lørdag 20. oktober 2012

Når tiden er inne, er det alltid for seint . Korte tekster og aforismer av Helge Iberg

Hva kan man si om samtiden? Er det mulig å si noe om samtiden? Ordet aktuell brukes flittig i dag, og det er viktigere enn talent og oppriktighet, mener Helge Iberg. Bak "samtidsfromheten" skjuler det seg konsensespress og sosial utstøting. (ifølge bokomslaget)

Når tiden er inne, er det alltid for seint - Helge IbergSlik jeg ser det lever vi i en travel tid med en storm av inntrykk som pøses utover oss gjennom media, da inkludert sosiale medier via smarttellefoner og datamaskiner. Mye skal rekkes, mye skal leses, mye skal absorberes. Jeg har også leset mange artikler om behovet og kravet om å være tilgjengelig til enhver tid, noe flere og flere forsøker å bryte ut av. For eksempel ved å skifte ut smarttelefonene med gammeldagse telefoner, siden mange ikke greier å styre trangen til å sjekke facebook, twitter, e-post, instagram, e-post, nettaviser etc flere ganger daglig. I en slik samtid blir man lett overstimulert. Og hva skjer hvis man er overstimulert over tid?  Greier man i det hele tatt å gå i dybden, slappe av og la tankene fly, fordøye inntrykk, reflektere ...?


Den lille boka "Når tiden er inne, er det alltid for seint" er en liten oase, som tar for seg samtiden, hva det nå er.  Aforismene og de skarpe og underfundige tekstene er sortert i 1.Skikk og bruk, 2. Kunst og kultur, 3. På tilbud (beleilig), 4. På alvor (bedrøvelig) og 5. Nostalgia.

Her er skjemt og alvor, men veldig mye gir rom for å bryne tankene, noe jeg føler jeg selv trenger med jevne mellomrom. At noen ser med andre øyne på aktuelle ting i samtiden (hva nå det er), gir påminnelser om at man bør stoppe opp, tenke litt, ikke ta alt for gitt, eller slutte å bry seg.

Eksempler:

" samtid
Det som er blodfull selvfølgelighet i dag og smakløs misforståelse i morgen." (s 29)


"underholdning
.......For at kunsten skal gripe tak i oss, må den faktisk underholde" (s.73)


"på-takelse
Du behøver ikke være Guds sønn for å påta deg all
verdens lidelse.
Litt over gjennomsnittet deprimert er en god påtakelsesmodus."


.....
Det er både korte tekster og langre tekster, og en del kan gi grobunn for interessante diskusjoner, for eksempel i hjemmet, i venneflokken, på arbeidsplassen. Noen tekster har et litt for akademisk språk for min del, men de fleste har ikke det. Alt i alt synes jeg dette er en fin og anderledes bok, som jeg sikkert vil ta frem mange ganger. Dette er ikke en bok man leser fort på rams, men en bok som stykkes opp, ta litt nå og da. Som et tips, kan dette være en god gaveide, til jul, bursdager eller ved andre anledninger.

Jeg har omtalt denne boka før i spalten Smakebit på en søndag. Her står det også flere eksempler på tekstene i boka.

Takk til Schibsted for leseeksemplaret.


litt mer rocka her. Litt i tiden på en måte. (Foto: Herborg Pedersen)

Helge Iberg: Når tiden er inne, er det alltid for seint ,  220 s

Schibsted 2012

2 kommentarer:

  1. Dette ser ut til å være en bok jeg må lese. Du har virkelig gode refleksjoner om den tida vi lever i. Og bøker som får en til å tenke litt er bra innimellom. Ha en god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk skal du ha! Ja, boka er verdt å ha. God helg til deg også.:)

      Slett