fredag 27. juni 2014

YAHYA HASSAN

JEG HAR LEST


DIKT OM EN VOLDELIG BARNDOM
EN FAR SOM BANKET UNGENE OG MORA
MORA KASTET TALLERKENER I OPPGANGEN I
FRUSTRASJON
DIKT OM PUBERTET
BARNEVERN
KRIMINELL UNGDOMSTID
INSTITUSJON, DANSKE SOSIALPEDAGOGER, OVERGREP
MOT UNGE SOM SKULLE HATT HJELP
DIKT OM ISLAM
DOBBELTMORAL
OG TRYGDESVINDEL
OM Å BE ALLAH TØRKE SEG I RÆVA
SLØR, KVINNER SOM IKKE HAR NOE DE SKULLE HA SAGT
OM Å PULE JENTER
OG ALT ANNET
OM EN UNG GUTT PALESTINER
I GETTOEN I DANMARK
SOM IKKE HØRER TIL
MEN FINNER UT AT HAN KAN SKRIVE

DET ER STERKT
NAKENT
RÅTT
DET GIKK RETT INN
JEG MÅTTE
LESE
I PORSJONER
DET ER DIKT OM Å VOKSE OPP
OM HAT MOT EN FAR
OM KRITIKK MOT ISLAM
SAMFUNNET
OM Å VÆRE
UTENFOR I
SAMFUNNET

DET ER SJELDEN
JEG LESER NOE SLIKT


Om Yahya Hassan:
Født 19 mai 1995 (19) i Palestina. Palestinsk flyktning med sine foreldre. Etter en turbulent oppvekst kom han inn på Forfatterskolen i København i 2013. Hassan er inspirert av blant annet Karl Ove Knausgård. Mer i wikipedia

Nrk har skrevet en meget god anmeldelse med diktanalytiske elementer HER
Om Yahya Hassan i a-magasinet Aftenposten

Forlagslivs Knut Gørvell skriver om boka HER, hvor du også kan lese diktet Barndom

Bloggere som har skrevet om diktsamlingen:
Moshonista
Mellom linjene

Fler? Si gjerne fra ved å legge igjen en link i kommentarfeltet.:)

Boka lånte jeg på eBokBib og jeg leste den på min iPhone. Det funka utmerket.


foto:nrk.no

Jeg lånet også bilde av Hassan fra nrk.no, da det er slik jeg har sett ham på TVog i videosnutter lese med sin suggererende stemme fra sine dikt. Jeg synes han er veldig modig. Han utfordrer  sine egne, og andre muslimer. Han utfordrer samfunnsdebatten i begge leire. Han vil selv bare være dikter og fortelle om sin virkelighet, som Knausgård. Hva andre bruker hans dikt til, er ikke hans problem, mener han. Han vil ikke delta i politikken.


Yahya Hassan: Dikt

Cappelen Damm 2014

Gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez
19 kommentarer:

 1. Unnskyld meg for at jeg banner nå men fy....f..... for en bra omtale, og å skrive det på den måten han skriver diktene sine, VELDIG BRA! Og jeg er enig med deg, dette er sterke dikt som går rett inn og må/bør leses i små porsjoner, det gjør jeg også og jeg er snart ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen hjertelig takk Beathe.:) Ja, dette er ikke noe man sluker rått i et jafs.. (man kan selvsagt gjøre et, men da mister man en del, tror jeg) jeg måtte lese flere dikt og setninger flere ganger også. En riktig god helg til deg!

   Slett
 2. Denne har eg gledd meg til, og endå meir etter å ha lese omtalen din. Interessant måte hann les dikta på. Minner mykje om ein imam når han "messar" ei bøn. God helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Aina.:) Ja, det er messende når han leser, og kanskje er akkurat det bevisst, at det ligner ei bønnemesse.. ?

   Slett
  2. Og god helg til deg også selvsagt.:)

   Slett
 3. Fantastisk omtale!!
  Jeg har lest om Hassan før, jeg tror nok godt det kan ha vært på nrk.no og tenkte at her er en diktsamling jeg ikke kan gå glipp av. Og etter å ha lest dete kan jeg virkelig ikke det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er den bestilt på biblioteket ... :-)

   Slett
  2. Så bra Astrid Terese! Takk for fine ord.:)

   Slett
 4. VERY GOOD
  ANITA-SAN
  (ok, det hadde ingenting med Hassan og gjøre, men jeg har nettopp sett Karate Kid (igjen), nummer 1, fra 80s, den klassiske man aldri blir lei av.
  WAX ON.
  WAX OFF.

  Kjempegod omtale, måtte Hassan leserne strømme til biblioteket (og bokhandel) etter dette! (selv har jeg bare internett 1min av gangen, føler meg utestengt fra verden, og krever applaus for de 15 forsøkene jeg har brukt på å poste denne kommentaren, heldigvis har jeg nå lært leksa mi med å kopiere alt får jeg trykker pub.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ingalille. Det var jo du som inspirerte meg med den eBokBiben, ellers hadde det nok tatt litt lenger tid før jeg hadde fått skaffet med papirutgaven.:)
   Jeg har stor forståelse for dine forsøk på posting med dårlig nett, been there done that osv- og prøver også å huske å kopiere når det er slikt på gang.. God helg.:)

   Slett
 5. Veldig godt skrevet om denne boken, Anita! Jeg har den på leselisten, men nå, etter Beathes og din anmeldelse tenker jeg at den må prioriteres :)

  SvarSlett
 6. Du fikk med mye i den stikkord-listen, Anita.har ikke fått lest denne før nå - det er sterke saker ja. (Har blogget om den, og linker til din blogg-post)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi (det var et forsøk å skrive i samme stil som Hassan) ;)

   Slett
 7. Tok frem denne igjen i dag, da den ble aktuell igjen. Ser den gjorde inntrykk på deg også. Jeg omtalte den i 2014 - (link til din) - her er min:
  https://reading-randi.blogspot.com/2014/10/tanker-om-bok-yahya-hassan-yahya-hassan.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjorde den, og du kommenterte den gangen jeg skrev innlegget mitt i 2014 også, ser jeg - over her.:) Hyggelig å ta det frem igjen nå, skal lese ditt nå. Årene går, føles ikke så lenge siden han ga ut den boka og fikk så mye oppmerksomhet. Takk for link:)

   Slett
  2. Ser jeg kommenterte hos deg den gangen også. Jeg hadde lest boka da. Har lagt igjen en kommentar nå også. Veldig trist at han døde nå nylig..

   Slett