onsdag 31. januar 2024

Oppsummering januar -24

Januar har gått ganske fort tross sykdom og en del dårlig vær. Noen kjedelige dager har det vært pga utmattelse etter covid, hvor jeg ikker orket å gjøre noe, og ble lei av å lese og se på TV.  Jeg sliter fortsatt med utmattelsen etter covid, men det virker som jeg orker litt mer. I alle fall har jeg adspredt meg med noen kulturelle aktiviteter og sosialt samvær de siste 8 dagene. Håper det stadig bedrer seg, særlig til jeg reiser til GranCa i februar. Turen jeg hadde i januar, måtte kanselleres fordi jeg ble syk dagen før jeg skulle reise. Bøkene og alt annet var pakket ned. Og jeg gadd ikke pakke alt ut igjen heller, jeg skal jo snart reise igjen. Bøkene må byttes litt om, siden det nå bare blir en uke og ikke to. Januar har blitt en ganske bra lesemåned tross alt. Jeg teller leste 10 bøker . Mens jeg venter på at stormen Ingunn skal feie over kysten og Trondheim, den merkes allerede, men økningen til rødt farevarsel og orkan opp mot 50 ms/s ventes i kveld og natt, og muligens utpå formiddagen i morgen, oppsummerer jeg meg ferdig. Jeg har rydda verandaen for løse ting som kan bli tatt av vinden, og satt alle greiene mine på lading i tilfelle strømbrudd. Bra jeg har nok papirbøker - og leselampe med batteri og talglys og fyrstikker- i alle fall:) Tensio sa i dag at i værste fall med store ødeleggelser , kan det ta tid før det blir fikset igjen. Here we go:


Det har strømmet på med nye bøker i januar. De fleste i bunken er leseeksemplarer, men den øverste av Jan Kjærstad har jeg kjøpt på salg. Ketokokeboken har jeg lest, det kommer anmeldelse om litt. De andre skal leses utover. Flere pocketbøker her, som skal bli med på reiser i februar. Jeg har også fått andre nye bøker, og lånt en del på biblioteket og en privat.


Leste bøker:
1. Ønsk meg heller god tur av Alf van der Hagen og Ingvar Ambjørnsen: Kjøpt/gavekort, sakprosa, Tyskland, 404 s
2. Det du eier evig av Inger Johanne Øen: Krim, debutant, norsk24, leseeks, 396 s
3. Dag fra natt av Vidar Sundstøl: norsk24, leseeks, 100 s
4. Å isbade blant fjellene av Karin Herjegård: Sverige, leseeks, feelgood, 380 s
5. Er jeg på jorden som de sier? av Marie Næss: sakprosa, leseeks, norsk23, 203 s
6. Stormberget av Liza Marklund: Krim, Sverige, leseeks, 2024, 269 s
7. Skred av Sara Strømberg: Krim, Sverige, leseeks, 425 s
8. Ketokokeboken av Sofie Hexeberg og Stina Natalia Nilsen: Kokebok, helse, leseeks, norsk24, 176 s
9. Skylden man bærer av Hjorth & Rosenfeldt: Krim, Sverige, leseeks, 407 s
10. Feberdrøm av Samanta Schweblin: Argentina, lånt på bib, 108 s (flyttes til februar, rakk ikke lese ferdig pga stormen Ingunn)

SUM: 9 bøker/ 2760 sider

Ikke så mye i antall sider, men 10  9 bøker er da bra uansett.

4 krim
2 andre romaner
3 sakprosa

8 leseeks
1 kjøpt/ 1 lånt på bib

Land besøkt: Tyskland, Sverige (4), Argentina

Ingen 1001-bøker eller frahylla, så på nyåret satt ikke mine mål så langt inne i grunn. Jeg har funnet frem 1001-bok som også er fra hylla, men heller mot å lese en jeg har lånt på biblioteket istedet, en spøkelseshistore av Henry James . (Tommeskrustikken)  Bedre lykke i februar.

Jeg leste mye bra krim:
* Inger Johanne Øen overrasket med en meget bra krimdebut.
* Skred av Sara Strømberg innfridde , veldig god bok.
* Sebastian Bergman #8 og Polarsirkeltrilogien #3, hadde noen lettvinte løsninger , og slutten er svak på begge. Skal kommer tilbake til anmeldelse av HjorthRosenfelds mulige siste bok om Sebastian Bergmann kommende dager.

* Dag og natt av Sundstøl er en nydelig liten roman.
* Boka om Ingvar Ambjørnsen er også veldig god. Koste meg skikkelig med den, særlig den tidlige historien hans, der var det en del gjenkjennelser fra egen ungdomstid, samt minner fra bøkene jeg leste av ham som ung voksen. 
* Ketokokeboken er kjempebra.  Informativ for de som vil starte for første gang. Inspirerende for de som også har gått på lavkarbo og/eller keto, lekre oppskrifter. Omtale kommer. 
* Feberdrøm har jeg lest halve av, like den godt så langt selv om den var forvirrende i starten, men det skal vel være  litt sånn feberaktig. Nysgjerrig på resten, det har bare gått i andre ting noen dager nå. Leser ferdig i kveld. Flyttes til februar, rakk ikke.


Ellers:


Lillebjørn Nilsen døde for noen få dager siden, 73 år gammel. Jeg var på biblioteket og lånte denne fine boka om han, skrevet av Ranja Bojer. Har begynt å lese den. Minner om mannen og musikken. 

Det har pågått en stor debatt om det litterære råd og hvem som skal kunne sitte i rådet og  tildeling av stipend med steile fronter mellom Forfatterforeningen og Forfatterforbundet. Folk har gått amok i kommentarfelt i sosiale medier. 

Nyttårsbord med Bokstøttene, skrivegjengen min. Vi var 9 stykker ute og koste oss. Vi er flere i gruppa, men mange kunne ikke komme.



Maten er fra en annen dag, men fra samme sted; San Sebastin, tapasrestaurant. Nydelig tapas. Flere av oss spiste tapasplanker. Bilde av gjengen t.h. tatt av Lillian. Blant gjengen er det 2 som har gitt ut bøker (Karen Marie Oma- dikt og Merethe Kvam- barne-og ungdomsbøker) og en som kommer med barnebok på Spartacus i mars. (Marina Gjørtz, ved vinduet t.h.) Gleder meg veldig til den. Vi andre jobber på med våre prosjekt. Vi har det veldig hyggelig når vi møtes. Nettverk og kunne dele erfaringer er kjempeviktig. F.v. Sølvi, meg, Siri, Karen Marie, Marina, Merethe, Jannike, Camilla. 


I bakgrunnen sitter Lillian som tok bildet over, samt meg og Siri. Tatt av Karen Marie. Matbestilling på appen i gang. 



Serier/film basert på bøker: 
1. Inocense /Den uskyldige av Harlan Coben, Netflix. 7-8/8 (så de 6 første i desember)

Kino:
1. Poor Things, Trondheim kino, 30.01.  Spesiell, absurd, meget godt spilt. Visuelt lekker. Komisk . Meget god film , hvis du liker noe annerledes og litt sært. Gikk sammen med Åse B.



Litterære og kulturerelle arrangement: 
2. Linn Ulmann på litteraturhuset. 18.januar . Foredrag om - hva er det viktigste? Gikk sammen med noen i Bokstøttene. 



3. Bokåret 2023 på Trondheim folkebibliotek, 23.januar. Linn Strømsborg (bokhandler og forfatter), Sindre Hovdenakk (kulturjornalist og bokanmelder i VG, Mariann Rostad Pedersen (bibliotekar) , ledet av Hanna Malene Lindberg (NTNU). Gikk sammen med Pål.


4. Fosse for dumskallar med Linda Eide og Sjur Hjeltnes, Litteraturhuset i Trondheim 27.januar. Sammen med Pål. Hysterisk morsomt , men også lærerikt. 


Fosses meritter er mange, og om livet hans fikk vi også høre mye. Mannen, vestlendingen, bøkene/dramatikken og livet. 



De leser replikker på Nokon kjem til å komme


Nå gjenstår bare å ønske dere alle takk for følget i januar og ønske dere en god februar. Håpe på sol og lysere dager. 
Jeg har i alle fall en masse nye bøker å glede meg til, samt at jeg skal ta i et tak og lese en 1001-bok. Jeg skal også skrive på boka mi . Jeg har startet på et fordypningsår på Forfatterskolen og får tildelt redaktør jeg skal samarbeide med, i neste uke. Det blir spennende. Men antagelig blir det mindre lesing og blogging i i perioder med mer skriving. 

I tillegg ser jeg fram til en uke på GranCa, og en tur til Lahlums krimfestival i Lyngør. Etter det skal jeg nordover og være sammen med barnebarn og datter/samboeren i deres vinterferie siste uka i februar. 

Igjen, ha en fin februar!


8 kommentarer:

  1. Inger Johanne Øen si bok fekk eg som leseeks så den skal leses. Samanta Schweblin si har eg lest, og Alf van der Hagen står på leselista :-)

    Håper det går greit i stormen, og med turen til Gran Canaria.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har du noe å glede deg til:)

      Takk, ja, det merkes godt her nå og verre skal det bli. :)

      GranCa blir nok bra, håper vindene har gitt seg til da. Det er 9 dager til.

      Slett
  2. For en fin måned! jeg har lest 4 av dine, tror jeg slukte Skylden man bærer på uten ankepunkter, håper på mer derfra. De andre svenskene jeg har lest i januar sliter jeg mer med, både Mo, Strømberg, Härjegård og Marklund, mens Linqvist som ikke er krim, var nydelig.
    Håper du holder deg fast i stormen, det har blåst i Bergen i dag også, men bare "vanlig" vind, som blir litt ekstra voldsomt siden det også regner.
    Heldige du som skal ut å reise snart, håper helsen spiller på lag til dess :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, tross sykdom og kansellering av tur, så ble det jo det:)
      Håper også på mer av HjorthRosenfeldt, men tenkte en stund i går, at det kan være det samme.. 8 bøker er nok, men slutten og alle de løse trådene var ikke bra.
      Mo leste jeg den første av og ble ikke så begeistret at jeg fortsatte. Synd du er lunken til Strømberg, er det tempoet? Den tar seg opp, altså. Marklund er god, men rolig , samt en del rart på slutten der og. Men du skrev at du likte Herjegård? Lindqvist skal jeg nok bryte meg på en dag.

      Sitter inne og hører vindkastene bråke, men akkurat nå er det visst hvilepause på ho Ingunn før ho kaster seg på med mer brøl. Men vi skal ikke klage, det er mye værre ute i havgapet på Frøya. Blir sikkert en søvnløs natt på mange er ute.
      Takk, håper på at alt blir bra til reisen:)

      Slett
  3. Har ikke lest noen av dine, men har fått med meg en del bøker i januar.
    Her blåste det sinnsykt mye ved 4-5-6 tiden, men nå er det ikke så verst.
    Heldige deg som skal ut på tur, jeg er litt handlingslamma og har alt for mye å gjøre på verkstedet for tiden. Skulle gjerne hatt litt sol på kroppen. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingunn herjer værst her i Trøndelag nå, med orkan som kan nå 50 ms i kasta på utsatte steder, men sikkert ille i innlandet også.

      Gleder meg til tur og varme, det er min medisin:)

      Slett
  4. Selvfølgelig kjedelig med avlyst tur men du har jammen fått med deg mye artig i januar likevel, og kjekt å høre at du snart skal på tur igjen. Jeg har lest tre av dine, 3,4 og 10, og jeg måtte titte litt på omtalen min av Feberdrøm og den må jeg syntes ha vært fryktelig spennende. Spent på å høre din dom.
    Kjekt med julebord og andre arrangementer. Jon Fosse arrangementet kunne jeg tenkt meg og vært på.
    Ha en fin februar, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble litt gøy på tampen av måneden her:) Hjelper på det. Fosse-forestillingen var definitivt et høyepunkt:)
      Feberdrøm ble jeg ikke ferdig med i går, det var alt for mye uvær å følge med på i aviser og nyheter og chatting med folk på Frøya (sønnen og venninne) og dattra i Lofoten.
      Så den må jeg nok føre over til februar. Har vært mye uvær å følge med på i dag og, i Bodø og Lofoten. Var temmelig heftig og huset til dattra rista innvendig, taket på skolen blåste bort, samt mange andre tak. Heldigvis var skolen stengt og ungene var hjemme fra skole og bhage.

      Takk, takk, samme til deg Beathe:)

      Slett