekke over grillen med paraply... :D
   Og - jeg har skrevet om Kaur. Morsomt å lese ditt innlegg, siden vi har lest hver vår diktsamling. Nå er det avgårde på Mission Impossible 6 - Fallout. God balanse mellom bøker og kino for tiden!

   Slett
  3. Så pass ja.. like ille i hele Sør-Norge. Like før dystopien til Maja Lunde (Blå) slår til..skremmende perspektiver.
   Ang Kaur, ser jeg vi mener mye det samme..
   Jeg var og så Mamma Mia forleden. Gøy å se den, livsbejagende film. Vet ikke om jeg skal se M I 6- selv om den har fått god kritikk. Hadde vært kult å sett den på Prekestolen, slik jeg så de gjorde på nyhetene.

   Slett
  4. Ja der oppe kunne jeg også tenkt meg å være. Det er faktisk i bakgården her, i lille Forsand Kommune hvor jeg bor. Har bare problemer med kne. Jeg kommer opp, men ikke ned igjen. Og tviler på jeg ville fått haiket med helikopter... Ila høsten får jeg kunstig kne. Hurra. Da skal jeg begynne å gå turer NEDOVER også igjen :-)

   Slett
  5. Uff da, høres ikke godt ut med dårlig kne. Var plaget med den ganske lenge selv, men det gikk over da jeg fikk hofteproblemer i stedet, men nå er også det bedre, heldigvis, uten noen skifting av deler..

   Slett
 3. Du har hatt en aktiv juli ser jeg både på lesing og på den sosiale siden. Det har det blitt mye av her også, men der er sommersjarme når det flyter med sko i gangen og de unge erobrer huset som om de var tenåringer. Deilig når de drar og roen senker seg også...
  Håper på en fin august, jeg liker augustkveldene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sosialt har det vært aktivt og lesing har det blitt innimellom, og det er fint.:)
   August er også fin, med mørkere kvelder og luft..

   Slett
 4. Det er bra du har nytt sommeren i fulle drag, heldige deg som har en så god unnskyldning til å reise til Lofoten stadig vekk. Fin haug med bøker du har kommet gjennom, jeg har lest fire av dine denne måneden. Kjekt å se at du likte Rupi Kaur, fikk inntrykk av at du slet litt, men landet på "positiv". Banalt enkelt kan jeg være enig i, men av og til fungerer det godt.
  God augustlesning Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg. Det har gått fort som vanlig. Men jeg har jo jobbet mua en uke. Skal ha to uker ferie i september.
   Ang Rupi Kaur så slet jeg med lysten til å lese den, ikke selve boka .boka var meget lettlest, litt for lett til at den får høy score hos meg, men hun er ung og boka har nådd ut til mange og det er fint. Tror som sagt mange kan kjenne seg igjen i mye..
   Jeg skrev selv masse dikt av denne type i ungdomstiden min .

   Takk og god lesing til deg og Tine 😃

   Slett
  2. PS. Lofoten er fint ja. Dyrt å reise dit, men må jo det innimellom når jeg har barn og barnebarn der..

   Slett
 5. Du har hatt en fin sommer, ser jeg. Lofoten glemmer jeg aldri, etter kun ett besøk der. Jeg er enda ikke kommet i gang med nye bøker, leser litt på telefonen nå og da. Venter på flere bøker fra biblioteket, men husker ikke hvilke! August blir en besøksmåned, noen hit, jeg dit. Men regner med at det roer seg i slutten av måneden. (September blir verre - da er jeg virkelig opptatt!) Ønsker deg fortsatt fin sommer, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har vær fin og den har gått fort, men jeg har enda ikke hatt hovedferien min. Den skal jeg ha i starten av september. Har delt opp ferieukene mine i tre porsjoner i år. Og så skal jeg begynne på videreutdaninng, så det blir mye pensumlesing i to år fremover. (og mindre lystlesing)
   August er også sommer, men det merkes en annen råhet i lufta om kveldene. Jeg skal på fjellet til helga, det gleder jeg meg til . Kanskje jeg får lest litt om kveldene..
   Takk i lige så Åslaug:)

   Slett
 6. Bra lest, Anita! Viktig å være sammen, og brettspill er utrolig artig! Ja, det er litt av en fantastisk sommer :)

  SvarSlett