mandag 13. august 2012

Litteratur om Gran Canaria


Da jeg ble Kanarifrelst for tre år siden søkte jeg etter litteratur om øyene, da spesielt Gran Canaria som jeg har besøkt flest ganger.
Det er sikkert fler enn meg som er i samme bås, og kan ha nytte og glede av boktips. Jeg er også åpen for nye tips.

De norske først:
Her er mine favoritt tur- og reiseguider. 
Gyldendals 10 på topp-serie er kjempefin. Lett å ha med i sekken/veska og full av gode tips. Her fant jeg bl.a. et spesielt museum i Aguimes jeg ville besøke. (History museum) Der har de bl.a. et eget rom om heksekunster på Gran Canaria.
Anita og Birger Løvlands Fottur-bøker, er et must for den som liker å gå i fjellet eller turer langs kysten. Denne Gran Canaria-versjonen har også gode detaljerte forslag til bilturer i tillegg.
Gran Canarias historie er  spennende. Thor Thorstensen skrev denne boka fordi det manglet historisk litteratur om øya/øyene på norsk. Han har brukt sin pensjonisttilværelse til å bygge opp et bibliotek for den norske skolen på Gran Canaria. Utgitt på Kolofon forlag. Masse spennende tekst, med bilder. Ulempen med boka er at den er trykket i veldig liten skrift.
For den som er opptatt av mysterier, som sunkne kontinent som Atlantis og Lemuria, kan disse bøkene være verdt å lese. Shirley Andrews har forsket på Atlantis og Lemuriagåten i mange år.
Kanariøyene  blir beskrevet flere ganger i bøkene, da flere hevder at Kanariøyene er en del av et sunkne Atlantis. Platon bl.a. antydet dette. Funn etter guancher og deres bosetting vitner om en eldgammel kultur. Det er også mulig at guanchene var cro magnonfolk, som skal ha levd på Atlantis. Det finnes mumier i museer i Las Palmas og Guayadeque, som kan understøtte en slik teori. Det er ikke bevist at Atlantis eksisterte, men det er bevist at cro magnon- folk eksisterte. Dette temaet er utrolig spennende, og det er mulig jeg kommer tilbake til dette i et eget blogginnlegg senere.
Litteratur på engelsk:
Museet; Museo Canario Las Palmas, har et innholdrikt bibliotek, samt en innholdsrik butikk med mulighet for å kjøpe mange bøker. Her fant jeg noen små lekre bøker. Jeg måtte jo tenke vekt på kofferten, så det ble de lette jeg valgte å få med meg.
History of the Canary Islands, gir en grunnleggende og lettfattelig oversikt over fra oldtiden og frem til i dag. Illustrert med bilder. Her er også Atlantismyten nevnt, samt den mytologiske og religiøse historien.
The Guanches- survivors and their descendants, er også en liten perle av en bok, som er utgitt lokalt. Den kjøpte jeg i museumsbutikken i informasjonssenteret i Guayadeque.
Brief guide to the archeological heritage of Gran Canaria, er en nydelig illustert bok, med fotos fra Museo Gran Canaria i Las Palmas, som har den største guanchesamlingen i verden, samt fra fortidsminner funnet rundt på øya. Boka har også med et kart over øya som viser hvor du finner disse fortidsminnene. Her har jeg et utgangspunkt for mange nye reiser til Gran Canaria. Mitt mål når jeg reiser nå, er en tur til området rundt og i Galdar på vestkysten.
Den andre boka her  er en vanlig turistbok med bilder fra øya, som man får tak i i mange varianter, i bokhandlere og turistbutikker. Den er helt grei.
Floraen på Gran Canaria er et kapittel for seg. Her vokser det eksotiske planter vilt og i hager og anlegg. Det er verdt å skaffe seg en flora hvis man er interressert i slikt. Jeg kjøpe denne i museumet i Aguimes. Den er helt grei med kort beskrivelse av over 200 planter og med fine bilder og latinske navn.
Siden jeg også er veldig interessert i urter og naturmedisin, kjøpte jeg denne lille perlen;Canary folk medicine, the secrets of our old herbalists. (Jose Alen). Den tar for seg hvordan planter og frukter ble brukt/og sikkert brukes for forskjellige sykdommer og plager, og oppskrifter på slike medisiner. Den fant jeg i museumsbutikken i Las Palmas. Boken har bilder og tegninger av plantene.
Skjønnlitteratur:
Jeg har faktisk ikke kommet over så skjønnlitteratur fra Kanariøyene. Det er sikkert ikke skrevet så mye, på norsk, eller oversatt til norsk. Det jeg har lest er:
Det er en morsom og vill roman om en singel rocka mann på chartertur til Playa del Ingles.
Som det står skrevet på siden; en glitrende satire over nordmenns forhold til Syden. Fornøyelig lesing som anbefales. Kalvø tar mange ting på kornet, virkelig.
Senor Lyng av Frank Dehli, er også verdt å nevne som kanarilitteratur.
Boka gir en interessant fremstilling av mannen som anla timesharekomplekset Anfi del Mar i Patalavaca på Gran Canaria.  Han fikk visjonen om anlegget da han en dag fisket i en båt på Gran Canaria.  Boka beskriver prosessen, planene og hva han utrettet for tursitnæringen der nede.
Ellers har Agatha Christie skrevet krim med handling fra Tenerife. “The mysterios Mr. Quin.” Agatha Christie bodde en del i Puerto de Cruz på Tenerife. Jeg har skrevet et egetblogginnlegg om det tidligere.
Mange filmer har brukt Gran Canaria og Tenerife som “kulisser”, bl..a Star Wars-filmene, og en del westernfilmer.
Det er også laget en egen film fra El Hierro, som heter Hierro. Det er en grøsserlignende sak, som ikke fikk opp lysten til å dra akkurat til den kanariøya. Nå har det vært en del undersjøiske vulkanutbrudd der også den siste tiden, så det er også en grunn til å la være.
Har dere noen tips om bøker, filmer etc fra Kanariøyene?
Skrevet desember 2011


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar