mandag 17. februar 2014

5:2-dietten av Elizabeth Lingjærde - en flott bok med fine oppskrifter attåt

Lingjærdes bok er den andre jeg på kort tid leser om 5:2-dietten. I forrige uke leste jeg Kate Harrisons bok med samme navn. Harrison er engelsk, Lingjærde norsk. Når det gjelder norske oppskrifter er det en fordel med en norsk forfatter som tar hensyn til norsk kosthold og tilgjengelige råvarer. Ikke for det, i Harrisons bok var det som ble typisk engelsk i matveien oversatt til norske forhold. Lingjærdes bok er en lekker sak, enkel å lese, informativ og til å bli sulten av. Ja. Sulten. Skulle vi ikke faste da?


Det er oppskriftene og bildene i boka som ga meg vann i munn. Det går absolutt an å spise magert, lett og lekkert under faste, eller periodisk faste med begrenset kaloriinntak som det mer presist kan betegnes.


Deilige frokostoppskrifter.

I helga var jeg på Meny og handlet en del ferdige supper, etter tips fra Kate Harrison, som foretrekker å lage minst mulig mat på fastedagene, og at det er lettere å regne ut kalorinntaket på ferdige retter siden det står på pakken. Lingjærde fører en annen profil, med ren mat laget fra bunnen med gode råvarer, og det er faktisk ikke poteter, brød og ris, eller pasta i de rettene hun serverer, men mye grønnsaker, fisk, og rent kjøtt. Så i dag var jeg og handlet masse grønnsaker, og noen greske yogurter og kesam, og før har jeg handlet ryvita multigrain, lettost, skinke og spirer. Jeg har kjøleskapet fullt av sunn mat som jeg håper å få spist opp før det blir dårlig.  (jeg er egentlig ingen storspiser) Jeg har fra før av masse grønnsaker og frukt siden jeg også juicer.  Juicing skal jeg nok ta med ro på fastedagene, særlig de med frukt, som har for mye kalorier og sukker . På fastedagene bør jeg spise mest av det som har lite kalorier men gir mest metthetsfølelse. Jeg har regnet ut at jeg kun skal ha ca 470 kalorier pr fastedag, og det er jo ikke all verden.

Jeg kjenner at jeg er litt engstelig med tanke på hvordan dette skal gå. Jeg skal starte å faste i morgen. Jeg er glad for at Elizabeth Lingjærde sier at man bør være realistisk og forberedt på at det ikke trenger å være så veldig enkelt de første gangene. Det er dumt å si at pytt! dette er enkelt, fordi man da lett kan sprekke når man møter motstand og sult.  Vaner er også vonde å vende, som det heter. Det tar minst 20 dager å endre en vane. Så her må man smøre seg med tålmodighet den første måneden. Etterhvert skal det gå lettere.

Lingjære gir mange gode tips og avliver myter i boka si.
Blant annet er det lurt å fokusere på annet enn mat på fastedagene. Finn på noe som kan holde deg engasjert, en god bok, film, gå tur, rydd eller lignende. Noe som kan holde tankene borte fra sult og mat. Hun skriver også om blodsukkermytene, noe som opptar meg fordi jeg faktisk er redd for å få så lavt blodsukker at jeg faller i bakken. Hun sier at hvis folk hadde besvimt av lavt blodsukker hadde en stor del av verden ligget besvimte rundt omkring. Det gjør de ikke.

Hun skriver også en del om fordelene med fasten, og forskning og studier som er gjort, men er også åpen på at det er mye vi enda ikke vet.  For eksempel så er det gjort studier på at faste/periodisk begrenset kaloriinntak er gunstig mot å utvikle eller dempe Alzheimer, Parkinson og andre nevrologiske tilstander. Studiene er gjort på mus, ikke mennesker, så det gjenstår enda å se om det fungerer slik for mennesker. Men forsøkene er så langt lovende.

Lingjærde har også med et kapittel om hva kritikerne sier, noe jeg synes er bra, så det ikke blir en ren hallelujabok. Hun nevner også noe jeg selv har tenkt, at mye av kritikken kommer fra folk/miljø som tjener mye penger på å produsere slankeprodukter og lignende. Det har jo alltid vært en stor industri.

En av fordelene med 5:2-dietten er at den er så enkel. Du trenger ikke handle noe ekstra. Du spiser sunn vanlig norsk mat, og på fastedagene mindre enn vanlig, og du kan faktisk spare penger på matinnkjøp. Den er  fleksibel. Skal du bort i festlig lag så legger du bare fasten til en annen dag. Det er ingen hokuspokus.


Herlige middagsoppskrifter.

Mye av boka til Lingjærde handler om et vanlig sunt kosthold, sunn fornuft, og gir gode tips om hva som er lurt å spise, og hva forskjellige typer mat inneholder. Hun beskriver også helsefordelene og hva som skjer i kroppen ved faste. Slutten av boka har mange deilige oppskrifter, ja, de jeg får vann i munnen av. Flere av dem skal jeg nok lage meg også på ikke-fastedager.


Helsefordeler er , som nevnt også i Kate Harrisons bok:
- vektreduksjon-
- mye som tyder på at det forebygger Alzheimer, Parkinsons, nevrologiske lidelser
- forebygge diabetes
- demper betennelsestilstander i kroppen
- motvirke/dempe depresjoner
- senker nivå av kolestrol og farlige triglyserider- forebygger hjerte- og karsykdommer
- normaliserer kroppens følsomhet for insulin og andre stoffskiftemarkører (veksthormoner og   vektregulerende hormoner)
- Bli mer motstandsdyktig mot sykdom
- normaliserer gherlinnivået i tarmene- sulthormoner, apetittregulerende
- skjerper konsentrasjon, hukommelse og muskelvev

med mer..

Sult er et kapittel for seg, likedan eget spisemønster. Hvorfor spiser vi? Hva spiser vi? Hvordan og når? Er vi egentlig sultne når vi tror vi føler sult? Eller det noe annet?  Hvor ofte putter vi mat/snack i munnen uten at vi er klar over det selv?  Mange slike ting ber Lingjærdet oss å tenke over, fordi det er viktig ift til det å kunne redusere overvekt.

Alt i alt så er dette en meget fin og enkel bok å lese, informativ og ikke minst lekker. Det er godt å lese noe så jordnært og fornuftig som dette på kostholdsfronten.

Vil du lese mer om boka, kan du gjøre det på forlagets hjemmeside.
Tine har også et fyldig og godt blogginnlegg om boka.


Mitt innlegg om Kate Harrisons bok HER.

Takk til forlaget for leseeksemplar.


Hele fem bøker på Dagbladets besteselgerliste for Generell Litteratur handlet i dag om 5:2-dietten.Forfatter og journalist Elizabeth Lingjærde med boka si. Foto: nettavisen.no


Elizabeth Lingjærde: 5:2-dietten, 159 s (inkludert kaloritabeller og kildeliste)

Kagge forlag 2014


6 kommentarer:

 1. Flott omtale også - innbydende.

  SvarSlett
 2. Ser du er like begeistret som meg for denne boken. Gleder meg til å begynne å bruke den, men jeg slenger på en dag til med faste, før jeg setter igang :) Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en veldig fint bok, jordnær, praktisk, og back to basic.:) Lykke til med bruken:)

   Slett
 3. Denne boken er veldig, veldig bra.. Men vær oppmerksom på at når du skal faste med lite kalorier, husk å drikke vann.. Jeg slurvet litt med det første gangen, og fikk hodepine.. Og ikke faste de dagene om du eventuelt trener..Lykke til..

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra at du synes det Eva, det synes jeg også. Vet at jeg skal drikke mye vann, og urtete er også bra. Hodepine, eller trykk, fikk jeg likevel i dag, men det er vel startreakjoner. Tenker ikke trene noe særlig på fastedagene nei. Takk.:)

   Slett