mandag 18. juli 2022

Grønnøyd monster av Myriam H. Bjerkli. Skremmende samlivsthriller/krim.

 Myriam H. Bjerkli har etterhvert blitt en etablert krimforfatter . Nå er hun ute med sin nye frittstående kriminalroman, eller psykologisk thriller som den også merkes som. Myriams krimbøker har ligget i krysningsfeltet med undersjangeren psykologisk thriller, litt blanding, og det er helt fint. Samlivsthriller har forlaget også kalt denne boka, og det synes jeg i dette tilfellet er en passende betegnelse. Domestic noir, men også en politikrim, selv om det meste her foregår på det psykologiske planet, i relasjonen mellom hovedkarakterene.  Grønnøyd monster er en sabla drivende sidevender, som holdt meg våken til langt på natt,  mer trenger jeg vel egentlig ikke å skrive? Men en blogg er ikke instagram, så noen ord til skal dere få. Ikke minst er det greit for min egen del å skrive om boka, så jeg husker hva som skjedde til jeg får neste roman i handa.Det gjorde jeg nemlig ikke når det gjaldt Engelens fall. Jeg leste et sted at noen av karakterene også var med i Engelens fall. Da jeg var ferdig med Grønnøyd monster, greide jeg ikke å huske hvem. Heldigvis hadde jeg bloggomtalen fra Engelens fall, da falt det brikker på plass. Ikke at det har noen nødvendig sammenheng med Grønnøyd monster, men det er likevel 3 personer som kommer igjen her i sentrale roller i tillegg til politietterforsker Håkon Haakonsen og hans demente mor på sykehjemmet.

Men nok prat om det. Grønnøyd monster er som sagt en drivende samlivsthriller. Da boka starter skal Vibeke og hennes tidligere barnevernsjef Christian gifte seg. Det er det ikke alle som liker. Christian har hatt en elskerinne som han kaller Reddie. De hadde også et forhold mens han var gift med sin forrige kone; Birgitte. Så ble det slutt, Reddie traff en mann og fikk barn, men sluttet aldri å elske Christian. De innleder et forhold mens han blir sammen med Vibeke, som er Christians store kjærlighet fra ungdomstiden. Vibeke har blitt enke og har to voksne barn. Da Christian frir og Vibeke sier ja, gjør han det slutt med R.
Reddie truer og blir etterhvert ganske gal, for å si det mildt. Hun får også et tilbud fra Vibekes far om å avsløre at de har vært elskere og han skal betale henne godt. Han liker ikke Christian, og mener datteren fortjener noe bedre.

Vibeke må si opp jobben sin da de gifter seg og blir hjemmeværende, noe hun etterhvert mistrives med. Spesielt fordi mannen jobber veldig mye. Hun begynner å føle seg syk, hun begynner å få ekle brev i posten og andre ting skjer, så hun velger å gå til politiet. Håkon er noe skeptisk til saken, men skal se hva han får gjort. Det skjer senere ting som er mer alvorlige, da tar han affære og det blir en kriminalsak. Å røpe mer enn det, skal jeg ikke gjøre.
Håkon er også en del opptatt med å besøke sin demente mor og vi får innblikk i en rystende hendelse fra sykehjemmet. I tillegg ligger det an for litt romantikk da han har begynt å treffe en dame, men Håkon er tafatt og rusten på området, så det spørs om dette går noe særlig bra.

Det som Bjerkli viser så godt her er mekanismene som gjelder i partnervold, hvor komplekst det kan være. Hvordan behovet for kontroll og begjær fører til mangel på kontroll. Ting som bygger seg opp, mønster som repeteres, misforståelser, vanskelig kommunikasjon, sårbarhet i en eller annen form. Dessverre skjer dette alt for ofte. Drap, spesielt fra menn i nære relasjoner, er et utbredt problem også her til lands. Man vil ikke tro det om den og den, men det skjer. Det er tragisk for alle involverte.

Bjerkli skriver lett, hun har kontroll på håndverket, sidene flyr avgårde, jeg bare må lese mer, lese mer, og vips er klokka alt for mye.. Utrolig spennende, akkurat som jeg liker det. Sett av god tid når du skal lese denne, ikke start sent på kveld.

En liten bonus med boka er at vi får oss en liten tur til Costa Blanca også. Håper Bjerkli bruker mer av det etterhvert.

Anbefales!

Terningkast 5/6. 
(vipper.. det var noe med slutten jeg ikke likte like godt, selv om jeg ikke mener den er dårlig eller lettvint, men kanskje ble det litt mye? Kanskje er det noe der som skal brukes i senere bøker, vi får se) 

Henning er en av mange som har lest og likt boka.


Andre bøker av Myriam H. Bjerkli jeg har blogget om: 
Myriam H. Bjerkli: Grønnøyd monster, 318 s
Bonnier norsk forlag 2022
Leseksemplar fra forlaget


6 kommentarer:

 1. Takk for lenke. Limer din annmeldelse jeg. Flott annmeldelse. Nok ei bra bok fra Myriam å bare og glede seg til neste. Likte og godt historien til Håkon og det den vil fortelle.

  SvarSlett
 2. Takk for det.:) Kjapp du er:) Ja, jeg likte også den, Håkons altså.. Trist sidehistorie, men det var jo et par personer der også som virket mistenkelige..så det har en funksjon mtp plottet.
  Vi får bare vente på neste:)

  SvarSlett
 3. Ser ut til at du likte denne mye bedre enn meg,samtidig er dette en av bøkene hennes jeg har likt best. Havnet på en 4,blant annet pga slutten.
  Vet ikke, men jeg syntes ikke at boken var så veldig spennende for halvparten av det som skjedde ble gjort av en ganske så opplagt gjerningsmann som var den jeg mistenkte gjennom halve boken. Tenåringen som var mistenkt for noe hørte vi plutselig ikke noe mer til...
  Jaja,kommer sikkert til å lytte til Engelens fall om jeg finner den ledig på Bookbites eller noe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønte det da jeg leste på Bokelskere. Men det er jo greit.
   Jeg synes at spenningen her ligger i det psykologiske spillet, hvordan Bjerkli bygger opp dramaet, ikke i hvem som gjorde det.. Dette er ikke en "who-done-it"-krim slik jeg ser det. Jeg synes det ligger spenning i hvem R var (kunne være flere kandidater), hva som eksakt kom til å skje, ble hemmeligheten om B røpet, og også om Håkons romanse. Selv om man aner ting, er aldri noe helt sikkert- i det ligger spenningen synes jeg. Som det ofte er i psykologiske thrillere, her mer presist domestic noir- det klamme farlige samlivsdramaet.

   Slett
  2. Joda, jeg ser det du påpeker der og jeg er enig i det du skriver. Syntes boken var litt småcreepy med tanke på Christian og hva han gjorde (eventuelt kunne være troendes til) men jeg manglet vel litt av det stadige ubehaget underveis i lesingen som jeg ser at andre hadde og da flatet litt av spenningen ut for min del. Boken var på ingen måter dårlig selv om den ikke nådde helt opp for meg denne gangen.

   Slett
  3. Helt ok det, ja. Vi liker forskjellige, alt etter timing etc. Bra du ikke synes den var dårlig i alle fall:)

   Slett