onsdag 17. mars 2021

Kong Oidipus av Sofokles: Drama/gresk tragedie (Janne Drangsholts 66 klassikere)

Hvem har ikke hørt om ødipus-komplekset? Det var Sigmund Freud som lanserte begrepet i sin tid. Det psykologiske begrepet stammer fra sagnet som den greske tragedien om Kong Oidipus bygger på.  Oidipus vokste opp uten sine biologiske foreldre og kom til å drepe sin far og begjære og gifte seg med sin mor. 

Jeg har lest dramaet og jaggu meg var det sterke saker.


Sofokles var en kjent dramatiker og tragediedikter i sin tid (496-405 f.Kr), og han vant mange konkurranser.  Han har også skrevet Antigone og Elektra. Les mer om Sofokles her .

Stykket består av Kong Oidipus i Teben, hans svoger Kreon, kona Iokaste, Tereisias, en blind seer, en prest, et bud, en tjener og et kor. Kor er visst vanlig i de gamle greske dramaene.

Det er hunger og nød i landet og kongen har sendt svogeren til oraklet i Delfi for å få guden Apollons råd. Kreon kommer tilbake og sier at den forrige kongen Laios må hevnes, drapsmannen må finnes, drepes og/eller jages ut av landet før det blir gode tider igjen. 

Kreon:
"Så får jeg si hva jeg har hørt av gudens munn.
Apollons svar er klart. Han krever soning straks
for uren synd, som lengst har smittet dette land.
Bort skal den renses, før den kan sones mer:" (s.11) 

Ødipus lurer på hvordan han skal finne drapsmannen. Det har gått rykter om at det er flere personer, men ingen er sikre. Her kommer det en samtale mellom Kreon og kongen om hvordan man kan finne morderen og hva som må til, men de aner ikke hvor de skal begynne å lete.
Kreon kommer med et forslag om å spørre en seer som han kjenner, som  er like dyktig som oraklet i Delfi. Kjør på, sier kongen.
Den blinde seeren kommer og ønsker ikke å si hva han ser fordi det vil volde kongen besvær. Kongen gir seg ikke, og den gamle må til slutt si at det er kongen selv som er synderen og den som besmitter landet med nød.
Kongen blir helt fra seg og skjeller ut gubben og truer Kreon fordi han mener dette er et bakholdsangrep, et renkespill for å frata han kronen. Både Kreon og kona til Ødipus må bruke mye overtalelse for å få kongen til å skjønne at Kreon ikke har noe ønske om å ødelegge for ham.
Så har vi det gående og det blir bare sorg og elendighet. En bud fra barndomstraktene til Ødipus kommer og han blir kjent med historien om at hans mor og far egentlig ikke er hans biologiske foreldre, men at de tok ham til seg. Ødipus skulle drepes som baby fordi faren hadde fått en spådom om at sønnen ville drepe sin far og eie sin mor. 
Tjeneren som bar barnet bort hadde ikke hjerte til å drepe ham og andre tok ansvaret.

Det  går opp for Ødipus at det er sant at han drepte sin far (tilfeldig langs landeveien), og hans kone er hans mor, fordi han tok over Laios kone da han selv ble valgt av folket. Og hans barn er hans søstre og brødre. Enden på visa er at kona henger seg og Ødipus går ut av landet for å leve på fjellet Kitairon, i sine hjemtrakter. Det står i en note at han kan ha gått levende til Hades.

Dette var interessant og fengende lesing. Og kraftig kost, det var ingen kjære mor i antikken heller. 
Vi får også høre om mange av de greske gudene, både Apollon og Artemis, Helios og Dike, med flere.

Siden de stadig nevnte Delfi og oraklet, så jeg levende for meg reisen til Hellas antikke steder i juni 2019, da vi blant annet var i Delfi. Det var en meget spennende tur. Vi besøkte flere antikke byer og mange templer, de fleste i Peloponnes, men også Delfi. Korint som nevnes noen ganger kjørte vi også gjennom.

Apollons tempel i Delfi. Foto: Anita Ness


Boka leste jeg i forbindelse med prosjektet Jannes 66 klassikere, bøker nevnt i boka Fra Shakespeare til Knausgård, les mer og boka og bøkene her

Boka oppsummert ifølge Janne S Drangsholt:
"Fadermord, incest og selvskading"


Tegning: Therese G Eide

Sitat: "Hin synder er deg selv. Du smittet dette land" (s.90)  


Kong Oidipus av Sofokles, 79 s
Gyldendal 220 (7.opplag)
Kjøpt


6 kommentarer:

  1. Sant denne var grei å lese? Herlig for deg som har vært der :) Jeg skal til Peloponnes i sommer, hvis det blir lov, gleder meg til den antikke feelingen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var den. Godt språk, elegante dialoger.
      Gled deg til Peloponnes. Skulle gjerne dratt dit igjen. Har booket en tiur til Kreta, som er forskjøvet til september pga kansellring. Det blir også bra!

      Slett
    2. Jeg var to uker på Kreta da jeg var 19, det er lenge siden det :) Håper vår tur blir noe av, er ikke helt trygg på det.
      Ser du leser Jobs bok, jeg holder på med bibelens kvinner, så nå sitter vi og leser i bibelen begge to :)

      Slett
    3. Ja, det er lenge siden. Kreta er flott, har vært der mange ganger de siste årene. Må nå nesten tro det blir noe av i september. Håper din tur blir noe av også:) Men sikre kan vi enda ikke være for noe som helst på reisefronten..

      Hehe- ja, enn det, en ateist og en ikke-kristen:) Har bare lest litt, siden det er på Ipad, i dag er jeg veldig sliten i øynene pga lange digitale møter på jobb. I morgen skal jeg ikke jobbe, sa da skal jeg lese mer:)

      Slett
  2. Hadde skrevet en lang kommentar så klarte jeg å trykke den vekk,er det mulig?
    Gleder meg til å lese denne selv om det kan være kraftig kost. Kjekt å se at du er godt i gang med klassikerne,jeg er noe treg i avtrekkeren her men plutselig er jeg i gang jeg også, har lastet ned Bibelen av alle ting og det er da noe.
    Olga Tokarczuk hovedverk skal jo bli oversatt til norsk og det mener jeg er basert på en annen bibelhistorie, Jakobs brev.....trodde lenge den het Jobs bok den også men der tok jeg feil.

    Fint å ha med bilde når man har vært på steder som blir omtalt 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff da.. shit happens!
      Ja, denne er bra, du tåler det nok. Det som er mest overraskende og tankefullt er at de/grekerne/Sofokles skrev slike drama for 2500 år siden. Men de gamle grekerne var intelligente og la byggesteinene for mye av vår vestlige sivilisasjon slik vi kjenner den i dag, også kulturen. De var glad i teater, og det har vi bevis på gjennom alle de antikke byene rundt i Hellas med sine ruiner av store amfiteatre.

      Så spennende at Tokarczuks verk kommer på norsk snart. Jakobs brev, ja.. sjekket, det er katolske brev, ser jeg. Derfor sikkert lite kjent her til lands. Men Polen er jo et katolsk land, og der betyr de nok mye mer.

      Takk, gøy du synes det med bilder:) Liker å finne frem slike når de passer:)

      Nå er det full pupp på Krimfestivalen her.:) Camilla Grebe nå, og deretter må jeg ut i ærend før jeg hekter meg på igjen.

      Slett