tirsdag 28. desember 2021

Diktsirkelen. November (+desember)- bok, oppsummering av 2021 og veien videre.

 I høst har jeg vært litt treg med å komme ajoure på kategorivalgene mine, samt publisering av motivasjonsinnlegg. Heldigvis er det mange selvgående deltagere i sirkelen som har fulgt med, lest og lagt ut innlegg helt uten masing fra meg. Det gleder meg at det ruller nesten av seg selv:) Nå har jeg lest novemberboka, og eget innlegg om den skal komme senere. Dog skriver jeg litt om den under her. Den trenger bare minst en gjennomlesing til for at jeg skal kunne skrive en mer ordentlig omtale. At novemberboka går over i desember får vi tåle, det er jo annenhver måned vi leser dikt her

Og så går vi straks inn 2022? Hva mener dere om en runde til?


Klassiker. Bok for november/desember.

Endelig litt ro til å lese dikt. Før jul er det så mye å tenke på, det blir det uansett hvor lite jeg styrer til jul. Da er det best med noe lett å lese. Lett å lese er definitivt ikke Det øde landet av T.S. Eliot. Jeg hadde planer om å lese Endymion av Keats, mulig den er mye lettere, men jeg kom ikke i gang, og så fant jeg denne på biblioteket. Jeg har fått med meg at det har kommet en gjendikting av T.S. Eliots berømte klassiker i år, og har lest anmeldelser av den. Vurderte å kjøpe boka før jul, men fant ikke noen som hadde den inne her i byen, så jeg avventet. Men så dukket den opp på biblioteket da jeg var innom rett før jul. Da måtte den jo bare bli med hjem. Jeg skal lese Endymion også, men Det øde landet trakk mest akkurat nå.

Selve langdiktet Det øde landet (The waste land) er på 22 sider, pluss 8 sider med noter. I Eirik S. Røkkums gjendikting er det også kapitler som dette; Gjendikterens apropos til Eliots noter, Etterord, Om å gjendikte, noter til gjendiktningen, takkeord samt kildelister etter hvert kapittel. Tilsammen 108 sider.

Det er ganske nyttig, interessant og lærerikt å lese etterordene og aproposet om notene. Jeg skjønte mer av diktet da. Jeg liker imidlertid alltid å lese diktet før jeg leser etterord for å ikke bli for påvirket under lesingen. Interessant at det er i tråd med Røkkums tanker om å lese dikt. Han mener vel også, at man helst burde lese diktet uten å lese notene, samtidig, da de forstyrrer flyten og en intuitiv lesing. Å lese dem etterpå kan man jo gjøre, men om de bidrar til oppklaring kan diskuteres. Røkkum mener han sitter igjen med flere spørsmål etter å ha lest notene , enn svar. Flere steder peker Eliot bare på et sted i feks Dantes Guddommelige komedie, uten å presisere akkurat hvilke strofer eller hvilken relevans det har. Røkkum nevner også at Eliot var en litterær tyv av særegent kaliber. Er det elegant gjort, så er det vel lov, og absolutt ikke uvanlig. Eliot har sagt at det også er en av grunnene til alle notene; han vil ikke bli beskyldt for plagiat, derfor er han nøye med å notere ned referansene. Han plagierer ikke, han bruker linjer, strofer eller deler av det i en sammenheng. 

Mer om dette, når jeg har lest diktene på nytt, sammen med gjendikterens noter. Må jo ha med dem også. 

Vel, blir det noe diktlesing på dere i romjula? 2022 ? Blir dere med en runde til? Noen har sagt de vil, så jeg tenker vi kjører på.  Har dere forslag til kategorier, så mottas de med takk. Bare skriv i kommentarfeltet, ønsker, ideer, forslag.

Oppsummert 2021, så har det vært bra og jevn deltagelse. 
Januar: Kjærlighetsdikt- 6 deltagere
Mars: Klassiker - 5 deltagere
Mai: Frahylla- 6 deltagere
Juli: Annen kultur- verdensdel- 4 deltagere
September: Nytt norsk talent- 5 deltagere
November: Klassiker- 4 deltagere

Sjekk lista her, og hvis ditt innlegg mangler, så gi meg beskjed. Jeg ser at Åslaug, Beathe og jeg har deltatt i alle rundene. Tine og Augusta har deltatt i fem, Kleppanrova i 3 og Marianne i 1.  Juli og november hadde labrest deltagelse med 4. 


13 kommentarer:

  1. Jeg er optimistisk nok til å tro at jeg klarer å få med meg noen diktsamlinger i 2022 også, og henger meg på :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert Marianne.:) I januar er vi alle optimister:)

      Slett
  2. Veldig bra at det blir flere omganger med diktlesesirkelen! Interessant det med å ikke lese etterordet først når man leser dikt,der har jeg "feilet" for jeg har ofte gjort det med diktsamlinger som har krevd litt,uten at jeg kan si at jeg har blitt så mye klokere eller farget av det før jeg har tatt fatt på selve diktene. Men fra neste år skal jeg kjøre Anita-style 🙂

    Liker at det er flere omganger med klassikere, det er også fint med nye talenter og fra andre verdensdeler.

    Hva med en diktsamling utgitt i et visst tidsrom eller noe?

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du synes det Beathe:)
      Tror ikke det er "feil" akkurat, men jeg har aldri lest etterordet først. Og synes det var godt å lese at min måte å lese dikt på, mer intuitivt enn analytisk, er det Røkkum synes best om. Jeg tror faktisk ikke jeg har lest noe om diktlesing (i alle fall ikke de senere årene) som traff det jeg selv har tenkt/følt- eller som har passet meg- så godt. De fleste etterord er mer preget av analytisk tenkning og tolkning, synes jeg.
      Hehe, blir spennende å se om du leser diktene på annen måte med denne stylen;)

      Kan godt ta med en runde innenfor et visst tidsrom. Forslag? Moderne, samtid, romantikken, en annen epoke eller noen tiår (feks etter krigen?)

      Slett
    2. P.S. Glemte å skrive at jeg skal ha loddtrekning. Snart.

      Slett
    3. Det henger litt igjen fra tiden når jeg var en helt fersk diktleser,og jeg er enig med deg. De er mer preget av analytisk tenkning og tolkning, mens det er følelsene jeg sitter igjen med etter lesingen som blir det viktige for meg,om diktene snakker til meg eller ikke.

      Etter krigen eller romantikken høres bra ut 🙂

      Slett
    4. Ja, det er det, følelser, stemning og språket- synes jeg.

      Da tar vi en runde med romantikken i alle fall (har flere liggende her.) Kanskje både det og Etter krigen.:) Takk for forslag:)

      Slett
  3. Jeg var ekstremt dårlig i 2021, lysten har vært der, men tiden bare forsvant med alt man drev med med, dette året. Særlig bokprosjekter mitt tok nesten hele våren, så det ble et etter sleng på alt.
    Vil svært gjerne være med i 2022, for jeg er optimist og sette med høye mål, men dette må jeg skjerpe meg på å få unna.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skjønner jeg godt.:)
      Fint at du blir med i 2022 Ingun:)

      Slett
  4. Jeg er med! Den siste boken leser jeg nå og innlegget kommer på nyttårsaften - så jeg rekker alle 6. Hurra! Dette er den eneste av årest leseutfordinger jeg har fullført.
    Kult at du fortsetter et år til :)
    Det øde landet virker spennende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Spent på din siste bok:)
      Det øde landet er interessant, rakk ikke ny lesing i dag, fortsetter i morgen:)

      Slett
    2. Lest ferdig samlede dikt av Pablo Neruda. Så jeg rakk å fullføre utfordringen!
      Gleder meg til å lese kategoriene for 2022 og finne titler.

      Slett
    3. Supert Augusta:)
      Neruda leste jeg også i juli; Oder.

      Slett