lørdag 21. juni 2014

Sommerbøker - leseplan

Hva skal du lese i sommer? Får du mer lesetid enn ellers, eller mindre?  Leser du lettere litteratur enn ellers i året? Hva er viktig for deg når du velger sommerbøker? Selv har jeg plukket frem noen bøker jeg tenker eller ønsker å lese i sommer. Jeg skal gi dem en egen hyllerekke. Jeg tenkte jeg skulle plukke ut ti bøker, for det rekker jeg sånn cirka i løpet av en måned. Og så har vi syv bøker i lesesirkelen jeg er med i som vi skal lese blant (ikke alle), før vi møtes igjen 19 august.  Her er bøkene jeg plukket frem. Som du ser, ikke lett å velge ti.


Mine sommerbøker 2014.

Her er det en blanding av bøker jeg har hatt på vent en stund, samt en del nye som jeg nettopp har fått og vunnet og lånt på biblioteket.

Leserne i Broken Wheel har jeg nettopp startet på og siden den er lånt på biblioteket, hvor andre venter på den, må den prioriteres.
Odins barn er også lånt på biblioteket, og skal leses i juni i forbindelse med samlesinga til Bokbloggerprisen. 
Innsirklingsbøkene skal leses i sommer, siden nummer tre kommer i høst. Det er bare sommel av meg at jeg ikke har lest disse bøkene, som jeg har kjøpt selv.   Moshonista maser på meg for å få dem lest. Noen ganger trenger man pisk, så det er bra. Jeg likte for eksempel Skråninga veldig godt, og Tiller er født i samme by som meg.
Skammens historie og Svik er leseeksemplarer som jeg har ønsket meg, men som jeg enda ikke har rukket å lese. Det er litt tyngre bøker, dvs mer alvorlige enn mange av de andre bøkene i denne bunken, men de skal absolutt leses i sommer.

Lett lektyre er godt å ha om sommeren, og her gleder jeg meg til Den lange hvite skyens land og Hvor ble du av Bernadotte, spesielt. Disse bøkene har jeg vunnet.
 Langhelgen og Sensommer  henger igjen fra i fjor, og disse har nå kommet i pocket.  Sensommer er filmet og kommer vel på kino snart, og det er en grunn til å ta fatt på denne.

Ellers er det noe krim her  som har ventet en liten stund, som jeg leser når jeg får lyst til å lese krim igjen (er litt på tørke der nå, kjenner jeg), og andre fine bøker, som jeg også ser frem til å lese.

Jeg venter også på et par bøker på biblioteket utenom lesesirkelbøkene:

Ingvar Ambjørnsens siste: Inn i ilden  og
Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett , som jeg leste om i Tines blogg Jeg ble så begeistret for Herr Fikrys litterære liv, som jeg nettopp har lest, så jeg vil ha mer av bokhandlerkosebøker. Selv om det kan medføre en spontantur til London.;)

De bøkene vi valgte i lesesirkelen er bestillt på biblioteket og de er:

Ferdinand von Schirach - Forbrytelser
Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten (bare langnovellen ved samme navn)
Nicos Kazantzakis - Fortell Zorbas, fortell
Kafka - Brevet til faren
Marian Keyes - Mysteriet i Mercy Close
Sarah Lark - Den lange hvite skyens land
Charles Bukowski - Faktotum


Lesesirkelen velger sommerbøker

----og på mobilen har jeg lånt diktsamlingen til den danske poeten Yahya Hassan på ebokbib. Den leser jeg i innimellom . Mobilen er jo med overalt, og dødtid kan brukes til å lese sterke dikt! I bilen har jeg for tiden lydboka med Den siste gode mann av A.J. Kazinsky. Den er litt krevende som lydbok merker jeg, men den er bra. Heldigvis har jeg pocketugaven her så jeg kan lese det som jeg gått glipp av fordi tankene mens jeg kjører farer andre steder…

Jeg greier selvsagt ikke å lese alle disse bøkene i løpet av resten av juni, juli og august, men å planlegge for mye i detalj hva jeg skal lese, fungerer ganske dårlig for meg. Det som funker er at jeg har et mål som en rettesnor, og har en del å velge mellom så lystprinsippet kan følges innenfor en ramme. Likevel kan det dukke opp andre bøker i løpet av sommeren som trenger seg foran disse , og det må det også være rom for.

Oooopppsss.. og det glemte jeg: I august blir det ny runde i Moshonistas biografilesesirkel, med tema Politiker.  Jeg har enda ikke bestemt meg for hvilken, men har flere stående i hylla: Per Sandberg, Putin, Hugo Chavez, Marcus Thrane. Tipper jeg leser Sandbergs selvbiografi.

Ønsker deg en god sommer, et godt sommersolverv og en rik høsting.:) 


Blomsterbed på Ringve museum, Trondheim


10 kommentarer:

 1. Det var litt av en haug tenkte jeg :-) Men så kikket jeg bort på min haug og da var de kanskje like store :-)
  Jeg kan ikke planlegge for mye hva jeg skal lese, jeg trenger spontaniteten i å velge ut bøker. Men jeg skal på to ferier og har en viss formening om hvilke bøker som skal bli med hvor. Så noe planlegger jeg. Jeg tror rett og slett jeg skal lage et innlegg om det :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. regner med at du har en like stor bunke.;) Greit å ha en ramme uten å planlegge for mye, tenker jeg.. Og så føler jeg en viss forpliktelse for å lese anmeldereksemplarene , før det går for lang tid, da.:)

   Slett
 2. Flott haug! Skjønner det er vanskelig å plukke av den bunken ka man skal lese først:) Kommer å gjøre som deg, lage en liten sommerbunke, som man kan plukke av. Jeg er som ellers på året alt lesende på sommeren, liker både lettleste og litt tungleste bøker. Har da lest mange lettleste bøker i det siste, så jeg håper nesten jeg får tid til noen klassikere i løpet av sommeren. Men samtidig skal man bort, er man jo mer opptatt en ellers og da synes jeg lettleste bøker er best å ha med seg på tur. Liker da sommerrelaterte bøker, litt rart å lese skrekk eller om vinter i skingrende sol, synes jeg,det ødelegger litt på stemningen av boken. Men på gråværsdager tar jeg de gjerne fram. Lesetiden varierer fra sommer til sommer, men det er kanskje måneden man får lest flest bøker tror jeg:) Men kan si at jeg har begynt på Skammens historie, og den er faktisk veldig interessant å lese enda den behøver litt konsentrasjon. Anbefales! Kos deg masse med bunken din!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.:) Ja, viktig å lese det man er in mood for, og hva som passer enten man reiser, er på stranda, i sofaen, på terassen etc , tenker jeg også. Da får man best utbytte av det man leser. Skammens historie ser jeg virkelig frem til å lese ja.:) Takk og kos deg du også.:)

   Slett
 3. For en haug, og for noen planer! Men sier som astridtherese, min haug er visst like stor. Men jeg klarer ikke å lage noen plan for sommeren, da det er så mye som skjer her og der. Men lesing blir det nok! Gleder meg til tredje boka av Tiller, da han skriver veldig godt! Og Skammens historie har jeg vært ute etter lenge, så den må jeg nok få med meg senere i sommer, Skal en liten tur til Spania sammen med en datter og barnebarn første uka i juli, og da blir det kanskje litt tid til lesing. Kommer nok til å finne et par pocketbøker på Værnes, tenker jeg. De fleste som ligger i ventehylla er tykke og tunge - ikke noe for kofferten. Sommerværet ute frister i alle fall ikke til terrasseliv, så i kveld tar jeg meg en Campari inne, og leser ferdig Sienas datter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kos deg med inneCampari og Sienas datter. En passe kosebok, tenker jeg for en kald og hustrig sommerkveld i Midt-Norge. :) Ja, slike bunker tror jeg mange av oss har, Greit å forsøke å smale dem og foreta en viss prioritering en gang i blant. Kanskje gjør det det lettere å få lest noen av de man har på vent før man anskaffer seg nye?

   Slett
 4. Ingen konkrete leseplaner her, men bøkene ligger her, og jeg klarer ikke å la være å sjekke bibliotekets hyhetsliste så det er ikke til å unngå at... Det hoper seg opp!!
  Odinsbarn, Innsirkling 1&2, Sensommerdager og Lesrerne i Broken Wheel har jeg lest- alle gode på sin måte! Trur du har gjort lurt i å vente med Innsirkling til du kan lese alle tre nærmest på rappen, jeg husker bare "formen" på de bøkene, og lite av innholdet. Du får skrive resyme slik at vi kommer på sporet til treer'n kommer;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror vi lider av det samme vi bokbloggere; Opphopning! Det kan kanskje bli den neste trilogitittelen til herr Tiller, tror du ikke? ;)
   Jeg skal skrive resyme av Innsikrling når tiden kommer. Det er sikkert flere enn du som ikke husker hva de har lest..;)

   Slett
 5. Siden jeg allerede har mast og svingt pisken i andre kommenaterfelt.
  Nøyer jeg meg med et aldri så lite rop
  ((( Innsirkling))).

  Sensommerdager har jeg lest, og Bernadette kommer jeg til å lese
  , muligens også Svik hvis den kommer på lyd, ogja, Odinsbarn har jeg også lest. Fort glemt. Ellers er jeg mest imponert og misunnelig på lesesirkelen din!
  Har liten erfaring med fysiske sirkler (kun en liten på bib. men det blir ikke det samme), og forestiller meg at det må være perfekt samkvem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fysisk sirkel er veldig ok det.. selv om det blir enda mer tvangslesing og bøker man vil lese. Men jeg har blitt kjent med mange bøker jeg sikkert aldri hadde lest hadde det ikke vært for den…
   Innsirkling, innsirkling, innsirkling!!!
   Innsikrling i lesesirkel, innsnirkling, innsurkling, utsirkling, innesirkel, innsirkling, opphopning.

   Slett