onsdag 5. februar 2014

FUGL av Lisa Aisato (samlesing til bokbloggerprisen 2013)- Nydelig barnebok

Samlesing av de seks bøkene fra kortlistene til Bokbloggerprisen 2013 er i gang. Februarboka som skal leses er Fugl av Lisa Aisato. Denne boka har fått mye skryt og lovord og er elsket av bokbloggerne som leser barne- og ungdombøker. For meg, som er i bestemoralder uten barnebarn, er det lenge siden barnebøker ble lest.Fugl handler om ei jente som bor hos besterfaren sin. Hun fryser i det kalde landet, og lengter etter å kunne fly med fuglene til varmere strøk. Det er hennes høyeste ønske. Hun spør fuglene om hun kan få bli med dem. - Kan du fly? spør fuglene. Hun lurer på hvordan, og bestefaren sier hun må skaffe seg nebb og vinger. Og det er akkurat det hun gjør.


Fugl er en flott bildebok, på knappe 42 sider. Det er lite tekst, mest nydelige illustrasjoner over store bildeflater.
Teksten er enkel, men innholdsrik. Jeg leser inn lengsel og håp i teksten, en drøm om å komme bort , fra kulde til varme. Det er jo noe mange av oss voksne også vil kunne lengte etter mange ganger. Teksten handler også om drømmer, at man kan få det man ønsker seg bare man vil det sterkt nok.

Jeg kunne tenkt meg og lest denne for mindre barn, 4-7 års alder. Jeg tenker jeg hadde fått mange spørsmål; om det virkelig går an å bli fugl, om det går an å fly, om hvorfor jenta vil bort, om hvor mamman og pappan er, og vennene, om bestefar er snill og så videre. Jeg tror denne boka kan gi grunnlag for mange fine små samtaler med mindre barn.

Jeg synes dette er en søt liten historie, og en nydelig illustrert bok.

Vil du lese flere blogginnlegg om Fugl, gå til Bokbloggerprisens blogg hvor samlesingsinnleggene ligger.

Vil du lese mer om bok og forfatter ta en titt HER

Lisa Aisato, f. 1981, bosatt i Oslo, er kunster, illustratør og forfatter


Boka er lånt på Frosta bibliotek. Bildene fra boka har jeg tatt med mobilkamera.


Foto: GyldendalLisa Aisato: Fugl, 41 s

Gyldendal 2013


13 kommentarer:

 1. Flotte illustrasjoner i denne - jeg har lest og "kladdet" den, men ikke fått tid til å blogge den enda.....jeg tror jeg tolket den på en litt annen måte enn deg, men det tar jeg i bloggen en av dagene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er nydelige- Ser det er mange tolkninger av denne boka rundt omkring. Selv ble jeg opptatt av å ikke overtolke- Lese teksten, se bldene, tenke at dette er en bok for mindre barn som leser bildebøker--eller som man leser for. Det blir spennende å lese dine tanker, Randi!

   Slett
 2. Fine boken! Leste denne flere ganger i går og har bladd litt i den i etterkant og sett enda mer på de flotte bildene. Tolket vel boken på omtrent samme måte som deg, så gjelder det å finne på noe å si om denne boken som ikke allerede er sagt... omtalen min kommer i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bildene er nydelige Beathe.:) Har vel ikke så mye å si om det du mener er sagt før--;)

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Liker hvordan du skisserer en samtale mellom barn og voksen om boken. Om en bildebok kan gi grobunn for denne type sam-filosofering, har forfatteren virkelig lyktes godt.
  - Og illustrasjonene trollbinder jo både liten og stor... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Elikken.:) Ja, jeg tror dette er en bra bok man kan snakke om- mye å se både i tekst og bilder. :) (jeg får vel besøke ungene til nevøen min i Sandefjord snart og teste ut på dem.;) )

   Slett
 5. Da har jeg fått tid til å omtale den - mye man kan samtale om i tilknytning til disse flotte bildene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt.:) Har lagt inn kommentar hos deg også.

   Slett
 6. Vi får ha den klar til barnebarna begynner å trille inn
  , og du har rett i at det er mye å diskutere her, alle de tingene du nevner er jo som Ellikken sier glimrende diskusjoner, selv om jeg personlig hengte meg mest opp i den triste bestefaren. Igjen, er det vel alderdommen som tynger -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det får vi, da har en nok vært på Mammut et par ganger tenker jeg.. Enig i den triste bestefaren men det var heldigvis ikke han jeg identifiserte meg med (enda). Du har sikkert kommet lenger i prosessen der..;)

   Slett