søndag 1. november 2020

Oppsummering oktober -20

 Vakre, fargerike oktober er over. Jeg våknet i dag til en grå dag, og ble overrasket over hvor mørkt det var. Oktober har vært ganske travel, noe har skjedd de fleste helgene; konfirmasjon til nevøs datter i Sandefjord, venninnebesøk på Frøya, og noe annet de andre helgene. Denne siste helga i oktober har jeg derimot en helt programfri helg, det er deilig og noe jeg ofte trenger. Ellers har måneden bestått av arbeid, lesing, Farmen, Stjernekamp, Skal vi danse, aviser, Livstid (krim), Førstegangstjenesten, mye inneliv, og et par-tre vennetreff. Et par kulturtreff har det også blitt tid til. Å holde treff med såkalte få nærkontakter så lavt som mulig er ikke noe problem her i gården.  Jeg har fått mange nye bøker i posten, det er utrolig mye som frister i høst, ventebunken er høy, i tillegg til at jeg låner på biblioteket.
Nå over til bøkene (under bildet)

                                        


Bøker lest:

1. En riktig stygg bok av Einar Stenseng: debutant, leseeks, norsk2020, 117 s
2. Kohts bok av Joachim Førsund: Sakprosa/biografi, leseeks, norsk2020, 260 s
3. Fra Tollak til Ingeborg av Tore Renberg: norsk2020, lydbok, Bookbites, 3t37min/176 s
4. Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre: Sakprosa/memoar, psykisk helse, lånt på bib, 175 s
5. Kongeriket av Jo Nesbø: Spenning, norsk2020, leseeks, 631 s
7. Doktor Moreaus øy av H.G.Wells : 1001-bok, lesesirkel, kjøpt, frahylla, Oseania, 182 s
8. Tingenes  tilstand av Sandra Lillebø: norsk2020, psykisk helse, lånt BookBites , 178 s
9. Er mor død av Vigdis Hjorth: norsk2020, leseeks, 359 s
10. Morgon i det nedbrende huset av Margaret Atwood: dikt, Canada, lånt på bib, 123 s
11. Oppdraget av Hans Olav Lahlum: norsk2020, 2.verdenskrig, leseeks, 201 s (omtale kommer)

SUM: 11 bøker/ 2689 s

7 romaner/1 krim
2 sakprosa/selvbiografisk
1 diktsamling

6 leseeks/4 lånt på Bib (1 lydbok) /1 kjøpt 
1 1001-books Elidas lesesirkel
1 frahylla

Land besøkt: Det ble veldig mye innen Norge denne gang. Kun to bøker med handling utenlands og da i Canada og i Stillehavet.

Jeg har lest tre veldig gode bøker som jeg ikke har blogget om: Fra Tollak til Ingeborg, Mødre og døtre og Tingenes tilstand. Alle fortjener å bli lest.
Mødre og døtre av Tiril Borch Aakre og Tingenes tilstand av Sandra Lillebø har samme tematikk. Begge skriver om det å vokse opp med en psykisk syk mor. Aakres mor tok livet sitt. Det er sterke vitnesbyrd. Lillebø skriver sin historie i romans form, men forlaget har vært åpen på at dette er veldig selvbiografisk (alt trenger ikke å være det, men vi må tro at essensen av opplevelsen er det). Utfra det jeg hadde lest på forhånd, at det er sant at Sandra skriver om seg selv og sin mor er det ekstra sterkt, særlig fordi jeg synes hun utleverer veldig mye. Går det an å skrive det? tenkte jeg en del i starten, men etter en stund gjorde jeg ikke det. Lillebø skriver svært godt, en nydelig prosa, og hun skriver også mye om det å skrive som er interessant. For hun kan ikke skrive hvis hun ikke kan skrive om det som brenner, det som er hennes historie, det hun har levd me hele livet. Hun drøfter og problematiserer og reflekterer veldig åpent og godt om dette i boka. På noen måter synes jeg hun minner meg om Vigdis Hjorth i stil og refleksjonsnivå.
Jeg lånte begge disse bøkene på biblioteket, men vil gjerne ha dem, så jeg kjøper dem sikkert på salg en gang.
Aakres bok synes jeg var så sterk å lese, at jeg nesten ikke husker noe å referere. Men det betyr ikke annet enn at jeg også anbefaler den. Tematikken tatt i betraktning, så er dette bøker man bør være i rett modus for å lese, avhengig av hvordan man har det med seg selv og familien (eller jobben)  for tiden.

Fra Tollak til Ingeborg er noe helt annet. Om en eldre mann som sørger over kona og forteller hennes historie, om sønnen og datteren som han har svært lite kontakt med. Rørende, sterkt og nært.



Det er også interessant at det ble flere bøker om mor-datter-tematikk i oktober. Utover Lillebø og Aakre, så leste jeg Vigdis Hjorts Er mor død- som jeg ikke likte spesielt godt. Det skal sies at jeg leste den rett etter Lillebø, og da falt den nok litt sammen.
Gunn Marit Nisja skriver også om mor-datter. Datteren avbryter studier for å reise hjem på Møre for å passe på sin mor som har fått en hjernesykdom. Gripende og interessant roman.
Tematisk ble det også mange bøker om psykisk helse/uhelse: Aakre, Lillebø, Kohts bok, Tollak. Og kanskje også Nisjas bok, hvis man tenker sorg og hjernesykdom innenfor denne paraplyen.


Andre aktiviteter:
1. Bokhøsten presenteres på Trondheim folkebibliotek. Artig å bli med på dette, siden forlagenes turneer i byene gikk ut denne høsten pga korona. 
Ikke så mye nytt for min del, dog, siden jeg følger med og leser nyhetsbrev og anmeldelser, men det er morsomt å lese hva andre trekker frem av godbiter og favoritter. Det jeg merket meg spesielt var et par japanske romaner, fra Bokvennen Solum, og Ali og Zadie Smith, som jeg enda ikke har lest.




Dette bildet av Hanne Gelleins debutantkrim; Alle fugler små, , tror jeg at jeg tok fordi jeg er blurbet på forsiden.;) Boka leste jeg og storkoste meg med den da den kom. 


Blurbet ble jeg også i en annonse for bøker fra Cappelen Damm, Gert Nygårdshaugs siste krim; Den fjerde engelen. Jeg bruker sjelden terningkast, men her gjorde jeg det. (litt artig da;))


2.  Leksikon om lys og mørke på Trøndelag teater, 28.oktober. Prøveforestilling på stykket basert på Simon Strangers bok. Jeg synes det var sterkt og bra gjort, selv om dialogene ikke satt helt. Det er slikt som kan komme seg. Dessverre fikk den lunken anmeldelse i Adressa etter premieren. Tipper at publikum likevel vil like forestillingen.



3. Skrivekurs- sakprosa
Jeg var også på et skrivekurs i sakprosa med Dag Hoel i regi av Midt-Norsk forfattersentrum. Veldig lærerikt. For meg ble det en forlengelse av kurset med Merete Morken Andersen på Røisheim i august som handlet om Livsfortellinger. Mitt prosjekt dreier seg om akkurat det, og etter kurset med Dag Hoel, så har jeg fått mer bevissthet om hvilken retning dette skal få.
Jeg velger og bøker jeg leser med tanke på prosjektet, at det skal være noe å hente mtp tematikk og form, men det betyr ikke at jeg ikke også vil lese helt andre type bøker.
Time will show! Har prosjektet mitt tett inntil brystet enda.


Et annet prosjekt er å innføre mer betennelsesdempende mat og drikke i kostholdet, og kutte ut det som fremmer (mye av det er jeg allerede forsiktig med, som sukker, hvete og melk, men det hender det skeier ut med kanelboller etc) . Jeg er ikke spesielt glad i fermentert mat og drikke, men venner meg nå litt til kombucha. Yoghurten tåler jeg ikke, men tester nå ut kokosvarianten. Ble inspirert av Maria Borelius bøker som jeg leste i september (se oppsummering), og satser på en mer helhjertet "kur" snart. Men det er jo greit å begynne litt i det små.



Som nevnt i innledningen så var jeg i konfirmasjon i Sandefjord. Her er konfirmanten og jeg for 11 år siden i Maspalomas på Grand Canaria. Jeg har siden blitt kalt tante Kamelita. Laget sang til henne fra tante Kamelita.






Ønsker dere alle en riktig god november med disse vakre høstbildene fra siste helga i oktober:)



Fotos: Anita Ness



23 kommentarer:

  1. Spennende at både du og Marianne Augusta (muligens) har skriveprosjekt på gang. Du skriver veldig godt så jeg gleder meg til å lese om det skulle bli realisert.

    Har lest seks av disse( 3,4,5,8,9 og 10) Veldig gledelig at du likte Lillebø sin bok for den likte jeg også godt. Jo,hun utleverer jo mye men samtidig syntes jeg ikke at det er verre enn hva andre forfattere gjør. Da blir det nesten verre å utlevere sin egen sønn som ikke kan forsvare seg på noen måte. Det ble jo litt diskusjoner rundt denne også men jeg følgte ikke så veldig mye med på den.

    Renberg sin hørte jeg som lydbok men vurderer å kjøpe den sånn etter hvert.
    Aakre sin bok har jeg også lest, veldig sterk beretning.

    Du har fått med deg mye i oktober og det er bra. Merker at jeg savner å være på litterære arrangementer og nå som pandimien blusser opp igjen blir det enda lenger til å tør å våge meg på noe. Skjønt jeg skal på to arrangement i begynnelsen av desember og de skal jeg på så sant de ikke blir avlyst.

    Teaterstykket kunne jeg tenkt meg på, men i mangel på det starter jeg i dag på den nyeste boken hans så det blir spennende selv om ikke teamet blir helt det samme.

    Takk for fin oppsummering, Anita og en fin lesemåned i november til deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe.:) Vi få se hva/om/når det blir realisert. I en eller annen form, det er i alle fall noe jeg ønsker å gjøre.

      Det som er forskjellen mellom Lillebøs bok og andre romanforfattere, synes jeg er at det er sagt at Lillebøs roman er sterkt selvbiografisk, at den likesågodt kunne vært sakprosa.. Det er alltid problematisk med sterkt selvbiografisk stoff i romans form, fordi en ikke helt hva som er hva.. En evig diskusjon dette. Selv om de fleste forfattere bruker av eget stoff, så handler det om hvordan de bruker det, jfr diskusjoner rundt virkelighetslitteraturen. Men nå vet jeg ikke om det var den du siktet til, eller noen spesielle bøker eller forfattere.
      Antar at du blant annet peker mot Olaug Nilssen og det å skrive om egne barn. Var mye diskusjon om den boka i sin tid også; roman vs sakprosa, hvorfor velge det ene fremfor det andre.

      Ifølge Dag Hoel, så består skillet i hva forlaget kaller boka. Grensene har blitt så utydelige, at det ofte bare handler om det. Som i Olaug Nilssen (Tung tids tale) og Sandra Lillebø sitt tilfelle. Begge kunne like så godt vært sakprosa.

      Savner gode litterære arrangementer jeg også. Blir mindre av det nå, selv om litteraturhuset er åpent. Jeg har tatt pause som frivillig i høst og da blir det mindre oppmøte for min del. Har vel heller ikke vært noe jeg føler jeg absolutt har ønsket å få med meg mua at Erika Fatland om Høst, men da var jeg opptatt med annet. Ser ut som dere har hatt noen bra arrangement i Bergen, derimot.

      Takk du og for hyggelig kommentar og fin lesemåned til deg også.:)
      PS. Leste ferdig William Blakes Ekteskap mellom himmel og helvete. Interessant, det er jo der Olga hentet tittelen til Plogen fra..

      Slett
    2. Ble litt opphengt i det med sakprosa vs roman- er opptatt av det, og vi diskuterte det en del på sakprosakurset jeg gikk på. :) I

      Slett
    3. Tung tids tale var for meg en sakprosabok,jeg satt ikke med samme tanker når jeg leste Lillebø sin bok men du har rett, det kunne sikkert vært sakprosa begge to.

      Nei,man vet ikke hva som er sant og hva som ikke er det. Hvilke ting de har endret litt på og hvor mye for at det skal passe inn i romansjangeren.

      Ja,sant det var litt morsomt det der med Olga og tittelen. Ser du leste en ny utgave av diktene, tror jeg må skaffe meg den.
      Leste nettopp novellesamling av henne, veldig bra. Og til våren kommer hovedverket hennes på norsk, Jakobs bøker og er på nesten 1000 sider.

      Er i gang med diktene til Louise Gluck og koser meg 🙂

      Slett
    4. Glemte å nevne de fine bildene av trærne, nydelige farger og de ser ut som gull🙂

      Slett
    5. Ja, vanskelig å skole sjanger der ja. Men i disse to eksemplene er det vel etisk noe problematisk å utlevere et barn og en psykisk syk mor, skjønt det er lettere ift til en voksen som kan komme med innsigelser. Skjønt hun. Skjønt hun visste at dattera skrev bok med henne i.

      Ny versjon av Blake oversatt av Henning Hagerup ja. Har du lest den gamle? Etterordet er interessant.

      Må få med meg Gluck. Spent på din omtale av den. Passer fint i diktsirkel i november den:)

      Og takk for bildeskryt.:)

      Slett
    6. Skille...ikke skole.. blir så lei av den kjappe stavekontrollen.😆

      Slett
    7. Ja,leste Blake via NB og det ble noe tungvint. Forresten hva tenker du om jeg-personens valg om å kutte ut moren,da er jeg fremdeles på Lillebø sin bok. Var det noe du reflektere over underveis? Diskuterte det med en annen som hadde lest boken og det hadde vært fint å høre dine refleksjoner om det...

      Ja,tror det har vært en del arrangementer her uten at jeg har kommet meg avgårde på noe.

      Skal skrive om Averno,dikt og gresk mytologi,det kan nesten ikke bli bedre 🙂

      Slett
    8. Slik det fremkom i boka, synes jeg det var forståelig. Noen ganger må man sette grenser, andre ganger er ikke det noko hvis man skal berge seg selv og da må man holde avstand, kutte bånd delvis eller helt for en periode eller lengre. Det er nok veldig vanskelig, men noen ganger nødvendig.
      Det er ikke noe nytt tema for meg mtp arbeidsfeltet jeg jobber innenfor
      (ikke ukjent problematikk når det gjelder barn som har opplevd opplevd seksuelle overgrep, rusmisbrukende foreldre, alvorlig psykisk syke eller foreldre med store personlighetsforstyrrelser). Moren til Lillebøs hovedperson virket såpass invaderende og samtidig fraværende, uforutsigbar, og jeg skjønner valget om å kutte båndet. Jeg synes også hun får frem dilemmaene i det.

      Gleder meg til å lese om Averno.:)

      Slett
    9. Ja,var det jeg også kom til, at det ble en nødvendighet for henne selv om det kanskje ikke var et enkelt valg, men livet er vel heller ikke enkelt hele tiden.

      Men ok,nå er det natta her,vi snakkes 🙂

      Slett
  2. Takk for langt og innholdsrikt innhold. Jeg skal lese de mor- døtre bøkene du nevner. Jeg savner også å få med meg noen bokpresentasjon. Her i distriktet har det ikke vært noen som jeg har sett.
    Ønsker deg en fin november, :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, Synes det er gøy at du liker det.
      Takk og fin november til deg Ingun.:)

      Slett
  3. Som vanlig grundig og bra oppsummering, Anita. Og spennende prosjekt du planlegger(?) Skulle ønske meg noen litterære møter, men skygger litt unna storbyen for tida.Hadde planlagt turer til Litteraturhuset jevnlig når jeg flyttet til Trøndelag, men avventer litt. Jeg har lest 5 av bøkene fra lista di.Ønsker deg lykke til med nye menyer og nye bøker i november.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Åslaug.:)
      Skjønner du er skeptisk til å oppsøke byen, selv om kommunen har god kontroll på smitteoppsporing og det ikke øker i vesentlig grad. Synes både teater, spisestedet og bibliotek er flinke til å ta hensyn til smittevernet.
      Vi får håpe på bedre tider snart.:) God november til deg.:)

      Slett
  4. Fin oppsummering. Jeg liker når bloggere skriver lange innlegg om hva de har lest, om litterære arrangementer og opplevelser. I motsetning til mine egne innlegg med kun oversikt over leste bøker. Det er morsommere å lese andres:)
    Jeg er også spent på skriveprosjektet ditt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du synes det Marianne.:) Det tar litt tid, men jeg koser meg med å reflektere over måneden som har gått og så oppsummere det jeg vil dele.
      Skriveprosjektet holder jeg nok foreløbig for meg selv, men hvem vet- det kan komme drypp når det har kommet lengre.:)

      Slett
  5. Godt å se at du har hatt en fin høst du også, naturen viser seg fra sin beste side om dagen. Spennende prosjekter du har på gang, gleder meg til du røper litt mer :)
    Jeg har lest fire av dine bøker, og som du vet likte jeg Er mor død, mye bedre enn det du gjorde. Mor og datter relasjoner er i støtet om dagen, det er helt sikkert, artig hvordan tematikk kan "blusse opp".
    Ønsker deg en fin lesenovember!

    SvarSlett
    Svar
    1. oops, Kommentaren jeg skrev forsvant. Opplever du det for tiden?)
      - Takk, ja, det er spennende, men foreløbig på research-stadiet.
      Snedig hvordan parallelle temaer dukker opp hos flere forfattere samtidig ja. I tre av disse bøkene handler det også om å være pårørende (Lillebø, Aakre og Nisja)- noe som interesserer meg.
      Fin lesenovemer til deg også Tine.:)

      Slett
    2. Tine: Det med haken i kommentarboksen fikk jeg frem nå da jeg lastet ned Chrome på maskina. :)

      Slett
  6. Kjekt å følge oppsummeringene dine og svært enig med Marianne Augusta der. Må bli flinkere til å skrive mer selv, og ikke bare om bøkene. Er svært spent på skriveprosjektet ditt. Jeg vet jo du har tatt flere skrivekurs, så det må jo være av en årsak. Håper du deler med deg på sikt :) Etter journalistskolen er det blitt lite skriving på meg. Mistet piffen da coronaen kom og tok meg. Har skrevet bokomtaler for et fagblad, men det er det hele. Kjenner det kribler litt nå, så jeg får la det få utløp på blogg enn så lenge.
    Vi har lest nokså like mange bøker denne mnd, med Renberg og Hjorth som felles. Jeg lurer litt på Jo Nesbø si bok. Er ikke spesielt glad i Harry Hole, men har likt det andre han har skrevet. Men om Kongeriket er langtekkelig (som noen synes) så vet jeg ikke om det er boka for meg. Ennå.
    En annen ting. Jeg har takket nei til bøker fra forlag det siste året pga kravet om reklamemerking. Jeg ser du ikke merker dine med reklame, kun at boka er mottatt fra forlaget. Er det nå ok?

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig at du synes det Marianne:)
      Ja, skrivegleden og ambisjoner om mer har vært der i alle år. Men det har ofte kommet andre ting i veien for å ta den tiden som trengs for å gå all in. Så også med Magasinjournalistkurset. Men jeg kunne jo selvsagt skrevet artikler istedet for å blogge, men så er det vel noe mer at blogg er fritid/hobby og uforpliktende, som også er viktig, mens jobbing med artikler er jobb. I tillegg til annen jobb. Jaja-- mange runder med meg meg selv rundt det der stadig vekk. Men nå er noe annet i emninga, så får vi se.

      Nesbø: Jeg synes ikke Kongeriket var langtekkelig, men noen steder var det kanskje litt langtekkelig, men jevnt over ikke, hvis du skjønner. Men hver sin smak. Greit at alle spenningsbøker ikke fyker avgårde over alle støvleskaft hele tiden.

      Ang reklamemerking, så var det vel bare CappDamm og Aschehoug som krevde dette , så vidt jeg husker. Aschehoug hadde jeg og flere en diskusjon med, og de sender ut leseeks selv om vi ikke kaller det reklame, men viktig at vi skriver vi har fått dem fra forlaget- at det er tydelig. Det er noe jeg og flere alltid har gjort, ikke noe problem.
      Gjør det samme med de andre forlaga, skriver at jeg har fått leseeks fra forlaget. Hos CappDamm skriver jeg det øverst i innlegget, for dem er det viktig at det kommer tydelig frem. Og da er det vel greit.?? Har ikke fått noe pes på det. Noen steder har jeg skrevet at det anbefales at det merkes med reklame, med at jeg skriver det jeg mener, e.l.

      Slett
  7. Lykke til med skrivingen. Moro å høre om skrivekurset.
    Det er synd at favorittmåneden oktober, av mange grunner, er over. :/

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Ina.:)
      Oktober er fin, enig med deg, trist at den er over. Vi får bare stålsette oss før mørkere dager.

      Slett