onsdag 3. oktober 2012

Alexandra Beverfjord, vår nye krimkronprinsesse? Kronprinsen tok nesten pusten fra meg.

Alexandra Beverfjord har levert en rykende åndeløs journalistkrim som sin andrebok. Jeg har enda ikke  lest hennes første; "Kretsen", men det skal jeg nok gjøre en dag. "Kronprinsen" , som nylig kom ut, frister hvertfall meg til å lese mer.


KronprinsenI går fikk jeg boken i elektronisk form, nå er den utlest. Jeg har lenge ønsket å lese bøkene til Beverfjord, journalisten, nå Dagbladredaktør, fra Trondheim. Jeg hørte henne også i et krimmøte under Oslo bokfestival. Når boken kom i hus, greide jeg ikke å la den vente i lesebunken. Det er høst, og tid for krim, pledd og te. 

Litt om handlingen:
En dame som kaller seg Sara Bakke og klarsynt, ringer inn tipstelefonen til Nyhetsavisen. Journalist Joakim Lund Jarner tar imot oppdraget knyttet til henvendelsen. To lik , en kvinne og en mann er sett døde, hengt i et tre i Sofienbergparken. Han og kollega Agnes Lea  jobber sammen i saken. Joakim sliter også med sorg og minner over sin yngre søster Iben som ble funnet hengt i et tre for en del år tilbake. Det var selvmord, sa de.  Han er ikke så sikker på det. Etterhvert viser det seg at det er en kobling mellom Ibens dødsfall og de to ferske dødsfallene i Sofienbergparken.

Det er også en del andre koblinger som snøres opp under denne etterforskningen.  En næringsminister blir utsatt for et mystisk innbrudd. Den klarsynte Sara Bakke kaller sammen til spiritistisk sirkel hvor de får beskjed av Oijabrettet om at en av dem er utsatt for fare. Etter en tid savner hun venninnen og  ringer deretter til Joakim, som ikke har tid eller lyst til å ta henne alvorlig. Avisen hans er under press fra rike økonomi-svindlere, han selv reiser bort for å finne svar om Iben, mens en hacker hjelper ham og Agnes med å finne ut av ting. Det rulles opp koblinger til nynazister og høyreekstreme miljøer som drives av rasehat. Man kan ikke stole på noen, hverken mediafolk  eller politiet.

Dette er en meget handlingsmettet roman, som jeg hadde store problemer med å legge/sette fra meg. Men sove må man jo, så jeg tok fatt på de siste sidene i kveld. Beverfjord skriver lett, kortfattet, og evner å bygge opp spenningskurven fra første side. Kapitlene er korte og skifter mellom forskjellige scener, noe som gjør at man raskt drives videre. Jeg som trodde jeg hadde problemer med å lese bøker elektronisk, oppdaget at det hadde jeg i alle fall ikke når det gjaldt denne boka. 

Temaet som tas opp er også høyaktuelt. De mørke høyreekstreme kreftene finnes, det har vi så sørgelig fått bevist i det siste. At det finnes mennesker som vil handle ut  fra sin overbevisning med å drepe. Beverfjord sier i intervjuer at hun måtte skrive om en del da 22.juli-attentatene skjedde. Det ble for likt. For nært.


Som journalist vet Beverfjord hvordan pressen fungerer, så dette er mer enn troverdig nok. At karakterene ikke beskrives med psykologisk dybde, får jeg heller bære over med. Alle kan ikke skrive som Karin Fossum heller.  Jeg fikk også noen assosiasjoner til Stieg Larssons Millenium-trilogi underveis i lesingen. Avismiljø, en kvinnelig hacker, bestialske mord, litt sex her og der, møkkete businessfolk med mer..

Alt i alt er Kronprinsen en meget spennende krim, som ble kjapt lest. Jeg gleder meg til å følge Alexandra Beverfjords forfatterskap videre.

Takk til Gyldendal for leseeksemplaret.Beverfjord, Alexandra

Lånt av Gyldendal.no


Alexandra Beverfjord: Kronprinsen, 320 sider

Gyldendal  2012

11 kommentarer:

 1. Denne gleder jeg meg sånn til å lese!:-) Jeg har kretsen liggende og tror jeg leser den først,har hørt så mye fint om disse bøkene så jeg gleder meg nesten villt og uhemmet!Må bare gjøre meg ferdig med Jussi først. Fin omtale og jøss så fort du leser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja er det ikke fælt, at man har så mye å velge i som man gleder seg til ? Slike krimbøker er nesten slitsomme, fordi de er så altoppslukende mens de står på. Men det er veldig godt også å være inne i en slik boble. Gled deg Beathe!

   Slett
  2. Og takk- forresten for ros..:)

   Slett
  3. Bare hyggelig,Anita:-) Jeg vil også inn i bobla

   Slett
 2. Så flott anmeldt!:) Koste meg veldig når jeg leste anmeldelsen din:) Gleder meg veldig til å lese denne mer og mer. Har lest Kretsen som jeg likte veldig godt, så anbefaler den veldig:)Hadde også mye handling, så godt å høre hun fortsetter med det:) Nydelig bokomslag også!:)Ha en herlig kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha.:) Ja, der er mye handling, og en del folk, så man må holde hodet kaldt innimellom for å henge med. En fin kveld ønskes også deg..:)

   Slett
 3. Er helt enig i anmeldelsen din. Var forøvrig ikke det med Iben som blir røpet, men en helt essensiell del av plottet. Jeg vil ikke si så mye mer om det for ikke å ødelegge for de som ikke har lest Kretsen. Du vil skjønne det når du leser Kretsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok, takk skal du ha..:) Tror det kan ha noe med øko-krimsaken å gjøre, det blir jo henvist til Kretsen ifb med den. Men det er bra du ikke sier mer.

   Slett
 4. Har sittet og lest de siste innlegga dine på bloggen, og finner så mange som jeg får lyst til å lese. Du har så fine anmeldelser. Og så ser jeg at du leser mye fra andre land og kulturer, noe jeg også er interessert i. Har lagt bloggen din på lista mi, og vil følge deg videre. Ha en fin helg! Håper du har like fint vær som jeg har: Sol på blå himmel, knallblå sjø og herlige høstfarger.

  SvarSlett
 5. Hei! Takk for veldig hyggelig kommentar, som jeg dessverre ikke så før nå, siden den lå i modereringsboksen. Ja, reiser og andre kulturer er interessant. Her er været ikke akurat fint nå, men det har nok skiftet siden du skrev.. Nå er det snøstorm, og det blir godt å komme hjem og inn i varmen i kveld. Hvis jeg ikke har lagt til din blogg er på blogglisten min, noe jeg tor, så skal jeg også gjøre det.:) Ha en fin helg.:)

  SvarSlett