lørdag 6. april 2013

En hendig og veldig brukbar bok om Digital fotografering

Har du som jeg lett etter gode hendige bøker på norsk om digital fotografering? Det finnes en del på markedet, men selv har jeg ikke funnet akkurat det som passer for meg. Jovisst har jeg Scott Kelbys to av fire bøker, og de er ikke dårlige de. Men de er ganske tettpakket med mye informasjon og teknisk stoff, og så er de jo fire bøker. Så har vi de store bøkene, som er altfor tunge å drasse på hvis du vil ha den med deg på tur. Det finnes også en del magasiner man kan kjøpe enkeltvis eller abbonnere på. Jeg har en drøss med Cd´s som jeg aldri har brukt som har vært vedlegg til et slikt blad jeg abbonerte på.  Siden jeg ikke er spesielt glad i å bruke så mye tid på manualer, beskrivelser, teknisk lesestoff etc, så ble mye av dette liggende.

 Fotokurs har jeg også gått noen av. Samt noe utdanning i foto, men det var i de dager da man brukte gammeldags mørkerom og svarthvittfilm . Nå er mørkerommet digitalt og mulighetene enorme. Det har vært lærerikt å kurse seg, men man glemmer og man trenger noe enkelt å bla i underveis. Nå har Schibsted kommet med en enkel og veldig fin bok om Digital Fotografering. Den er i solid pocket på 223 sider. Den er oppdatert på det nyeste innen teknologi. Her får du tips fra alt til valg av datamaskin, skrivere, scannere, programvare, bildebehandlingsprogram, bildedelingsapper og så videre. Det er mange vanskelig valg å ta også når det gjelder dette, og denne boka tar for seg de mest aktuelle valgene. I tillegg til gode tips, for eksempel for den som reiser mye kan det være lurt å vurdere lagring i iCloud.

Her finner du tips om kameravalg, om hvordan bruke kameraet, hva er hvitebalanse, hvordan bruke blender og lukker og de andre innstillingene på kameraet på en lettfattelig og instruktiv måte. Her er mye om det å ta bilder, om komposisjon, om landskapsfotgrafering, stilleben, portrett og så videre. Det skal faktisk ikke så mye til for å ta bedre bilder, ved å lære seg noen grunnleggende knep og litt komposisjon.

Et ekstra pluss er at boka også omhandler et kapittel om copyright og det å legge ut bilder på nett.  Hvis du er redd for at bildene dine blir stjålet på nett, noe folk gjør hele tiden, så finnes det tips for hvordan du kan merke bildene eller krympe dem slik at de ikke vil fungere i høyoppløselig tilstand.

Dette er en bok som tar for deg det meste du lurer på, og den er rikt illustrert, enkelt forklart og ikke minst hendig nok til å ta med på reise, eller fototur. Jeg tenker at dette er en bok for både nybegynnere og de som har holdt på en stund, men er du opptatt av å gå dypere bør du supplere med noe annet.

Digital fotografering er en  bok jeg som mangeårig hobbyfofograf absolutt kan anbefale videre.


Takk til Schibsted for leseeksemplaret.

Doug Harmann og David Jones: Digital fotografering, 223 s

Schibsted forlag 2013 (første gang utgitt i Norge 2009)

4 kommentarer:

 1. Jeg lovet meg selv da jeg investerte i digital kamera at jeg skulle lære meg litt med det. Ligger nok litt etter på dette, så denne boken hadde kanskje vært noe for meg. Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig grei, enkel og forståelig.:) Du må jo bruke mulighetene med kameraet.;)

   Slett
 2. Høres ut som en kjekk bok å ha

  SvarSlett