mandag 21. november 2022

Glimt fra Trondheim Krimfestival 11.11.2022 . En fantastisk flott kveld.

 En regntung og mørk kveld  i november, trosset en gjeng frivillige, gjester og publikum for å delta på Trondheim Krimfestival. Jeg måtte innom Trondheim Torg for å kjøpe meg paraply for ikke å bli søkk bløt da jeg gikk Erling Skakkes gate ut og litt til. Grunnet pandemien er det vel et par-tre år siden festivalen ble avholdt.  Denne gangen ble den holdt på Justismuseet, noe som viste seg å være en perfekt ramme for arrangementet. Her er noen glimt:



Her er plakaten med gjester.  Mye spennende på programmet.








Tove ønsker velkommen til gjester og publikum. Først ute er nylig pensjonert statsadvokat Bjørn Soknes og rettstegner og journalist Ane Hem.



Før der startet og jeg fikk det litt travlere med å sjekke billetter etc ved inngangen, rakk jeg å vise min venn Pål,  jeg en runde i utstillingsrommene på museet. Noen av dem var åpne for anledningen. 



To saler var viet regningene til Ane Hem, med tegninger fra rettsaker de siste årene. Ser du hvem det er? Hun er utrolig dyktig, og når jeg får mer tid enn jeg hadde denne kvelden, skal jeg ta meg en tur å bruke tid her. Tenk å ikke ha visst om dette interessante museet. Det er utstillinger fra fengslet i gamle dager, unge lovbrytere, mer mer..




Nå tar leder på Justismuseet Åshild Karevold over og introduserer Soknes og Hem. Hun er svært aktuell som tegner i Tengs-saken for tiden.  Soknes er profilert fra flere store rettsaker.



Neste på programmet er Torkil Damhaug som blir bokbadet av Åshild . Damhaug har vunnet Riverton-prisen to ganger, for Ildlandet (2011) og En femte årstid  (2016). Han er nå ute med Grav for en hund, som jeg liggende på vent.  Jeg er stor fan av Damhaugs bøker, og jeg har lest alle unntatt de to første han ga ut for lenge siden. Han er unik litterær krimforfatter med egen evne til å gå i dybden på karakterene og relasjoner.
Her snakket han blant annet om ondskap, som er et tema i boka. Er noen født slik, med personlighetsbrister, hjerneskader e.l., handler det om miljø? Han henviste til at veldig mange oppfører seg helt annerledes i krig enn de gjør i det sivile liv. Gitt situasjonen er de fleste av oss i stand til å gjøre det onde. Interessant tema, dette, men de hadde dessverre bare en halvtime på seg, selv ville jeg gjerne hørt mer.




Hanne Gellein er en av mine nye lokale favorittforfattere. Hun har gitt ut to bøker om, patologen Silje, den siste;  Døden skal du lide er inspirert av Arnfinn Nesset- saken. Gellein er i full gang med bok nummer tre, og gjett om vi gleder oss. Hun har flyttet til Østersund med mann og barn, men er i Trondheim så ofte hun kan. Hun blir bokbadet av Roar Ræstad. (forfatter av krimserien om Gabriel Navarsete i Trondheim under andre verdenskrig)



Hanne Gellein leser fra boka si.



Nå en ny ukjent spennende forfatter bosatt i Trondheim, men som opprinnelig er fra Tyrkia. Hun er oversetter og skriver krimromaner på tyrkisk. Hun har oversatt Krypdyrmemoarer av Silje Ulstein til tyrkisk. Fantastisk å høre på. Hun er morsom og kvikk og god i norsk.  Her bokbades Ayse Ebulak av Roar Ræstad.







Ark, City Lade, stilte opp med boksalg. Stabelen med Torkil Damhaugs bøker er bak damen til venstre. (jfr en liten prat Tine og jeg hadde om Damhaugs nye  på bloggen hennes i dag ) De trivelige damene  heter Ida og Hilde, men hvem som var hvem, har jeg dessverre glemt nå. Ingen notater ble gjort denne kvelden, og alt tas fra det noe upålitelige minnet, som er litt diffust etter to uker. Men navnene deres skrev jeg ned på mobilen.



Siste post på programmet viste seg å være skikkelig interessant. Siv Gøril Brantzæg , forsker på NTNU holder et foredrag for oss som skillingsviser, som hun forsker på. 






Hun forteller at det er mange type skillingsviser, men at det som er interessant her i kveld er  forbryterviser og henrettelsesviser.



Ikke småtteri dette, altså.



Hvis du trykker på bildene blir de tydeligere. Her er et utsnitt for å vise litt av hva hun snakket om.









Til sist sang hun et par viser for oss. Det ga god stemning i salen, selv om visene er triste.



De skal i grunn ha en slags happy ending, som at forbryteren viser anger og  forsoner med sin Gud eller lignende.



Mer om prosjektet til Brantzæg kan du lese om her



Vanskelig å være på festival uten å kjøpe en bok. Denne gangen ble det boka til Ane Hem, Et spørsmål om skyld.  Her skriver hun om flere av de store sakene hun har jobbet med. Gleder meg virkelig til å lese denne.





En flott signering fikk jeg også.




Avslutter med meg og Pål som tester dommerstolene. Vi prøve å holde oss alvorlige, men er det lett?

Dette var en utrolig trivelig kveld, salen var full av publikum, programmet var interessant og bra hele veien. Gleder meg allerede til neste år, da blir det festival samme helg i november.

Link til Justismuseet, som også har kafe og butikk.





Her kan man kjøpe litt av hvert av ting som fanger har laget, samt bøker og annet. Fine ting. Mange fine julegave for eksempel.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar