søndag 15. juni 2014

Smakebit på en søndag (80): Tvillingene av Tessa de Loo

Tvillingene skal leses som månedens bok i Lesesirkelen jeg deltar i her i byen. Det er en helt ukjent bok for meg, og i morgen skal jeg rålese, siden vi skal møtes for å diskutere boka tirsdag. Etter det tar vi vel en sommerferie med lesing av sommerbøker.  I Trondheim har det vært veldig variert vær i det siste, ganske kaldt og mye regn. I dag har det vært sol, men det har vært kaldt. I morra er det meldt regn igjen. Jeg tenker meg en tur på Ringve botaniske hage for å kjøpe noen planter, fortrinnsvis urter hvis de har.  I kveld har jeg sløvet og sett et par filmer på netflix: Menn som stirrer på geiter og The Dangerous method. Den første var veldig morsom om det amerikanske militærets forskning og bruk av psi i krigføringen, og den andre mer alvorlig om Freud, Jung og Sabina Spielrein. Begge filmene anbefales.


Her er forlagets omtale av boka:
Båndene mellom tvillingsøstrene Lotte og Anna går dypere enn noen kan forestille seg. Men da krigen kommer mellom dem, oppdager de at til og med de sterkeste bånd har sine begrensninger. Mer enn ti år etter at de på en ubarmhjertig måte blir skilt fra hverandre, blir de endelig gjenforent. Ingen av dem har noen gang mistet håpet om å se den andre igjen. Men Europa er på randen av krig, og det er mye som har endret seg mellom dem. Lotte lever en privilegert tilværelse i det liberale Nederland, mens Anna lever et liv i fattigdom i et Tyskland som i større og større grad styres av Hitler. Anna kjemper mot nazistenes påvirkning, men må innse at hun står alene i det lille bygdesamfunnet. Hun flykter, og etter et midlertidig opphold i kloster får hun jobb som tjenestepike hos en adelsfamilie. Nok en gang må de to søstrene gå hver sin vei. Anna gifter seg med en soldat fra Østerrike. Bare få dager senere faller han i kamp. På samme tid forandres Lottes liv fullstendig. Nazistene har invadert Nederland, og hennes jødiske kjæreste blir arrestert og sendt til Auschwitz. Hun vet at hun aldri vil se ham igjen. Alt hun kan gjøre nå, er å skjule resten av familien fra Hitlers tropper. Da hun femti år senere igjen står ansikt til ansikt med søsteren, gjenopplever Lotte den smerten hun en gang følte. Hun har tatt avstand fra sin tyske bakgrunn og setter spørsmålstegn ved Annas livsvalg under krigen.


Jeg har så vidt begynt på boka, så dette blir en tidlig smakebit:

"Instinktivt ålte hun seg dypere ned i sengen. Språket kvinnen hadde uttalt sin upassende bemerkning på, var tysk. Tysk! Hva gjorde en tysker her, i Spa, hvor det på hvert torg og i hver park var reist monumenter over de falne under de to verdenskrigene? Det vrimlet av kurbad i hennes eget land. Hvorfor Spa? (s.13)

Fakta: Bazar forlag 2006. (original 1993) 377 s

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn i Maris blogg, Flukten fra virkeligheten da vel. Ha en fin søndag.:)


32 kommentarer:

 1. Alltid (?) spännande med lite andra världskriget-läsning :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen liker det. Selv kan jeg få nok av det.

   Slett
 2. Verkar vara en lite annorlunda vinkling på andra världskriget, låter intressant.

  SvarSlett
 3. Låter verkligen spännande, jag gillar böcker som berör andra världskriget,
  Mia

  SvarSlett
 4. Takk for god smakebit. Men huff, det var litt creepy cover på denne boken :P

  SvarSlett
 5. Åh, denne MÅ jeg få tak i, den virker veldig spennende. Gleder meg til å lese omtalen din når den kommer. Høres ut som du hadde en fin kveld i går. Har blitt litt småhektet på netflix om dagene, og ser om igjen en serie som heter "Lie to me" om noen som kan lese mikrouttrykk og hjelper FBI med å løse kriminalsaker. Ønsker deg en fin dag og kos deg masse med lesingen i dag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får ikke helt engasjementet opp med denne boka, men vi får se… kanskje den kommer seg .. Netflix er fint, har laget en liste med filmer jeg vil se.. får se når jeg rekker det. Har en veldg travel uke foran meg.. Det ble ikke tid til lesing i dag, fordi jeg var ute og så har jeg skrevet blogginnlegg i biografisirklene og annet her.. Takk, ha en god natt.:)

   Slett
 6. Takk for interessant boktips og smakebit!
  God søndag! :)

  SvarSlett
 7. Det hørtes ut som en interessant bok, og jeg ble litt nysgjerrig på The Dangerous method. Den tror jeg ikke jeg har sett. Jeg har Netflix og får nå sett filmer jeg kanskje ikke hadde sett uten :-) Men først og fremst får jeg sett Dr. Who :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. The Dangeorous method anbefales.:) Takk i lige så..:)

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Här skiner solen från en klarblå himmel och jag skulle gärna sitta ute och läsa en stund. Men istället ska jag sparka igång mitt nygamla skrivprojekt tillsammans med mina co-writers. Det är kul det också.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig å sitte ute å lese når sola skinner.. men man kan ikke alltid få tid til det nei.

   Slett
 9. Tack för smakbiten. Verkar vara en intressant bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Jeg ble ikke helt engasjert av boka, så jeg har avbrutt...

   Slett
 10. Filmen Menn som stirrer på geiter har jeg, men ikke sett ennå. Fin påminnelse. Takk for smakebiten. Helt ukjent bok for meg før jeg leste ditt innlegg. Fortsatt fin sommer-søndag selv om det ikke er de høye temperaturer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den filmen er gøyal, mye absurd sit-com som jeg lo veldig av. Takk til deg og i lige så.:)

   Slett
 11. Her i Bergen har vi hatt litt skiftende vær i det siste, men mest sol og varme og jeg har sittet ute i flere timer tidligere i dag og lest :)
  "Tvillingene" høres ut som en god bok, ser frem til anmeldelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig surt og kaldt i Trondheim nå, nesten høstvær.. Boka valgte jeg å avbryte i dag. Den fenget ikke meg. Livet er for kort til dårlige bøker.. ;) Mulig du og andre liker den bedre..

   Slett
 12. Intressant bok. Tilltalar mig! Tack för tipset.

  SvarSlett
 13. Har alltid syntes tvillinger har vært et interessant tema, og når boken inneholder dette og i tillegg verdenskrigene er jeg solgt! Takker for lesetips :D
  - Siri

  SvarSlett
 14. Verkar vara en intressant bok. Tack för tipset och smakbiten. :)

  SvarSlett
 15. Låter otroligt intressant! Tack för smakebiten :-)

  SvarSlett