onsdag 10. januar 2024

Oppsummering av leseåret 2023 og mål for 2024

Det har tatt sin tid å skrive denne oppsummeringen. Jeg har skrevet litt nå og da, men ble syk midt i ompakkinga fra Lofoten til Kanariøyene i forrige uke, og ble helt ute av drift noen dager. Nå begynner hodet å komme på plass igjen, så jeg kan fullføre. 2023 har vært et spesielt år på mange måter, med dyrtid, renteøkning, kriger i Midt-Østen og Ukraina, alt dette preger mange av oss. Men vi her i landet er heldigvis priviligerte tross alt, selv om forskjeller øker og det som skjer der ute også påvirker oss på forskjellig vis. Jeg ønsker av hele mitt hjerte at 2024 blir bedre og det viktigste er fred. Her hjemme kan vi kose oss med bøker, enten til flukt, eller til læring og utdyping. Ingen selvfølge for store deler av verden, bare det.  Jeg har ellers gått av med pensjon, noe som  også merkes på lommeboka, men sammenlignet med mange andre, så greier jeg meg bra. Nå er det på tide med oppsummering av årets leste bøker og andre høydepunkt og viktige hendelser på hjemmebane:


Ute på tur med barnebarn en av årets siste iskalde dager i Lofoten.

Bøker:

134 leste bøker
fordelt på:

Krim: 38 
Andre romaner: 33 
Sakprosa: 34
Dikt: 20
Noveller/antologier: 4
Barne og ungdomsbøker (både sak og skjønn): 5.  

Frahylla: 1
1001-bøker: 6 




Jeg orker ikke å velge ut årets beste, værste osv  denne gang.  Jeg har en liste på årets fem på topp i norsk og oversatt krim for 2023, men jeg har nevnt mine  Top 1 et annet sted her. Det får holde. Her er årets siste ferdigleste bok. Likte den godt, veldig bra. Nummer to i serien. Les anmeldelse her


Deltakelse i 1001-sirkelen til Elida: 6 av 12. Det er jeg fornøyd med. I starten av året er jeg mer ivrig, så dabber det av når vår- og høstnyheter kommer, og andre prioriteringer dukker opp.

Diktsirkelen har det på samme måte. Noen starter bra ut, men så dabber det av. Vi var tre som deltok i alle rundene, inkludert meg selv. Vi leser i grunn en del dikt ellers også, vi som er mest ivrige. Les mer her og kategorier og deltakelse
Om diktsirkelen skal fortsette i 2024, har jeg enda ikke bestemt meg for, trenger litt mer tenketid. det er ikke så mye jobb, men alt tar litt tid, og i år må jeg stramme inn på en del andre ting. Samtidig er det gøy å lese dikt sammen med andre, og vi gir hverandre gode tips til nye diktsamlinger og poeter.

Anmelder i Krimlitteratur.com
Nytt av året er deltakelse som anmelder i nettsiden Krimlitteratur.com initiert av forfatter og krimblogger Geir Tangen. det startet i høst, og vi har samlet sett anmeldt 50 bøker. Vi leverte også inn en liste med våre fem på topp av norske og oversatte krimbøker fra 2023, som ble presentert i romjula. I dag ble de to med mest stemmer kåret til årets beste fra siden. Les mer om det her. Artig, særlig når to av mine favoritter vant. Hitra av Samuel Bjørk og Skygger av Sara Strømberg; gratulerer.  Også gøy at begge bøkene har handling et par timers kjøring fra der jeg bor, Hitra mot havet og Skygger over fjellet til Åre og over grensen. 

Jeg har lært av de ukene jeg har deltatt der, at jeg ikke skal spare på det jeg tror er gode krimbøker, men lese de så snart de kommer. I år rakk jeg ikke å lese alle. Hadde jeg rukket det, kunne mine favorittlister sett annerledes ut. Men slikt vet man jo aldri helt. Og med de mengdene krim som gis ut hvert år, rekker man uansett ikke alt. jeg merket meg også at flere av mine favoritter er såkalt slowcrime, og det tyder nok på at jeg liker denne type krim, med litterær og relasjonell dybde, med gode miljø,- natur- og karakterskildringer.

Jeg har også lest mye sakprosa, både fordi jeg liker det, men også som research for eget bokprosjekt. jeg skrev ferdig et råmanus i 2023, ved hjelp fra Forfatterprogrammet av Tina Holt, som jeg avsluttet i oktober. Manuset skal jeg jobbe mer med i 2024, og målet er utgivelse, enten indie eller på forlag. Hva vil tiden vise. Med intensivering av egen skriving, må jeg være mer målrettet når det gjelder lesing og blogging, men jeg skal fortsette med det og, selv om det vil gå opp og ned i perioder. 
Takk til testlesere og heiagjeng så langt. Dere er gode!

Reiser
* Rhodos mai-juni , en uke- 1 innlegg
* Malaga (5 innlegg juni/juli)
* Hotel Borge Tønsberg 
* Villajoyosa, Alicante, Benidorm (2 innlegg fra Benidorm, Alicante påbegynt--kommer) 
* Oslo, linker under arrangement pluss her (Munchmuseet og Deichman- august)



Fra et av flere strålende arrangementer, Nor Awards i Oslo. Her er konferansier Maria Holand Tøsse som avslutter det hele.



Litterære høydepunkter, arrangement, festivaler, kurs
* Feelgoodfestivalen i Oslo/Cappelen Damm, april
* Skriveferie Hotel Borge Tønsberg ved Tekstuniverset (2. gang jeg deltar) , juli, og Olivia Tour med Lene Lauritsen Kjølner
* Forlagenes høstmøter; Bonnier, Kagge, Gyldendal, Cappelen Damm , august-september
* NorAwards Oslo, med Forfatterskolen og NorCommunity, september
* Skriveretreat Villajoyosa med Bernt Roald Nilsen og Toril Berg  oktober (2. gang jeg deltar på dette)
* Miss Saigon og treff med skrivevenner Oslo, november
* Forfatterskolens mentormøter - digitalt, hele året
* Forfatterprogrammet februar- oktober, digitalt
* Reprisekurs Jornalistskolen digitalt (fortsetter til høsten 24)
* Fotokurs, digitalt ved Journalistskolen, fortsetter til sensommer 24
* Diverse podcaster, digitale småkurs, bokbad- hele året
* Lansering av Glasgow Kiss av Roar Ræstad, Macbeth Trondheim

Det ser ut som jeg har hatt fullt opp med digitale kurs. Det har jeg på en måte, men på en annen måte ikke. Det som er så kjekt med digitale kurs, er at man tar ting i eget tempo, og man må ikke være med på direktesendingene, siden man kan se alt i opptak når det passer.  Og det har jeg tatt som det kommer. Føler jeg det blir for mye, setter jeg noe på vent, og vurderer det som jeg føler er mest aktuelt og viktig der og da. 
Angående skrivereiser, kurs og lignende: Jeg synes det er viktig å bygge nettverk som skrivende. Det er inspirerende og lærerikt. Jeg har truffet mange fine skrivevenner gjennom å reise på kurs, skriveferier og arrangementer, noe som er utrolig givende. Jeg har også i årenes løp tenkt det samme når det gjelder bokblogging, og har derfor søkt å møte andre bokbloggere og deltatt på diverse bokbloggertreff både organiserte og uorganiserte.  I 2023, traff jeg noen på Feelgoodfestival (Anne Lise, Mariann- Lillasjel, Hilde - Hildes bokblogg) , og så traff jeg Anne Lise (Hverdagsnett) i Sandefjord da jeg var på besøk hos min søster i sommer.  Husker ikke om jeg traff flere i 2023, for det ble ikke noe av Krimhelg på Osterøy for min del, eller Trondheim Krimfestival (som jeg var med på å planlegge) . Andre ting skjedde, så jeg måtte kansellere.  2024, håper jeg virkelig det går i boks. Jeg har booket helg på Osterøy  (link fra 2023) i september. 

September var definitivt den travleste måneden, og der tok jeg meg nok litt vann over hodet, siden det tok meg hele oktober å komme meg litt ovenpå igjen energimessig. Noen ganger er det sånn at ting hoper seg opp, og det får briste eller bære.



Denne gule boka brukte jeg nesten to uker på mens jeg var på reise til og i Costa Blanca i oktober. Her på verandaen i Benidorm. Håper jeg kommer med nedover igjen i 2024. Definitivt den boka jeg brukte lengst tid på i 2023.


* Bokstøttene 
Må også nevnes. En skrivergruppe som skriver hver for seg, men ikke sammen. Vi møtes for å dele erfaringer og inspirere og heie på hverandre. Nå teller vi ca 29 medlemmer i en facebokgruppe, men vi er ikke så mange når vi møtes en gang ca per måned. De fleste av oss har gått/går på på Forfatterskolen .no eller Skriveakademiet. Noen har gitt ut bøker, noen er i prosess i utgivelse og noen skriver på bøkene sine. Vi ser frem til mange lanseringer i årene fremover. 



Jeg bokbader Marte Munkhagen Eggan på Cafe Løkka i november. Marte er debutant med novellene Desemberfloker, og er med i Bokstøttene. Flere av bokstøttene var tilstede. Gøy at vi kan støtte hverandre også på denne måten. 

* Hjertesak
Natur, miljø, klima
For meg henger alt sammen. Hva er poenget å oppnå klimamål hvis man fortsetter å rasere kloden?
Før jul var jeg så forbanna over saken om gruvedrift på havbunnen, som regjeringen har åpnet for undersøkelser på. De aner ikke hva de gjør, eller ? Raseres havbunnen, livet i havet, dør resten av verden også. Ferdig snakka!
Jeg kan ikke gjøre så veldig mye med det, men jeg kan jeg bidra til at de som kan gjøre noe med det, de som kan påvirke politisk,  får mer ressurser til å jobbe med dette og andre ting som er viktig for natur og miljø.
Dessverre fikk vi i går høre den triste saken om at Naturvernforbundet og miljøbevegelsen tapte saken mot Staten om dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Jeg håper virkelig de får donert penger fra noen med mye av dem, så de kan ta en ankesak.  

Jeg meldte meg på nytt inn i Naturvernforbundet, så i Fremtiden i våre hender (ble oppringt etter å ha signert et opprop om å få ned forbruket), og deretter ble jeg havfadder hos WWF etter at jeg så en annonse på fb eller ig. Nå har jeg byttet ut DNT-kalenderen min på veggen med en nydelig kalender fra WWF.
Fra før støtter jeg Folkeaksjonen mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen , noe jeg har gjort i mange år.
Mitt natur- og miljøengasjement er noe jeg har hatt siden jeg var barn i 1970, det store naturvernåret.  Det er ikke lett å være det i et land som i Norge, hvor vi forbruker over en lav sko, noe som har økt enormt siden jeg var barn. Det går ikke i lengden og det ender med et smell, uansett hvor mye grønt skifte vi driver med så lenge Norge og resten av verden tror man skal fortsette å ha vekst inn i evigheten.
Nok om det. 
Ingen kan redde verden alene, men vi kan alle gjøre litt.


* Mål for 2024
* Delta i Elidas 1001-sirkel.  Jeg er fornøyd med 6/12, alt over er bonus. 
Det hjelper meg å lese klassikere
* Vurdere en runde til med Diktsirkelen
* Skrive, skrive , skrive. Ferdig bok, få den publisert.
* Starte på/gjennomføre et års digitalt fordypningskurs Forfatterskolen. Dette hjelper meg å få ferdig boka, da det er inkludert redaktørhjelp
* Satse på noe frilansjournalistikk, skrive artikler, - =  ekstra inntekt. Både gjennom reiser og kortreiste  menneskemøter, samt noe skrivebordssaker.  Med mer inntekt kan jeg reise, og med mer reiser kan jeg skrive mer. Kroppen min fungerer også mye bedre når jeg er i varmere strøk. Jeg får gått mer, puster lettere og har mindre vondt i kroppen.
* Reiser planlagt: La Gomera januar, (avlyst pga covid- sykdom, forsøke ta igjen senere)  Berlin april, Sør- England juni, Lofoten innimellom, Lahlums krimfestival i Tvedestrand februar, Krimhelg Osterøy september. Skriveferie Hotel Borge vurderes. Spørs hva jeg får råd til.  To turer til Oslo ifb med fordypningskurs Forfatterskolen mai og september.
* Selge bilen for å få bedre økonomi.
* Lese og blogge det jeg rekker. Ha primært fokus på skriving.  Men det er litt hånd i hanske dette her. Å ha mål om antall bøker lest, er irrelevant for meg, da jeg leser mye uansett. 
* Ha fokus på gode krimbøker, mtp min deltagelse som anmelder i Krimlitteratur.com.  
* Melde meg inn i Trondheim Kameraklubb, ev. Biofoto. Ble ikke tid til det i høst. Trenger miljø for å lære å bruke mitt nye kamera mer. 
* Fjelltur i norske / svenske fjell (Hva annet må ofres for å få det til i år?) 



 

 Meg på topptur i Alicante, på Castillo Barbara. Den  fineste turen jeg hadde på Costa Blanca denne gang.


Mål for 2024 er også å reise til Costa Blanca igjen. Antagelig på høsten en gang.



Likte meg ganske godt i Benidorm, tro det eller ei. Her på en litt mindre Castello, med flott utsikt begge veier med kilometer lange strender.

Jeg vil takke dere alle for følget i 2024 og ønsker dere et godt nytt år!



6 kommentarer:

  1. Det var litt av en grundig beskrivelse, og du har fått fullført mye og er aktiv.
    Regner med at livet har blitt enklere som pensjonist og at man kan bruke dagene som man vil. Det synes i alle fall jeg er herlig. Noen dager troter man vekk og andre dager får man gjort mye, slik er livet.
    Jeg skulle gjerne ha reist litt, har bare vært i Polen i år, der jeg var med på en utstilling. Håper det blir noen utenlands turer i 2024.
    Lykke til med skriveprosjektet ditt. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, jeg, som nevnt, liker jeg å gjøre det for egen del. Og da kan jeg like godt publisere det, så kan de som leser, lese det hvis de vil.:)
      Det ser ofte mye ut når man skriver og lister det man har gjort, ned. Men alle de dagene som består av alt annet i hverdagen og ingenting, er det jo mest av. Glemte å ta med Forlagenes høstmøter, de var jo også høydepunkt.

      Ja, det er lettere å ta det som det kommer og styre dagene, men siden jeg også har vært mye sykmeldt før jeg gikk av, ble det ikke store forskjellen. Forskjellen er at jeg slipper å forholde meg til NAV og alt som følger med av å følges opp med møter , lege, arbeidstilpassinger, utprøvinger, utredninger, etc. Helsa må jeg ta hensyn til okkesom. Og dagene varierer mye i form og energi. Jeg velger å glede meg over det jeg får til og orker ikke snakke så mye om det andre. Viktig for meg å gjøre det som gir livet mitt mening og innhold:) Og synliggjøre det for meg selv:) Gi næring til det jeg vil ha mer av, livskvalitet :)

      Takk skal du ha Ingun, det samme til deg:)

      Slett
  2. Dette var oppsummeringen sin det! Jeg digger slike innlegg og fint å se alt hva du får gjort i løpet av et år.
    Du er en reser på bokbadene altså, utrolig gøy!
    Jeg håper også at 2024 blir et mer fredelig år og at økonomien blir bedre for mange der ute.
    Litt rart at klima ikke kommer høyere opp på listene til partiene, det hjelper jo ikke med lavere skatter og avgifter om verden ikke overlever, at moder jord går ad dundas fordi de som styrer ikke har vilje eller evne til å få gjort noe fornuftig for å hjelpe jorden på rett kjøl igjen.

    Kjedelig at reisen nå i januar røk til,men ikke noe å få gjort med når man er syk, håper du er på bedringens vei.

    Liker målene dine for 2024, og krysser fingrene for punkt 2!!
    Jeg har heller ikke noe mål om et spesielt antall leste bøker på 1 år, det blir som det blir, med både antall bøker og hvor mange jeg blogger om.

    Gleder meg veldig til å følge deg i 2024,Anita :-)



    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe:) Og at du liker lange innlegg:)
      Bokbad er gøy, jeg tar gjerne mer av det altså:)
      100 % enig ang klima, men også natur og miljø. Å følge klimamålene er de forpliktet til, selv om det ikke går i rett tempo, men naturen ser mange av dem visst ut i å drite i .. (jfr Førdefjorden og gruvedrift-testing på havbunnen)

      Nei, ikke noe å gjøre med at reiser ryker, man må bare omstille seg og akseptere tingenes tilstand når sykdom rammer. Det blir nye muligheter. Men mye styr med det, er det, spesielt når det ikke er snakk om pakketur.

      Takk takk, Beathe- det samme gjelder deg:) Gleder meg til fortsatt følge:)

      Slett
  3. Flott oppsummering Anita - og hva du får tid til! 2024 blir sikkert fullt av spennende prosjekter kjenner jeg deg rett.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Randi:) Med god planlegging og prioriteringer kan man rekke mye:)

      Slett