søndag 30. desember 2012

1001 books you must read before you die (start, oppsummering, gjennomgang)

Jeg ønsket meg lekkebiskenen, 1001 books you must read before you die, nyeste versjon, og den var jeg kjempeglad for å få av min datter og sambo til jul.

Jeg har brukt et par kvelder på å gjennomgå den, for å lese hva den mener jeg bør få meg i de ca 40 åndsfriske årene jeg forventer å ha igjen av mitt liv. Har jeg mistet synet, kan jeg alltid håpe på at hørselen holder til lydbøker. Den tid den sorg..

1001 Books You Must Read Before You Die - Cassell Illustrated Peter BoxallDet var ikke like lett å huske hva jeg virkelig har lest, hva jeg har sett, hva jeg har hørt mye om, for her er det så mange klassikere man har vokst opp med. Men jeg har gjort så godt jeg har kunnet, og funnet ut at jeg har:

*Lest 39 bøker
*Sett film/teater/TV/hørt musikkspill av 41 bøker
*Har 14 uleste bøker i hylla.

Noen har jeg både sett og lest.

Jeg vet ikke om filmer/teater gjelder, men de er kanskje ikke førstevalget når jeg skal lese bøker jeg ikke har lest, med unntak av de jeg virkelig tenker jeg vil lese, som for eksempel Charles Dickens` Store forventninger, som nylig gikk på NRK 1 i jula.

Er det noen som vet hvor mange bøker de skifter ut hver hver oppdatering? Det er mulig det står i forordet, men det har jeg altså ikke lest enda.

Jeg har skrevet i Lesemål for 2013, at jeg skal lese 20 av disse bøkene. Da er det vel best jeg starter i hylla. Der har jeg:

*Frankenstein av Mary Shelley

*Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevski

*Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset (som jeg er litt usikker på om jeg har lest for lenge siden)

*Den Store Gatsby av F.Scott Fitzgerald (som jeg også  er litt usikker om jeg har lest)

*Den fremmede av Albert Camus

*Pesten av Albert Camus

*Lolita av Vladimir Nabokov

*Doktor Zhivago av Boris Pasternak (også usikker på om jeg har lest denne. Jeg har hvertfall sett den på film)

*Harens år av Arto Paasilinna

*Salomons sang av Toni Morrison (også litt usikker på denne)

*Midnattsbarn av Salman Rushdie (usikker på om lest)

*Elskeren av Marguerite Duras

*Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Marques (har starta på denne en gang)

*Barnas bok av A.S. Byatt


Lesesirkel Lines bibliotek

Nå har jeg også akkurat meldt meg på lesesirkelen til Lines bibliotek som leser 1001bøker. Jeg har meldt meg på to, foreløbig:

26. august: *Å drepe en sangful av Lee Harper

30. juni: *Til fyret av Virginia Wolf

Her har Line skrevet en liste over alle bøkene som har vært med i alle versjoner. Genialt, takk skal du ha.:)


Altså hvis jeg skal lese 1001 bøker minus de 39 jeg har lest fra 2013 og 40 år fremover, så må jeg lese 25,05 av disse bøkene i året. Hva med de som utgår og blir erstattet med nye? Ja, time will show..  Jeg får hvertfall starte et sted, ikke sant? Line har som jeg oppdaget nå, laget en liste over alle bøkene.Og ikke skal det bli pes, og det er ikke sikkert jeg strekker meg til 24 pr år, men kanskje 10 -20 ???


Er det mange av dere som leser bøker fra 1001 books??  Og hvor mange har dere lest?


14 kommentarer:

 1. Jeg holder også på med et leseprosjekt basert på denne boka! Har så langt lest 35 av titlene! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jøss, kjempebra! Hvor mange leser du i året? Jeg har også forresten meldt meg på Lines lesesirkel med to bøker.:)

   Slett
 2. Jeg har 1001 bøker, en norsk versjon... Da jeg fikk den for noen år siden gikk jeg gjennom hvor mange jeg hadde lest, og leste et par nye fra boken. Skal ta den for meg når det nye året har satt i gang, og se hvordan jeg ligger ann.
  Nå går snart nyttårstoget vårt snart, så jeg vil si "takk for det gamle" og vel inn i de nye året :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt morsomt med den boken..og få inspirasjon til å lese nye gamle klassikere. I lige så til deg vel inn i det nye året.:)

   Slett
 3. Hadde vært fint å sett den boka, men vet ikke helt om jeg ønsker å binde meg til så mange faste bøker i året. Det dukker alltid opp andre bøker som jeg vil lese, og til slutt har du nye lange lister! Tror jeg har lest nesten 80 bøker det siste året, har ikke tatt opptelling. Men jeg vil nok prioritere noen gamle klassikere i det nye året. I alle tilfelle: Ha et godt nytt år med masse bøker og tid til lesing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Man trenger jo ikke binde seg til noe som helst, men boka er gøy, og jeg synes det er inspirerende ift til å få lest gamle klassikere, samt bøker jeg har i hylla. Så får vi nå se hvor langt vi kommer....:) Det er jo slike bøker jeg har tenkt i årevis at jeg skulle ha lest, men som regel kommer dagsaktuelle bøker fremst i køen..

   Ønsker også det et godt nytt år og takk for det gamle.:)

   Slett
 4. Spennende! Jeg har flere av titlene du har valgt ut å lese, i hyllen min nå.. Jeg har ingen planer i dag om å lese de 1001 bøkene men jeg kunne tenkt meg å se alle filmene i 1001-filmer du må se før du dør og høre alle platene i 1001-plater du å høre før du dør. Jeg har begge de bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er også spennende prosjekt med de filmene og musikken, men det blir for mye for meg nå. Jeg har forøvrig kikket på den 1001 filmer..flere ganger.

   Slett
 5. Kjempefin presang! Og mange spennende titler i hyllen din ser jeg. Lykke til med lesingen av bøkene, ønsker deg et fantastisk leseår i 2013 :)

  SvarSlett
 6. Hjelp 1001 bøker, nei jeg får lese det jeg rekker. Det blir en hel del i løpet av et år her også. Jeg liker gamle klassikere godt i både film og bokform. Måtte le da jeg så du skulle lese Drep ikke en sangfugl. Første gangen jeg leste den var jeg bare så tidlig tenåring. Hvor var fuglen? Da boken var lest satt jeg fortsatt å undret meg over fuglen? Men siden har jeg lest den og smilt til mine tanker den gangen. Lykke til du og kos deg med lesestoffet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, fuglen, så der er ingen fulg? Hm....haha, ja man tar vel ting mer bokstavelig i unge år.

   Ellers takk skal du ha og i lige så, et riktig godt år til deg Randi.:)

   Slett
 7. 2012 er jo en stund siden, og først nå fikk jeg fingeren ut og setter fokus på denne. Kjekt å studere listen din litt nærmere igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bedre sent enn aldri Tine.:) Lykke til.:)

   Slett