torsdag 13. februar 2014

Kate Harrison: Alt om 5:2 dietten

Er dette atter en ny mirakelkur for å gå kjapt ned i vekt? Enda en pop-kur som folk går av skaftet for siden de ikke fiksa lavkarbo-kravene allikevel? Mens Hexebergs og andres lavkarbobøker blir solgt billig på Mammutsalget som starter neste uke, raser 5:2-diettbøkene inn på bestselgerlistene. Jeg har registert det noen uker nå, men det var først når jeg bestemte meg for å lese om det på nettet jeg for alvor ble nsygjerrig. Dette måtte jeg finne ut av, og like etter hadde jeg to 5:2-bøker i stua mi. Den første leste jeg på to ettermiddager.
Gå raskt ned i vekt, stimuler hjernen og få bedre helse ved å faste kun to dager i uka.

- Dette er boka undertittel. Klart man må finne ut av dette.

5:2-dietten som nå har inntatt bokhandlere, ukeblader, folks hverdagsliv og facebok (visstnok), handler kort og godt ut på å leve og spise som vanlig fem dager i uka, og faste/spise lite,-  opp til 500 kalorier pr dag (for kvinner, 600 for menn) to dager i uka. Det som da skjer er at kroppen settes i beredskap på en måte som skjerper hjernen samt at en får vektnedgang.

Dietten , eller livsstilen om du vil gir følgende fordeler:

- jevn vektnedgang
- du kan spise maten du elsker mesteparten av tiden
- redusere riskiko for kreft , hjertesykdom, diabets og altzheimer
- hjernen blir skarpere, bedre hukommelse, kroppen mer effektiv
- dietten er fleksibel og kan tilpasses din egen livvstil
- det finnes ingen liste over forbudte matvarer , dette passer for alle kosthold
- pluss mange positive helsefordeler på andre områder som boka nevner

Men: dette bør ikke utføres av barn og tenåringer, gravide, mennesker med nedsatt immunforsvar. Man bør snakke legen først hvis man har diabestes type 2 eller andre tilstander forårsaket av overvekt.

Kate Harrison har fulgt dietten over lengre tid og er svært begeistret. Som mange andre har hun prøvd diverse slankekurer, men de har ikke holdt over tid. 5:2-dietten passer henne utmerket. Hun elsker å drikke cava og kose seg, og det kan hun fortsatt gjøre.  Hun har skrevet denne boka, samt opprettet facebokgruppe og en hjemmeside om dietten. Hennes guruer er dr. Michael Mosley og Mimi Spencer. Dr. Mosley har forsket på dette over tid og en en av de fremste på området.

Harrison har bygd opp boka på en lettfattelig måte, med egne dagboknotater, faktabolker med forskning, og hvordan dette fungerer i praksis. Samt et kapittel om forberedelser og hvordan komme i gang. Hun har også med kapitler med oppskrifter og forslag til hvordan fastedagene kan se ut.

Dette er en lettlest og engasjerende bok, som ga meg de svar jeg lurte på om denne dietten. For eksempel lurte jeg på om det ikke ville stresse kroppen å la den gå på så lite mat/næring to dager i uka. Jeg tror at faste kan være bra, men det jeg har lært om faste er at det gjøres en sjelden gang, over flere dager og at man faster kun på flytende. Her er det annerledes.  Harrison presiserer forøvrig at fastebegrepet egentlig ikke er helt riktig her, siden man spiser litt, men det er det ordet det er vanlig å bruke i forbindelse med denne dietten.  Mer korrekt er å kalle det periodevis kaloribegrensing.

Det hun forklarer på en grei måte er at det stresset kroppen utsettes for under fastedagene er sunt og positivt stress, som skjerper hjernen. Det henvises også til biologien. At vi mennesker før i tiden spiste mye når det var tilgang på mat, for å ha noe å tære på i magrere tider. Vi søker instinktivt mye mat fordi vi er programmert for det. Derfor spiser mange for mye i dag og blir overvektige. Vi har jo tilgang på mat hele tiden.
Mekanismene i kroppen forklares også utfra forskning.

Boka er også krydret med uttalelser og kommentarer av andre som er på dietten.

Alt om 5:2-dietten av Kate Harrison er absolutt ei bok jeg anbefaler for den som vil sette seg inn i dietten, i tillegg til at man får en grei brukanvisning på hvordan komme i gang. I tillegg er dagboknotatene veldig humoristiske og morsomme å lese. Det du ikke få i denne boka er fargerike bilder av matoppskrifter, men det har jeg skaffet meg en annen bok til.

Jeg skal i alle fall prøve dette.  Jeg har gått på Grete Rohdekurs en vårsesong for et par år siden og klarte å gå ned ganske mye på det. Jeg vet det funker å redusere kaloriene, men vekta fyker lett opp når mye annet endrer seg, som flytting, andre vaner, jobb, reising etc.  Istedet for å gå i mange uker å telle kalorier, kan jeg heller gjøre det to dager i uka, for å komme ned på trivselvekta mi igjen. Vedlikeholdet kan gå ut på å faste en dag i uka. (6:1) Kanskje blir jeg også mer våken, kvikkere i hjernen og får andre gevinster. Spare penger på mat vil jeg også gjøre.

Det jeg er mest spent på er blodsukkersvinger, da jeg lett plages av blodsukkerfall. Dette skal imidlertid jevne seg ut, og gå bedre enn fryktet ifølge boka. Det gjenstår å se. I helga skal jeg planlegge fastedagene og måltider.  Jeg har også meldt meg inn i Kate Harrisons facobokside.  Hvis du holder på med 5:2-dietten, vil jeg gjerne høre dine erfaringer.


Og en ting til- boka inneholder en god kildeliste samt internettressurser.

Kates hjemmeside: www.the5-2dietbook.com facebokgruppe: facebook.com/groups/the52diet Twitter: @the52diet

Mer om boka HER

Om forfatteren: Kate Harrison er romanforfatter. Hun har også jobbet som reporter, produsent og researcher i BBC, og er nå bestselgende diettbokforfatter. Hun er født i Strobrittansi og bor t i Brighton.


Takk til forlaget for anmeldereksemplar.


Kate Harrison: Alt om 5:2-dietten, 202 s

J.M.Stenersen forlag  2014
11 kommentarer:

 1. Jeg tror du hadde rett i åpningsavsnittet. Lavkarbo begynner å bli kjedelig = ny hype. Det sier jeg selvfølgelig fordi jeg er tverr og skeptisk og aldri for glad i carbs og kaker. Det som irriterer meg - uten å ha lest boka - er at det er en av disse SELVFØLGELIGHETSKURENE. Selvfølgelig går du ned i vekt hvis du 2 dager i uka spiser betraktelig mindre - og sunt. Det er like teit som å skrive bok om at du blir spekere hvis du begynner å trene 2 dager i uka, kun 1 time eller 2 og ellers lever akkurat som før. Selvfølgelig blir du sprekere.
  Selvfølgelig blir du lettere.
  Kanskje jeg prøver det selv, ikke med boka altså, det får være måte på, men 2 dager med mindre og sunnere, høres veldig overkommelig ut, og jeg er sikker på folket ble like lykkelig over denne boka som Atkinson.
  Minste motstands vei.
  (sorry for surerier -)

  SvarSlett
  Svar
  1. -- ooops - skulle stå - ALT FOR glad i carbs og kaker.
   (du kan slette kommentaren under, ville bare ha denne riktig plassert, slikt er viktig vøttu.)

   Slett
  2. Joda, det kan du si..at det er selvfølgelig at man går ned med kaloribegrensing visse dager. Men da skulle det teoretisk sett utjevnes igjen hvis man spiser /drkker mye mer kalorier de andre dagene enn man strengt tatt har godt av..Det er også stressende med denne ujevne spisingen, og det er ingen selvfølge at denne måten å stresse kroppen på faktisk er sunn og ikke usunn. I tillegg er det også folk som går på 5:2 pga helseeffektene, ikke fordi de vil slanke seg..Og disse effektene er det nå forsket en del på, noe boka refererer til. Blant annet kan det ha gunstig effekt på alzheimer (forebygging) å faste på denne måten..Så derfor er boka mye mer enn en selvfølgelighetsbok..

   Slett
  3. Jeg har jo ikke lest den så uttalelsene er basert på fordommer - og fornuft -), og er det sånn at periodisk fast forebygger Alzheimers er det jo banebrytende, fantastisk og noe enhver burde drive med - også medisinsk personell. Må innrømme dog at jeg synes det høres rart ut at det vil stresse kroppen og spise mindre noen dager. Vi spiser jo alt for mye som det er, blir sikkert lykketilstander i kroppen.

   Når jeg sier selvfølgeligheter, tenker jeg på de som alle egentlig vet - altså for vektnedgang og/eller et sunnere liv - spis mindre, beveg deg mer. For stagnasjon i vektnedgang (= platå - har jeg lært på tv) og også i treningsframgang, - switch it up. Altså gjør noe annet noen dager, intervaller, eller annen mat. Utifra det jeg har fått med meg på overflaten er dette akkurat det samme - bare med litt forskning og begrunnelser. Sukk, jeg må vel lese den selv og kanskje prøve for å få litt mer begrunnede argumenter -)

   Slett
  4. Enig i at man det å spise mindre (eller spis riktig mat) og beveg seg mer er selvfølgelig, det bør alle vite i dag, men som sagt atr boka og deitten for seg mye mer enn det-- Og ja det er mye som tyder på dette med altziemherforebygging.. det har jeg forresten lest om før også. Men det som biokjemisk (heter det det?) skjer, er ikke mitt område, som jeg så lett kan gjenfortelle fra, selv om jeg skjønner det når jeg leser om det.. NAg platåer som du nevner, lærte jeg også det på Roedekurs, men det gjaldt trening.--at hvis man gjør det samme hele tiden på trening, og trener det samme så vil effekten etterhvert utebli-eller stagnere som du sier.. Aner ikke om det samme gjelder spising.. Jo det stresser kroppen å få mye mindre enn dagsbehovet tilført..men ehr er det visst til det positive. Og det skjer mye interessant ang insulin og sånn. (men det må du lese om selv, for det greier jeg ikke gjenfortelle, uten å sette meg ned som en skolelev med boka og skrive notater- og det gidder jeg ikke fordi jeg ikke trenger det.)

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Har nå lest elizabeth Lingjærde sin bok, og har denne her liggende klar. Jeg er klar for et dypdykk i helgen, er spent på om det er mye som går igjen i disse to bøkene.
  Ha en strålende helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går nok igjen mye av det samme ut fra det lille jeg har skummet igjennom… men skrevet på en annen måte kanskje, og uansett interessant. Toppers helg til deg også Tine.:)

   Slett
 4. Jeg har fått med meg denne dietten, og tror det kan være gunstig å faste innimellom. Likevel synes jeg det er underlig at man skal spise hva som helst de andre dagene, for da går man vel opp i vekt når dietten er over?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel egentlig ikke helt korrekt å si at man kan spise hva som helst de andre dagene..Poenget er vel at man kan spise det man er vant til fra før. Men langer man i seg bare masse kalorier og høykarbosukker og fett og djunkfood er vel ikke det noe særlig bra uansett. Forfatterne mener at det viser seg at man blir mer bevisst kostholdet sitt når man går på 5:2 slik at man også spiser sunnere og tenker mer på hva man putter i seg… ergo vil man kanskje tenke seg om før man hiver i seg den sjokoladen før middag feks.. Ellers så er det det biokjemiske som skjer i kroppen ved faste som påvirker vekta også.. Men dette er ikke en diett man nødvendigvis kutter ut etter en stund. Man kan likeså godt kalle det en livsstil. Men det må man selv finne ut. Mange velger å vedlikeholde med feks faste en dag i uka etter man har oppnådd ønsket vektreduksjon.

   Slett
  2. Ja, jeg har lest mer om det nå og sett at det ikke nødvendigvis er slik at man skal putte i seg hva som helst. Og det blir også som du sier, at man blir mer bevisst når man holder på med en diett som dette :)

   Slett