mandag 23. juni 2014

Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald. Sånn passe grei feelgoodbok om bøker.

Leserne i Broken Wheel er svenske Katarina Bivalds debutroman. Her førsøker hun å hamle opp med de internasjonale suksessene 84Charing Cross Road  og Guernsey PoteskrellpaiforeningBøker om bøker er populært for oss bokelskere. Her kan vi kjenne oss igjen, nikke, le, humre, riste på hodet, og kanskje få noen nye lesetips.  Leserne i Broken Wheel er ikke så mye av en brevroman som de to andre nevnte, men den er basert på en brevveksling mellom bokelskerne den svenske Sara og amerikanske Amy.
Sara er en ung jente i tyveårene som har jobbet i en svensk bokhandel. Amy er en amerikansk eldre, barnløs dame fra Iowa. De har brevvekslet og delt boktips en god stund, da Amy inviterer Sara på besøk. Sara mister jobben sin fordi bokhandelen blir nedlagt, så hun takker ja til tilbudet.  Stor blir overraskelsen da hun kommer frem til Iowa og Amy er død. Ja, hun kommer faktisk omtrent rett til begravelsen. Folket i den lille byen sier hun må bo i huset til Amy, og de vet ikke hva godt de skal gjøre for sin eneste turist.
Sara har to måneders turistvisum, og snart begynner hun å kjede seg. Selv om innbyggerne er hyggelige, er hun ikke så kjempesosial av seg, og trives best i bøkenes verden. Hun blir derimot ganske godt kjent med Amys nevø Tom og en del andre i den lille byen.
En dag finner hun på at hun skal åpne en midlertidig bokhandel med Amys etterlatte boksamling, noe hun gjør. Ingen i Broken Wheel leser bøker, så det er utrolig hva som nå skjer..

Jeg leste Herr Fikrys litterære liv like før denne boka. Den likte jeg kjempegodt. Å lese Leserne i Broken Wheels ble en nedtur etter Fikrys.. De første 100 sidene var litt kjedelige, og det gikk tregt fremover. Språket var for omstendelig , det samme med miljøskildringene. De var for detaljerte etter min smak. For mye ord. For lite innhold.

Men handlingen tok seg heldigvis opp etter hvert. Ting begynte å skje, og Sara fikk ting til å skje. Jeg fikk lyst til å lese videre. Det var også morsomt når Sara pratet og delte tanker om litteratur, om feelgood (god og dårlig feelgood), om chicklit, særlig i forbindelse med at Sara lagde kategorier i butikken. Jane Austen for eksempel,-  mente Sara kom innunder chicklit. Bridget Jones blir også omtalt en del i boka, siden hun låner bort Bridgetboka si til George som aldri har lest bøker før.

Noen slike scener er ganske fornøyelige. Det er også en scene hvor innbyggerne skal hjelpe til med å selge bøker til folk fra nabobyen Hope, hvor de går inn i bokhandleren for å spørre etter visse bøker for å øke interessen.  En mann får i oppdrag å spørre etter Proust, men har glemt navnet og spør etter Proos foran hylla med Kinsellas Shopoholikerbøker.. haha.
(Hva er det med Proust som alle bøker-om-bøker-forfattere skriver om? Fikry ville blant annet ikke lese Proust)

Joda, boka er grei nok den, og verdt å lese hvis du synes det er gøy å lese bøker om bøker, men dette er ingen litterær høydare. Som sagt synes jeg språket ble for omstendelig og pratete, og plottet temmelig forutsigbart i grunn. Samt ganske usannsynlig. Men det er vel slik en del feelgoodbøker skal være, er det ikke?  Etterhvert ble jeg revet med, ville vite hvordan det gikk med Sara, Tom og de andre rare skapningene i Broken Wheel, men det ble jeg også av legeromaner og serieromaner i yngre dager, så det sier intet om den litterære kvaliteten.

Les mer om boka HER

Andre som har blogget om denne:
Tine sin blogg
Med bok og palett
Bøker og bokhyller
Bentebing
Betraktinger


Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Katarina Bivald: Leserne i Broken Wheel anbefaler, 400 s

Gyldendal 2014

13 kommentarer:

 1. Ser det er mange som har lest denne. Tviler på at at det er en bok for meg, men fin omtale:)

  SvarSlett
  Svar
  1. * ps, var ikke meningen å ha med to at i kommenateren:)

   Slett
  2. Nei ut fra hva du skriver i ditt siste innlegg om Den lange hvite skyens land, og damete skrivestil, så tror jeg at jeg skjønner hva du mener.;)

   Slett
 2. My thoughts exactly! Jeg ble ferdig med denne i helgen (på svensk) og jeg hadde problemer med å komme meg gjennom den. Jeg synes også språket var veldig omstending og jeg fikk egentlig aldri en god leseflyt. Noen av de karakterene (Jen, Andy etc) hadde jeg også problemer med å svelge. Men, jeg tror det kan bli en bra film, den er jo som skrevet for en romantisk komedie. Kanskje vil jeg like en eventuell film bedre:-)

  Jeg lurer også på hva det er med Proust...

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes! En artig romantisk komedie kan det kanskje bli på film, forutsatt av gode skuespillere og godt manus, skjønt jeg har mye mer tro på Herr Fikrys litterære liv der også..

   Kanskje vi må prøve oss på Proust? Selv om Sporet av den tapte tid, er på flere bind, trenger vi bare lese femti sider eller noe sånt for å skjønne hav det dreier seg om, antar jeg..;)

   Slett
 3. "... det ble jeg også av legeromaner og serieromaner i yngre dager, så det sier intet om den litterære kvaliteten."

  *knegg*

  Kjenner ingen dragning mot å lese denne boken. However, jeg føler ingen intens trang til å lese Proust heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe….
   nei, du går ikke glipp av noe stort.
   Hva angår Proust så aner jeg jo ikke, men jeg har heller ingen dragning dertil enda.. Men Joyce`s Ulysses derimot, en dag.;)

   Slett
 4. Da kan jeg jo glede meg svært til Herr Fikrys litterære liv siden jeg har lest denne men ikke den :-D Jeg lo også av setningen elikken har uthevet, det var en fin omtale! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper du liker Fikrys, litt avhengig av hvilken sans for humor du har, da.. Takk skal du ha.:)

   Slett
 5. Kjempegod omtale! Kosa meg og du fikk fram mye gode poenger! :) Ok, så jeg burde lese den før Herr Fikrys litterære liv skjønner jeg, har akkurat fått den i hus, så det skal jeg få til tror jeg, frister jo så mye den også:) Gleder meg faktisk til å lese boken, skal snike meg raskt forbi de første hundre sidene:) Ha en fin kveld!

  Må forresten si det var koselig på martnan idag, lurt å dra litt sent på dagen, da var det jo gående der. Kom hjem med god ost, skinke og litt snop selvfølgelig, anbefales hvis ikke du alt har vært der da:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Isabella.:) Spent på hvordan du liker de to bøkene.:)
   Ang martna så vet jeg ikke om jeg får vært innom. Skal ut i felten de to kommende dagene-- men kanskje fredag en tur.. Å gå der når det er tjåkfullt er slitsomt synes jeg.. Men matfestivalen kan være ok. Takk i lige så.:)

   Slett
 6. Dette var en veldig bra omtale! :) Jeg er glad i bøker om bøker, så en del av meg har veldig lyst til å lese den. Uheldigvis er jeg veldig lite glad i lange skildringer og treigt tempo.. Sukk, man kan tydeligvis ikke få alt her i livet ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Amanda.:) Jeg synes du skal forsøke å lese, så finner du vel ut om dette er en bok for deg… ;)

   Slett