søndag 20. oktober 2013

Smakebit på en søndag (51 ): Botticellis hemmelighet

Søndagen er her igjen med sine kalde snøfnugg eller sin månelyse varme kveld. I Italia er det nok også høst, og kjøligere kvelder kan jeg tenke meg, skjønt i romanen til Marina Fiorato fra Firenze er det nok ikke en slik kjølig stemning enda, så langt som jeg har kommet i den. Selv sitter jeg ved den karibiske kyst, hvor mørket kommer brått på, og det nesten er flaut å si hvor varmt og deilig man har det her, men "that`s life"- er det ikke det man sier. Året går sin gang, enten man er her eller der, og dagene likeså.


Om boka:

Firenze på 1400-tallet. Luciana Vetra jobber både som modell og prostituert. Da Botticelli ber henne om å stå modell for gudinnen Flora i maleriet La primavera, stiller hun velvillig opp. Men så sender maleren henne på dør uten betaling, og som hevn stjeler hun en uferdig versjon av maleriet. Hun oppdager at noen er villige til å drepe for å få maleriet tilbake, og sammen med en novise fra Santa Croce-klosteret flykter hun fra Firenze samtidig som de forsøker å løse maleriets gåte.

Jeg har ikke kommet så langt enda, men har fått inntrykk av at boka er lettlest med et enkelt og friskt språk. Vi har jo med skjøger å gjøre, så da er det vel ikke så fisefint..

Det som interesser meg i grunn er at handlingen er fra Firenze, siden jeg snart skal dit. Dere skal få noen smakebiter som handler nettopp om Firenze. Og så får dere heller vite mer om skjøgen når omtalen kommer.

Firenze glitrer som gull, og lukter som svovel.
Arkitekturen er voldsom, fantastisk og storslått. Husene gløder av forgylte steiner og sølvskinnende marmor. Men luktene- av dyreekskrementer, søppel og råtnende kjøtt og grønnsaker som ligger igjen i rennesteinen etter markedene- kan få selv den mest tykkhudete til å blekne. (s. 11)

Firenze er vakker og brutal. Skjønnheten hennes stikker ikke dypt, og bak fasaden renner blodet svært nær overflaten. De vindunderligste palasserne og kapellene står rett ved siden av Bargello-fengslet, en plass verre enn helvete. Himmelen og helvete finnes side og side på veggene i alle byens kirker. (s. 11)


Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten da vel.:)

Ha en fin søndag!

22 kommentarer:

 1. Dette er en typisk "føl deg bra bok" fra fantastiske Firenze. Jeg har akkurat lest ferdig "Inferno", som er en helt annen type bok, men handlingen er lagt til blant annet Firenze, noe som gjorde den ekstra fin å lese. Skal du farte rundt hele dette året? Flott opplevelse da! Her lyser fullmånen og det begynner å lysne over Byneset. Det blir en fin dag, men med glatte veier. ( jeg skal kjøre hjem i dag, etter noen dager i Buvika)

  SvarSlett
  Svar
  1. Inferno har jge også lest.. action hele tiden der. Ja jeg reiser ut dette året ja, så det blir Europa om 2,5 uke.
   Glad jeg slipper glatte veier foreløbig.;) God tur hjem og kjør forsiktig..:)

   Slett
 2. Jeg syntes også at Boticellis hemmelighet har et snev av Dan Brown over seg. Jeg likte boken godt, men kun fordi jeg nyter Italia og alle stemningsbeskrivelsene. Ha en strålende søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er derfor jeg leser denne boka også, tviler på at den hadde fenget interessen min ellers.. I lige så..:)

   Slett
 3. Har ikke lest denne ennå,men den står og venter i bokhyllen og det har den gjort en stund.De bøkene jeg har lest av forfatteren har falt i smak hos meg og jeg tipper denne også gjør det. Tusen takk for smakebitene og ha en strålende søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut Beathe.:)
   Fin dag til deg også.:)

   Slett
 4. Flott omslagsbilde, og så herlige Italia da! ;)
  Takk for smakebitene!
  Nyt ferien! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, herlige Italia.:) Takk du og..:)

   Slett
 5. Låter som du har det härligt! Har visst läst om boken förut på någon blogg men innan dess var den okänd för mig.

  SvarSlett
 6. Likte denne boken godt også:) Elsker å få vakre beskrivelser av Italia også er jo denne skjøgen litt av en karakter. Underholdende bok, og liker også at den er lett å lese. Gleder meg til å lese mer av denne forfatteren. Er ikke så lenge siden hun kom ut med en ny bok om Venezia, tror jeg:) Takk for smakebitene! Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Henens nye bok ble vel presentert på det bokmøte vi var på med V&B, Vega m.fl, husker jeg..
   Bra at du likte boka.:) Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 7. Karibien... åh... har varit där två gånger och åker mer än gärna tillbaka. Boken faller mig helt klart i smaken. Tack för det tipset.

  SvarSlett
 8. Låter inte som min typ av bok, men tack för smakbiten och hoppas du får en trevlig resa.

  SvarSlett
 9. Denne skal jeg notere meg! Takk for smakebiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig.:) Den er ganske fornøyelig.:)

   Slett