mandag 7. juni 2021

I Undsets hage. Søndag 30.05. (dag 4- og siste dag) på Litteraturfestivalen på Lillehammer 2021.

 Litt ukronologisk dette, men jeg fant ut at jeg må dele opp lørdag og søndag for å skrive ferdig min rapport fra Litteraturfestivalen. Søndag var kortest og er raskest å skrive om, så derfor tar jeg den nå før det meste går i glemmeboka. Skjønt stemningen og opplevelsen glemmes aldri, mest det de sa. Flere forfattere og en gartner hadde foredrag, gartneren viste oss rundt i Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk på Lillehammer i et nydelig vær. Jeg noterte ikke, så mine små glimt er noe av det jeg husker, men bildene taler også for seg, i alle fall de fra hagen. Har vært der før, men dette stedet kan man gjerne besøke flere ganger.


En stor gjeng på vandring og guiding i Sigrid Undsets hage. Dette er også huset der hun bodde i mange år.  Gartner Bjørn Mølmen loser oss rundt og prater om historiske hager og hvordan de har prøvd å gjenskape hagen slik den var da Undset bodde her. Veldig interessant. 

Dagen startet imidlertid inne. Det tok meg et kvarter å gå opp bakkene fra hotellet. Janne Stigen Drangsholt var første foreleser ut i en full konferansesal på museet på Bjerkebæk. 



Janne Stigen Drangsholt er litteraturviter og driver en podcast og har skrevet en bok med innblikk i 66 klassikere. Festivalen ba henne gjøre noe tilsvarende når det gjaldt kjente forfatteres hager.  Gjett om dette ble et fyrverkeri. Jepp. 
Janne kåserte om hager, sitt eget forhold til hager og hva hun hadde funnet om forfatteres forhold til hager. For å bli en stor forfatter må en ha en stor hage og en må stå opp tidlig, hadde hun funnet ut.  Det gjaldt Sigrid Undset, Virginia Woolf, Ted Hughes og noen andre navn hun nevnte, som jeg har glemt. Janne sa at det var derfor hun aldri ble en stor forfatter, fordi hun verken hadde stor hage, eller anlegg for det, ei heller likte å stå opp tidlig. Så da så. 
Hun leste sitater fra romaner der store forfattere skrev om hager. Og hun snakket om luking og løping , at det stimulerte kreativiteten. Murakami løper (han har skrevet bok om løping og skriving; Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping ) Og en engelsk forfatter (noe på W..) har snakket varmt om luking. Det er da ideene kommer, i det ensformige arbeidet, da tenker han på han skal skrive.. 
Dette er jo godt nytt for kjedelig arbeid som de fleste hater, som luking , raking etc. Linda Eide kommer også inn på dette med raking senere. (Og Lars Mytting skrev en bok om Ved- som solgte i bøtter og spann, min anm. Å holde på med ved er sikkert noe av det samme... )
Jeg skulle gjerne hørt dette foredraget om igjen. Artig og informativt.



Et glimt av publikum. Jeg kom nesten sist og ble sittende bak ved veggen, men det var helt ok.




Etter dette hørte vi på Brit Bildøen snakke om fugler "over land og hav". Hun ble interessert i fugler etter at hun skrev romanen Tre vegar til havet. (nydelig roman, link til blogginnlegg ). Fugler er jo også viktig i en hage og derfor relevant i denne sammenheng. Brit har skrevet en sakprosabok etter researchen hun gjorde. Hun meldte seg inn i fuglekjennergrupper og dro på fuglekikkerkurs i Afrika blant annet. Hun ble så fascinert av trekkfuglene, hvorfor dro de til Norge fra varmere strøk og tilbake?  Hvilke farer utsetter de seg for? Om fuglelyd med mer. Veldig interessant foredrag, med fremvisning av flotte lysbilder.



Etter de to foredragene inne var det godt å komme ut i sola og bli med på hagevandring. Gartner Mølmen var artig å høre på.  De har som sagt prøvd å gjenskape hagen slik den var da Sigrid Undset bodde her, men en del av grønnsakene har de kuttet ut, da det ikke er formålstjenlig å drive med det her i en museumshage. 




Her kommer noen glimt fra hagen. Epleblomster in spe.




Hvite forglemmegei er et sjeldent syn, men i hagen til Sigrid vokser det mye av den. Denne fikk hun innført, såvidt jeg husker.




Mye grønt enda. Små knopper på epletrær. 




Nå vil ikke programmet samarbeide helt med meg, så jeg får ikke lagt bildene slik jeg ønsker. det, så det får være som det blir. Over: Gangveien mellom det nye bygget med butikk, kaffe og museum.  T.v: Strutsevinge. Kan spises.








Da jeg kom ut hit på brua etter de to foredragene inne, ble jeg møtt med en utrolig frisk luft, duften av forglemmegei og en sildrende bekk. Alle sanser åpnet seg, det var så utrolig godt. Balsam for sjelen.
Å som jeg savner en (stor) hage.




Urtehagen, med noen av urtene hennes. Løpstikke, kjørvel med mer.



Her ved bekken skal det også være mye ramsløk. Jeg fant ingen da jeg kikket etter, mulig noen plukkere har vært der og forsynt seg.




Etter hagevandringen var det to foredrag igjen. Et med Lisbeth Dreyer som har kommet med en bok om "Små hagar". Denne inneholder geriljahager, balkonghager og andre hager der folk har minimalt med plass. Her ble det vist mange fine bilder og gitt mange interessant eksempler på hva som kan gjøres for å få litt hage inn i hverdagen, selv om man bor i en asfaltjungel. Må sjekkes ut. Jeg har selv bare en liten balkonghage for tiden, og tenker at dette er en bok for meg, men også mange andre.

Bildet over viser Linda Eide i snedig positur. Hva gjør hun? Spiller blokkfløyte og balanserer en rake på hodet. Sånn apropos raking og luking.
Linda Eide er virkelig morsom. Hun holdet et kåseri om hager, ikke sin egen, for hun eier ikke grønne fingre eller interesse for hager i det hele tatt, men blokkfløyte kan hun spille.
Hun leverte et nydelig kåseri om sin mor som var lidenskaplig hageentusiast, mens de tre ungene ble tvunget til å luke og rake. Linda derimot synes det var mye mer morsomt å balansere med raka da hun var hun var liten, til mors frustrasjon. Hva skulle det bli av denne jenta, liksom.
Det var også veldig rørende å høre på, en kjærlighetserklæring til sin hagegale mor. Håper det blir gitt ut så andre får høre/lese det:)





Da sier vi takk for meg denne gang med en selfie fra Bjerkebæk. En tur dit anbefales. Du kan få omvisning i huset og skrivestuen til Undset, i hagen, eller kjøpe bøker og annet i museumsbutikken. Kaffe og is har de også.



Linker til innlegg fra Dag 1 (torsdag). og Dag 2 (fredag)  og dag 3 (lørdag)



8 kommentarer:

  1. Fikk meg en rask titt før jeg fyker på jobb (og første dose i dag). Har drømt lenge om å besøke Sigrid Undsets hus. Må lese nøye det du skriver om Bildøen og Drangsholt når jeg kommer hjem.
    Ha en super tirsdag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da blir det nok en tur dit etterhvert skal du se:)

      Takk, super dag /kveld til deg også. Håper de gikk bra med stikket. Fikk mitt første sist fredag. Kjente ingenting, kun litt ømhet noen timer etterpå.

      Slett
  2. Ser ut som du hadde det fint i Sigrid Undset sitt hjem, har vært der mang ganger og storkoset meg over stedet. Å gå rundt i huset er også spennende. Må komme meg dit neste år. Takk for fint innlegg.
    Rart å tenke på at da jeg var 6 år gikk jeg hver dag forbi huset hennes og til barnehagen litt lengre opp i bakken. Alene gikk jeg gjennom byen, vi bodd på nedsiden av jernbanen. Jeg kjente jo vegen, for året før gikk jeg sammen med broren min. Men i dag hadde dette vært utenkelig at et barn gikk den vegen alene. Morsomt å minnes :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du bor jo ikke så langt unna.. Jeg har også vært i huset, den første gangen jeg var på Bjerkebæk. Veldig fin guiding der inne også.
      Så artig at du har bodd på Lillehammer. Har du vært i huset og kapellet til Marcello Haugen også? Svarga? Jeg kjørte dit den gangen jeg var på Bjerkebæk, men det var ingen tilgang inne da. Men jeg var på gården der og kikket meg runndt.
      Gledelig at du likte innlegget:)

      Slett
    2. Jeg er født på Lillehammer, bodde der til jeg begynte på skolen. Moren min var hos Marcello Haugen en gang og fikk faktisk svar på det hun lurte på, det var: Hvor er tanta mi som vi ikke har sett på mange tiår blitt av. han svarte at hun snart kommer hjem og det gjorde hun noen mnd. etter. Jeg har aldri vært ved huset hans som jeg husker. Jeg elsker å dra til Lillehammer og har mange bekjente der :)

      Slett
    3. Oj, det visste jeg ikke, at du var født på Lillehammer. Artig med din mors opplevelse med Marcello. Har lest en eller to biografier om han.
      Mamma jobbet på en kafe på Lillehammer som ung pike og hun husker Marcello. Om det var at han tok imot klienter et sted der nede og det alltid var lang kø, eller om han var innom kafeen der hun jobbet- husker jeg ikke helt, kanskje begge deler.

      Slett
  3. Jeg har jo kost meg med mitt digitale pass til festivalen. Men da går jeg jo glipp av arrangementer som dette. Med sol og lukt og latter og ....
    Det er spennende at de forsøker å gjenskape hagen til Undset. Dine bilder gjør det fristende å dra dit. Virker som du hadde en super søndag med artige fordragsholdere også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, alt får man ikke med seg med digitale pass, selv om det er et godt alternativ.
      Så bra du ble fristet til å dra dit. En dag. Ja, dette var et av høydepunktene som jeg så frem til. Før har jeg valgt å delta på andre arrangementer , særlig i Parken på søndagene, men nå valgte jeg dette og angrer ikke. Foredragene var veldig bra. Bra pakke.

      Slett