torsdag 3. oktober 2013

Buenos Aires (3): Citybus tour

Lørdag bestemte jeg meg for å ta en runde med en sånn Citybus, hop on hop off. Det har jeg aldri gjort før, men i denne store byen som Buenos Aires er , tenkte jeg at det kunne være en god ide for å få oversikt og det var det.  Dessuten hjalp det veldig å få hvilt de såre beina og det vonde kneet mitt. Jeg går og går og går, og det tar på kneet å gå ca tre timer hver dag på asfalt, i lengden.
Bussturen har 25 stoppesteder hvor man kan hoppe av og på når man vil, i løpet av den perioden man har kjøpt billett for. Jeg kjøpte den billigste, en for 24 t.  Siden jeg bor i San Telmo , starten av ruta, hoppet jeg på på holdeplass nr 4, i krysset Calle Defensa og av. Belgrano.  Da ville jeg få med det meste, og målet mitt var å bli med helt til La Recoleta for å se gravstedet til Evita; Eva Peron. Etter San Telmo kjørte bussen gjennom det berømte strøket La Boca. Under ser dere fotballstadionen, der Diego Maradona nok spilte sine kamper.  Maradona er oppvokst i La Boca.


Vi fikk øretelefoner slik at vi kunne få guiding gjennom byen på utvalgte språk, og selvsagt på engelsk. (ikke skandinavisk nei.;)


La Boca er et slitent og fattig strøk, men en av de største turistattrakjsonene i Buenos Aires. De mest populære motivene på postkortene kommer herfra. Her er mange fargerike bygninger.


La Caminito er det mest fotograferte strøket her i La Boca. Jeg skal dit senere en dag, fredag antar jeg, og få tatt skikkelige bilder. Å ta bilder fra en buss er nå så som så..


Etter La Boca, som hadde stopp 7, 8 og 9, kjørte vi til Puerto Madera, en av byens virkelige vekststeder. Dette er som Aker Brygge eller Nedre Elvehavn i Trondheim, bare mye mye større.


Puerto Madero er et fantastisk strøk . Jeg har vært der og gått ved kanalen et par ettermiddager og  spist ved et par av restaurantene der. At det enda var masse bolig og forretningsbygg bakom der igjen visste jeg ikke. Jeg kom skyskraperne på nært hold etterhvert, og innrømmer at de er veldig fascinerende. De danner BsAs`skyline, og er nydelige. Jeg så og så, og faktisk synes jeg de er mer fascinerende enn de gamle spanske byggene inne i byen, men det er sikkert fordi jeg har sett en del slike bygg før, men ikke slike skyskrapere. Enda lenger ut igjen ligger det et natureservat før de igjen møter Atlanterhavet. Kanskje rekker jeg turen dit en dag, jeg vet ikke..


Vel, mot byen igjen og videre mot det mer grønne og moderne strøket Palermo, enn det San Telmo og La Boca er,  skjønt mer moderne enn Puerto Madera vet jeg ikke. Her er frodige parker, japansk hage og andre botaniske hager og Zoo. Det er tidlig vår enda, så blomstringen har ikke skutt fart. Jeg skulle likt å vært der når det skjer. Det er tydeligvis yndete tur- og frilufstområder for det krydde av folk her.Så nærmer vi oss Belgrano, det strøket hvor min datter bodde i, i sine to år i BsAs. Det var jo litt spesielt å kjøre gjennom her, og jeg tenkte, hvor bodde du? Var der her? eller her?
Det er valg snart, på kongressmedlemmer, og plakater over kandidater ses over hele byen og de leverer ut løpesedler overalt. Jeg tar imot selv om jeg ikke skjønner så mye. Jeg har selv vært en som deler ut informasjon, da for å rekruttere fosterhjem , og vet hvor glad man blir når folk vil ta imot, hehe.. Han her, Martin, skal visst frelse fremtiden, men ifølge min spansklærer er han av samme parti som nåværende president Christina Kirchner som bare driver med lureri. De sier de er imot kapitalismo, men driver i praksis med sosialismo with consumo. (ifølge min lærer) Tja, er ikke det det samme som den blandingsøkonomien vi har hjemme?Dette er også bilde fra Belgrano, et travelt strøk det og, men det er jo der vi kjører bussen da..


La Recoleta, holdeplass 24. Da har vi altså fartet rundt med den gule plassen i to timer, og der er kaldt å sitte på toppen med åpent uten vinduer. Men det er jo her man ser best. Jeg er kald, hopper av og går inn på en kafe og får meg kaffe og en sandwich, før jeg vandrer inn i Cemantoriet og området rundt der.  Det kryr av folk, og jeg lurer på om det virkelig er bygd opp et helt turistsenter rundt grava til Evita? Nuvel, hva vet jeg..

Når jeg endelig kommer inn i Cemantoria la Recoleta, er jeg spent. Det her er just ingen vanlig gravplass for hvermannsen. Det er vakter ved inngangen , og det er åpent bare en periode av døgnet. Det stenger kl.18.00. Så husk det, ingen lusking her etter mørkets frembrudd.
I den lille hallen i inngangen finnes det skilt med navn og nummer på alle de som er gravlagt her, samt kart. Evita ligger som nr 88. Kjekt å vite.


Men greide jeg å finne frem? Nope, så jeg spurte en dame som fulgte meg. Detter er et stort gravsted, som en liten by for de døde.


Jeg tok masse bilder her og gikk rundt i over  en time. Så mye å se på, så mange tavler, skulpturer, hus, navn, så mye å fantasere og reflektere over. Så mange engler..Så, se her--- familiegravstedet til Eva Duarte Peron, Evita, landsmoderen. Hun får friske blomster den dag  i dag og døde i 1952. ( Jeg lurer på hvor Juan Peron ligger? Hvorfor ble ikke de gravlagt sammen? google google..)


Mange plaketter har hun også fått. Eva Peron døde av kreft, var gift med president Juan Peron og ledet landet gjennom en meget vanskelig tid. Evita ga trøst, ga folket håp, og ble et ikon. Hennes lik har også fartet verden rundt, blitt stjålet, men kommet tilbake hit omsider, slik jeg har skjønt det. Den som ikke har sett musicalen Evita, på film med Madonna, bør gjøre det. Selv om lærern min sier at den filmen gir et galt bilde av slik det var og slik Evita var.  "Falsum"-, sier hun.
Jeg er så fascinert av disse englene, hehe. De er fantastiske.Her er det visst englekamp på gang.

Ikke alle har kistene sine senket i kjelleren, bak dører eller i mørke kister, noen ser slik ut.
Det er store forskjeller også her inne, noen har enorme gravsteder, noen hele hus og kapell, noen har små mausoleum som ikke blir vedlikeholdt lenger.. Det er også minnegraver her over soldater som falt i Falklandskrigen eller i revolusjon og andre kriger.


Da er det straks stengetid og jeg tør ikke bli låst inne her etter mørkets frembrudd, så jeg får vel ta ta turen ut.. Dette var en spesiell opplevelse. Det er vel bare katolikkene som kan få til slike gravsteder med så mye stasj.
Cementroria la Recoleta er gravsted for berømte mennesker, forfattere, generaler og andre. Ikke for hvermannsen med andre ord. Så derfor har de vel låst om natten også. Si.En engel vokter området utenfor også. Kirka var jeg inne i en liten snartur. Det finnes ikke noe som katolske kirker når det gjelder pomp og prakt og kitch og stasj. Overdådig.


Utenfor var det også et stort marked med mye hjemmelaga stasj, mat, og tarotister. Jeg turde nok ikke å gå til en spåmann her. Gudene vet hva de ville ha skremt meg med..;)¨En liten park hadde flere slike gedigne eldgamle trær. Guiden sa noe om dem, men det husker jeg ikke. Her satt folk og koste seg, som de gjør ved alle grønne pletter, og noen gjemte seg bort for å kysse.


Tid for å finne en gul buss tilbake. Jeg gikk i feil gate, men siden bussen kjørte der og stoppet på rødt lys fikk jeg nok tid til å la sjåførens assistent hyggelig forklare meg hvor jeg skulle gå på og jeg rakk å ta igjen bussen dit. Herlig.

Folk her er veldig hyggelige og hjelpsomme så det det er sagt.:) Mui Bien. Bussen hadde bare 2 stoppesteder igjen, så var det slutt på turen. Her ser dere Teatro Colon, som er et meget kjent teater. Gjett om det hadde vært kult å sett en opera eller lignende der. Vurderer det forsatt, men har ikke sjekket priser og tilgjengelighet enda. Teatro Colon ligger like ved Obelisci, i Av. 9 de Julio. På slutten av turen satt jeg i buss uten slikt tak, og det blafret friskt i håret og regndråper drysset ned, og det føltes bare herlig herlig.. Etter turen som stoppet ikke så langt fra Plaza de Mayo, labbet jeg videre "hjem" til leiligheten min i San Telmo, ca 30 minutters gange. Men man merker jo ikke at man går, da det hele tiden er så mye å se på.  Jeg var nå kjempesulten og stakk innom et sted for litt tapas, spekemat som det heter på norsk, akkurat dette her.

Fakta om Citybus:
Det koster 120 kr/pesos for 24 timer, og du kan kjøpe for 1,5 døgn og to døgn. Kjøper du på internett får du 5 prosent rabatt. Det gjorde ikke jeg, da det var noe tull med siden da jeg prøvde. Men du får kjøpt på bussen, no problema. Husk å be om kart hvis du ikke får det. Kjekt å følge med på hvor du er hen. Her er link til Citybus Buenos Aires

I motsetning til kollektivtilbudet i BsAs, så er denne gule turistbussen steindyr. Vanlige busser (autobus) og metro(subte) er latterlig billig. Du kan kjøpe et kort til 15 kr/pesos på slike steder som selger det, og fylle på så mye du vil. Da koster en busstur 1,60 og metro 2,50. Hm, jeg trodde det nesten ikke, men det er sant.. Du kan kjøpe billett på buss og metro direkte, da noe dyrere, men fortsatt veldig billig, men på bussen må du ha mynter for å putte på automat, og på metroen er det ikke sikkert det er folk i billettluka. Men det er bare å hoppe på lell.. Velkommen til Buenos Aires..:)Det er ikke bare Evita som er ikon fra Buenos Aires og Argentina , det er også Ernesto Che Cuevara. Han er født i Argentina.
Kunstneren Frida Kahlo er også mye på T-skjorter og malerier, hvorfor vet jeg ikke, for hun er vel vitterligen mexikansk? Kanskje hun har en connection her,- må google det, tror jeg.

Bildene: De er tatt med mobil, iPhone 4s. Jeg har tatt bilder med lommekameraet også men ikke fått lagt dem inn. Hybriden, Sony Nex-7,  tar jeg helst ikke med ut her,  pga advarsler om  frekke tyver.

9 kommentarer:

 1. For en flott tur jeg har vært med på!!! Du får jammen med deg masse, Anita. Og kjekt med bilder! Hopp-på busser er et flott alternativ til å gå. Spesielt dersom man har en interessant guide på øret. Nå har jeg vært i Buenos Aires også :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å ha deg med Marianne. Om guiden var god skal jeg ikke si, mend et var greit nok, og mellom snakkeøktene så gikk det tango på øret kontinerlig.. atmosfærisk.;)

   Slett
 2. det er så kjekt å lese disse reisebrevene dine og se alle de flotte bildene på instagram :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så hyggelig at du synes det Mary,::)

   Slett
 3. Det er en fryd å følge deg på din eventyrlige reise,Anita! Alle de opplevelsene og flotte bildene,ja,jeg sier som Marianne, du er flink og får med deg mye, men en reiser vel ikke dit for å sitte på rommet sitt heller! Ha en strålende dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Beathe! Det er veldig hyggelig at du setter pris på det.:) Nei ,man kan jo ikke sitte på rommet hele tiden, og min nysjerrighet kan jo slite meg ut til tider, men jeg henter meg fort inn igjen.. haha.. Ha en fin dag du og .:)

   Slett
 4. Jeg har forsøkt å kommentere de tidligere innleggene dine, men jeg tror aldri jeg lyktes. Nå forsøker jeg igjen, for jeg har fulgt nøye med på bloggen og jeg har jo også sett masse fine bilder på FB og Instagram.

  Du blir visst lommekjent i Buenos Aires, det er ganske så spesielt. Det ser ut som en spennende og mangfoldig by og nå regner jeg med at spanskkunnskapene har fått seg en oppsving.....y supongo que podras hablar mas que un poquito. Om du har tilgang til dubbede tv-kanaler er det en velidig fin måte å lære på. Skal bli spennende å se hva du har tankt å foreta deg i Mejico :)

  Og nå trykker jeg publiser i håp om at det endelig får inn denne kommentaren.

  SvarSlett
 5. Å, så synd at det har vært problemer med kommentering.. Aner ikke hva det kan komme av.
  Men nå gikk det heldigvis!
  Hyggelig å se deg her på bloggen Eva, og takk for koselig kommentar.:)
  Ja, man blir jo litt kjent når man er på et sted en stund. Og BaAs er ikke en by jeg ville ha nøyd meg med en helgetur til- den er alt for stor , det er så mye, så vanvittig mye å se her hver eneste dag skjer det ting..
  Språket- vel, jeg lærer jo litt dag for dag og , skjønner mer og mer men er ikke noe særlig til å prate enda.. men det kommer vel det og. Å se dubba Tv er nok et godt tips, må huske å slå på tvn etterhvert da. Foreløbig har jeg ikke hatt tid til det..

  Mejico ? Der blir det mye pyramider og srandliv når den tiden kommer. :) Blir Mendoza mot grensa til Chile først, så vurderer jeg Santiago i Chile en tur før jeg bestemmer neste steg før Mexico.:)

  SvarSlett
 6. Veldig hyggelig velkommen til Argentina og Sør-Amerika! Det finnes fantastiske steder og herlig dyreliv her. Utsøkt mat og fremtredende viner. Kultur og tango scenen. Men fremfor alt, gjestfrie mennesker som vil få deg til å føle deg velkommen. Vennligst besøk min hjemmeside med masse tips helt på norsk takk: https://www.argtour.com/index-no.html
  Ha en fin tur!

  SvarSlett