onsdag 5. februar 2014

Trøndertriveligste krimbokbadet ever, og itjnå skummelt: Hanne Kristin Rohde, Yrsa Sigurdardottir og Jon Ottar Olafsson.

Hadde det blåst og hvinet rundt hushjørnene, snøen sluddet og slafset ned, få mennesker møtt opp i en guffen atmosfære, kunne vi snakket krim og spøkerier- men nei, lite smakte av den stemningen de tre forfatterne i Kagges krimturne ønsker å skape i sine bøker, her på Solsiden, i Trondheim, på den kjempetrivelige Bær&Bar- et sted jeg sa til meg selv flere ganger i løpet av kvelden: Jøss, så utrolig trivelig det er å være her, så fint det er å være her.-- Stemningen, sikten ut mot Nedre Elvehavn, atmosæren, you name it. (Og nei, dette har jeg ikke fått betalt for å skrive.) Jeg var her 1.nyttårsdag og opplevde det samme, dog med mindre folk i lokalet. Et trivelig sted, trivelig bokærend, og nå i en utrolig trivelig ramme..

Pål venter på forfatterne på Bar &Bær i Trondheim.Pål , min kjære kollega og gode venn, og bloggevenninne Randi møttes for å gå på bokbad i regi av Kagge forlag, som hadde fått hit selveste krimdronningen av Island , Yrsa Sigurdardottir, samt vår nye krimdebutant Hanne Kristin Rohde, og Islands nye krimstjerneskudd Jon Ottar Olfasson. Tre sterke stemmer i en bokvår som flommer over av norsk og utenlandsk krim. Hvordan skal den enkelte hevde seg? Det satt jeg og lurte på en stund. Men etter å ha hørt dem ble kjapt bokbadet og dusjet av Sarah Natasja Melby  er jeg ikke i tvil om at de alle har mye å by på, men det gjenstår selvsagt å se hvor godt de skriver, om de skille seg ut,  hvordan de kommer frem..

Noen har fortrinn, som Hanne Kristin Rohde, som allerede er et kjent ansikt for de fleste av oss. Som leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, har hun ofte vist sitt ansikt og rolige vesen i TV-ruta. Hun har nå et års permisjon fra jobben sin .

Rohde  forteller at hun liker veldig godt å skrive. Hun har mange lag i sin krimdebut; Mørke hjerter,. Wilma, heltinnen, er uten sære lyter og traumer som får plass i boka. Rohde sier hun har vært litt irritert over de traumatisert alkoholiserte og diagnostiserte etterforskerheltene som ofte har figurert i krimbøkene. Hun sier at i den jobben hun har hatt er hun svært glad for at hun har vært frisk, noe annet hadde vært svært vanskelig. Hun bruker sin erfaring i skrivearbeidet og har derfor også sluppet mye research, siden hun kan politiarbeidet.
Hun skriver også om ledelse, arbeidsmiljø, og mener at en del ledere kunne ha lært seg mye om å behandle mennesker bedre.

Sarah N Melby bader Hanne Kristin Rohde. Olafsson følger engasjert med..

Melby spør om hun ikke er redd for at medarbeiderene nede på kammerset kommer til å skule på henne, og om denne leder Tone kan kjenne seg igjen. Rohde ler, og svarer at hun har da permisjon. Men seriøst, så er det ikke en enkelt person hun sikter til i en romankarakter, men det er summen av mange ting, og at slike personer dessverre finnes overalt.

Rohde forteller også at hun har et skjelett til et nytt  manus ferdig.

Yrsa Sigurdardottir bør være kjent for de fleste krimelskere i Norge. Hun har gitt ut mange bøker på norsk og hevdet seg på bestselgerlistene. Jeg har dessverre lest bare en, men har tenkt ofte at jeg skal lese bøkene hennes. Nå har jeg fått skuddet til å virkeliggjøre det. Hennes siste krimroman virke veldig spennende. Melby sier at hun ikke skal lese hennes bøker mer når det er mørkt og det blåser, det er alt for skummelt. Andre blant publikum sier også at bøkene er litt creepy, skumle.  Så da får jeg ta advarselen til meg, og lese bare på dagtid, snart…. Sigurdardottirs siste roman heter De uønskede.
Sigurdarsottir sier det er ganske hardt å være krimforfatter på Island, for det det skjer jo nesten ikke kriminalitet det..

Yrsa forteller om bøkene sine..

Jon Ottar Olafsson er krimdebutant. Jeg elsker det islandske, jeg elsker Arnaldur, landskapet, har vært der en uke, og nye islandske forfattere hilses velkommen. Hans krimdebut Overvåket handler om et overdosedødsfall som blir henlagt.  Paralellt rulles et narkotikakartell med forbindelser til de konkursrammede bankene. David, etterforskerne står opp i en tung sak mens han også kjemper i ekteskapet sitt.

Nervøs debutant i fremmed land? Men litt norsk, det kan han Olafssen.

Jeg skulle bare ønsket at de kunne ha snakket mer, men bortsett fra det var det en veldig vellykket kveld, med hyggelige forfattere og forlagsfolk og god stemning blant publikum. Onsdag besøker de Bergen, torsdag Stavanger. Watch out!


Pål har islandske aner, og det er muligens det Yrsa ler så godt av idet de snakker om gamle kjente..


Rohde slipper heller ikke unna autografjegerne..

Her er Randis innlegg med flotte bilder.:)

8 kommentarer:

 1. Flott reportasje, Anita - du er flink til å levendegjøre....

  SvarSlett
 2. Bær&bar skal jeg huske til neste Trondheimsbesøk :) Takk for titten inn i bokbadet. Det hørtes ut som du fikk lyst til å lese forfatterne. Jeg har ikke sett noe om dette i Bergen, men jeg håper selvfølgelig at det blir fullt hus her og, selv om jeg skal på revy. Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må du vettu. Ja, jeg gleder meg veldig å lese bøkene deres. Ha en fin kveld.:)

   Slett
 3. Og igjen blir jeg misunnelig på dere som har så mange fine litteraturarrangement dere kan gå på... Eller; ikke MISUNNELIG, for jeg unner dere det virklig, mne jeg skulle ønske at jeg også hadde anledning til å dra!
  FInt å få en liten rapport, i det minste, så takk for at du deler ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt Berit. Da jeg bodde i Valdres i fjor savnet jeg det velig og kjørte langt for å få med meg noe i Oslo eller Vestfold.
   Hyggelig at du synes det er artig å lese om det da.:)

   Slett
 4. Så flott skrevet, Anita! Nå angrer jeg at jeg ikke kom meg dit, hørtes fryktelig koselig ut. Mange flotte forfattere som møtte opp. Har planer å lese noe av Yrsa Sigurdardottir, jeg også, tror ikke jeg har lest noe av henne enda. Høres flott ut å bli litt skremt underveis i lensinga. Kan kanskje anbefale henne til folk som liker Johan Theorin. Hanne Kristin Rohde, blir spennende å lese noe av, høres da veldig spennende ut den boka hennes, spennende med debutanter:) Ønsker deg en fin kveld videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, denne så jeg ikke før nå. Takk skal du ha Isabella.:) Håper du får dratt på andre bokbad da… Ha en fin uke.:)

   Slett