fredag 22. februar 2019

Kortlista til Bokbloggerprisen 2018 er offentliggjort

To av de tre jeg stemte på i kategori sakprosa kom med, noe jeg er veldig glad for. Den ene i kategori barne- og ungdomslitteratur, veldig forventet, og tre av de jeg stemte på i skjønnlitteratur ble med. De tre var også veldig forventet og de var også tre av de fire jeg tippet kom på kortlista.








 Her er seks av bøkene, les hvem de andre er under her:


I år er det noen forandringer, som blant annet at det er tre kategorier. Det er en kategori for skjønnlitteratur (innbefatter noveller og lyrikk), en for barne- og ungdomslitteratur og en for sakprosa.

Jeg er litt lei meg for at lyrikk og noveller sannsynligvis vil lide samme skjebne som kriminalromanene, siden alt smekkes inn i sekken skjønnlitteratur. Det viser også årets kortliste som ikke i år heller består av krim, ei heller de to andre genrene.

Marstein, Stranger og Kjos Fonn var ganske forventet. Mange har lest, likt og blogget om disse romanene.

Jeg var veldig fornøyd med at Steffen Kvernelands biogafiske tegneserie En frivillig død, kom med i sakprosaens kortliste. Det er det jeg er mest glad for av alle nominasjonene. Denne boka er i en klasse for seg selv og kjempebra. Den bør vinne når prisen skal utdeles i Stavanger i september. Skjønt Nini er også en god kandidat, men Kvernelands bok er enda bedre.
Anne Bitch sin lille bok; Brev til min ufødte datter, har jeg ikke lest, men den ligger i bunken min her.

Når det gjelder barne- og ungdomslitteratur har jeg ikke så mye å si. Jeg leste Snøsøsteren og stemte på den, den eneste i denne gruppa, og den var også forventet på kortlista.

Her er lista (kopiert fra Norske Bokbloggere):

Kinderwhore, av Maria Kjos Fonn (Aschehoug) (link til omtale, trykk på tittelen)
Som tolvåring opplever Charlotte noe hun ikke har forutsetning for å ta innover seg. Etterhvert fatter hun nytten av morens pillebruk, glad for å oppdage at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med stor avstand både til seg selv og til andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?
Leksikon om lys og mørke, av Simon Stranger (Aschehoug) (link i tittelen)
Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? 
Så mye hadde jeg, av Trude Marstein (Gyldendal) (link i tittelen)
Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken. 
Barn og ungdom
Snokeboka, av Lisa Aisato (Gyldendal)
Mannen bak kassa i butikken, damen med hund på bussholdeplassen, alle i dress og med små kofferter i heisen på jobben til mamma – visst virker det som alle om voksne har orden på tingene sine? Visst virker det som om de ikke har en eneste liten hemmelighet? Vel, tro om igjen, og bli med på en flyvende reise bak fasadene! 
Snøsøsteren, en julefortelling av Maja Lunde og Lisa Aisato (Kagge) (link i tittelen)
Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 10 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. 
Vi skulle vært løver, av Line Baugstø (Aschehoug)
En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp! 
Sakprosa
Brev til en ufødt datter, om frihet, sex og søsterskap, av Anne Bitsch (Spartacus)
I form av et brev til en tenkt datter skriver Anne Bitsch om kvinners lengsel etter frihet. Med utgangspunkt i sin egen historie og forskning drøfter hun tema som kroppslig sårbarhet, ansvar, skam og hvordan man kan reise seg etter overgrep.
En frivillig død, av Steffen Kverneland (No Compendro Press)  (link i tittelen)
Steffen Kvernelands dypt personlige tegneseriebok kretser om faren og farens selvmord, da Kverneland var 18 år, og hvordan det har påvirket hans liv. Fremstillingen er nær og sterk, til tider med en befriende humor.
Nini, av Lars Lillo-Stenberg (Gyldendal) (link i tittelen)
Nini Stoltenberg var vakker, vittig og hadde en unik utstråling. Faren Thorvald var mangeårig statsråd, moren Karin toppbyråkrat. Broren Jens ble statsminister, søsteren Camilla ble lege og direktør. Selv ble Nini heroinavhengig og døde i 2014, bare 51 år. Hva skjedde med henne? Hvem var hun egentlig?


Link til Norske bokbloggere sin side hvor dere kan lese hele saken her

Da er det bare å samlese og stemme når august kommer.
Vi ses på prisutdelingen i Stavanger!



12 kommentarer:

  1. Eg såg at du hadde vore ganske så spot on med røystene dine :) Artig!

    SvarSlett
  2. OK det der. Har vel lest de fleste. Men kanskje den beste romanen jeg leste i 2018 var Søsterklokkene av Lars Mytting, og den er ikke kommet med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, som forventet og også mange av de jeg stemte på. Søsterklokkene har jeg ikke lest. Men med så mange gode romaner, så blir det jo kamp om plassene.

      Slett
  3. Spennende liste, hadde glemt datoen for offentliggjørelsen så jeg så den først her hos deg :)
    Har lest to bøker i de to øverste kategoriene og ingen i sakprosa. Er passe begeistret, men skal prøve å få lest de jeg ikke har lest. Jeg leste Kvernelands bok om Munch som vampyr og likte den godt, men tegneserier, den koden greier jeg ikke å knekke. Bladde i boken en gang etter jeg hadde vært på foredrag med Kverneland, men kom ikke videre. Brev til en ufødt datter begynte jeg på en gang, men leste den aldri ferdig. Har lest flere andre bøker av Bitsch som jeg har likt godt, så når denne ikke fenget med en gang, gikk jeg videre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, synes du det? Ja, egentlig så er det det, siden det er et såpass bredt spekter av bøker. Eneste minuset er at man får bestselgerene og de mest omtalte bøkene inn på kortlista i skjønnlitteratur, altså ingen overraskelser akkurat. Men vi bokbloggere er vel som folk flest og leser også de omtalte og kritikerroste bøkene, som er gode.

      Kan godt hende du liker En ufrivillig død, siden du likte Munch. Kverneland er spesiell, i denne boka er det både en del tekst, fotografier og tegninger. Kunst rett og slett. Men den er sterk å lese.

      B&U leser jeg som regel ikke, så det holder med å samlese Bitsch for meg.

      Slett
  4. Jeg fikk fem av de nominerte inn på lista, ganske bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må man se seg fornøyd med.:) Hadde seks jeg. Skal ikke klage på det.

      Slett
  5. (Aha, Bitsch.. du skrev Bitch inne hos meg. Har vært for lat til å sjekke opp og har til nå latt meg fornøye av det freske navnet. Det måtte jo være en feil -)

    Kortlista er ute. Jeg gjettet 5 av 6 (skjønn/sak), men har kun lest 2. Nini og Kjos-Fonn. (som jeg også stemte på). Marstein blir første pri av bøkene på lista. Kanskje Baugstø, har mer lyst til å lese den enn Stranger og Bitch (ok, greier ikke la være, den s-en er soo slitsom). Venter og ser hvordan samlesinga utvikler seg.

    SvarSlett
    Svar
    1. (jaja- fort gjort..det bare blir sånn med et sådant navn;) artig så lenge du lot deg fornøye)

      Ja, jeg også, pluss Snøsøsteren, selv om jeg var mer usikker i sakprosa, enn i skjønnlitt.
      Håper du liker Marstein og at du blir mildere stemt overfor Stranger- boka handler tross alt fra Trondheim:) Tipper du også vil se nøyere på snublesteinene i bartebyen etter å ha lest den.
      Vi får tippe rangeringen når september nærmer seg. Littlotto med premier!

      Bitchs (her må man passe seg, ja)- er den eneste jeg bryr meg om å samlese. Har jo lest de andre i skjønn og sak, og b&u er jeg ikke særlig interessert i, som sagt. Har mer enn nok annet å lese, og i år er det hylle- og bunkebøkenes år. Må i kjellerene å hente Munros og lessings nobeller, etter å ha lest Tines innlegg. Så lett påvirkbar, men det er greit når det gjelder de uleste kjellerbøkene. (vil nok også lese litt må-lese-nytt, unngår nok ikke det helt)

      Slett
  6. Ingen overraskingar, men eg orkar ikkje å lesa bøker som ikkje passar meg. Den einaste som passa har eg alt lest. Så eg blir nok ikkje med på samlesing i år (heller).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skjønner jeg godt. Livet er for kort til å lese bøker som ikke frister .

      Slett