fredag 7. mai 2021

Alice B. Toklas`sjølbiografi av Gertrude Stein. Klassiker og 1001-bok

 Denne boka hadde jeg store forventninger til etter å ha lest om den i Janne S Drangsholts klassikerbok Fra Shakespeare til Knausgård, samt Tine sin omtale. (link lenger ned). Jeg ble dessverre skuffet, dette var ikke min kopp te for å si det sånn. Stein var Hemingways mentor, og jeg lette etter hvordan, men det gir denne boka ikke så tydelig svar på, annet enn at hun ga ham råd som han tydeligvis hørte på.


Jeg leste 100 sider og ville gi opp. Det her ble alt for mye prat for meg. Pratsomt om folk og venner som kom og gikk, det meste dreide seg om Pablo Picasso og andre malere, men aller mest om Picasso, som ble en nær venn av Stein og Toklas, gjennom hele boka dukker Picasso opp.
Og alt rundt maling og disse malerne, interesserte meg ikke rett og slett, dessverre må jeg si at det kjedet meg. Det har nok noe med formen på boka å gjøre også, stilen. Prat som er veldig muntlig og hopper hit og dit.
Vi vet jo også at det er Gertrude Stein det handler om, ikke Alice B, så det er absolutt en original vri å fortelle om Gertrude Stein, altså forfatteren selv, på denne måten, men det er det eneste interessante med boka.
Jeg må innrømme at resten skumleste jeg for det meste, jeg stoppet opp når jeg fant noe interessant som jeg ville lese mer nøye. Det gjaldt spesielt delen av det kapitlet i mellomkrigstiden 1919-1932 hvor de blir kjent med 23 år gamle Ernest Hemingway, en vakker journalist, en kjekk mann, som vil bli forfatter. Stein gir ham råd om skrivingen som han tar til seg, prinsipielle råd, aldri direkte til det som er skrevet, det gjør hun aldri, ifølge Alice B. Hemingway på sin side blir også viktig for Gertrude Steins debut, ved at han får hennes debutbok; The Making og Americans utgitt som føljetong i et tidsskrift han skriver for. Skjønt Alice B. er ikke helt sikker på om Hemingway skal ha all æren, om det var slik det foregikk- men det blir bare med hennes mistanke.
Det med Hemingway og kretsen de vanket i i Paris og Spania på denne tiden interesser meg forsåvidt, og det er alle fall gledelig at Hemingway blir omtalt i fine vendinger, siden absolutt ikke alle i denne boka blir det. Vennskapet med Hemingway varer i mange år, selv om det kan noen tid imellom de treffes. Det er også en fin skildring her om at Gertrude og Alice B blir gudmødre til Hemingways og kona Paulas første barn. Paret Hemingway drar til USA et år for å tjene penger slik at han kan slutte å skrive for aviser, men konsentrere seg om forfatterskapet, slik Gertrude har anbefalt. Hemingway er fortvilt da kona blir gravid siden han føler seg alt for ung til å bli far, men det blir han nå da.

Gertrude Stein og en mann med navn Sherwood Anderson snakket ofte om Hemingway, ifølge Alice B. De var stolte og litt skamfulle over det de hadde utrettet , de hadde formet han, mente de, og hadde litt moro av det. Hemingway derimot var ikke imponert av det Anderson hadde skrevet.

Scott F. Fitzgerald blir også nevnt, så vidt. Han er en forfatter som Stein har stor tiltro til en som vil bli husket lenge etter sine jevnaldrende- noe hun får helt rett i. Ezra Pound er også en del av gjengen, samt T.S. Eliot, ellers kjenner jeg ikke igjen så mange av de utrolig mange navnene som blir nevnt, med unntak av noen av malerne, som nevnte Picasso, Matisse, Cezanne, og muligens noen til. Det er omgangen med billedkunstnerne som får mest plass i boka. De farter rundt omkring i Frankrike og Spania, slik de også gjorde i Scott F Fitzgeralds Nattens ømhet og Hemingways Og solen går sin gang . Stein likte tyrefektning.

Som sagt, så ble det alt for pratsomt fortellende og ganske så sladrete, for meg, dette her.
Men jeg har lest nok til å vite hva denne boka handler og kan garantert snakke om den i selskapslivet, som er Janne SD sin ambisjon med boka;) Just come on!

Stein er kjent for å være modernismens moder i litteraturen. Mer om henne her, wiki Det bar hun kalte denne gjengen for The lost generation.
Gertrude Stein, født 1874- død 1946 (72 år).


Boka oppsummert av Janne SD:
Gertrude Stein later som hun skal skrive om livet til Alice B. Toklas, men oppfører seg som en mann og prater heller bare om seg selv. (s152.)


Tegning : Therese G Eide


Mer om Jannes klassikere her, liste over bøker jeg har lest.

Alice B. Toklas`sjølbiografi av Getrude Stein, 336 s
Oversatt av Brit Bildøen  2018
Skald forlag 2018 / Original 1933
Lånt på biblioteket


10 kommentarer:

  1. Her er vi helt på bølgelengde,jeg ble skuffet over denne etter å ha hørt mye bra om den. Lyttet til denne og tilskrev noe av det som ikke fungerte på formatet men det ser ikke ut til at det hadde hjulpet noe særlig å lese på papir.
    Masete opplevde jeg boken som med få sekvenser jeg likte.

    Skulle lese Lillegraven i dag men plutselig ble Elskede barn ledig på lyd og jeg ble oppslukt. Fikk også den nyeste til Lucinda Riley på lyd så det ble vanskelig å velge hva jeg skulle lese/lytte til...men nå er det Lillegraven på tampen av kvelden
    Ha en fin helg 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, masete er også et ord som kan brukes her.

      Elskede barn er en spennende pageturner. :) Kos deg med hva nå velger. Ser frem til å lese Lucinda nye, må bare få den i hus først:)
      Har sett Mysteria i Brokenwood nå, kramgod krim. men nå blir det noen sider Lillegraven før senga.

      Ps- greide bestille meg tre stk pocket med gamle Hemingwaybøker på PK i kveld. Ganske nye versjoner på Gyldendal, de er så lekre. (pocket tar mindre plass i hylla;))

      Slett
    2. Tak og fin helg til deg og Beathe:)

      Slett
    3. Over halvveis i Elskede barn så blir nok ferdig i morgen, har innvilget meg en fridag i morgen så da blir det lesing på planen.
      Fant Riley på Allbok,de er ofte veldig raske.
      Ikke sett Mysteria men mulig jeg tar en titt når jeg er ferdig med komiserien jeg binger på Netflix, takk for tips.

      Fort gjort ang bestille bøker,jeg snopte meg nettopp tre der også, Trekkoppfuglen og to av Proust,yes, jeg skal i gang med 3000 siders prosjekt. Blir vel ikke før til høsten jeg begynner. Ville egentlig ha innbundet siden skriften ofte er større da men et par av utgavene var umulig å oppdrive så da tok jeg sjansen og heldigvis var skriften bra også i pocket.
      Har noen bøker av Hemingway liggende,jeg fikk tilsendt 4 av de nye versjonene for 2 år siden..men jeg vil jo ha fler bøker av ham...
      Huff,jeg har egentlig kjøpestopp et par mnd men det nytter jo ikke når det er så mange bøker som frister hele tiden...Olga Tokarczuk kommer jo med ny bok i neste uke også...MÅ jo ha den!

      Slett
    4. Jøss, da leser/lytter du fort. men den løper jo avgårde..så det kan forstås.
      Sjekket Rileys nye på Bookbites, men der er den ikke inne enda.

      Ja, Trekkoppfuglen har litt lite skrift, som tykke pocketbøker ofte har. Tenker begynne med den snart , men m ta unna et par-tre andre her først.

      Jøss, bare fikk du de nye versjonene av Hemingwaybøkene, bare sånn uten videre??? Gleder meg til å få dem, skal starte med å lese novellene. Og så bestillte jeg En varig fest og en med Eden.

      Kjøpte også Obama-bioen på salg i dag, til 199,- . Men det hadde jeg planlagt å gjøre når den kom på salg. En blytung bok, så ikke akkurat sengelektyre liggende..

      Slett
    5. Vært mye ute og gått i dag,samt et par timers husvask og da var det fint med den på øret. Hadde jeg lest selv hadde det tatt lenger tid.
      Du må få deg Allbok i tillegg,de er ofte tidligere ute enn Bookbites her i Bergen. Er tilknyttet Sølvberget/Stavanger bib.

      Ja,fikk spm på insta husker jeg og takket ikke nei til det.

      Obama- bioen vil jeg også ha,men den må vente litt...

      Nå er det natta her så over og ut for denne gang.

      Slett
  2. For meg er denne boken seig, men jeg elsker den. Kanskje fungerer den bedre når den leses på engelsk? Gertrude Stein fascinerer meg og jeg har lest noe av det hun har skrevet.

    Jeg ble dessverre skuffet over Drangsholt boka. Jeg synes den var litt kjedelig. Men tegningene er morsomme :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er mulig. Tine leste en bokmål versjon, kan gjøre forskjell det også, jeg leste nynorsk fra 2018.

      Hehe, ang Drangsholt. Ja, hver sin smak.;)

      Slett
  3. Ja vist var jeg begeistret, og ikke mindre etter at jeg var på et foredrag om Gertrude Stein og denne boken som Renate Rivedal holdt for ikke lenge siden. Innfallsvinkelen min er litt annerledes enn din, siden jeg liker kunst og kunstnere, og fokuset på dette interesserte meg. Hemingway har jeg ikke noe forhold til, annet enn at jeg har lest et par av bøkene hans.
    Du forklarer godt hvorfor vi ikke tenker likt om denne boken, veldig interessant å lese. Takk for lenke, og fortsatt god lørdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skjønner godt det Tine. Jeg er interessert i Stein jeg også, men noen ganger er forfatteren mer interresant enn bøkene;) Jeg er også ganske interessert i kunst og kunstnere, har lest fler biografier og biografiske romaner av billedkunstnere som jeg har hatt glede av lese, som Vincent Van Gogh, Andres Svarstad, Salvador Dali og sikkert flere- men du er sikkert mer interessert enn meg. Liker å gå på utstillinger innimellom gjør jeg også.
      Godt at du ser hva jeg ikke likte. Det ble for mye navn og for mye "så gjorde han sånn, og hun det, og han sa det og da gikk vi dit og hun fortalte at og vi var sammen med dem og ble kjent med... osv".

      Takk og god lørdagskveld til deg Tine:)

      Slett