søndag 2. februar 2014

Smakebit på en søndag (62): Sensitiv og sterk

Denne helga har jeg vært på en stor konferanse, og kjente tidlig at dette ble for mye for meg. Litt sliten, dårlig form, våkna med mageproblemer i dag osv, og da krever det ekstra mye å delta på et stort arrangement med nesten 600 mennesker når man egentlig har fri fra jobb og normalt sett kunne slappet av , sovet lenger osv. Jeg har jo forsåvidt lært meg noen strategier, skjerme meg når det blir for mye, men kjenner det blir så overveldende likevel, når jeg går i trengsel av folk til pauser, mingler når jeg ikke er særlig god på å mingle, osv..  Jeg drar hjem tidlig, orker ikke særlig mye av festen, formen er som sagt elendig i utgangspunktet.. I utgangspunktet er jeg ganske sosial og liker å være med lenge, men når jeg er dårlig form , ikke. Så finner jeg frem boka jeg skaffet meg tidlig i januar: Sensitiv og sterk. Tenker at jeg godt kan dele en smakebit fra den.
Jeg leste boka til psykologen  Elaine Aaron for noen få år siden: Særlig sensitiv. Den traff meg veldig. Endelig var det noen som skjønte hvordan det var å være slik , tander, særlig følsom, for lys, lyd, lukt, folkemengder, men ikke bare overfølsom som jeg ofte har fått hørt at jeg er..

Jeg gikk på et kurs om sensitivitet og lærte mye om det jeg visste fra før, men som ingen noen gang hadde satt i system på samme måten, satt ord på, beskrev slik, at sensitivitet kan være en ressurs, man må bare lære seg å akseptere seg selv slik man er som sensitiv og ikke tenke at man er for følsom for denne verden og tro at man må kjempe for å bli en hardhaus..

Nuvel-
det har kommet en ny bok om temaet i handelen:
Sensitiv og sterk av Abrahamsson og Kirksæther.
Den måtte jeg jo bare ha.

Her er en smakebit:

"- Jeg er sliten av restauranten allerede før vi får satt oss, mens de fire andre i mitt selskap ser ut til å stortrives i mylderet av lyder og inntrykk, helt upåvirket av bråket i restauranten.

Kanskje kjenner du deg igjen? "   (dette er en del av en lengre innledniing, s 9)

Les mer om boka HER


Omtale:
Er du en av de ca 20 % av befolkningen som er høysensitive?Eller er du rett og slett bare lei av det enorme presset fra samfunnet, påat vi skal være en mester i alt? Har du eller jobber du med barn somer høysensitive? Da er dette boken for deg!Ofte er det slik at når dine egne og andres forventinger til deg selv blirfor høye, bygger du opp en mur som du gjemmer deg bak. En mursom består av dine egne redsler og begrensninger, en falsk trygghet ien overveldende verden. Muren beskytter deg ikke, den hindrer degi å leve livet ditt til det fulle.Oppnå et liv utenfor muren og nyt livet i harmoni med deg selv.Gå fra en tilværelse i svart-hvitt, til å leve et liv i farger, dersensitiv iteten din plutselig får en mening! Kvitt deg med idealetom å være en gladiator på arbeidsplassen og i hjemmet, og etliv med daglig overstimulanse. Lev heller i takt med deg selv!Vil du lese flere smakebiter så ta en titt inn i Maris spalte Smakebit på en søndag. Kos deg.:)

28 kommentarer:

 1. Innan jag visste att det fanns en diagnos för det så trodde jag faktiskt att jag var onormal och knäpp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ingen diagnose Monika. Det er et karaktertrekk.. Og unormalt er det heldigvis ikke, da 20 prosent av oss er ekstra senstive, og femti prosen t av befolkningen er sensitivve.. femti ikke-sensitive. Ha en fin dag.:)

   Slett
 2. Leste om dette for to år siden i det ukeblad; ja, jeg kjente meg igjen. Det er faktisk en forening: http://www.hsperson.no/ og de har en side på Facebook. Så denne boka på biblioteket. Men jeg tenker at jeg kanskje kjøper den når jeg er ferdig med boken til Susan Cain; Stille om Introvert styrke. Jeg er kjempeglad for at slike tema kommer opp; det er helt sprøtt når et menneskes verdi f eks i arbeidslivet kun skal måles i hvor utadvent en er til enhver tid. Jeg får se om jeg legger inn en smakebit idag. Jeg nå først bli ferdig med boken jeg leser; det går innmari treigt... Ha en god søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, ikke sant Tone. Ja jeg meldte meg inn i foreningen i sin tid, men har fal t ut igjen da jeg glemte å betale kontigenten, så det må jeg fikse. Fint at du minnet om det og om faceboksiden slik at andre kan se at det finnes.
   Helt enig med deg ang dette med arbeidslivet.. Når man ser hvordan jobbannonser utformes så skulle man tro at det bare er en type mennesker som foretrekkes til mange yrker. Boka du nevner virker også interessant. Selv om man ikke nødvendigvis må være introvert for å være ekstra sensitiv, men veldig mange er i hovedsak introverte.. Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 3. En interessant bok du har med i dag, Anita! Denne og den andre der kunne jeg tenkt meg å lest. Så tusen takk for smakebit og boktips! Håper at formen er bedre i dag.

  SvarSlett
 4. Jag tror min mamma pratade om just det här för något år sedan och menade att både hon och jag hade en del av de här dragen. Intressant bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjekt at det finnes ord for det man selv føler man er..og at det er helt normalt.

   Slett
 5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Her fikk man jo ganske mange fine boktips, høres ut som bøker jeg kunne tenkt meg å lese også:) Kanskje jeg er høysensitiv eller sensitiv, har aldri tenkt over det før.:) Takk for smakebiten! Håper også på at formen din er bedre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de anbefales- særlig anbefaler jeg boka til Elaine Aron, den er fyldigere og går dypere enn denne. Der er det også tester du kan ta for å finne ut som du er sensitiv eller høysensitiv.
   Bare hyggelig, og selv takk.
   Håper formen er bedre i morra, da begynner jo arbeidsuka igjen.

   Slett
 7. Også jeg som har øvd meg på å si "Det høres ut som det kunne blitt hyggelig / morsomt, men jeg trur ikke det passer!" Skal jammen sjekke boka "di" eller den Tone skriver om!HAdde nok ikke vært dumt å lære seg noen andre teknikker ;o)
  Takk for tips, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe…
   Ja, boka her gir en del tips om hvordan endre strategier, hvis de man bruker ikke er så gode i det lange løp..
   Det viktigste er å godta seg selv slik man er, og det er det kunnskapen om sensitivitet bidrar til, synes jeg.

   Slett
 8. Takk for tips om kjempeinteressant bok! Jeg er nok en av de 20 % (kan jeg tenke meg) Ser aldri tv for det utmatter meg, og lader batteriene best alene. Denne boken skal jeg ta en nærmere titt på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er også typisk for de introverte, at man lader best batteriene alene, mens de ekstroverte helst lader dem sammen med andre. Men man kan godt være sensitiv og ekstrovert, - å være sensitiv betyr ikke at man er sånn og sånn fastlåst i en boks, heldigvis, det synes jeg denne boka viser godt. Man trenger ikke enda en boks, man trenger forståelse for at vi er forskjellge og at vi sensitive også trengs og har mye å bidra med, feks i arbeidslivet..selv om vi ikke er gladiatorer som er idealet. Jeg vil forresten tro at mange som elsker å lese, er sensitive… det er jo en ganske ensom / introvert syssel.

   Slett
 9. Interessant bok! Den skal jeg notere meg, takk for tips. God bedring, Anita, håper formen blir bedre utover dagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Birthe. Takk skal du ha. Det er ikke så mye bedre, men søvn og hvile hjelper, så blir det vel likar i morra.:)

   Slett
 10. Låter som karaktärsdrag som stämmer in på mig. Det är bra och viktigt att det skrivs böcker om det. Den här boken vill jag läsa. Tack för tipset och smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Anbefaler også Elain Arons: Særlig sensitive
   Jeg tror det finnes mange sensitive blant bokelskere..)

   Slett
 11. Jeg har bladd i Særlig sensitiv og tenkt på at jeg burde lese den, men jeg har ikke kommet så langt. Et kurs idet å være sensitiv hadde derimot passet meg utmerket! Jeg er nettopp ferdig på et kurs i kognitiv terapi og lærte så utrolig mye bra. Så jeg er nok en type som lærer bedre gjennom det å bli fortalt stoffet enn å lese det selv. Vi er fire jenter i familien og alle fire har dette karaktertrekket, så det er nok arvelig og :-9 Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var ganske artig å være på kurs, å treffe andre likesinnede, å sitte der og nikke gjenkjennende , og le sammen av strategiene våre..
   og ikke minst plutselig ikke føle seg så alene, fordi man ofte har prøvd å tilapsse seg, og skjule følsomheten.. Inne på siden til hsp.freningen finner du kanskje kurs i ditt nærområde..http://www.hsperson.no Ja, det er nok arvelig, som andre karaktertrekk.

   Slett
 12. Det där är ju säkert en lärorik bok, och det kan hända mycket skulle passa in på mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. På svensk heter det vel Høgkjenslig.. Og ja det er en bok å anbefale hvis du har lest lite om dette emnet tidligere- Da er det nok mye å gjenkjenne.

   Slett
 13. Låter väldigt intressant! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Hoppas den kan hjälpa dig att må bättre :) Tack för smakbiten.

  SvarSlett