lørdag 28. juni 2014

Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett med smakebit

I det siste har jeg inntrykk av at det har blitt utgitt en stim av bøker om bøker,  Vi bokelskere elsker jo slikt, så også jeg. Bokhandlerens beretning er den tredje jeg leser på kort tid. Den skiller seg ut fra de to andre jeg nettopp har lest, som er Herr Fikrys litterære liv og Leserne i Broken Wheels anbefaler med at det ikke er en humoristisk feelgoodroman. Bokhandlerens beretning er mer en stillferdig spenningsroman, mer som Carlos Ruiz Zafons Vindens skygge. 

Romanen handler om Peter , en lidenskaplig bokhandler og bokelsker, som levde et stille tilbaketrukket og introvert liv før han traff Amanda. Hun dør og han er i stor sorg helt til han en dag kommer over et bilde som faller ut av en bok som er prikk lik Amanda. Bildet som  er et maleri er fra 1800-tallet. Peter blir besatt av å finne ut hvem som malte bildet og hvem kvinnen var.
Samtidig dukker det opp en gammel bok, Pandosto, som William Shakespeare bygde sitt Vintereventyr på. Spørsmålet som også dukker opp er om Pandosto er en virkelig dyrebar bok, eller et falskneri. Og om Shakespeare virkelig var mannen bak de berømte verkene.
Peter virvles inn i flere generasjoners rivalisering og fiendskap og mye handler om gamle verdifulle bøker og om Shakespeare.

Boka veksler mellom tre tidsepoker, 1800-tallet, 1985 og fremover- fra Peter traff Amanda og 1995- nåtid.

Jeg ble raskt fanget av stemningen i boka, og nysgjerrig på kjærlighetsforholdet mellom Peter  og Amanda og hvorfor hun døde.
Etterhvert ble jeg mer nysgjerrig på det enn mysteriet rundt Pandosto og falsknerier. Det ble mye nerdete boksnakk om Shakespeares verker og gamle manuskripter og det ble litt langtekkelig for meg i lengden. Mot slutten igjen, så tok det seg opp og finalen var vakker.
Språket i boka er godt, og det var en merkbar forskjell fra da jeg leste Leserne i Broken Wheels anbefaler.

Peder snakker med Amanda flere steder i boka. Hun er død, men hun  er med ham likevel. Det er ikke overdrevet, bare fint og litt søtt. Hun gir ham ofte råd i vanskelige situasjoner. Og en dag sier hun dette:

""Jeg kommer alltid til å elske deg, " sa Amanda, " men jeg må gå nå, og det må du også."

Og så var hun borte…

To minutter senere var han på vei til stasjonen med Pandosto under armen. Den varme sommervinden sendte ham av sted mot livet selv." ( s 401)

Det har aldri skjedd før at jeg legger ut slutten som smakebit, men denne var så vakker, og dessuten røper den egentlig ikke så mye.

Innledningvsis nevnte jeg at boka kan minne litt om Vindens skygge, i alle fall stemningmessig og at det handler om mysterium knyttet til gamle bøker.
Jeg fikk også assosiasjoner til Deborah Harkness sine bøker Alle sjelers natt og Nattens skygge, fordi hovedpersonen Diana også er svært opptatt av gamle bøker og jakten på en av dem (Ashmole 782) , samt at mye av handlingen foregår i bibliotek, men det er viktig å si at Bokhandlerens beretning ikke har noe med vampyrer og hekser å gjøre.

Alt i alt så synes jeg Bokhandlerens beretning var en fin, stemningsfull roman, men ikke like engasjerende hele tiden. Er du svært opptatt av gamle bøker og Shakespeare kan det derimot hende du liker den enda bedre enn meg.

Boka lånte jeg på biblioteket.
Mer om boka på forlagets side HER

Andre som har blogget om boka:
Tine - som ble så inspirert av boka at hun bestilte flybillett og reiste til London

Siden det straks er søndag, kan du etter midnatt lese smakebiter fra andre bøker i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Kanskje får du noen tips til sommerlektyre. Ha en fin søndag.:)


charlielovett.com


Charlie Lovett: Bokhandlerens beretning, 402 s

Juritzen forlag 2014

42 kommentarer:

 1. Du har rett i at det er noe med bøker om bøker, men jeg har lest litt for mange halvgode i det siste. Kanskje er denne boka jeg finner kjemien med?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir vel det når mange gir ut bøker med samme tema.. Skal noe til for at noe utmerker seg, eller at man helt finner kjemien, som du sier.:)

   Slett
 2. Låter som en spännande historia. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten, verkar spännande.

  SvarSlett
 4. Den boken tror jag att jag skulle gilla. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Takk for vakker smakebit og interessant innlegg! :)
  God søndag til deg!

  SvarSlett
 6. Tack för din fina smakbit :)

  SvarSlett
 7. Hmm. Denne boken ligger her i hyllen min og der har den ligget en stund fordi omslaget ikke fristet noe større. Nå må jeg gå å hente den frem og sette den et sted hvor jeg vet den blir lest :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Man skal ikke skue hunden på hårene.;) Jeg synes forøvrig omslaget e rfint når jeg studerer det nærmere..

   Slett
 8. Oj, dette virket som en spennende og annerledes bok! Ikke hørt om noe lignende konsept, og sikkert en bok mange bokelskere vil ha en ekstra stor kjærlighet for ;D
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, da har du noe å se frem til :)

   Slett
 9. Dette høres ut som en skikkelig nerdete bok, men det er jo sånt vi liker ;) Også var det en veldig søt smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja-- Men siden jeg ikke er nerd på gamle manuskripter og Shakespear og sånt, så fikk den ikke topscore- Hadde jeg vært det.. så hadde jeg sikkert elsket boka.;) Men fin bok alikvel..

   Slett
 10. Tack för smakbiten, det märks att du tycker om den :)

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 12. Takk for smakebit og boktipset :)

  SvarSlett
 13. Låter hemskt intressant, tack för smakebiten! :-)

  SvarSlett
 14. Har denne boken liggende og ser frem til å lese den:-) Ønsker deg en fin kveld,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kan hende du liker denne Beathe.:) Takk i lige så, selv om vi nå sier mandag..:)

   Slett
 15. Låter som en bok som skulle passa mig. Gör en notering om denna. Tack för tips och smakbit! :)

  SvarSlett
 16. Så flott omtale du har skrevet! Artig å sammenligne den med de andre bøkene du har lest som handler om bøker. Håper du har hatt en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:) Ja, helga var avslappende.. stort sett, og det trengte jeg.:)

   Slett
 17. Sammenligninga med "Vindens skygge" er nok til å overbevise meg!!!
  Skal sjekke om de har den på biblioteket, og evt legge den til i "huskelista"- kan virkelig ikke BESTILLE fler riktig enda... Lesetida står ikke helt i forhold til fristelsene og ambisjonene, gitt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på hav du synes da.:) Kjenner forøvrig igjen det med frister og ambisjoner.. når jeg låner på biblioteket, hender det rett som det er at jeg må forlenge låna.

   Slett
 18. Det låter som en intressant bok. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 19. Takk for en vakker smakebit! :-)

  SvarSlett