lørdag 12. oktober 2013

Også vi, når det blir krevet. Sterk historie fra Thomas V.Nysted og Caroline Gundhus Nysted

Thomas var bomberydder i Afghanistan da ulykken skjedde. De norske soldatene havnet i skuddvekslinger, og Thomas og en kamerat ble alvorlig, livstruende og kritisk skadd. Kjæresten Caroline hadde like før ringt og sagt hun var så bekymret for ham. De hadde vært kjærester i et halvt år før han dro ned i krigen igjen. Dette er deres historie.


Thomas og Caroline har skrevet bok om denne tiden og tiden etter, da Thomas svevde mellom liv og død på Ullevål Sykehus, om opptreningen etterpå, og og hvordan det er å være pårørende.  De veksler mellom å skrive, så vi får begges perspektiv, begges opplevelser.

Dette er en sterk historie om to unge mennesker som får livet totalt snudd på hodet. Thomas har alltid vært fysisk aktiv, glad i dykking, klatring og slikt. Som barn fikk han diagnosen ADHD, men han var en skarp gutt selv om han fort ble lei skolen. Veien til Forsvaret var ganske tilfeldig, og egentlig ble han ikke innkalt, men meldte seg selv og ville prøve det.  Han var ikke så god til å lystre ordre når han ikke skjønte vitsen eller var uenig i noe, men klarte å tilpasse seg bra nok til å ta befalskolen. Deretter ble det Afghanistan.

Vi får et godt innblikk i livet som soldat, hva som kreves, og hvor farlig det kan være. Vi får også et godt innblikk i hvordan det er å være den som sitter hjemme med bekymringene, og ikke minst hvordan det er å være den som må være støttende når ulykken først rammer, og hva det koster. Caroline forteller at alle var opptatt av Thomas, hvordan det gikk med ham, mens hun selv ofret alt, til og med jobb og venner for å støtte ham fremover. Selv fikk hun en alvorlig knekk da alt til slutt gikk bedre med Thomas.

Paret snakker i dag om sine erfaringer på foredrag rundt omkring i landet. De har eget firma; amorfati.no , om hvordan komme seg gjennom kriser som dette. Det de har opplevd vil de gjerne dele  med andre. De deltok også på høstmøte til Vigmostad&Bjørke i Trondheim der jeg også var, og det var sterkt å høre på dem.
De har inngått samarbeid med blant annet RVTS. (ressursenter for vold, traumer og seksuelle overgrep)
Jeg tenker at dette er en viktig bok, en viktig historie. Både om å være soldat i utenlandstjeneste og å være pårørende. Vi hører lite om det.  Det er også trist å lese hvordan systemet rundt svikter i slike historier, men gledelig å lese hvor mange enkeltmennesker som gjør en kjempeinnsats og mer enn man kan forvente, som Thomas sier det.

Jeg tenker også på hva minister Faremo sa og ikke sa da det var debatter rundt våre soldater i Afghanistan for få år tilbake, da vi mistet fire av dem. Hun ville ikke si at Norge var i krig. Det er totalt dustete. Selvsagt var og er Norge i krig. Thomas og fler av hans medsoldater kan virkelig bekrefte det.  Fire av hans kamerater kom hjem i båre.

Boka fikk jeg på forlagets høstmøte i Trondheim.
Boka er illustrert med fotografier og er veldig lett og spennende å lese. Og ikke minst lærerik og gripende.

Mer om boka HER

Foto: Risør.no


Thomas V. Nystedt og Caroline Gundhus Nysted: Også vi, når det blir krevet, 200 s

Vigmostad og Bjørke 2013

8 kommentarer:

 1. Dette hørtes ut som ei sterk bok, som jeg gjerne vil lese! Både fofrdi jeg er opptatt av Afghanistan, men også fordi liker vinklingen med "hva da etterpå"? Takk for fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk lyst å lese denne.:) Takk selv.:)

   Slett
 2. Blir interessant å lese denne boken, skal nok få den lest om ikke så alt for lenge. Var koselig at de selv var å snakket om boken, blir mer engasjert i boken da. Liker også det er bilder i den. Kos deg på denne søndagen!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Denne er også veldig lett å lese. Kos deg du også.:)

   Slett
 3. Denne setter jeg opp på listen min. Takk for en flott omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Glad for at likte den..:)

   Slett
 4. Møtte paret på bokmøte i høst jeg også, jeg og en venninne som jobber i forsvaret slo av en liten prat med de. Jeg ser virkelig frem til å lese boken og regner med at det blir sterk lesing, egentlig er det ikke rom for å få lest denne før i neste måned, men nå be jeg veldig fristet til å dytte den litt oppover på listen. Takk for fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne går veldig raskt å lese egentlig.. så den kan fint smettes mellom andre ting.;)
   Så fint at du likte omtalen Beathe.:)

   Slett