torsdag 7. juli 2022

Den som frykter snøen av H.S.Palladino . Skikkelig creepy psykologisk krim.


Denne boka har jeg hatt lyst til å lese siden jeg hørte forfatteren snakke om den på Krimfestivalen i mars. Nå er det gjort.  Og for en debut! Lenge siden jeg har lest noe så gjennomført creepy med konstant driv hele veien. Jeg begynte å lure på om jeg har godt av å lese sånne bøker. Makan til spenning, puls, sammenbitte tenner; pust pust. Tydelig at de blir skikkelig drilla en del av disse elevene fra Krimforfatterskolen. Min medisin er nok å ta en pause fra krim og lese noe helt annet en stund, så jeg får lagt meg i rett tid og roet ned pulsen. (Ja, Myriam Bjerkli, Tom Egeland, Unni Lindell, Jussi Adler-Olsen, Hjorth & Rosenfeldt og Ingrid Bergstrøm med flere, dere må vente litt til jeg får igjen pusten)




****Boka er et leseeksemplar fra forlaget og må derfor merkes som reklame. Meningen er min , jeg er ikke påvirket til å skrive omtale av boka.****

Forlaget om boka:

Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.


Historien er fortalt i jeg-form. Terapeut og adferdsanalytiker Bjørk Isdahl sliter med mareritt. Hun har også mista jobben på Kripos etter en feilvurdering der hun som profiler var med på å få en mann dømt. Han tok livet av seg, noe hun har sterk skyldfølelse for. Nå jobber hun som selvstendig og tjener så vidt til livets brød av å holde liv i en gruppe sinte menn i behandling. 
Da Azora dør, blir Bjørk dratt inn i etterforskningen som mistenkt og vitne. Er det ikke et selvmord likevel? Bjørk blir besatt av å finne ut av hvem Azora var, hvorfor hun visste noe om henne og om hun ble drept. Selv går hun i terapi og lider av posttraumatisk stressyndrom . Hun vet ikke hvor marerittene kommer fra og hva de betyr.
Vil hun finne ut av det i løpet av boka? 
Sikkert er det at det skjer mye som gjør at jeg lurer på hva som skjer med Bjørk. Foregår dette i virkeligheten, eller i hennes eget sinn? Hva er faktiske minner og opplevelser, hva er ikke? Etterhvert synes jeg alle personene som befolker romanen virker suspekte , det er noe med dem. Jeg fanges inn i Bjørks paranoia, hun kan ikke stole på noen, bortsett fra venninnen Herdis og et par til, og det gjør ikke jeg heller.

Den som frykter snøen er en mørk psykologisk krim/thriller som er ganske creepy å lese. Språket er gjennomført godt og flyter lett. Minst like bra som Helene Floods debutroman Terapeuten, Ja, bedre synes jeg. Miljø- og karakterbeskrivelser er gode. Jeg kjenner lukta på Grønland, men også i marka med trær og mørke tjern. Jeg ser alt levende for meg. Kjenner angsten til Bjørk. Selv om det er mange karakterer i denne boka, er de lett å skille fra hverandre. Dette er en bok som også er vanskelig å legge fra seg. Jeg skjønner godt at flere forlag ønsket seg denne, og at den er solgt til andre land.
Jeg fikk også Karin Fossum-vibber underveis i lesingen. Det blir spennende å se hva forfatteren kommer med etter dette.

Anbefales! 
Terningkast 6.
Jeg har tenkt på om det er det å trekke for i denne boka? Jeg finner ikke en eneste ting. Jeg gir sjelden seksere, hvis jeg en sjelden gang gir terningkast, men jeg er fristet til å gjøre det her.  
Så derfor klinker jeg til med en sekser denne gang! Lista er høy for oppfølgeren, men den tid, den sorg. 
Fabelaktig bra!

Omtaler og anmeldelser: 
VG- terningkast 4, Aftenbladet (4)


H.S. Palladino: Den som frykter snøen, 400 s
Cappelen Damm 2022
Leseeksmeplar fra forlaget



14 kommentarer:

  1. Det var en god omtale - nå må jeg visst lese denne om jeg får tak i den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi. Håper du blir like begeistret som meg:)

      Slett
  2. Ikke lest omtalen din siden jeg skal lese den selv om ikke så lenge, men en sekser på terningen fra denne kanten....vel, nå er jeg enda mer spent på boken og dytter den litt lenger opp på listen. Har blitt litt krim her nå så mulig jeg må vente pittelitt.
    Sitter og skriver bokomtaler på to bøker jeg har lest den siste uken,men mye annet som tar fokus merker jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sjelden jeg gir terningkast, og enda sjeldnere en 6èr. Jeg liker denne type bøker, og fant som sagt ikke noe å trekke, synes også den er litt annerledes enn flere bøker sjangeren. Det er jo like mye en psykologisk thriller, men psykologisk krim høres riktig ut, siden det også foregår en etterforskning, har vært et dødsfall og det blir en oppklaring. Folk som liker psykologiske thriller vil sikkert like denne. Også de som ikke gjør de, ser jeg.

      Spent på hva du synes, og hvilke bøker du skal skrive om. Ja, der er lett å bli distrahert og opptatt av andre ting.

      Slett
    2. Psykologiske thrillere liker jeg så jeg tipper at denne faller i smak. Jeg skriver om diktboken til sirkelen og Unge Mungo som er litt krim-ish den også,veldig bra bok. Det er ikke ofte jeg har lyst til å snu boken og begynne på nytt bare for fortsette å være i det universet forfatteren har skapt,men det gjorde jeg med den. Vurderer terningkast 6 men har foreløpig satt en 5 så for jeg se hva som åpenbarer seg når jeg begynner å skrive om den...
      Sier som Ingun under her, spennende med "sommeren med Virginia" for å sitere deg.

      Slett
    3. Så bra, håper du blir fornøyd:)
      Jøss, ang Unge Mungo..
      Skjønner at den må leses, men det har jeg jo tenkt, må bare få tak i den først.
      Så gøy at dere synes det er gøy med "En sommer med Virginia". Har ikke gått så fort frem med Et eget rom, som jeg forventet, er noe med lydbok som jeg ikke orker så mye av alltid. Har halve igjen, så tenker jeg å lese romanen Bølgene etter det.

      Slett
    4. Jeg lyttet til "Et eget rom" i fjor men husker lite nå, men boken har jeg liggende så den blir nok plukket opp igjen sånn etter hvert. Merker at jeg må få opp lesedampen noe om jeg skal rekke nye bøker samt få tid til de eldre bøkene også. Viktig med litt balanse.

      Slett
    5. Ikke alt som fenger like bra, synes jeg, men kommer sikkert an på hva annet jeg gjør imens. Det er jo tross alt nesten 100 år gammelt, det essayet. Men hun skrev jo bra og har snert i språket.
      Enig, angående balanse.

      Slett
  3. Registert at du har kastet deg ut i ny V. Woolf verden. Spennende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, lytter til den, har hatt boka liggende lenge. Det essayet er sitert så ofte, at det må en nesten ha lest..bare for å ha gjort det.

      Slett
  4. Denne likte jeg godt også, takk for lenke! Ble litt ivrig da jeg trodde det var kommet en bok som heter En sommer med Virginia :) Elsker den serien, og skulle gjerne lest en om VW. Et eget rom er bra da, kos deg med den, har lært av Vigdis Hjorth viktigheten av å lese langsomt, så jeg øver meg på det :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Tine:)
      Hehe, ang Sommer med-serien.. Husker du likte den godt. Har fire av bøkene her, men har ikke lest dem ferdig.
      Enig ang at VW også skulle vært med i serien , ikke bare gamle gubber. Mua Torbjørg.. Men noen må jo ville skrive den.
      Enig med Vigdis, i at en del bøker bør leses sakte.
      Lykke til:)
      Har laget et nytt Malaga-innlegg nå, som du kan ta en titt på hvis/når du får tid mens du er på reise. God ferie:)

      Slett
  5. Takk for lenke. Flott annmeldelse Anita. Ser frem til å følge denne forfatteren videre. Godt hu er i gang med ny bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig . Takk for det Henning:)
      Ja, det blir spennende å følge henne videre. Hun har 8-årskontakt med Sverige, så det blir nok flere.

      Slett