søndag 1. mai 2022

Oppsummering april -22

 April har vært en måned med mye vær og mye lesing og blogging. Jeg har stort sett ikke gjort annet enn å lese og blogge, ser det ut som. Jeg har vært sykmeldt og tatt det med ro, så da blir det mye lesetid. Heldigvis har jeg en så fin hobby. Jeg har også vært en del timer hos fysioterapeut, lege, besøkt mine foreldre, fulgt opp andre nødvendige ting, vært på en ukes tur til Spania - der det også ble lest mye. Det har vært mye sol, mye kaldt, mye regn, snø, alt. Det har blitt mye påskekrim på TV og noe besøk av søster og gått litt tur. En ganske bra måned når jeg tenker gjennom den, som jeg alltid gjør ved månedsskifte og skal oppsummere. Men jeg håper på bedre vær i mai enn det vi har nå, surt og kaldt, og det skal det visst bli en uke til. Litt sølgløtt i dag. Fint for de som skal gå i 1.mai-tog, det skal nok ikke jeg.  Selv om jeg støtter det helhjertet og mener at 1.mai fortsatt er en viktig dag å markere. Vel, her er oppsummeringen, med linker til blogginnlegg og reiseinnlegg. Ble noen av dem også: 


Jeg vil ha flere dager som dette, med sol og bok på verandaen. Påska overrasket oss i år, med mye fint vær. 

Bøker lest:
1. Midnattsbiblioteket av Matt Haig: England, Svalbard, feelgood, leseeks, 392 s 
2. Dødens disippel av Hjorth & Rosenfeldt: Krim, Sverige,, kjøpt, frahylla, 470 s
3. Yrke forfatter av Haruki Murakami: Essays, Japan, USA, leseeks, 239 s
4. Dødsengelen av Jaran Dammann. Krim, norsk22, lånt på bib, 491 s
5. Nesten sanne historier om Rune Lisbeth Berg av Rune Berg: Norsk22, debut, leseeks, 245 s
6. Rovhjerte av Ulrika Rolfsdotter: Krim, debut, Sverige, leseeks, 405 s
7. Min første fjellbok av Anja Baklien: Sakprosa, barnebok, leseeks, norsk22, 109 s
8. Kjære vene av Margaret Atwood: Dikt, lånt på bib, 127 s
9. Ulven av Samuel Bjørk: Krim, norsk21, lånt på bib, 478 s
10. Damen i proseccotåken av Lene Lauritsen Kjølner: Krim, norsk21, leseeks, 253 s
11. Mannen som faller av Don DeLillo: 1001-bok, USA, lånt på bib, 242 s
12. Nå stikker jeg! av Hape Kerkeling: Sakprosa/reiselitteratur, kjøpt, Spania, Tyskland, frahylla, 375 s
13. Eufori av Elin Cullhed: England, leseeks, crossover, 329 s
14. Jeg er loddrett av Sylvia Plath, gjendiktet av Hege Woxen: Dikt, England, leseeks, 127 s
15. Birøkterens datter av Sylvia Plath, gjendiktet av Henning K Dahl: dikt, lånt på bib, England, 125 s

SUM: 15 bøker / 4407 sider 

Dette er rekord så langt i år både når det gjelder antall bøker og antall sider lest. 

4 romaner (ikke-krim)
5 krim
3 sakprosa
3 diktsamlinger

8 leseeks/ 2 kjøpt/ 5 lånt på bib

* 2 frahylla 
* 1 1001-bok

Land besøkt: England (4), Sverige (2), Japan, USA (2) ,  Spania, Tyskland. 



Det ble en del lesing om og av Sylvia Plath, et lite prosjekt. Blogginnlegget om Eufori fikk mange kommentarer, det engasjerte.  Jeg skal skrive blogginnlegg om diktsamlingene også, det kommer.
Det kommer også omtaler av Rune Berg og Min første fjellbok
Ulven tror jeg ikke at jeg gidder å skrive om, rekker ikke å skrive om alle bøkene heller. Har skrevet litt om den i en kommentar her på instagram, og har egentlig ikke noe mer å tilføre. Har glemt mesteparten. Sorry.
Atwoods Kjære vene har jeg også glemt. Likte den sånn passe. Kjøpte den i går på salg, så jeg skal lese den på nytt. 
Ellers er jeg fornøyd med bøkene jeg leste. Yrke forfatter, Rune Berg, Dødens disippel, Rovhjerte- alle var bra bøker, de andre er også verdt å lese. Nå stikker jeg! om en pilgrimsreise til Santiago de Compostela koste jeg meg veldig med. Jeg begynte å planlegge turen i hodet mitt (igjen) , men slo det fra meg sånn halvveis uti boka. Jeg er nok langt i fra i form til en slik tur enda.  Don deLillos Mannen som faller var den boka jeg slet mest med, men i ettertid husker jeg den god, og som en bra og tankevekkende roman. Det er noe med den ettergløden, som Jan Kjærstad kaller det, som gode bøker har. 


Fin  oppvekstskildring, med morsomme og litt rare situasjoner. Varm, litt sår, velskrevet om en gutt som prøve hardt å få innpass i gjengen , bli synlig, og dermed gjør han mange rare ting.



En rekke med krimbøker, noen lest i april, to skal leses i mai. (Åndenød og Hjem til mørket) 


REISE:


En deilig dag i Altea med bok og vin. 

Reiseinnlegg:
3. Alicante, dagstur . Del 3. (Spania)



Bok var med overalt.


TV/film fra bøker: 
1. My brilliant friend, Elena Ferrante , sesong 3, eps 8/8. HBO. 
2. Slow horses av Mike Herron. Apple TV, sesong 1, episode 1.
3. Dalgliesh av P.D.James. 3x2 episoder. NRK. Black Tower (3) og Mens englene sover (2)
4. Shetland av Ann Cleeves. NRK, sesong 5. 
5. Wisting, Nattmannen av Jørn Lier Horst. Sesong 3. 4/4 eps. Viaplay.


KINO:
Alle hater Johan , Trondheim kino. En fin fin film, anbefales! Med Pål Sverre Hagen i hovedrollen, pluss mange andre gode skuespillere. Komedie, filmet på Titran på Frøya. 



Planlagt stabel for mai:



Lett blanding av pocket, krim, 1001-bøker, dikt, samtidslitteratur, kjøpt, leseeks og lånt. Skal reise til Lofoten å besøke familie i mai (fDatter skal føde nummer to) og da er det kjekt å ha med lettlest pocket.  De to øverste ; Cara Hunter og Helgerud er med meg fra april, har lest en del i dem. 



En stabel av mursteiner jeg skal utfordre meg til å lese de nærmeste månedene. Kanskje en pr mnd. Tilintetgjøre har jeg så vidt begynt på, den blir nok lest snart.  Trekkoppfuglen har ventet lenge, men det kan den små skrifta ta skylda for. Jeg skal gi den et forsøk i løpet av år/sommer.  Barfotdronningen har også liten skrift, men den vil jeg lese i forbindelse med reise til Sør-Spania medio juni. Jeg håper på en dagstur til Sevilla.  Resten får bli etter lysten. Bøkene er fra 600-900 sider. Rivertonvinner Sven Petter Næss sin murstein er egentlig tre bøker, satser på å begynne på den første i mai, Den stille uke. 



***Da takker jeg dere før følget i april og ønsker velkommen til en fin lesemåned i mai. ***



23 kommentarer:

  1. Flott haug du kom gjennom i april, jeg har lest fire av dine, og Murakami var vel den jeg likte best. Midnattsbiblioteket er på vei til meg, så den får jeg lest i mai. Jeg fikk aldri Tilintetgjøre, så selv om jeg er nysgjerrig på den, så får jeg stå pent i kø som alle andre.
    Spennende mursteinprosjekt du har, jeg har lest Barfotdronningen og Trekkoppfuglen, og har Ness sin bok i hyllen. Den siste der har jeg begynt på en gang, den første boken tror jeg, men jeg kom ikke videre, så den frister ikke.
    Ellers kan du glede deg til Åndenød, den er skikkelig spennende. Gleder meg til å slå følge med deg i mai også (måtte den bli skjønn og mild)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble ikke så værst:)
      Spent på hvordan du liker Midnattsbiblioteket. Jeg synes den var litt oppskrytt.
      Jeg fikk heller ikke Tilintetgjøre, så jeg kjøpte den. Noen bøker må man ha;)
      Den starter jeg nok på ganske snart, tenker jeg. Og deretter Barfotdronningen og Næss. (av mursteinene altså.) Må gjøre noe sånt så jeg får tvunget meg til å lese de tykke bøkene. Glemte Knausgård i bunken; har fortsatt Ulvene i evighetens skog her som ikke er ferdig lest. Bør prioritere å lese ferdig den i mai eller juni også.
      Gleder meg til Åndenød ja, bra du synes den var spennende.
      Takk , det samme til deg Tine:)

      Slett
    2. Jeg la merke til at Knausgård tok litt tid, selv syntes jeg Morgenstjernen var mye bedre/mer medrivende, glad det er den jeg skal se på DnS snart :)

      Slett
    3. Ja, hadde ryddet den bort også. Men nå har jeg tatt den frem. Drev og hørte den på lydbok, som jeg lånte to ganger før den ble tilbakelevert- og der stoppet det. Har ca 510 sider igjen.
      Er Morgenstjernen dramatisert? Så spennende...

      Slett
    4. Til Tine - Knausgårds Morgenstjernen likte jeg veldig godt, noe av det beste han har skrevet etter min mening - og fin tråd gjennom den hele, virket gjennomarbeidet.

      Slett
  2. Du verden, så flott - her har du vært super-aktiv og fått med deg mye ja. (Jeg har bare fått med meg mye gåing på april-kontoen jeg)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ikke så aktiv, annet enn på lese- og bloggefronten:)
      Mye gåing er da bra Randi, du får med deg en del bøker da.

      Slett
  3. Fin oppsummering, og du har lest mye. Jeg trenger ikke å skrive så mye når jeg kommer med aprilinnlegget, for har ikke lest så lite på lenge som i måneden som var. Men håper at leselysten tar seg opp igjen. Ha en fin maidag. =)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Ina:) Ja, det varierer hvor mye man leser fra måned til måned. Håper leselysten tar seg opp for deg og fin mai tilbake til deg:)

      Slett
  4. Her har du fått lest mye, og gjort mye. Jeg har Eufori og Murakami liggende og ser frem til å lese dem. Morsomt at vi kan inspirere hverandre og vi enda holder det gående på bloggen og kan kommunisere om bøker. ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lest mye har jeg, men gjort så mye, vel ikke akkurat...
      annet enn å skrive blogginnlegg da;)
      Spent på hvordan du liker Eufori. Murakami liker du nok.
      Ja, enig i det siste:)

      Slett
  5. Supert innslag om dine bok og reiseaktiviteter. Artig og inspirerende å lese. Da håper vi på en god mai, lesing og vårlige sysler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Åslaug:) Ja, vi satser på en bra mai, selv om været ikke ser ut til å bli det beste fremover.

      Slett
  6. Kun to av dine som eg har lest; nr 2 og 9. Eg likar godt begge desse seriane. Ein annan kul serie er Cormoran Strike-serien. Ser du har 'Lange skygger' på vent. Både den og Ken Folletts 'Aldri' er på mi ønskeliste.
    Har også lest 'Ingen utvei' som du les no.
    Sven Petter Ness sin serie er heilt grei. Terningkast 4 til alle frå meg,

    SvarSlett
    Svar
    1. Har enda ikke lest Corman Strike-serien, så jeg vet ikke hvordan det blir å starte med den siste. Har en annen i hylla i serien som jeg kjøpte på salg en gang. Nå er jeg inne i en britisk loop, så kanskje det blir den. Men 900 sider på en bok, det er megamye..
      Ser lysere på å bryte meg på Aldri.
      Ingen utvei ble jeg ferdig med i kveld, og synes det var en veldig bra bok, men tragisk.
      Artig med referater fra avhør, avisartikler etc. Løste opp i handlingen, veldig god måte å illustrere på.
      Hørt mye om Haringer Singh på Krimfestivalene de siste par årene, så jeg må bare ta fatt på dem snart. Er forberedt på at det er litt roligere krim. Samtidig forventer jeg kvalitet når det er fra en Rivertonvinner, men det betyr ikke at jeg kommer til å like det for det.

      Slett
    2. 900 sider - oi, det var voldsomt. Men eg kjem heilt sikkert til å lesa boka ein gong, dette er ein kvalitetsserie; tradisjonell britisk krim med ein frisk og moderne vri.

      Slett
    3. Ja, det er drøyt... Falcones Jordens arvinger var vel like lang, sjelden jeg leser så tykke bøker, men jeg skal prøve meg på denne før eller siden.

      Slett
  7. For et fantastisk flott innlegg, Anita! Du har lest mye og fått med deg en god del annet. Fine bilder har du med også.

    Har lest 3 av disse og flere på vent. Samt at jeg har lest 2 av de du har på leseplanen. Har gitt vekk 23 krimbøker til en venninne,blant annet den Lange skygger.
    Kun lest 8 bøker i april, bortgangen til Pia og sykdom i familien har stjelt all overskudd men satser på at mai blir bedre.
    Enig med deg ang Atwood, likte den sånn passe jeg også. Spent på omtalen din av Plath diktene, likte boken godt selv om jeg ikke likte alle diktene like godt.

    Ha en fin mai måned, Anita 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Beathe:)
      Heldig henne som fikk så mange krimbøker fra deg, men det er vel bedre at andre får dem hvis du ikke leser dem selv.
      Skjønner godt at det ble lite lesing når du hadde Pias dødsfall og sykdom i familien, det tærer jo på konsentrasjon og overskudd. Håper det går bedre i mai:)
      Mulig jeg får skrevet omtalen av Plath-diktene i morgen. Likte ikke alt like godt jeg heller, det skal vel godt gjøres når det er et utvalg fra dikt fra de årene hun skrev, med stil som også endret seg. Synes Birøkterens datter hadde med et bedre utvalg, faktisk.

      Takk og fin mai til deg også Beathe:)

      Slett
  8. Lesing og bøker er en fantastisk hobby! Ser ut som om du har hatt en fin måned med mulighet til å "lade batteriene". Og da er det godt med bøker :)
    Jeg har lest 1 og 15 på din liste, og vil lese 3 og 14. Morsomt at du har et Plath prosjekt.
    God mai, Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt.:) Ja, det blir mye lading her om dagen, og det må det bli en stund til.
      Skal til å skrive innlegg om diktbøkene til Plath nå, men det kjennes litt stort ut. Skal prøve å gjøre det enkelt..
      Du har jo lest diktene hennes, i alle fall Birøkterens datter. Jeg likte den godt. Liker Henning Kramer Dahls gjendiktninger. Har også en annen her fra 1986 (Lady Lazarus) , utvalg og gjendiktet av Liv Lundberg. Interessant hvor forskjellige deres gjendiktninger av de samme diktene er.
      Takk og god mai til deg også Augusta:I

      Slett
  9. Eg har kun lest Kjære vene av dine. Den høyrte eg i Storytel med Margaret Atwood sjølv som las. Det var fint :-) God mai, Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var sikket fint å høre henne lese selv:) Takk og god mai til deg også Elida:)

      Slett