onsdag 28. februar 2024

Førstegangsreis til Hans Olav Lahlums Krimfestival på Hotell Lyngørporten , Gjeving.

Jeg liker å reise rundt på litteraturfestivaler og spesielt krimfestivaler. De bruker å være ekstra hyggelige, tematikken tross alt.  Jeg hadde hørt rykter om at Hans Olav Lahlums krimfestival er helt særegen og spesielt trivelig. Folk jeg kjenner har vært der flere ganger. De bor sørpå og da er det naturligvis lettere å komme seg dit, enn for meg som bor i Trondheim. I år ville jeg på enten på krimfestivalen i Oslo eller denne som foregikk 23.-25. februar. De skulle foregå med en ukes mellomrom, så her måtte jeg telle på knappene. I Oslo har jeg vært flere ganger, men aldri her på Sørlandet. At jeg var så heldig å få skyss fra Sandefjord med Fred Are og Anne Lise i Hverdagsnettmagasinet gjorde valget lettere. Returen til Gardermoen ble sikret ved å sitte på med Hilde fra Hildes bokblogg. Likevel ble reisen lang med bil, fly og tog, men det var verdt det og inntrykkene fordøyes fortsatt.  For en flott og trivelig festival på et fantastisk hotell på et fabelaktig sted. Her er noen av mine inntrykk fra helga:



Fire av festivalens fem hovedforfattere presentert av Hans Olav Lahlum. F.v. Heine Bakkeid, Trude Teige, Tom Egeland, Randi Fuglehaug og Lahlum selv. Helene Flood var den femte og kom på lørdag.




Publikum strømmer på. Anne Lise med mann og bokbloggerne har benket oss sammen på første benk. Viktig å få tatt noen gode bilder. 



Jan Kløvstad

Jan Kløvstad ønsker velkommen til festivalen , som medarrangør fra Bokhuset Tvedetstrand. Andre medarrangører er Folkeakademiet og Bokbyen Tvedestrand, samt Lahlum selv. Hotell Lyngørporten sørget for koselige lokaler, hyggelig service , intim atmosfære og god mat. 



Først ute er to lokale forfattere; Knut Frognes og Jan Magne Stensrud. Frognes har skrevet flere bøker og den siste er Operasjon Soria Moria. Stensrud er ute med sin tredje krim Dødelig kjemi. De blir bokbadet av Kløvstad som også selv har skrevet noen bøker, som ikke er krim, men sakprosa. Det finnes en  forfatter i hver bygd og by , sies det. Om ikke det er helt sant, så er det ikke langt i fra. Ikke minst er krim representert rundt omkring i Norges land. Å skrive er noe mange har som hobby ved siden av jobb, som kommunedirektør Rognstad, eller som pensjonister da tiden skal fylles med noe annet meningsfylt eller gamle drømmer. 



John Undsgård

John Unsgård er et navn jeg har hørt og sett i en del kriminelle sammenhenger, men jeg har tilgode å lese en av hans bøker. Her presenterer han sin siste bok, som er nummer to av en tenkt trilogi. Til dyr skal du bli  er med Even Stranger som hovedperson med handling lagt til Sørlandet. Bøkene er lagt til leselista. 



Flere forfattere som var tilstede, men ikke som hovedforfattere, fikk presentert sine nye bøker, så også Agnes Lovise Matre. Fritt Vilt, den fjerde i serien om Bengt Alsaker er rykende fersk og ligger nå på bestselgerlisten. Matre har også skrevet tre andre romaner, og jeg har lest dem alle. Matre skriver knakende godt og krimserien blir bare bedre og bedre, men samfunnsaktuell tematikk. Fritt vilt handler om ungdomsmiljø hvor mindreårige jenter selger nakenbilder, ruser seg og omgås voksne menn. Flere gjør det bra på skolen, er flinke piker og foreldrene vet ingenting. Min anmeldelse av hennes forrige bok.



Matre benyttet også anledningen til å fremheve Hverdagsnettmagasinet til Anne Lise Johannessen som driver det på frivillig basis og som i år vant Messingkniven for årets ildsjel når det gjelder å spre  krimlitteratur. Messingkniven er en nyinnstiftet pris fra festivalen Blodig Alvor i Randaberg ved Simen Ingemundsen i samarbeid med forfatter Geir Tangen - forøvrig Agnes Matre sin ektemann- i den ganske nye nettsiden Krimlitteratur. com.  (der undertegnede og Johannessen er blant anmelderne btw) 



Sven Petter Næss



Sven Petter Næss var også førstereis på festivalen. Han har også en rykende ny krimbok ute i serien om den norsk-indiske etterforskeren Harinder Singh med tittel Løvinnen. Jeg leste den forrige Passasjeren, som jeg likte godt, og skal definitivt i gang med denne. Om Tyv, en av hans bøker som jeg har anmeldt.

Andre forfattere som var tilstede, men ikke på scenen, var Geir Tangen og Silje Ulstein. Tangen kommer med sin nye krim Nattslangen i 2025, og Ulstein med sin nummer to, Store vakre troll,  etter sommeren. Det gleder vi oss til. 

PAUSE








 


I pausen var det anledning til å ta en kikk på det rikholdige bokbordet med lokale og gjestende forfatteres bøker som kunne kjøpes og signeres. Bokhandleren i Tvedestrand var tilstede
, en av de 22 frittstående bokhandlere som fortsatt finnes i Norge, og som ikke er en del av de store kjedene. De er en del av samarbeidet som kaller seg Fri bokhandel. 


Hotellet stilte også opp med en liten bar med forfriskninger, kaffe og snacks for den som ønsket å kjøpe det. 




Heine Bakkeid bokbades

Første bokbad med hovedforfatter var det Heine Bakkeid som ble utsatt for. Han har flyttet tilbake til Nord-Norge etter flere år i Stavanger. Heine er opprinnelig fra Gratangen i Troms, og i serien med den utradisjonelle og mildt sagt frynsete Thorkild Aske, hentes miljøer og steder både fra nord og sør. Bakkeid er også ute med en rykende fersk bok i serien som heter Sorgsankeren. Den ble faktisk sluppet akkurat på denne dagen. Jeg har lest alle bøkene i serien, digger dem og vet at den siste ligger i posten hjemme. Sorgsankeren blir siste bok i serien. Bakkeid sa at det var ganske tungt å være i Askes depressive univers , nå så han frem til å skrive noe annet.  Lahlum er en dreven bokbader med humoristiske spørsmål og det var ikke fritt for en del latter i denne seansen. 

Fredagens program var nå over, og vi fikk en kort pause før middagen.
Under middagen leste noen forfattere utdrag fra sine siste og kommende bøker mellom rettene. 



Randi Fuglehaug leste fra Skallebank, sin helt nye bok , nummer tre i serien om Agnes Tveit. Tonedød, nr 2, anmeldt her. Liker så godt humoren i bøkene til Fuglehaug.



Programmet



Hovedretten, en mektig lammeskank med rotgrønnsaker



Heine Bakkeid leser fra Sorgsankeren



Desserten ; sorbet for meg som ikke spiser melkebaserte desserter som var pannacotta. Nam nam




Tom Egeland leser fra 666



God natt ! En rolig og nydelig kveld over Lyngør. Jeg ble helt satt ut av stillheten her, og over så fint det lå til. Her kunne jeg har vært en uke.



Detalj fra leiligheten, søte bokputer. Rett og slett hjemmekoselig. 


Lørdag:
Lørdag var det program fra klokka 10.00-  middagen var ferdig ca 22.30. En hard dag med andre ord. 
Etter frokost dro de som ville ned til Tvedestrand bibliotek for å høre Hans Olav Lahlum ha foredrag om sin biografi om Reiulf Steen og TV-serien Makta. Det måtte man jo bare få med seg. Jeg elsker den TV-serien. Etter det var det mulighet for en guidet tur gjennom bokbyen, noe jeg selvsagt også ville delta på.  Siden dette var min første gang i Tvedestrand ønsket jeg å få med meg så mye som mulig. Og hva er vel mer gøy for en bokelsker, en en bokby full av antikvariater. 



Hans Olav Lahlum snakker for en fullsatt sal i biblioteket om biografien om Reiulf Steen og norsk politikk fra han vokste opp til han døde. Oppsummeringsvis tar han for seg hva som er korrekt og ikke i TV-serien Makta. Det meste er faktisk riktig fremstilt, men en del er også basert på løgn og dårlig hukommelse, som serieskaperne hevder.  Lahlum har også anmeldt serien noe den kom godt ut av, med noen få unntak.



Vandring i bokbyen. Vi var innom fem antikvariater, Jeg skal lage et eget innlegg om bokbyen senere, men foreløbig kan dere ta en titt på mitt innlegg på instagram her.  Jeg kan i alle fall si at dette var en fornøyelse å delta på, selv om det gikk rundt i topplokket etterhvert av bøker, butikker, hyller og retningssansen som snurret. Tom Egeland og Jan Kløvstad guidet min gruppe. Hans Olav Lahlum den andre.





Tilbake til hotellet rakk jeg så vidt en liten pause med sen lunsj og strekk på kroppen. Skal man holde ut en så lang dag, er det viktig med pusterom. 




Vakre Lyngørporten



Ettermiddagen bød på bokbad med Helene Flood og Randi Fuglehaug, samt foredrag med Trude Teige. Før middag ble det også Forfatterquiz semifinaler. 



Helene Flood bokbades av Lahlum om sine tre psykologiske thrillere, og mest om fjorårets bok Enken.  Hun slo gjennom med et brak med Terapeuten, deretter kom Elskeren og til sist Enken, alle til strålende kritikker. Flood har doktorgrad i psykologi med spesialitet i vold og traumer.



Forfatterquiz mellom Tom Egeland, Helene Flood og Randi Fuglehaug på samme lag. Vinneren gikk til finale lørdag. De fikk spørsmål fra sine tre siste bøker. Hvor godt kjenner de sine egne bøker, hva husker de? Interessant.. Helene og Randi kom likt med vinneren på lag to og gikk videre til finalen.  Til sist vant Randi Fuglehaug. Gratulerer så mye:)



Trude Teige holdt også foredrag. Jeg har lest alle krimbøkene hennes og noen av de andre, som Morfar pustet med havet. Det var en sterk historie fra fangeleire på Java under 2.verdenskrig. Liker også veldig godt bøkene om Kajsa Koren.  Hun skriver nå på enda en bok om Mormor. 



Trude Teige og Heine Bakkeid på samme lag. Her slet de. Trude gikk til finalen med en knapp og tvilsom seier. 


Festmiddag lørdag: 



Gruppebilde med mesteparten av forfatterne som var tilstede. Silje Ulstein bakerst sammen med Hans Olav Lahlum, Geir Tangen ved siden av Randi Fuglehaug i rekke to bakerst, med Helene Flood mellom seg, Ulstein og Lahlum. Resten er presentert på andre bilder i innlegget. 


Menyen lørdag:


Deilig krepsehalesuppe med torsk. 



En liten skål fra mine medsammensvorne . Det er  lagquiz mellom rettene . Nitidig konsentrasjon ved bordet vårt. Hvordan knekke denne nøtta?



Og her ble det jaggu meg blodig biff for blodtørstige folk til hovedrett. Tenker mer på vampyrer enn krim når jeg ser denne retten.  JAFS!!!! Smakte aldeles nydelig. 



Resultatene er lest opp og vinnerne får med seg en bokbunke fra antikvariatene i Bokbyen med seg hjem, som Jan Kløvstad deler ut.  Vårt lag med det geniale navnet Hvor er forfatteren?  ble faktisk nummer to. Vi fikk ikke med forfatter på laget en gang. Derav lagnavnet. - Det er ikke nok forfattere til alle,  sa Lahlum til oss. - Ja, men dere er jo flere bokbloggere.. sa en annen. Okei, da..



Fullmåne over Lyngørporten.


Søndag:


Tom Egeland holder foredrag om 666 og Bjørn Beltø. Interessant fortalt med lun humor. Egeland forteller om research, om hvordan han jobber , om religion, at han selv er ateist, men liker å lese Bibelhistorier, mystikk og mytologi. For hvert bokprosjekt bestiller han en bunke bøker fra Amazon til researchen. Jeg har lest Beltøserien og er stor fan. Her er min anmeldelse av 666. 666 er Dyret i Johannes Åpenbaring . Boka handler om en dommedagssekt i USA som gjerne vil hjelpe naturen og Gud med å fremskynde dommedag. Handlingen fører oss også til den store aktive vulkanen Yellowstone. 



Da er festivalen over. 
Inntrykkene er mange og smaken på mer lagres til neste år. 

Fakta om festivalen:
Dette var nummer 11 i rekken.
50 festivalpass var solgt til denne helga.
61 gjester deltok fredag, mens det var 79 tilstede på lørdag. Man kan kjøpe dagspass, festivalpass med og uten overnatting og middag. 
Det har ofte vært med en utenlandsk forfatter, men ikke i år, uten at vi led av det.
Mange gjester er gjengangere og har deltatt år etter år. Som Agnes Lovise Matre sa fra talestolen: - Det er som å komme på et slektstreff.




Takk for meg for denne gangen. Jeg kommer gjerne tilbake, Alt var utsøkt, servicen, programmet, stemningen, maten og leiligheten. 






3 kommentarer:

  1. Så kjekt å lese her borte, langt vekk fra alt 👍😁

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Marianne, så gøy at du synes det. Har du vært på den festivalen noen gang? Er vel ikke såå langt unna deg når du er hjemme?

      Slett