søndag 22. juni 2014

SANKTA PSYKO av Johan Theorin med smakebit nr 81

Det er noen dager siden jeg var ferdig med denne boka, men siden jeg ikke har rukket å skrive om den, velger jeg å dele en smakebit herfra i ukens Smakebit på søndag. Her i Trondheim regner og blåser det, og det er vel cirka tre grader utenfor. I natt snødde det i Tydal. Det er juni og sommersolverv. Fra i morra går vi mot mørkere tider igjen. Men det er mørkt nok nå, nesten som høst, men helt mørkt blir det ikke i Trøndelag på denne årstiden. På TV foregår VM i fotball og selv om jeg ikke er interessert i fotball synes jeg det var moro å se Argentina mot Iran i kveld. Heia Argentina!


Sankta Psyko er den første romanen jeg har lest av Johan Theorin. Jeg prøvde meg på Bølgerytteren og andre fortellinger på lydbok, men der falt jeg av lasset. Det ble for mye knokler og kirkegård og fenget meg ikke.
Det er en stund siden jeg kjøpte boka Sankta Psyko, og jeg har hatt planer om å lese den lenge, men som ofte kommer det så mange andre bøker mellom planene. Da jeg kom over lydboka på biblioteket ble det fart i sakene. Axel Aubert leser boka, og gjør det på en fremragende måte. Dette fenget og boka var en nytelse å lytte til.

Forlaget sier dette om handlingen:
Johan Theorins Ölands-romaner har satt dype avtrykk i skandinavisk spenningslitteratur. Med denne boken skifter han arena og tar oss med til en mellomstor by et sted på den svenske vestkysten.
Dit kommer Jan Hauger for å søke jobb som førskolelærer. Men Glenna er ikke som andre barnehager. Den ligger vegg i vegg med Sankta Patricia – med kallenavnet Sankta Psyko – et sikkerhetsgradert sykehus der mentalt forstyrrede voldsforbrytere mottar behandling. Glenna er Sankta Patricias egen barnehage, der pasientenes barn får treffe sine foreldre under nøye overvåkning. En av Jans oppgaver blir å eskortere barna gjennom de underjordiske gangene som forbinder barnehagen med klinikkens besøksrom.


Jan er en dyktig pedagog, men han bærer også på hemmeligheter. Han har ikke avslørt for noen hva som egentlig skjedde ni år tidligere da lille William forsvant fra barnehagen Jan jobbet ved. Han har heller ikke fortalt noen hvorfor han er så oppsatt på å få jobb nettopp ved Sankta Patricia, at det har å gjøre med at Alice Rami, den egosentriske sangerinnen som han har vært besatt av siden tenårene, er pasient ved sykehuset. Er noen av barnehagebarna hennes? Jan får ikke spørre, men fristelsen til å finne en vei inn i den lukkede avdelingen for å møte Alice igjen, vokser.En natt da barna sover dypt, henter Jan nøkkelen til kjellerdøren, låser opp og begynner å gå ned trappen som leder til Sankta Patricia.  Mer HER

Som sagt likte jeg boka, som jeg synes var velskrevet, spennende og interessant. Jeg liker historier med tema rundt/om psykiatri, og denne var en god bok i så måte.  Løsningen var også overraskende, og boka var spennende hele veien. Jeg visste aldri helt hvor jeg hadde Jan. Hva hadde han gjort? Hvem var han? Hvilke motiver hadde han egentlig? Var han en hederlig pedagog eller noe annet? Jan viser seg å være en sammensatt person, noe mer skal jeg ikke si her.
Mange har sagt at dette ikke er den beste boka til Theorin, men hvis det stemmer og jeg er enig, så har jeg veldig mye å glede meg til.
Her er en smakebit:
" Han trenger et våpen. Noe å forsvare seg selv og barna med, hva som helst. Han famler rundt i mørket i tilfluktsrommet, kjenner den tomme vinflasken på gulvet og griper den.
Skrapende lyder, og deretter noe som høres ut som åndedrag. Det er lyden fra noen som har sneket seg inn på barnas soverom.
En besøkende hos barna.
Jans hjerte begynner å hamre, han setter opp farten. " ( s. 147)

Ønsker du å lese flere smakebiter, ta en titt inn i Maris bokhylle da vel. Ha en god søndag.:)
Johan Theorin: Sankta Psyko , 415 s 
Gyldendal 2012 /lydbokforlaget 2012

44 kommentarer:

 1. Ser interessant ut den der, har den liggende i lyd. Jeg har lyttet to av han (Skumringstimen og Nattefokk), synes ikke de var helt topp, har tre uleste til liggende - skal føre denne på prioriteringslisten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne var veldig grei som lydbok og med en meget egnet oppleser, synes jeg.:) Anbefales! Nattefokk har jeg også i lydbok, men den har jeg ikke hørt enda...

   Slett
 2. Jeg har enda ikke fullført en Theorinbok, men denne har jeg ikke prøvd meg på. Denne Jan virker som en interessant romankarakter

  SvarSlett
 3. Har den ulest i hylla. Har lest Skumringstimen, Nattefokk og Blodleie. Ble dessverre skuffet over Blodleie og trengte en pause, så håper Sankta Psyko er mye bedre enn den sistnevnte:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi får håpe det. Siden jeg ikke har lest noen av de andre, så vet ikke jeg.. ;)

   Slett
 4. Jeg har kun lest en novellesamling av forfatteren, har denne og et par andre bøker av ham liggende på vent her, one of these days..... Ønsker deg en fin søndag, Anita, så håper vi på litt bedre sommervær, ikke det, her var det sol men det blåste så fælt og da orket jeg ikke sitte ute å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat…;) Her regner det kjempemye akkurat nå. Jeg har åpnet for å lufte litt og katta ville ut, og har enda ikke kommet inn… spørs om ho har funnet seg ly et sted.. Jeg tenker det vil snø i høyden også i natt, for her er det tre grader. God natt til deg Beathe.:)

   Slett
 5. Denna har blivit stående oläst hos mig också, men nu i sommar tänkte jag faktiskt läsa den :)

  SvarSlett
 6. Jeg har 4 av forfatterens bøker bla denne du skriver om, men alle står på vent i bokhylla. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. På tide å gjøre noe med det da? ;)

   Slett
 7. Den ska jag läsa. Gillar Theorin även om genren inte tillhör favoriterna. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Den här boken tyckte jag var obehaglig men bra!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten, jag har läst boken men blev inte så förtjust i den som hans Ölandsböcker. Speciellt Skumtimmen är super.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høre flere si det, mens andre mener motsatt..

   Slett
 10. Jag har läst alla hans böcker men tyckte de som utspelar sig på Öland var bättre än denna. Ha en fin söndag!

  SvarSlett
 11. Jeg har Theorin på leselisten, men jeg har ikke kommet i gang med bøkene hans enda. Jeg vil gjerne lese dem kronologisk i tillegg, så jeg begynner nok med Skumringstimen. Men det var fint å lese om denne - den hørtes absolutt leseverdig ut, så jeg gleder meg til jeg kommer så langt :-) Ønsker deg en fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da har du jo noe å stå etter der også.;) Takk i lige så.

   Slett
 12. Flott smakebit! Her i huset er det mannen min som leser Theorin. Jeg er ikke helt begeistret for den type bøker. Men fotball er toppen, jeg heiet også på Argentina i går. Og enda morsommere var kampen der Ghana ga Tyskland en skikkelig utfordring :) Ønsker deg en flott søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig.:) Artig at du likte Argentina.:) heia! Synd at Italia røk ut nå nå da..

   Slett
 13. Som Astrid Terese har også jeg Theorin på listen, men ennå ikke fått lest noe av ham. Virker som spennende bøker så de ser jeg frem til.
  Det blåser her i Bergen også, men heldigvis lite regn foreløbig. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, du også ja.. Jeg har Nattefokk på lydbok..det er da noe.;)

   Slett
 14. Jeg tror jeg har lest alle bøkene hans, og liker godt det han skriver. Jeg likte godt denne her også, litt annerledes enn Ølandskvartetten :) Gled deg til de andre bøkene! For et ufattelig vær dere har, det er jo vinter igjen jo. Her i Bergen var vi nede i 6 grader i natt, med vind, men det er blå (ish) himmel og fint pusle-i-hagen-vær :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra å ha noe å se frem til en dag, skjøønt jeg tipper det aldri går tomt for bøker å lese..haha. Ja, været, Et kapittel for seg selv. Say no more.;(

   Slett
 15. Har lest denne av Theorin og Nattefokk. Likte de begge veldig godt, men på vær sin måte. Skumringstimen har jeg liggende på vent og håper å få lest den iløpet av sommeren. Sankta Psyko synes jeg var veldig spennende, særlig siden man ikke helt viste hvordan retning historien ville gå og at det var så mye usikkerhet om hovedpersonen var en god eller kanskje en litt ustabil person. Takk for smakebit! Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nattefokk har jeg ogsåpå lydbok her.. Ja, enig ang det med hovedperson.:)

   Slett
 16. Det låter som en lite udda bok. Jag har den faktiskt i bokhyllan, men tänkte väl läsa Ölandsböckerna först. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. Jag har den i bokhyllan och har tänkt att läsa den vid tillfälle men inte kommit dit ännu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det jo med mange bøker.

   Slett
 18. En författare jag inte läst, den låter ganska otäck i din beskrivning...

  SvarSlett
 19. Tack för smakbiten. Har lyssnat på denna och gillade den! :)

  SvarSlett
 20. Jag har inte läst något av Theorin än, men kanske så småningom... :) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så mange svensker her som ikke har lest Theorin?? Hm..

   Slett
 21. Har endå ikkje somla meg til å lese noko av Theorin, men har inntrykk av at det er bra. Takk for smakebit. Ønskjer deg ei fin, ny veke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange som skyter av bøkene hans.. Takk i lige så.:)

   Slett
 22. Jeg må si dette er en av de veldig fine blogg. Jeg likte den sterkt

  SvarSlett