søndag 21. mars 2021

Krimfestivalen 18.-20. mars 2021. Rapport Dag 3. Lørdag 19.mars.

 Lørdag, altså i går, fikk jeg med meg mye. Hodet var mer på plass og ute var det kraftig vind og snø, et vær til  holde seg inne i. Hurtigbåtene over fjorden ble innstillt. Perfekt krimvær. Som Hanne Gellein sa det på fredag: Det er mye vær i Trondheim. 

Her kommer noen korte snutter med tekst og bilder av hvem som deltok, hva fikk jeg med med, verdt å huske etc. 


Ikke verdens beste bilde av Gert Nygårdshaug, men jeg tar det med som en illustrasjon. Knipset av TVn mens jeg castet sendingen der fra Youtube, ikke all verdens grafikk og oppløsning. Her skal vel bildet gjennom mange ledd...  

Jeg tenker jeg starter med Gert Nygårdshaug, selv om han var sent ute i programmet. Boka han og Knut Gørvell snakket om var primært Chimera, som kom ut i 2011 (Jeg har en signert utgave som jeg kjøpte da jeg var på litterær salong hos ham i Lier i 2013, den står foran skjermen på bildet)
Det er litt uvanlig at så gamle bøker blir presentert på Krimfestivalen, men nå har det vist seg at den har blitt skremmende aktuell, så derfor. Chimera handler om et forskerteam som jobber i Kongos regnskog for å se hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene. 
Et livsfarlig virus slippes løs, og de kaller det Chimera. 
Viruset er skremmende lik koronaviruset som har herjet verden det siste året. Viruset han diktet opp angriper bestemte blodtyper. det smitter via luft, mange har ingen symptomer. 
Nygårdshaug synes det er litt skummelt å ha skrevet en slik bok for ca 10 år siden. Han sier også at han fikk hakeslepp da han hørte en gruppe engelske forskere kalte korona-viruset for Chimera, et ord han fant på å bruke basert på et dyr/myte.

Boka er en såkalt øko-thriller, den fjerde av fem i den såkalte Mino-serien som startet med berømte Mengele Zoo
Gert Nygårdshaug har skrevet veldig mange og forskjellige bøker , og det ble også snakket om Fredrik Drum/Skarphedin.-Olsen serien som har blitt til 13 bøker. 
Den serien er også blant mine favoritter.
Nygårdshaug er født og oppvokst på Tynset og er veldig glad i naturen. Han tilbringer mesteparten av sommeren i naturen og har i mange år vært opptatt av klima- og naturvern, og da spesielt ødeleggelsen av regnskogene og artsmangfoldet som er nødvendig for livet på jorda. Han våknet skikkelig opp under en reise til Amazonas for en del år siden og ble vitne til avskogingen av regnskogen, rovdriften mennesket driver med, noe som inspirerte til Mengele Zoo.
Jeg har lest Zoo Europa, hans femte bok i Mini-serien, og den siste Drum/Olsen-boka Den tredje engelen som de også snakket spesielt om. Gert kommer med en ny bok til sommeren; Den grønne øya. en annerledes roman, mer som en økothriller den og, men er ikke del av noen serie. Jeg gleder meg!

Innlegg fra Litterære salong her 

Wiki om Gert Nygårdshaug her

Grunnen til at jeg brukte mye tid på Gert Nygårdshaug nå, er at han er en av mine yndlingsforfattere, samt at Chimera er veldig aktuell, og det Gert sa om budskap, ønske, viktigst i verden nå, er kampen mot ødeleggelsen av naturen. Han ønsker at natur- og klimakampen blir viktigst i valgkampen, men har ikke så veldig mye tro på det.

Ellers var lørdagen smekkfull av norske, britiske, amerikanske og svenske forfattere. Et innlegg om Baneheia-saken, med Bjørn Olav Jahr som har skrevet bok om saken som dannet manus til TV-serien, true crime. Han snakket med produsenten av serien, veldig interessant å se og høre på. Saken mot Viggo Kristiansen blir nå gjenopptatt.

Andre poster:


Peter Swanson (over) i samtale med Hilde Sandvik, og John Grisham i samtale med Asbjørn Slettemark. Jeg har ikke lest noe av dem, men det skal jeg. Mulig jeg har lest noe Grisham for mange mange år siden, han har holdt på lenge og navnet er stort og kjent. Jeg har uleste bøker i TBR-bunken min. Blant annet Grishams siste; Rooster Bar. Swanson er glad i katter (vær obs på det i bøkene, en katt med navn Nero. Katta er også på bildet, men vises kanskje ikke her. Han er også glad i å skrive lister om alt mulig). Grisham sier han aldri har skrevet så mye som i dette pandemiåret, de kan jo ikke reise noen steder.



Øverst: Bo Svernstrøm (Lekene) , under: Anders Roslund (Tre dager) i samtale med Kari Birkeland. Deres siste bøker ligger også i lesebunken min. Jeg ble enda mer fristet til å lese dem må. Det er ulempen med å få med seg så mange spennende forfatterintervjuer, lista kan bli lengre, men fordelen kan være at det blir lettere å prioritere, kanskje..
Roslund er i skrivestua si i Stockholm. Han er litt fortvilt over situasjonen i Sverige for tiden. Sverige har høyest våpenbruk i Europa (mua Sicilia) ift befolkningstall. Hvorfor ble det slik? Det er noe som opptar ham. han savner også sin kompanjong Hellstrøm som døde for få år siden.
Svernstrøms bok er inspirert av Kevin-saken i Sverige der to gutter ble dømt for drapet av en annen gutt. De er nå frikjent. Tema under samtalen ble bl.a. avhørsmetoder, som den gangen var alt for dårlige og ledende. De stakkars gutten ble funnet skyldig for noe de ikke hadde gjort og måtte leve med det i mange år.


Gunnar Staalesen, en nestor i norsk krim, alltid morsom å høre på. En av hans læremestre var Raymond Chandler .I samtale med Sarah Natasha Melbye. Han har skrevet 19 bøker om Varg Veum og holdt på i 50 år. 
Under: Dansken, og norsken og svensken uten dansken. Pascal Engman og Jørgen Brekke.
Brekkes nye krim har jeg ikke lest (Natten har alt), men derimot alt annet. Den er inspirert av True Crime. Brekke bruker mange referanser i sine bøker. Engman har stiftet pris for å fremme barne- og ungdomslitteratur, han er bekymret fordi færre og færre leser.



Trude Teige, Torkil Damhaug og Kari Birkeland snakker om Det ondes problem
Evig tema. Arv og/eller miljø, krigen i Asia, nazistene, iboende ondskap i alle mennesker? Onde gjerninger/handlinger, personlighetstrekk/gener/hjernens utrustning, ABB/22 juli, Baneheia-saken. Her var de innom mye på den korte tiden.


Dyktige damer: Helene Flood, Trude Teige og Claire Mackintosh. 



Innimellom så jeg litt på iPaden, selv om jeg kjørte de fleste postene via TV-skjermen. Noterer, drikker kaffe. Eva B Ragde snakke omtrent som sin søster Anne.



Helt til slutt fikk Agnes L Matre og Geir Tangen avslutte lørdagen og festivalen med å snakke om sine bøker sammen med Knut Gørvell. Jeg har lest alle bøkene til Agnes, men ingen av Geir sine. Har derimot Vargtimen, hans siste liggende som jeg skal lese i påska. Den tar utgangspunkt i tenåringer som tar selvmord, noe han er sterkt engasjert i som samfunnsproblem. Han synes det var utfordrende å skrive om dette.
Agnes kommer med ny bok i sin serie, tittel: Uvigslet jord

Andre som deltok som jeg fikk meg med noe av: Atle Nielsen, Gard Sveen, Terje Bjørnanger.



Noen av bøkene til noen av lørdagens forfattere.

Her er innlegg fra Dag 1 og Dag 2 

Programmet kan leses her



6 kommentarer:

  1. Takk for fine rapporter. Du har skrevet godt om de jeg hoppet over. Jeg har hatt Krimfestivalen på mobilen og lyttet til dem som podcast mens jeg har gjort andre ting. Fungerte bra.
    Noen kan jeg ikke høre på pga stemmene (som paret i kjærlighet og krim - det er meg ikke dem), men fikk med meg mye interessant. Noen kommer jeg til å høre på nytt. Ble fristet til å kjøpe Elskede barn og bøkene til Pascal E.
    Koste meg med dine referat i fjor også. Håper at i 2022 vil du igjen være på plass i Oslo :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord Augusta.:) Artig at du liker dem.
      Jeg satt heller ikke pal, men gjorde andre ting også mens jeg hørte på, men jeg mister lett fokus da, så det jeg virkelig ville ha med meg, da satte jeg med ned i ro og så på.

      Rottekongen (Pascal) er knallbra. Elskede barn også, men den er annerledes. Nr 1 av disse er Pascal, synes jeg. Språklig er han bedre. (men litt vanskelig å si hvor mye oversettelsen fra tysk har å si i Elskede barn, alt er ikke like bra)

      Jeg også, håper på Oslo i 2022:)

      Slett
  2. Takk Anita, du gjør det lett for meg å få en viss oversikt :) Jeg gleder meg til Uvigslet jord kommer, hun skriver utrolig bra, og du kan glede deg til Vargtimen, ikke så verst gubben hennes heller :)
    Nyt resten av søndagen Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, liker at du satt pris på mine rapporter:) det er så bra at det ligger ute så man kan se det nå og da i eget tempo.

      Ser frem til Uvigslet Jord jeg også, Vargtimen skal leses i påske. Prioriterer pocketbøkene på reise (hvis det blir, håper det, men man vet jo aldri nå og dagen)

      Takk, du og Tine:)

      Slett
  3. Du har hatt tre fine dager i krimverden ser det ut til. Har kun sett intervjuet med Tangen/Matre,jeg har kun lest én av Tangen men har bok to i den forrige serien og den nyeste som jeg skal lese i påsken. Matre har jeg lest et par bøker men mangler et par der også.

    Mange bøker som burde vært lest kjenner jeg.

    Skal sjekke ut noen av de andre arrangementene i løpet av uken.

    Takk for oppdatering 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært mye å få med seg og resten kan man jo se senere.
      Bare hyggelig at du fant nytte i oppdateringen:)

      Slett