søndag 8. juni 2014

Smakebit på en søndag (79 ) : Hildegard

Det er visst pinseaften enda.. Tenk, jeg husket ikke at det var pinse og langhelg før i midten av uka her. Ja, det er travle tider, med mye jobbing og mye annet, så tiden bare flyr.. På lesefronten er det også en travel måned.  Det skal samleses Odins barn av Siri Pettersen denne måned, som den siste i rekka før vi stemmer på Bokbloggerprisen for  norsk bok i 2013. Og så har vi flere andre lesesirkler denne måned, blant annet Moshonistas biografilesesirkel, hvor jeg denne måned skal lese Hildegard av Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Tema er crossovers, dvs ikke rene biografier eller selvbiografier, men krysninger, som for eksempel biografiske romaner.I dag har det vært enda en varm dag i Trondheim, og jeg har klippet litt plen og sånn, vært på Plantasjen for å kjøpe hagerive og en lavendel (der var det mye kø) og det har ikke blitt så mye tid til å lese, bortsett fra at jeg har hørt litt lydbok med  Johan Theorins Sankta Psyko. Men nå skal dere få en liten smakebit av Hildegard, men først litt bokomtale:

Hva om Gud bestemte seg for å bruke deg? Hva ville du gjøre hvis du helt fra du var liten ble fylt av et stort lys, av syner som du ikke forsto? Det er utgangspunktet for Anne Lise Marstrand-Jørgensens unike roman om en av historiens mest fascinerende kvinneskikkelser: den tyske nonnen og mystikeren Hildegard av Bingen (1098-1179). Tre år gammel får hun sine første visjoner. Åtte år gammel sendes Hildegard i kloster. Derfra må jenta sakte sprenge sin egen vei ut av ensomheten, forvalte de underlige ordene som er gitt henne. Hildegard er et litterært portrett av et annerledes menneske, og en intenst vakker og sanselig skildring av en fremmed tid. Men også en moderne roman om tro og tvil, angst og livsglede, kjærlighet og offer. "En virkelig nyskapende historisk roman. Den gjør noe helt nytt med sitt stoff." Fra Juryens pristale, Weekendavisens litteraturpris 2009


Smakebit:

"…Hugo og Drutwin legger også merke til at søsteren er sær, de står litt forlegne ved fotenden av sengen og sparker i sengestolpen, roper på henne: Hild, Hild, se her, Hild. Men barnet er urokkelig, strekker armene opp mot taket og smiler blidt og nådig. Lys, sier hun enfolidg. Lys, lys, lys. "( s. 44)


Ønsker du å lese flere smakebiter, så ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. God pinse.:)

37 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten - ikke lest boken, men har hørt en del om Hildegard. Men å si at at det er så mye som har festet seg; det vil være feil. Ja, tiden flyr, det er sikkert. Særlig når man setter seg ved PC'n. Forsatt god pinse til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Tone.:) Ja , PCn hjelper godt med tidsflying..;) God pinse til deg også.:)

   Slett
 2. Fint du forklarte ordet crossovers - jeg har lurt på det ordet. Ikke at jeg deltar i den fine lesesirkelen.

  Hildegard noteres, ser sykt bra ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, boka er ganske bra den, fint skrevet.. og med en spesiell historie..

   Slett
 3. Intressant med böcker om.historiska kvinnor! Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 4. Tack för smakebiten! Jag är lite ambivalent till sådana här böcker, men intressanta är de.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det beror helt och hållet på hur boken är skriven, men en del böcker som behandlar religion är skrivna lite som väckelseböcker och det gillar jag inte :)

   Slett
  2. Ok, skjønner. Hvis det ligner vekkelsesbøker, orker heller ikke jeg å lese dem..

   Slett
 5. Hei Anita, for et supert lesetips du serverer til frokost. Denne boken seilet rett inn på "må lese" listen men heldigvis er jeg nummer 1 i køen :) Ha en super søndag - jeg skal bare slappe av i dag, etter den lange turen i går er jeg støl i hele kroppen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du synes det.:) Spent på hav du synes om boka. Jeg har kommet halvveis.. og nå skal Hildegard i kloster. Ble avslapping på terassen i dag så varmt som det var--- Ha en fin mandag.:)

   Slett
 6. Så flott smakebit! Og det er noe i utsagnet "Så mange bøker - så liten tid" ;) Ønsker deg en herlig søndag )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sikkert… Takk og i lige så til deg.:)

   Slett
 7. Denne har jeg liggende her så nå ser jeg frem til å høre hva du syntes om den, eventuelt må jeg skyve den litt oppover på listen min her! Det er koselig å drive på ute og jeg ser frem til å komme mer i gang jeg også. Ha en fin søndag,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er spent på fortsettelsen, har lest halve boka.:) Da får du høre vet du..:) I lige så Beathe.. dvs mandag.:)

   Slett
 8. Jeg har sett boken, men ikke hørt om den før. Rett opp på lista med den, ble jo rett og slett nysgjerrig på den!:) Likte smakebiten! Takk for den! Er spent å høre hva du synes om Sankta Psyko, likte den jeg:) Kos deg på denne fine søndagen!:) Kanskje jeg må komme meg litt ut idag, var inne menneske igår:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sankta Psyko liker jeg kjempegodt. Har hørt to cd`s nå, og måtte legge bånd på meg selv for å stoppe for dagen- Veldig godt lest og den egner seg som lydbok.:) Har lest Hildegard på terassen i dag, men lytta til Psyko når jeg kjørte bil og vaska her..

   Slett
 9. Jeg fant ut at det var pinseaften da jeg forsøkte å gå i butikken å handle klokken 20 igår kveld. Hello takeaway idag og imorgen ;) Takk for smakebiten og ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 10. Fin smakebit. Hildegard Bingen kjenner jeg godt til, men visste ikke at de var skrevet bok/roman. Interessant tema. Nå er jeg tilbake på øya, etter to uker i vakre Trondheim. Kos deg i pinsehelga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Joda, det er skrevet to bind om henne av denne forfatter.:) Sikkert godt å være hjemme igjen.:) Kos deg du og.

   Slett
 11. Fin smakebit! :) Har ikke hørt om boken før, men virket interessant! Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 12. Jag var också en tur på plantskolan idag, ikväll ska det planteras på uteplatsen! Fin dag. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten. Har inte hört talas om boken. :)

  SvarSlett
 14. Tack för smakbiten. På sätt och vis tror jag inte det här är min typ av bok, men ändå blir jag lite lockad...

  SvarSlett
 15. Takk for smakebiten og boktipset. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 16. Jeg husker at jeg leste om Hildegard i Sofies verden. Jeg ble fascinert av denne kvinnen da og kunne veldig godt tenke meg å lese om henne. Ønsker deg en fin sommerkveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun var en spesiell person, og denne boka har jeg ønsket å lese lenge.:)

   Slett
 17. Verkar vara en intressant bok. Tack för tipset och smakbiten :)

  SvarSlett